London, 5. nap

Az első néhány nap rácsodálkozásai után végre konszolidálódni látszik a londoni élmény. Azt hiszem talán harmadszor, vagy negyedszer járok itt, de már régen volt a legutolsó, megint minden új élmény.

Első sokk ugye a hideg- és meleg vizes csap más oldalon szerepeltetése. A reptéren is ilyen, állítólag a mosdótálban kellene összemixelni a kettőt. Nehezen tartom életképes modellnek egy összehányt reptéri mosdó esetén. Szerencsére a gyakorlattól kezdenek eltekinteni, a hotelben például kombinált vízcsap van.

Kapunk meleg reggelit, egészen jó, főleg, hogy full english breakfast néven hirdetik. Első nap jól bekajáltam mindenféle dologból, aztán mostanra már kezd unalmassá válni, de erre az az ellenszer, hogy variálni kell szalámival időnként. Elég jó cucc egyébként egyben a paradicsomos bab, sült gomba, véreshurka (itteni nevén: black pudding), tükörtojás, sült paradicsom, hash brown, narancslé.

Az angolok érdekes emberek, megfigyelhető, hogy a helyi vérvonal leszármazottai nem dolgoznak. Evidencia, hogy a hotelben a munkát kizárólag (mondom, kizárólag) angolul nem beszélő bevándorlók végzik, de az irodai munka is úgy rendszerezhető, hogy a magasabb szinteken levő vérangolok csak delegálják a feladatokat a lejjebb levő nem angol munkaerőnek. Ők maximum emaileket írogatnak, illetve legyártanak néhány PPT slide-ot, de erre sincs a kezemben bizonyíték egyelőre, hiszen lehet, hogy azt is leosztják valakinek a láncban, aztán a végén belepiszkálnak. A prezentációkat ők tartják, nehéz követni az akcentus miatt a szöveget.

Első benyomásaim alapján elég belterjes világot alkotnak a multin belül, jól érzik magukat egymás közt, megvannak a saját dolgaik. Kedvelik az Apple termékeket, ebédre megelégszenek az egyszerűbb kajával, nem különösebben érdekli őket az evés, bár lehet, hogy csak a multinál dolgozva alakult ki ennek a készségnek a hiánya. Szendvics emberek alapvetően.

Internet ügyben elég vegyes az élmény. A hotelben van drótos net, viszont annyira kelletlen és lassú, hogy tegnap szégyenszemre elmentem vásárolni egy 3G dongle sticket. Ma az itteni rendszeres tűzriadó alatt ki is próbáltam, a kezdeti szarakodás után működni látszik, bár a sebesség nem valami gyors, Minecraft broadcastra egyáltalán nem való. Most megpróbálok szobát cserélni. Elegem van az internet kérdésből, mindenhogy szar. A dongle működik, de használhatatlanul lassú, a hotelszoba szintén. Felhívtam egy technikust a hotelből, megnéztünk másik szobát, szar és kész. A 3G stick sem jobb. Ennyi. Ez van. London = fos net.

Most pedig nézzük meg együtt a Westfield pláza panorámaképét, amit tegnap este csináltam:


katt a képre a teljes szélességű változathoz!

39 hozzászólás

ekkerjoz

Nem értem, minek neked a te munkádhoz internet, és különben is hol dolgozol egyáltalán, és nem találom a hibás pixelt, se.

kovlaszlo

ekkerjoz, mikor elolvastam a kommented egy dolog jutott eszembe: közöd?

gyulacsik

A lekonvertált jpg-eket én is szívből gyűlölöm. Az a fura hogy a T-Mobile Win-es kliensében be lehet állítani a tömörítés mértékét, az OS X verzióból viszont ez a funkció teljesen hiányzik.

