Címlapfotózás 2010

Van egy trend a címlapfotókban, ahol tökéletesen szimmetrikus arcot mutatnak erősen effektezve: Zuckerberg – Agassi – Walken, de megemlíthetnénk még Jobsot is, bár az más világítású fotó.

update 110111: A képeken Martin Schoeller fotós munkáját látjuk, érdemes elolvasni thorishere abszolút ontopic BoS hozzászólását.

Persze nekem is ki kellett próbálnom ezt az új stílust! Köszönet a Kookta.hu fotósának a segítségért! Az eredeti képet a poszt publikálása után nem sokkal tms megtekerte, így az alábbiakban azt szerepeltetjük. Az eredeti megtalálható itt.

47 hozzászólás

Karoly

Telleg, egyszer probald mar meg becsukni a szad. Kerlek. 🙁

vS

nem baj, majd lesz új trend.
(miazhogy’ a milyen nap van ma kérdésre a fasza nem válasz? folyamatosan megdöbbent a blogod 🙂 )

DnP

“ahol tökéletesen szimmetrikus arcot mutatnak” egy pixelt mutass aminek van parja a masik oldalon 🙂

nehaiu

Bocs az OFF miatt, de fontos lenne: ha jól emlékszem néhány hete valaki linkelt itt a plastikon egy olyan oldalt, ahol a prezentációkészítést egy a szokásostól eltérő szemlélettel közelítették meg a fejlesztők, és ha jól tudom, az oldalon ki is lehetett próbálni az editort. Tud erről valaki valamit?

Mégegyszer bocs!

iSandor

🙂 Ha már kitetted ezt a képet, akkor ime: kontaktlencse + borotva + nitrogén/koztetilógus és akkor simán egy sorba illeszthető lesz a kép Zuckermannal és Agassival. Persze egy erős PS-sel is ki lehet váltani ezeket.

Szád ne csukd be! Ez amolyan trademark nálad.

Bocs a kritikát, dehát “ne álljon ki a sarokra …” 🙂

laci

nem csak az a lényeg, hogy szimmetrikus az arc a fotókon. szerintem sokkal fontosabb a szem kiemelése egy nagyon világos háttérrel, amiben látszik a fotós, ettől a szem olyan japán animés lesz, ettől lesz élő a kép
ezt nem látom rajtad fátter

Marci

Szerintem jó kép, bár kicsit ijesztő, hogy scrollozol és hirtelen befigyel a 610X1000-es valóság. 😀

kimre

Józsi egyébként mivel keresi a kenyerét? Csak mert sehol nem találom, hogy mivel foglalkozik.

Z. T.

kreatív, média, web, tanácsadó, arculat

A fenti buzzwordök tetszőleges kombinációja – bár ebből nem derül ki, hogy mit _dolgozik_.

: )

Gekko

Cső!

Kicsit felpiszkáltam a képet. (látom volt már más is)

V1: kicsit áthangolva a példaként hozott fotókhoz, valamint a mindenféle makulák eltávolításával ezt érhető el:
http://www.lipardfilm.hu/angelday/jozsi_610px_v2.jpg

V2: csukott szájas verzió? no problem!
http://www.lipardfilm.hu/angelday/jozsi_610px_v2_csukott_szajjal.jpg

V3: Igen, ez is egy Time címlap, ráadás oldalról sötétedéssel:
http://www.lipardfilm.hu/angelday/jozsi_610px_v2_Time.jpg

Photoshop is my religion! 🙂

labujj

#Gekko

remek.
józsi, nézd már meg ezt. teljesen jól nézel ki.
komolyan.

van oka, hogy mindig nyitva a szád?
légzés, orrsövény, bármi?

atkakukac

így van! nyitott száj trademark, pláne mert látszik, hogy természetes! 😉
bár a minecraft mellett nem tenném le a voksom..

Bandroid

Elgondolkodtató. Eddig volt a fotó, amit torzítottak, de alapvetően az illetőt ábrázolta. Így viszont a tükrözött kép kitkarja az arc felét, az ugye -50% egyből, és ha ebből még lejön az effektek miatt jó néhány, az már vidáman az ötven alatt van.

