Viber

Ha valaki nekem azt mondja, hogy új VOIP szoftvert kell kipróbálnom, azonnal kiröhögöm. Amióta a Skype létezik, a világátlagnak a VOIP azonos a Skype-pal. Nekem sem volt semmi szükségem eddig másra, ha külföldet kell hívnom, akkor Skype-outon keresztül tárcsázok, május óta hivatalosan is engedélyezett a 3G hálózaton keresztüli működés, mi kell még? Abba a táborba tartozom tehát, akit egész egyszerűen hidegen hagy a Skype-on túli élet.

Fogalmam sincs, hogy mi vett rá arra, hogy kipróbáljam a “Viber” nevű, (pillanatnyilag csak) iPhone-ra elérhető VOIP szoftvert. December elején jelent meg az App Store-ban, ingyenes, VOIP — kit érdekel? Valamiért mégis letöltöttem, de esküszöm már nem emlékszem a motivációra. (update: eszembe jutott közben, valaki ajánlotta) Megelőzöm saját magam és berakom most ide a marketingvideójukat, aztán onnan folytatom:

Telepítés után kezdődnek az érdekességek: a Viberbe, csakúgy, mint a FaceTime-ba, nem kell hagyományos módon regisztrálni. Nem kell egy újabb kontót definiálni, jelszót megjegyezni, vagy éppen bejelentkezni. Egész egyszerűen küld egy SMS-t a telefonszámunkra (ezt be kell neki adni), az arra érkező kódot bepattintani, aztán működik. Udvariasan rákérdez, hogy hozzáférhetne-e a telefonunk kontaktjaihoz, igen, aztán onnantól, és ez a nagyon kemény, egy kiköpött iPhone telefon alkalmazásnak néz ki. Gyakorlatilag az eredetivel azonos módon lemásolták az alkalmazást, egyből otthon érzi magát az ember benne.

Van egy nagyon fontos különbség viszont: kis lila ikon mutatja azokat a kontaktokat, akik szintén rendelkeznek Viberrel. Márpedig azokat ingyen hívhatjuk, akár 3G hálózaton keresztül is.

A szolgáltatás “always-on”, azaz mindig fut, használja az Apple által üzemeltetett notification rendszert, bárhonnan előbújik és jelzi, ha éppen hív valaki bennünket. Ez sajnos a szokásos gagyi popup ablak, ennyi kompromisszumot kötnünk kell:

A csengetés nem tuti még, ha jól figyeltem meg, nem lehet csengőhangot változtatni (1.0 sajátosság lehet), illetve figyelmen kívül hagyja a telefon lehalkított állapotát, így belecsörög adott esetben a meetingbe is. Remélhetőleg ezeket is javítani fogják a jövőben, mert ezeket leszámítva tökéletes az alkalmazás.

És ezzel a dologgal érkeztünk el ahhoz, hogy innen nézve mennyire gyökér a Skype: folyton be kell jelentkezni, nálam mindig problémát okoz, hogy most akkor zöld vagyok-e, bizonyos kontaktok miért nem látszódnak, hívás kezdeményezésével is gondok vannak, kelletlen az egész. Megoldom vele, de nem kényelmes. A Viber ezzel szemben az.

Bármikor, bármilyen állapotban vagyunk, gyorsan tárcsáz, a kapcsolat is felépül, nem kell foglalkoznunk semmivel, mindig jó lesz. A hangminősége cefet jó, 3G hálózaton csodálatosan jól működik (akár akkor is, ha mindketten 3G-n vagyunk, viszont sem Edge-en, sem GPRS kapcsolaton nem, mozgó autóból próbáltam Voda és T-Mobile adatkártyákkal is, 3G kell neki). Szintén nagyon jó, hogy 4.2-es szoftver alól mesterien multitaszkol, mellette lehet navigálni, jegyzetelni:

Az alkalmazás ingyenes, hirdetések sincsenek benne, egyelőre az üzleti modelljük sem világos. Annyit olvastam, hogy az iMesh nevű P2P szolgáltatás készítői állnak mögötte, az ottani infrastruktúrát és pénzt égetik egyelőre, nem húztak be még külön finanszírozót. Érdekes. Igazából azt látom a Viberben, hogy annyira fasza, hogy biztosak lehetünk benne, hogy nagyon hamarosan le fogják tiltani a használt portjait a szolgáltatók és vége lesz a gyereknapnak.