A megoldás (sajnos csak Firefox alól működik):

– Firefox-hoz “Modify Headers” add-on letöltése – https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/967/
– Ha fent van, nyisd meg és adj meg neki két szűrőt a balra-fent lévő legördülő menüben lévő ‘Add’ kiválasztásával:
– Szűrő 1.: Az első mezőbe ‘Pragma’, a másodikba ‘no-cache’ kerül, idézőjelek nélkül. ‘Add’ gombbal hozzáadod.
– Szűrő 2.: Az első mezőbe ‘Cache-Control’, a másodikba ‘no-cache’ kerül, szintén idézőjelek nélkül. ‘Add’ gombbal szintén hozzáadod.
– Ha mindkét szűrő mellett zöld pont világít (‘enabled’) akkor kész is vagy, lehet szörfölni.

A megoldás angolul:

“The solution is to use Firefox with an extension installed called ‘Modify Headers’. You’ll need to configure the extension once after its installed. Click Tools and then Modify Headers from the main Firefox menu bar. Then, you’ll see at the top of it’s window a drop down where you can choose ‘Add’, ‘Modify’ or ‘Filter’. We want to choose ‘Add’. Then in the next text input enter ‘Pragma’ (without quote marks) and then in the second text input add ‘no-cache’ (again without quote marks). Click the add button to add this rule. Then you need to add another rule. Again choose ‘Add’ from the drop down, then enter ‘Cache-Control’ and ‘no-cache’ into the two text inputs. Add this rule and make sure they are both enabled, they should have a green dot by them. Thats it. You should be able to surf away as you expect now.”

Az eredeti cikk pedig itt van: http://j.mp/goxLhS

Gekko

panorámakép hangyáknak? a 114 pixel képmagasságot nem istudom értelmezni, ha csak nem valami panoráma program vicces ikonjának akarom használni.

Sir Alex

Elég sokáig voltam Londonban, és még az utcán is van wi-fi a belvárosban, a City Inn nevű hotelben dolgoztam, ahol normális net volt (én épp beszéltem némileg angolul, de sok munkatárs nem, ez ok), és minden szobában iMac volt (így takarítás közben lehetett zenét hallgatni a netről). Ahol laktam ott meg olyan net volt, h 6-an is Skype-olhattunk a letöltéseink mellett, míg a router bírta, az akkor aktuális nyári melegben. Tehát a London=fos net tézist cáfolom.

Zeo

A dolgozói tapasztalathoz annyit, hogy az én főnököm is lengyel, és a fő-főnökök meg a head office tagjai mind angolok. Legalul egy angol srác van velünk, nem hiszem hogy sokáig. A többi magyar, litván, lengyel, stb 😀 bevándorló overtaking.

Nethez meg ülj be Starbucksba, ha kell kölcsönadom a kontót addig.

edhellon

Tapasztalatbol mondom, a 3G net felejtos Angliaban (ejjel ketto korul amikor mas nincs mar a celladban kezd hasznalhatova valni). A konkret halozat T-Mobile volt, de pld. Vodafone-nak meg terereje sincs egy rakas helyen (ertsd: konkretan a varos kozepen nem tudsz telefonalni mert nincs terero). Nem probaltam, de allitolag a 3 meglepoen jo 3G halozattal rendelkezik. O2-rol nincs infom, de meglepodnek ha lenyegesen jobb lenne a tobbinel. YMMV.

A drotos net jobb, de irrealisan draga es lassu a kontinenshez kepest.

Sir Alex: 6 db. Skype-hoz nem kell tul nagy savszelesseg IMHO, hacsak nem viszel videot is mind a haton…

gyulacsik: abszolut megerdemelt a BoS pecset, ha ezt par honapja tudtam volna… 🙂

Vagabond

Jozsi, a hideg-meleg csap trukkje: megnyitod mindkettot, a markodba eresztesz hideget, majd bele a forrot, es igy nyersz egy maroknyi langyos vizet.

Ami a nemdolgozast illeti, abszolut igy van. A prezentaciot maguk keszitik, megfigyelesem szerint.

3G: Nagyon valtozo Londonon belul, hogy hol jo es hol nem. Ahol most lakunk, ott nagyon penge, az elozo lakhelyemen orultem, ha volt 3G jel egyaltalan. Az O2-nek amugy a legjobb a lefedettsege, javaslom azt beszerezni a TMo helyett.

