A Google Maps mikor fejlődött ekkorát?

Valamit meg kellett néznem Google Maps-en, egyszer csak látom, hogy a jobb felső sarokban átdizájnolták a műhold választó nézetet. Mondom, ez frankó, aztán látom, hogy át lehet kattintani “Föld” típusra. Gyanútlanul megnyomom és láss csodát: Budapest belvárosáról textúrázott 3D épületmodellek vannak — WTF! Lánchíd, vár, minden van, bejárható, megvizsgálható.

Sőt, van 45 fokos nézet is (ez egy nagyításban létező fotó):

Nincsenek szavak! Csak egy kifejezés van, azt is Halász Csaba gimnáziumi tarsolyából vettem: AZT A PICSA!

Egyébként ez a 3D nézet technológiailag mi? Flash? Silverlight? HTML5 Canvas?

44 hozzászólás

GK

Ez kurva régóta így megy már. Egyedül a gombok kinézete változott meg.

Matrixfan

Szerintem csak fel van telepítve a Google Earth Plugin is nálad 🙂 Persze a 45 fokos nézet az Maps újítás.

nehaiu

Flash? Ne viccelj, Google nyomja a legjobban a HTML5+CSS3+WebGL vonalat, ez is az.

dertike

“Ez kurva régóta így megy már”

Szerintem a srác fogalomzavarban szenved, már ami a “kurva régóta” kifejezést illeti.

zozo

És most Józsi képzeld el mindezt egy Android-os készüléken ugyanígy a maps alkalmazásban! 😀

Két újjal lehúzom a térkép nézetet és bedöntve kiemelkednek az épületek, próbáld ki New York-nál pl.

Android Google Maps Version: 5.0.0

nehaiu

Bizony! Sőt, ha elfordulsz a készülékkel, a térkép is arra fordul el a készüléken, így mindig azt látod a térképen, amit a valóságban is. Durva. 🙂

lipilee

én a telefonon 3D-sített nézeten voltam elhasalva a minap – persze az még csak androidon, de brutálállat. Google Earth in HTML 🙂

niederl

Pedig a “kurva régen” megállja a helyét, vagy legalábbis a textúrázott 3D-n nem kéne meglepődni, a Google Earth-ben kb. 1 éve ilyen egész Bp.

talensis

Igen, ezt ma indították el, tegnap én sem láttam még. Egyetértek Matrixfannal, nekem a Little Snitch jelezte, hogy a Google Earth akar kapcsolódni, így szimplán a telepített Google Earth-öt használja plug-inként a Maps.

Dob

A google earthben BP már tényleg ilyen 1 éve kb. Az Eart pluginban kb fél éve letölthető gépre. A jobb oldalsó ikonok kb most 1-2 hete lettek ilyenek.

Álmos

Még a jobb felső cucc is ilyen már fél éve legalább. Legalábbis vindózon.

s0larian

nemtudom, hogy ennek mi köze a HTML-hez vagy bármi nyílt ingyenes szabványhoz. Ez egy teljesen “proprietary” plugin, bizonyára annak érdekében hogy lehetővé tegyék a nyílt innovációt és nem utolsó sorban kis eyecandy-vel némileg előrébbtaszigálják a saját mobilos platformjukat. szerintem meg bekaphatják.

csiga

Nem kell hozzá Google Earth plugin, ha a sima térképes műhold nézetet bezoomolod maxra, átvált 3d-be.

s0larian

az csak egy 45°-ban fotózott nézetet ad plugin nélkül.

grozy

full gagyi ez a feature, igazi parasztvakítás. ennél több értelmét látnám a gyakoribb satellite-frissítésnek, főleg vidéken – tudom, hogy vicceset mondok:)

de jó lenne, ha valamelyik ‘maps’ elmenne a precizitás irányába. sajnos nem abban a korban élünk.

adeak

a 3d nezet meg a kozeli urfotok helyett legterfotok mar egy ideje mennek. 1-2 honapja tuti.

HaDes

Hát a gombok nekem se voltak eddig ilyenek. (Win7, Chrome)
Mondjuk most is hiába nyomom meg, mert plugin letöltésére szólít fel. AZt most kösz nem.

koh

Kár, hogy amilyen jó a google és az apple viszonya ezt már nem kapjuk meg a telóinkba (iphone). De remélem tévedek 🙂 nagyon vageszul néz ki.

Netremete

Én már azt várom mikor épűl meg G.maps-ban a M6-os autópálya…
Szerintem is több frissítés kéne… 3-4 éves műholképek elég gázok….

A.

