Számlázási dátumok

Ha rendszeres teljesítésről van szó, például egy hónapról hónapra történő munkában, akkor a teljesítés dátuma és a fizetési határidő meg kell, hogy egyezzen.

Ha egyszeri eseményt számlázunk, akkor a teljesítés dátuma a teljesítési igazolás dátuma. Ez nem muszáj, hogy megírt, kinyomtatott és aláírt teljesítési igazolás legyen, elég egy szállítólevél, vagy bármi, ami igazolja a teljesítést. (Teljesítési igazolást egyébként egy példányban készítünk, amit a szállító fűz le.)

Fontos még tisztában lenni azzal, hogy teljesítést lehet múltba is dátumozni.

Abszolút kezdőknek: hogy mi az a teljesítés? Az elvégzett, teljesített munka, vagy szolgáltatás. A kiállított számlának három dátum mezője van, a számla kelte (amikor kiállítottuk a számlát), a teljesítési dátum (könyvelést tekintve nem kell szó szerint venni!), illetve a fizetési határidő. Ki a szállító? Nekünk az, aki valamilyen terméket, vagy szolgáltatást áruba bocsájt, költséget indukál a saját számviteli rendszerünkben. Ki a vevő? Az, akinek mi szállítunk.

(Ezek a szarok egyébként soha nem érdekeltek, de menet közben kell megtanulni hegedülni — milyen iskolában oktatják ezeket egyébként?)

46 hozzászólás

SzGyuri

Ez mind nagyon érdekes, de hova lett a címlapos sztori? Érdekelt volna a hozzáértők véleménye, milyen trendeket látnak a címlap vagy úgy általában a magazinfotózás területén.

TBS

Olyan iskolában tanítják, ahol minden évet gyakorlatilag újra kell kezdeni. Könyvelőlobbira gyanakszom a törvénykezés ezen ágán. 😀 (A fenti szösszenet amúgy ~1-2 éve igaz, előtte más volt a “szabály”. Böe…)

tommybravo

Jellemzően könyvelőfőiskolán tanítják (BGF-PSZF, stb). Egyébként ezek többségét minden EU-s országban fel kell tüntetni, és a vonatkozó szabályok is (többnyire) harmonizálva vannak. Ennek oka, hogy az áfát (a számlakibocsátásnak ebben az adónemben van a legnagyobb szerepe) az EU szabályozza egy direktíva nevezetű intézkedéssel, amit a tagállamok elfogadnak és beépítenek a saját jogrendjükbe.

A három dátum értelme egyébként: a teljesítési dátum határozza meg, hogy mikor kell az adót fizetni (alapesetben). Ha belegondolsz, ez logikus is, mert ha nem bocsátanál ki számlát, akkor nem lenne számlakibocsátási nap, ergó nem lenne adófizetési kötelezettség. Ezt az ügyeskedést zárja ki (elvi szinten) az adófizetésnek a teljesítéshez kötése. Angelday írta, hogy a teljesítést lehet a múltba dátumozni, ami teljesen logikus is, hiszen számlát jellemzően a már teljesített szolgáltatás után bocsátasz ki.

dave

“Ha rendszeres teljesítésről van szó, például egy hónapról hónapra történő munkában, akkor a teljesítés dátuma és a fizetési határidő meg kell, hogy egyezzen.”

Ez szerintem hülyeség, lásd pl. internet számla

Van olyan teljesítés is, hogy “folyamatos”, de akkor azt kell beírni, és nem dátumot.

tommybravo

Annyit még hozzátennék, hogy tőlünk nyugatabbra valami rejtélyes okból egyszerűbbek a szabályok. A rejtély megoldása mögött a “kicsibe-gyorsba-ügyesbe”, a “lepapírozzuk” és a “visszadátumozzuk” tünetegyüttes állhat, de hát ki vagyok én, hogy ítéljek.

tommybravo

dave: Nem hülyeség, csak mást neves folyamatos szolgáltatásnak a pólgárjenő (te vagy én) és az Áfa-törvény. Nem a szakterületem, és nem is olvastam végig, de az apeh honlapján van erről egy részletes tájékoztató, ha valakit érdekelne:

“Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) 58. § (1) bekezdése úgy rendelkezik, hogy termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a felek részletfizetésben vagy határozott időre szóló elszámolásban állapodtak meg, teljesítés az ellenérték megtérítésének esedékessége, amelyre az adott részlet vagy elszámolás vonatkozik.” http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_hatalyos/elsz080422.html

dave

“tőlünk nyugatabbra valami rejtélyes okból egyszerűbbek a szabályok” hehe, amikor először adtam a könyvelőnek adwords számlát, megkérdezte, mi ez a sajtcédula? 🙂

tommybravo

dave: Egyszer próbált meg elmagyarázni Londonban egy paki taxisnak azt a fogalmat, hogy “áfás számla”. Na, az a hungarikum, nem a mangalica!

luko

mér’ nem vagy te evás józsi? 🙂
akkor sok ilyesmit leszarhatnál, maximum annyig kérdeznél a megrendelőtől,
hogy mikorra írjad a számlát…

luko

pedig működik.
én is csak év vége felé szoktam kérdezgetni a dátumokat…

wotan

nem vagyok könyvelő, de történetesen folyamatos szolgáltatást nyújtunk, és bizony Józsinak igaza van.