Meg egy tipp: A furdoszobakban egyaltalan nincs socket, max a borotvanak/fogkefenek egy. Rohadt idegesito tud lenni, ha barmilyen mas elektromos eszkozt hasznalnal, pl. hajszarito.

Zeo

@Vagabond: lehet hogy jobb az O2, de a T most összeállt az Orange-al, kombinált lefedettségért. Én Orange-os vagyok, sokkal jobb lett a vétel, sima hang meg 3G is!

Vagabond

Zeo: Az osszeallasrol mar hallottam, ezek szerint volt is hatasa. Jozsinak azonban ugy latszik, nem hasznalt a dolog.. :/

sekele

Hehe, jó kis “világ proletárjai egyesüljetek” feeling jön át. Tehát a “munka” és “dolgozni” az csakis valami “blue collar” tevékenység lehet. Esetleg a prezentációkészítés. Ellenben egy előadást magtartani, delegálni, netalán céget vezetni már nem tartozik ide. Érdekes koncepció.

A Marmite viszont tényleg nagyon jó, az egyik legjobb dolog, amire rászoktam Londonban. Néha Bovril is. Ennek már húsz éve és azóta függő vagyok. Szerencsére már itthon is beszerhezhető.

sekele

Nyilván erre gondoltál. Én meg arra, hogy ez is munka. Cégek esetében (multiknál pláne) ritkán fordul elő, hogy “magasabb szintekre” kerülve kevesebb legyen a munkád. Sőt, pontosan fordítva van.

Sir Alex

@edhellon természetesen videóval gondoltam, épp a szülinapom volt, és több gépen-több barátom több kapcsolaton keresztül énekelte nekem a szokásos nótáka (nagyon jó volt) szóval a nettel nem volt gond.

gasztony

Menj el egy Starbucks-ba (vagy egyéb internetkávézóba), mire elfogyasztod a kávéd, már fel is ért. 🙂

Balazs (a masik)

Erdekes, eddig akarhany hotelben jartam Londonban, a hallban mindig volt ingyen wifi, es normalis sebesseggel. Vacsora utan egesz szep tarsasag gyult ossze mindig, mert a szobaban a borsos arat senki se akarta kifizetni 🙂

ceg

én találkoztam nem vezető beosztású angolokkal, de ők is ritkán dolgoztak.

ami a csodálatos az angolokban, akikkel eddig dolgom volt, hogy nem ismerték a határidő fogalmát. öröm nézni az angol-német munkahelyi kommunikációt.

ja a mobilnet londonban béna.

Freddy

Londonból messzemenő következtetést levonni Angliát illetően az olyan mint látni New Yorkot és azt mondani, hogy az Amerikaiak ilyenek vagy olyanok. London egy más világ mint a vidéki Anglia. A nagy városok hasonlitanak mondjuk bevándorló kérdésben. De vidéken az alja munkát nagy számban az angolok végzik. Furcsa világ ez.

gab

Pedig már vége a jó kis gyarmattartásnak, de nem vették észre.

Zeusz

Életem egyik szakmai célja, hogy a kontó szót mindenképpen megőrizzem a jövőnek.

Attila

Egyebkent csak mint erdekesseg jegyzem meg hogy a Westfieldben a foton is lathato 3D Photo Crystal nevu lezergravirozo bizniszt is magyarok csinaljak. Ennyit a rabszolgasagrol 🙂

Happymann

Nem teljesen idevág de hagy kérdezzem meg, hogy hol lehet itthon Marmite-öt kapni? Kvázi meglenne a jövő évi boldogságom… ilyen a függőség 🙂
Amúgy Józsi tényleg kóstold meg, ha eddig nem tetted! Azt mondják az angolok, hogy valaki vagy ki nem állhatja vagy imádja. Átmenet nem létezik… Ajánlatos pirítósra vajat kenni, arra pedig (kezdőknek) lehellet vékonyan a barna élesztő alapú masszát. De vigyázzat, könnyen függőséget okozhat:)