A multkor en is ket oran at nezegettem, forgattam, tekergettem… 🙂

Netremete

Akik meg “pluginos dolgokat elből nem töltök le” figurák, gondolom az étteremben is csak rántotthúst krumplival hajlandóak enni… 🙂

Mac-en meg teljesen lesz-rom, hogy ki/mi milyen plugint akar telepíteni… nyomok egy OK-ét és hasítok tovább… 5mp manapság egy plugin telepítése…

Takoca

Pár hete már biztos hogy ilyen a webes verzió. Az asztali Earth-ben benne vannak a 3 modellek kb 1 éve. Elvileg nagy szívás is volt belőle, mert egy cég jó pénzért megcsinálta volna a főváros megrendelsére, majd a Google egyik napról a másikra berakta az egészet.
Egyébként azokon a területeken ahol nincs 3d modell és a google támogatja (kell hozzá sok szögből légi fotó) ott bárki építkezhet (kíváncsiságból én is berkatam 2 épületet, persze csak egyszerű box modellek)
360 fokos panoráma fotót (amibár az én szívem csücske) meg szintén fel lehet tölteni, elbírálják és bekerül egy kis idő után.

egyébként: http://sketchup.google.com/intl/hu/3dwh/buildingmaker.html

Egyébként az egész város végig van fotózva repülőről, és minden épületről van egy csomó nézet. Ezek húzza rá cucc a modellre texturaként.

Jó móka!

bozót lajos

mi értelme a béna 3D-GoogleVásárcsarnoknak és GoogleLánchídnak? onnantól kezdve, hogy a külföldi rendszámos Google-autó bunkó módon, dudálva nem akart beengedni a sávjába, ignoréra került a dolog.

Marci

Azért ez még mindig kurva primitív, nézzünk már rá a középső képre. Olyan a poszt, mintha valami technológiai áttörés lenne a cucc, közbe mintha egy 5 éves cuccas szemeznék. Kinek mi..

bozót lajos

Józsi, nem is értettem igazán az erősen pro-streetview hozzáállásod amikor valamilyen helyi engedélyezési kérdés került említésre (sajnos pontosan nem emlékszem a post részleteire).
Egyértelmű, hogy a neten javarészt a (post-)MTV genráció minél hülyébbé nevelése folyik, üveggolyókkal, félinformációkkal. A gazdag világnak nincs szüksége okos gyarmatokra.
köszi, ennyi voltam.

HoBa

WTF szabatos magyar megfelelője a BSzBH: beszarsz, behugyozol

feverdof

nagyon rossz iranyba megy a Google Maps ez nem informacio, ez csak oncelu buveszkedes.

GK

A kétkedők kedvéért:

http://mashable.com/2010/04/26/google-earth-view/

A Google Earth plugin 2010 áprilisa óta része a Google Maps-nek. Időnként megjelent a magyar nyelvű felületen is, néha nem volt kinn, most mindenesetre csak a nézet változtató gombok frissültek. (Szerintem nagyon gázul néz ki jelenleg.)

http://twitter.com/#!/vpeti/status/26012874336

E szerint pedig szeptember 10-edike óta vannak fenn 45 fokos (“Aerial view”) képek Budapestről. Ez egybevág az emlékeimmel.

Egyéb kérdés?

nehaiu

Eddig sem volt kérdés, Józsi ma vette észre a változásokat és ezt leírta, ennyi történt.

Asszem

Nekem nagyon nem jön be ez a 45 fokos dolog, teljesen gagyin néz ki tőle, amikor az egyik épület balra, a mellette álló ház meg jobbra dől, tiszta Inception feeling.

Ha lehetne screenshotot beszúrni akkor szenvednék vele, de így csak mindenki képzelje el, vagy nézze meg, nálam a Rákóczi út a Blahánál teljesen randa.

ceg

huhh, pedig már kezdtem azt hinni, hogy hallucináltam pár hónapja, mikor ezt nézegettem…

Adi

Ezt tudtommal nálunk azért is csinálták meg, mert az adatvédelmi biztos beintett nekik a Streetview-ra. Ennek fényében érdekes, hogy a Norc miért csinálhatta meg mégis ugyanazt.

zeroEV

Az a helyzet, hogy nem minden böngészőre dobják ki rögtön az összes új fícsört… és persze ha a google accountodban az alapértelmezett nyelv magyar, akkor is később kapod meg őket.

bozót lajos

Norc. valami rémlik, de nem emlékszem mi is volt (van/lesz) az. ennek fényében nem értem miért csinál bármit is.

fraki

Google Readerben valaki (szoftverfejlesztő!) be volt képes nyögni, hogy “Szerintem a 3D nézet simán HTML image tileokkal”. Engedjék meg, hogy aztakurva!

helloszabi

Adi, bozót Lajos: a Norc azért oké, mert az eredeti képeket EU-n belül tárolja (azaz EU szabályozás vonatkozik rá), míg a Google USA-ban tárolja, ami már EU-n kívül van, és az már nem frankó.

Csak a biztos nem kommunikálta ezt rendesen.