“Van olyan teljesítés is, hogy “folyamatos”, de akkor azt kell beírni, és nem dátumot” – ez a közüzemi szolgáltatókra vonatkozik.

http://www.pmkik.hu/world/pmkikweb.nsf/938f57d73bdb9b3ac1256e68002ffad8?OpenForm&ParentUNID=2B1AA8F6F013F132C1256E8300326D87

1. Kizárólag a közüzemi szolgáltatások (ideértve a távközlési szolgáltatást) adóznak folyamatosan teljesített szolgáltatásként ezek közül is csak azok, ahol a jogviszony jellegéből következik az állandó rendelkezésre állás (ezért pl. temetkezési szolgáltatás nem). [13.§ (1) bekezdés 23. pont]
2. Ha a felek a
– a szerződés alapján a teljesített értékesítésekről, szolgáltatásokról időszakonként számolnak el (azaz nem minden egyes teljesítés után) vagy
– a szolgáltatás ellenértékét rendszeresen ismétlődő jelleggel meghatározott időszakra állapítják meg (pl. bérbeadás, átalánydíjas szolgáltatások)
az adókötelezettség a közöttük lévő elszámolási időszak utolsó napján keletkezik. Számlázni is ekkor kell ezt az időpontot feltüntetve teljesítési időpontként. A felek az elszámolási időszakot azonban a szerződésben maguk állapítják meg, azaz megegyezhet a részkifizetés esedékességével. [16.§ (11) bekezdés]
Ha azonban a felek nem számolnak el, akkor az eladó, szolgáltató áfa bevallási időszakának utolsó napja a teljesítés időpontja. Számlázni is ekkor kell. [16.§ (11) bekezdés]

(elnézést a hosszú idézetért)

A.

dave, a nemet finanzamt 150 euroig a sajtpapirt is elfogadja, nem kell a komplett csaladfadat feltuntetnie a szamlat kiadonak. Eleg a penztari blokk, repjegy, vonatjegy, vagy barmi, ami igazol.
Visszagondolva a Keletiben eltoltott fel oras sorbanallasra a szerencsetlen “Afasszamlaislesz” miatt. Elore meregettem, hogy melyik sor hany perces lehet. Oreg neni 3x szorzo, oreg bacsi 4x, tudalekos kozepkoru magasan hordott orral 6x az Afas szamla miatt. A fonyeremeny persze az osztalykirandulasos tanarok, az onmagaban elvitte a fel orat. Persze 2010-re sikerult feltalalniuk a labirintusos sorbanallast, hihetetlen, hol tart mar a technika!

AD, erdekes a kontent, volna meg igeny hasonlora a temaban.

tommybravo

angelday: Szerinted miért nem fogad el az adóhatóság bármilyen, minimális tartalmú számlát (let’s say) 20.000 Ft alatt? 😀

tommybravo

Nem trollkodni akartam, talán át is jött. Több témakörben van egyébként kedvezményezés az adórendszerben, ahol az adózó és/vagy az ügylet méretét veszik figyelembe, ezek közül talán az EVA és az őstermelők mentességei a legismertebbek. Egy része a kedvezményeknek tényleg az egyszerűsítésről szól (“ennyi pénz miatt már ne kelljen aránytalanul sokat adminisztrálni”), de itthon ezeknek többnyire adó(khmm)optimalizálás lesz a vége.

Ger

Mintha nem mindenki copy-paste módszerével csinálná a teljesítési igazolásokat…

tommybravo

Ger: Hiába adsz teljesítési igazolást arról, hogy felépült neked egy irodaház cirka 2 csillió forintért, ha nyilvánvalóan nincs telked sem hozzá. Az a papír hasznos, de nem elégséges a teljesítés megtörténtének igazolására. Egyes vélemények szerint a számla elfogadása már önmagában a teljesítés visszaigazolása (kockázatok és mellékhatások tekintetében…). A kérdés az, hogy be tudod-e mutatni az apehnek, hogy nem kamu az ügyleted (“fiktív számlázás”, ugye): hiába van “teljesítési igazolásod”, ha nincs irodaház, illetve ha van irodaház, akkor a teljesítési igazolás is felesleges formaság lehet. Természetesen a felek a szerződésben kiköthetik, hogy számla kibocsátása csak a teljesítés elfogadása után lehetséges.