A csengetési esetlegességek ellenére nagy potenciállal rendelkezik, ha még azt is tudná, hogy a Viberrel nem rendelkezők felé olcsó VOIP tarifával lehetne telefonálni, tökéletes alkalmazás lenne. Így sem rossz, örömmel használom, adok hírt róla. A fejlesztési horizonton hasonló képességű Android alkalmazás és Viberek közötti ingyenes SMS érkezik 2011-ben.

78 hozzászólás

DnP

Amint lesz egy negyesem kiproblom 🙂 Kicsi ireg 2G-re tok felesleges…

zamar

Ettől függetlenül a forgalmazott adat után kell fizetni, nem? DE! Akkor nem értem mi a klafa benne.

RustyRush

Wow, durvan hangzik!!!!Huzom is lefele!En soha nem bukkanok semmi erdekesre…

Bel Riose

“…bárhonnan előbújik és jelzi, ha éppen hív valaki bennünket. Ez sajnos a szokásos gagyi popup ablak, ennyi kompromisszumot kötnünk kell”

Na igen, érdekes téma az iOS notification rendszer (hiánya). 2011-re kezd egy kicsit gáz lenni ez a “mindent kidobok a képernyőre, és félbeszakítom amit épp csinálsz” metódus. Az Engadget nagyon helyesen mindig lehúzza emiatt az OS-t a reviewjaiban. Tény, hogy az Android, vagy WebOS megoldása sokkal kiforrottab és jobb. Vajon fognak ezen változtatni Cupertinoban sz iOS 5-ben? ha igen akkor hogy fogják megoldani?

Chal

Ez a feature viszont csak úgy tud működni, hogy kiszivattyúzza a regisztrált telefonokból a teljes címlistát, majd remek kis kapcsolati hálót épít belőle, amit ki tudja mire nem használnak még. Ettől én fázok kicsit mindig, azért a telefonom címjegyzéke nem egy facebook, nekem ez túlzottan privát szféra már. Aki ezt tudja, és ennek ellenére használja ezeket a szolgáltatásokat (ide értve pl. a syncelést is gmailre, az ottani eula megér egy külön misét!), az nyilván tisztában van a fentiekkel. Akinek meg újdonságot jelentettek ezen sorok, gondolja át újra hogy akar e ilyesmit.

Gaboro

Nekem épp ma ajánlottak egy alkalmazást, ami pont úgy működik, mint a Viber, csak ez szöveges üzenetekre van kihegyezve, némi extrákkal megspékelve, mint kép, videó, hang, aktuális koordináta valamint névjegy beillesztése.

WhatsApp

Van iOS-re, Androidra, BB rendszerére.

wyctim

Asszonnyal próbáltuk ki az előbb. Tökéletesen egyszerű és működik.

Ja, és a régebbi multitask mentes telefonokkal is tudunk vele hívást fogadni.

Ikuterror

“— nyilvánvaló észrevétel, de manapság minden adatcsomag biztosít annyit, hogy ezzel ne kelljen foglalkozni, ha nem, akkor szar csomagban és/vagy szar szolgáltatónál vagy”

Igen azt látom hogy vodafone van a bal felső sarokba írva 😀

Zeusz

Hagyjukezt, Irma. Aki 2010-ben nem hajlandó max két darab ezrest kisajtolni magából fél-egy giga adatért havonta, annak nem való okostelefon.

Tepi

Na, Józsit már látom a kontaktlistámban, úgyhogy már beszélhetünk ingyé 🙂 (nem mintha eddig sokat beszéltünk volna) 🙂

Bel Riose

AD: A popup nem léptet ki futó alkalmazásból, de minden “lefagy” ami éppen fut. Én erre gondoltam a “mindent kidobok a képernyőre, és félbeszakítom amit épp csinálsz” alatt, mert addig nem tudsz semmit csinálni míg le nem zárod a buborékot. Tehát bármit is csinálsz, félbeszakít a rendszer a legutolsó notification miatt is. Ezzel szemben a WebOS-nél pl (ami mostmár a HP tulajdona), ha jön egy üzenet / értesítés, akkor az a képernyő alsó csíkjában megjelenik, de közben minden megy tovább felette, bármit csinálsz. Ugyanez van androidnál, csak ott a felső csíkon jelenik meg a notification.