És akkor mondhatjuk-e, hogy ez a fotó ezt az embert ábrázolja. Ennek az embernek az arcát. Nem. Nem mondhatjuk. 🙂

TBS

Laci, igazat adok. A fotók “egyenvarázsát” a hatalmas fotós háta mögötti (vagy kétoldali – a mintaképeken a “hatalmas” látható) derítés adja a szemben és a kötelező lokális kontraszt-túlzás, egyenszaturációval. Szakmunka, amit a képeden ügyködők jól/rosszul implementáltak. (Csukott száj rulez. Nem vagy Te kívánatos bögyös, vagy agresszív alfa.)

viktorlantos

TMS, Gekko, gratu. 🙂 Gekko a fotók nagyon jók lettek, kár hogy a typo elnagyolt, hiányzik belőle a finomság.

De a csukott szájas verzión betojtam. Nice!

ekkerjoz

Szovjet tudósok szerint a szimmetrikus arcú emberek intelligensebbnek, bizalomgerjesztőbbnek tűnnek, mint az aszimmetrikus arcúak.
Nem biztos, hogy igazuk van, de érdemes tudni ilyen fontos álláspontokat.

thorishere

Martin Schoeller képeinek a kulcsa nem az utómunka, hanem a világítás. Józsi fotója teljesen máshogy van világítva ezért közelébe sincs a Scholler looknak. Persze a technika többi része is számít, Scholler középformátumú kamerával dolgozik rollfilmre, de a kulcs a fény. Nem vakuval hanem Kino Flo lámpákkal világít, amik fix fényt adnak ezért a pupilla szűk, az arc egyenletesen világított, nincsenek árnyékok. Józsit ahogy nézem fentről softbox vagy stripbox-al villantották meg, arca két oldala árnyékos, a puppila tág. A hátteret vakuval villantja hogy az alany elváljon tőle, a Kookta-s fotón ez is elmaradt.

A képek másik kulcsa a mélységélesség, Scholler nagyon tág blendével dolgozik, szinte csak a szem és a száj éles, míg Józsinak a füle csúcsa is szinte beleesik az élesség tartományban.

A fotósnak “Close Up” címmel jelent meg sztárokról egy gyűjteménye – itt bele lehet nézni a képekbe – http://www.mediastorm.com/publication/close-up

kz

Ha valaki szakértő röviden vázolná, hogy mi az az effekt (sorozat?), amivel ilyen 300 like színvilágot lehet kicsiholni a képből, hálás lennék. thorishere kolléga kimerítő magyarázatát megtoldva: 3 vakuval, ebből 2 darab, 1-1 oldalon softboxba bújtatva – a pupillák kivételével – ugyanez a hatás érhető el.

Gekko

Ilyen rajzulatú fotókat, mint ami a címlap mintákon szerepel még a rollfilm sem ad default-ban. Komoly utómunka van azért azokkal is.

Az “effektet” igazából nem egy speckó címlap effektnek mondanám, hanem az adaptive exposure, contrast, brightness, highlight, shadow és region filter beállítások kombinálásának.
Ehhez jön még pár details beállítás, color és noise.

Na elég a félrebeszélésből. Ezekkel bármely képszerkesztő programban játszhattok, de legegyszerűbb megoldás neve:
Topaz Labs – Adjust.

hú most le fognak lőni a varázslók, mert elárultam a cilinderes nyuszis trükk titkát.

A száj becsukás már trükkösebb, de nem vészes.

bounty

Hát nemtom én a Gekkósoktól kicsit megijedtem, mintha bennégett volna a szoliban azokon a képeken 🙂

Credo

Ugyan hobbiszinten sem konyítok a fotózáshoz, és bizonyára több lámpát használt a fotós, ahogy többen is írták, de a legfőbb alkotóelem nem a ring flash? Elvileg szép egyenletes körben világítja meg az arcot, anélkül, hogy a közepét túlderítené, és pontosan ilyen kis fénygyűrűt csempész a szemekbe. Bővebb infókkal itt van Eszpee világhírűvé vált barkácsmegoldása: http://kispad.hu/foto/200903/csinald-magad-korvaku.html