Ger

Nyilván nem a nyilvánvalóról élcelődtem, hanem a felesleges formaságra céloztam.

phnb

Hova lett a címlapos sztori? Fogadjunk, hogy Szalai Annamária szedette le ezt is!

tommybravo

Ger: Több szempontból is igazad van: a “teljesítési igazolás” mint intézmény alapesetben felesleges formaság, legalábbis a törvény (legjobb tudomásom szerint) nem írja elő a meglétét. Azt kell tudnod igazolni, hogy a teljesítés megtörtént. Erre kialakult a “teljesítési igazolás” formátum, ami hasznos és általánosan bevett, de önmagában se nem szükséges, se nem elégséges a teljesítés megtörténtének igazolására a törvény szerint. Mivel ez gyakorlatilag papírra vetése annak, hogy “igen, teljesítettél, számlázhatsz”, ezért annyira nem szükséges egyedinek lennie; ha nem fiktív az ügy, akkor lehet akár fénymásolt (és aláírt) is.

adeak

“Ha rendszeres teljesítésről van szó, például egy hónapról hónapra történő munkában, akkor a teljesítés dátuma és a fizetési határidő meg kell, hogy egyezzen.”

én lennék a legboldogabb, ha ez így lenne. de sajnos nincs így. számos lehetőség van arra, hogy akár a szerződésben is megszabhass 30 napos fizetési határidőt. a fizetési határidőt pedig a számla kiállításának napjához mérik. viszont egy sokkal szigorúbb apeh jogszabály megköveteli, hogy a teljesítés és a számlakiállítás között legfeljebb 15 nap lehet. én sem vagyok könyvelő, azonban a könyvelőm elég profi 🙂

EVA: ez egy tök jó konstrukció annak, akinek elég éves szinten nettó 20 millió forint forgalom. persze, lehet több evás céget is egyszerre fenntartani…

tévhidelem, hogy nyugaton minden egyszerűbb:
tény, hogy az ADÓZÁSI szabályok átláthatóbbak és sokszor kevesebb adónem van, azonban nem mondanám egyszerűbbnek. jelen esetben meg a számlázásról volt szó: ez szerintem hasonló minden EU-s országban…

pogi

tommybravo: “dave: Egyszer próbált meg elmagyarázni Londonban egy paki taxisnak azt a fogalmat, hogy “áfás számla”. Na, az a hungarikum, nem a mangalica!”

tax-invoice 😉 van ez máshol is.

oribali1

Most akkor lesz adás vagy nem, mert akkor nem nézegetem a livestreamet…?

Zeusz

Ezen felül teljesítés dátuma után 15 nappal ki kell állítani a számlát. Nálam itt akar mindig megbukni a dolog, hogy “Majd sarzsolva kiszámlázok mindenkit egyszerre!” Hát nem.

koh

off:
Ma kapcsolgattam a tv-t és felfedeztem egy állítólagosan férfiaknak szánt új csatornát a T csoport kínálatában. Mondanom sem kell, nosza lássuk miket ad. Íme a link:http://www.tvmustra.hu/napi/tvmusor/pro4/1
Remélem a macsós kínálat láttán szerzek néhány jó percet azoknak akik ezt olvassák. Számomra a csatorna nem fog az biztos 😀

Marci

Az Internesönel Biznisz Szkúl-ba biztos megtanultad volna, Józsikám!

Lajos

“Teljesítési igazolást egyébként egy példányban készítünk, amit a szállító fűz le”
Csak érdekességként mondom, hogy mi például három példányban készítjük, amiből kettőt a szállító kér, egyet mi.

4Si

“Marci
Jan 4th, 2011 at 8:34 pm

Az Internesönel Biznisz Szkúl-ba biztos megtanultad volna, Józsikám!”

Ez annyiban ciki számára, hogy tudomásom szerint valóban ott végzett a Jocó’. 😀 Súlyos pénzekbe kerül ott a diploma úgy tudom. 🙂

nehaiu

Nem értem miért mondod, alig több, mint 500 ezer forint félévenként. 🙂

LOL

Azok az ismerőseim, akik az IBS-en végeztek, mind sokra vitték. Más kérdés, hogy ebben nem elsősorban a diploma, hanem az otthonról adott 1-2 tízmillás kezdőtőke segítette őket… Arról nem tudok, hogy valaki aki ösztöndíjjal végzett az IBS-en, mert anyuék nem tudták volna neki kifizetni az mire vitte, mert ilyen ismerősöm nincsen… De gyanítom ebben az esetben már nem olyan könnyű villantani a diplomával.
Na ez egy olyan komment, amire Józsi nem fog válaszolni, max elküld a picsába. 🙂

Teszter

“Fontos még tisztában lenni azzal, hogy teljesítést lehet múltba is dátumozni.”

nem egészen. a teljesítést követő 14 napon belül számlázni kell. tehát a múltba az 14 napot jelent.

piguet

nem Józsi védelmében, de a közgázos diploma sem olcsó… cca. 4 millió forintba kerül, csak nekünk: adófizetőknek….

szóval aki teljesen magán suliba jár, spórol másoknak….