Nem magával a popup buborékkal van baj, ha jön egy hívás akkor szakítson is félbe, bármit játszok éppen, de amikor épp egy dodge-ra készülök az Infinity Bladeben, és feljön egy buborék amiatt hogy egy haverom becsekkolt Foursquaren a nyugatiba akkor legszívesebben üvölteni tudnék 😀 Szóval a probléma az, hogy a legutolsó jelentőségű notification is buborék formájában jelenik meg. (és nem, nem fogom kikapcsolni a Foursquare notificationt, mert sokszor hasznos, de jó lenne ha nem szakítana félbe miközben játszom, hanem csak egy szolíd csík jelezné a képernyő alján, hogy van valami, álá WebOS). Kell a buborék, de kellene valami egyszerűbb jelzés is.

+ nálam rendszeresen előfordul, hogy játszom valamivel, jön egy SMS vagy bármilyen popup, kinyomom, visszalépek a játékba és elmegy a hang. Csak akkor jön vissza, ha kilövöm multitaskból, és újraindítom. Ez nem tudom, hogy a jailbreak miatt van, vagy alapból ilyen. (pl Infinity Bladenél a zene marad, a hangok viszont elsüketülnek).

HDCase

Ti kaptatok sms-notificationt egyből??
Egy hónapja töltottem le cuccot (kb.),azóta próbálkozom, de az istennek se küldi meg, hogy végre kipróbálhassam..:(

gasztony

Gépen tökéletes a Skype, viszont iOS alatt tényleg elég problémás, mivel nem sikerült még nekik a iOS-re normálisan átportolni az appot. Én gépen imádom a Skype-t, viszont iOS-en undorító és csak szükséghelyzetben használom.

fraki

A notificationnel csak óvatosan. (Egyébként, Bel Riose, velem is előfordult, nincs jailbreak.)

Az ui. azért van, hogy megszakítson. Nem fagy meg az éppen futó alkalmazás, megy a popup alatt tovább. Foursquare notificationt engedni a hülyeség netovábbja.

Nehéz a témában bármit is mondani, bármi konkrétabbat, mint amit józsi mond: át kéne gondolni. De őszintén szólva nekem képernyő sarkában megjelenő kis szarok nem kellenek. Az olyan meg-se-jelenik/meg-is-jelenik dolog, nem sok értelmét látom. Again: a notification azért van, hogy megszakítson.

eFi

A modális popup valóban szar, de csak nyomja majd őket annyira a konkurrencia, hogy változtatnak.

KKovacs

A kis popup ablaknak, amikor utoljára néztem az iOS API-t, nem igazán volt alternatívája iDevice-okon, szóval ez gondolom addig így lesz, amíg az Apple nem ad az alkalmazásoknak szofisztikáltabb (nyilván egyben többet fogyasztó) távoli jelzési lehetőséget.

idevman

Futni kell a Viber alkalmazasnak a hatterben, vagy a felhobol jon a push notification?

Ha jol tudom Skype eseten addig vagyok zold, mig az alkalmazas fut a hatterben. Hogy mondom meg az iOS-nek, hogy a Skype-ot semmi esetre se allitsa le?

poTomek

Az utolsó screenshot az hogy készült? Nem láttam még más alkalmazást a felső státuszbár alatt futni.

musaka

idevman: settingsben a programoknal: skype-on belul allithatod mennyi ido mulva kapcsolja ki, vagy soha 🙂

misi

para nekem az, hogy a viber felmásolja a szervereire a kontakt listámat és azt kiadhassa olyan harmadik félnek, akit ő megbízhatónak talál.
nekem is érdekesnek tűnt ez az app, de a fentiek miatt inkább mellőzöm.

golah

bocs, félig offtopic, de mégiscsak hazafelé húz az ember szive:
a screenshot-on a térkép az Csongrád! 🙂 juhéjj

soder

Boccs, nagyon offtopic leszek: volt itt plaszikon még év elején (v. tavaly ilyenkor? nem tudom már) egy extrém sielős videó. Csávók a havas fennsíkról elindulnak, aztán ejtőernyő felkapja őket a levegőbe, és repülve bevágnak pörögve 2 szikla közötti járatba, és ezt csinálták párszor. Überbrutál HD minőségben. Valakinek szeretném megmutatni a videót, már órák óta keresem itt, de se tag-re sem a poszt címére nem emlékszem, visszanéztem tavaly októberig, és nem találom. Aki tud bármi linket azt nagyon meghálálnám.

soder

Re: RustyRush

sorry, sajnos nem ez 🙂 Ez picsafüst ahhoz képest amit ott míveltek. A videó dátuma miatt sem lehet, min. 9-10 hónappal ezelőtt láttam itt a plastik-on.

engé

Érdekes és hasznos app, a kérdés már csak az: Mikor válik fizetőssé? 😀

syradan

akkor most én is ajánlanék egy fasza voip programot: http://www.truphone.com.
lehet egyenleget vásárolni, működik symbianon, androidon, blackberry-n, ipad-en. skype-ot is bele lehet kötni, meg a gtalkot. kell ennél több? 🙂
ja! és truphone-truphone user közt szintén ingyenes a beszélgetés 🙂

Balazs (a masik)

Magam reszerol maradok a nyilt protokollt hasznalo szabvanyos VoIP megoldasoknal/programoknal, mert azt barmilyen eszkozzel hasznalhatom, akkor is, ha az iphone-t elhajitom a fenebe (ez mar kozelebb van, mint egykor gondoltam). Masreszt azok szepen mukodnek az asterisk szerveremmel, es tudok kiprobalt, megbizhato magyar szolgaltatotol budapesti behivoszamot kerni ra.

soder

novertigo: köszönöm sajnos nem ez, bár már elég közel jár. Egy válogatás videó volt, mindenféle sielős felvételek voltak összevágva, köztük ez is.

Most már nem vagyok benne, h. tényleg itt láttam-e. De ha nem, akkor fogalmam sincs hol 🙁

TBS

AD, durván offolok, bocs. (Elpusztulok kíváncsiságtól azér’.)
Szóval…

Mit tudunk a Wii utódról?

oribali

Nekem az SMS egyből megjött… Amúgy arra figyeljetek, hogy +36-tal kezdődjön a számotok, mert akkor nem küldi ki az SMS-t…

DnP

Valaki probalta mar iPaden? iTunes szerint az is supported. Kivancsi lennek 🙂 Arra hogy kuldenek SMS-t? Pushban jon? Ja hamar SMS. 1 hete elkezdett a T kuldozgetni pushban mindefele jokivansagokat, meg a prepaid netrol is ezt azt. Eddig tok nema volt minden.

oribali1

Egyébként szerintem irtózatosan xar a hangminőség! Késik! iPhone 4 és 3GS között legalábbis…

roni130

Azt tudja valaki, hogy egy 10 perces beszélgetés mekkora adatforgalmat generál 3G-n használva?
Tegnap próbáltuk ki amúgy, wifin keresztül, nekem sem tetszett a címlistám kiadása, most mégis emellett döntöttem, megérte…:)

Yoga frog

Sziasztok engem is az érdekelne ,hogy kb 5-10 perces beszélgetés az mennyi adatforgalom ??Azt nem tudjátok ,hogy a kontaktjaimat miért duplázta meg mindenki kétszer van a Viber telefonkönyvben?Köszi

Viber

Helló everyone,
Sorry, my Hungarian is not so good, so I will write in English 🙂

This is a member of the Viber Development Team. We are very happy to see all your comments and feedback regarding Viber!

I would like to answer your questions:
1. About the bandwidth that Viber uses – every minute of Viber conversation uses 256KB (both in and out). this means 1 minute of Viber call is about 1MB.

2. you can use Viber with iPad and iPod-Touch. please do the following:

a. connect to WiFi from your iPad.
b. download and install Viber app. when asked for your number, enter your regular cellphone’s number, then confirm.
c. an SMS message with the code will be sent to your regular cellular phone.
d. take that code and use it in your iPad. Viber will then open, and you’re good to go.

* this means that if anyone dials your number on Viber, you will get the call on your iPad.

3. Viber will soon support more devices, not only iPhone. the first one will be Android, and that will happen in February or March. Also – Viber will allow to send Text Messages (SMS) in January-February.

If you have more questions – please feel free to ask. this is why i’m here 🙂
Thanks and Happy New Year,
the Viber Team.

DnP

Na, iPadre felraktam, meglehetosen viccesen nez ki fulre teve a nagy tepsi 🙂 Viszont asztalra lerakva is siman lehet beszelni vele. DE, nem jelenik meg a contact neve mellett a viber ikon. Hiaba van neki felrakva, o latja, hogy en viber vagyok, de en nem az ovet. (iPad vs 3g) Nem is tudom contactok kozul hivni, de ha keypadrol beirom a mobil szamat, akkor siman felhivja 🙂 Itthon wifi-wifire baromi gyors. Bokok a hivasra es abban a pillanatban kicsong a masik. Beszed lag 1 masodperc alatt van, es mezei hivashoz kepest kristaly tisztan szol.

DnP

@Viber:

I can’t call anybody from my iPad, becasue of the viber mark doesn’t appear in my addressbook next to the viber able contacts. It can’t recognize if the contact has viber or not. Only the Invite message is visible. But with keypad, calling the same number it works. From the other iPhone 3G I’m visible for Viber call. (sry for my English 🙂 )

Viber

Hi DnP!

please check this link to solve your problem: http://support.viber.com/entries/349520-why-are-my-friends-not-shown-as-viber-users

and I have another important message to everyone:

As we promised, I am now excited to announce that we have a new solution for the SMS-code problem!
If you still did not get the SMS (text message) with the activation code of Viber, please check out the following link that explains how to fix it:
http://support.viber.com/entries/360078-what-should-i-do-if-i-don-t-receive-my-sms-access-code

Please let us know if this really helped you activate and use Viber.

Boldog új évet! 🙂
the Viber Team.

Viber

You are very welcome!

Feel free to ask me anything else you need, or might have to suggest.

Viber

Hi,

I’m excited to announce that Viber 1.1 has just been released.
This new version focuses on the addition of small new features, and mainly – bug fixes.
For release notes and the full fix list, I invite you to visit Viber’s AppStore page and download Viber 1.1

In addition, I would like to draw your attention to our major updates in our Privacy Policy. We changed confusing clauses and made them much clearer, in accordance to users’ feedback.
We would like to thank you for that feedback in the past 2 months, that allowed us to improve and better our service noticeably.

If you have any questions, don’t hesistate to ask.

Thank you,
Viber Media.

thing

Sziasztok!

A Viber 1.1 támogatja a néma módot?, azaz már nem csörög, ha a telefon néma módban van? Van valakinek tapasztalata?

Fidel

Ha külföldről 3g-n hívok Viberrel akkor az külföldi 3g-t számláz?
Mert az akkor úgy nem kicsit drága…

gonna

@Fidel Egyrészt érdemes venni helyi 30-napos kártyát. (de van néhány államban 1, ill. 2 hetes is) Mivel wfiről is megy, keress ingyen hotspotot. A világ összes megdonálcában van pl. ingyen wifi,- azt találsz a legtöbb kis és nagyvárosban. Van az istore-ban egy ingyen hotspot kereső alkalmazás, amivel szintén találhatsz.

Zsófi

I got a prob with Viber. After a min cancelled the calling. What should I do to solve this prob? Thanks

Stefnews

Engem az érdekelne, van e infója valakinek, hogy ha én pl külföldön vagyok és 3G-n idítok hívást Viberrel mennyi adatforgalom jelentkezik, mondjuk egy perc alatt.
Ugyanez a külföldről indítás, ha ottani Wifi-n indul, akkor nyilván teljesen ingyenes, jól gondolom ?

Üdv

Peter

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni a következőhöz: Használtam egy HTC készüléket amin a viber futott. Át tettem a kártyámat egy új iphonba ahova feltelepítettem a vibert csakhogy már egyszer elküldte már az aktíválási kódot sms-be a másik készülékemre kb fél éve és már nincsen meg! Hiába nyomtam rá h küldjön egy új kódót de nem küldött így nem is tudom használni a vibert a régi simkártyámmal! Remélem érthető! Várom az ötleteket!