Morális kérdések

A tegnapi gumis kalandom elindított egy érdekes beszélgetést. Íme az indító hozzászólás:

Álj bele egy kátyúba (50m-en beül ugyis van egy) fótózd e a gumit meg a kátyut, és fizettesd ki az önkormányzattal.

Ma viszem a gumishoz a kocsit ebéd után és ki fogom fizetni a kárt, ezzel nincs mit csinálni, én parkoltam rosszul. Ez a módszer nekem nem fér bele. De kinek igen? És legfőképpen: miért? Általában az szokott lenni a mentális indoklás, hogy úgyis sok faszság miatt fizetek adót, akkor most egy kicsit én is kapjak vissza. De megállja ez a helyét?

88 hozzászólás

Andras

szerintem sem. de hanyan csinaljak(juk) megis? ha nem is ebben de mas formaban? szamla nelkuli szolgaltatas, benzinpenz fizetes kiegeszitesnek, videken jelentem be magam a biztositonal, stb…

Gergo

Nem. Ez olyan, mint aki ugyan napi 2 órát utazik a BKV -n, de bérletet nem vesz, sőt még neki áll feljebb, ha rákérdeznek, hogy ezt mégis hogy, mondván, hogy úgy szar az egész szolgáltatás, ahogy van.

Kokan

Nem egy nagy összeg a kerék, vagy sok más. De sok kicsi… Ráadásul vannak olyan emberek, akik nem kis összegekkel csinálják ugyan ezt.

Személy szerint sem a pénzhez, sem a politikához, sem az emberekhez nem értek kicsit se. Viszont úgy gondolom, hogy a legnagyobb baj ezzel a hozzáállással van, hogy ha más megteheti, én miért ne ?!

Szóval, amíg mindenki csak saját magára, vagy a környezetére tud gondolni addig nem is nagyon lesz itt nagy változás. Az ilyen kis apró dolgokon múlik. Nem az lenne a cél, hogy az állam legyen a Gonosz, a nép pedig a szenvedő alany. Az állam nem rossz, és nem is az emberek ellen van. Maximum a kollektíva az…

Fontosabb lenne, hogy mindenki a sajátjának tekintse az országot, és mindent megtegyen azért hogy az egy jobb hely legyen.

S.E.

Egyre kevésbé.
Nekem nem lenne pofám ezt eljátszani.
Tudomásul kéne venni, hogy az a pénz, amit valaki így kicsal, az is a mienk. Igaz, hogy általában nem a legmegfelelőbb emberekre bízzuk rá, de attól ez még tény.

Én például egy ideje az óvódában becsukom a lépcsőházat és az öltözőt elválasztó ajtókat (tél van) azért, hogy a lépcsőházat ne fűtse az öltöző melege. Ugyanis tetszik vagy sem, az óvóda gázszámláját is én fizetem (az én adómból fizeti az önkormányzat).

Tudom, hogy az én kis akcióm nem sokat nyom a latban. Azonban a gyerekemet is erre tanítom – neki már ez lesz a természetes. Így 1-2 generáció múlva talán egy normálisabb társadalomban fogunk élni.

Persze tudom, hogy nem mindenkit lehet egy ilyenfajta gondolkodásra áttéríteni. Van, akit ez az egész abszolút hidegen hagy, szarik rá. Van olyan is, aki felfogja, amit ilyenkor beszélek, de akkora egy büdös bunkó, hogy kárbaveszett idő minden perc, amit ezzel töltök. S van olyan is, aki amellett, hogy megérti, elfogadja, talán még át is veszi ezt a gondolkodásmódot. Én ezekben az emberekben bízom.

Dagenham

Nem fér bele. Akinek ehhez morális mankóra van szüksége, annak úgyis mindegy, úgyhogy inkább a kisebb (?) ellenállás irányába megyek és azt mondom, ne legyünk már kisstílűek.

chabba

Nem, a javasolt megoldás konkrétan bűncselekmény, amiért (max.) 2 év jár.

S.E.

@Andras: ez a számla nélküli példa nagyon jó.
Van az óvódában extra szolgáltatás, pl. angoltanítás, torna, stb. Ezt általában maguk az óvónők tartják, külön pénzért (mondjuk nem kérnek sokat). Itt fel sem merül a számlaadás. Ha kérnék, szerintem nem is értenék (na jó, értenék, de elhajtanának), miről beszélek. Akkor most nyomjam fel őket? Végül is jutányos áron jót tesznek a gyerekemmel. Ha meg felnyomom, akkor valószínűleg megszűnik az egész és vihetem máshová a gyerekemet, bizonyosan drágábban.
Vagy a másik példa: magán-szakorvoshoz vittem a gyereket. Korábban szó nélkül adták a számlát, én pedig, mivel tudtam az árat előre, szó nélkül fizettem. Most új helyre költöztek (talán a cég is más, a doki ugyanaz): eszükbe sem jutott számlát adni, pedig különösebb indok nélkül fixíroztam a pultoslányt pár percig, hátha eszébe jut. De nem jutott. Most akkor balhézzak? S utána hogy vigyem vissza a gyerekemet ugyanoda?
Mondjuk őket már inkább felnyomnám, hiszen remélhetőleg nem tudnák meg, ki volt.

Szóval, valahogy az egész szar. Ugyanakkor pedig valahol el kell kezdeni a változtatást.

pappito

ha belementél egy kátyúba és emiatt tönkrement a kereked, akkor fizettess az önkormival. ha nem, ne.

Karoly

Riszpekt. Igy helyes, a masik modszer egyszeruen lopas. A lopas akkor is lopas, ha a kozosbol lopjak el. Igen, tudom, az onkormanyzatoknal is megy a penztalicskazas, viszont nem jogosit fel senkit ilyesmire az, hogy masok is csinaljak.
Ha ezt sok ember elkezdi belatni, lehet, h elkeud moralis szinten is felzarkozni az orszag a “fejlett nyugathoz”. Szerintem.

S.E.

OFF: KGFB tekintetében a KÖBÉ-nél vagyok, s kötöttem náluk defektbiztosítást. Pár ezer forintot visszaadnak defektenként, bemutatott számla ellenében. A díja kb. 1800 Ft/év volt.
Érdemes utánanézni, hátha máshol is van ilyen.

Takoca

@Kokan minden szavával egyet értek!

És üvölteni szeretnék, hogy én kicsiben nem játszom el viszont mások nagyban szó nélkül. és még mosolyognak is!

Makány Sándor

Szia!

Semmiképpen. Elvi kérdés. A boltban sem hagyom a gyereknek hogy akármibe beleharapjon, megkostoljon amíg ki nem fizettem, nem is akarja 🙂

Üdv
Sanyi

pappito

ha te parkoltál rosszul, akkor B válasz.

szerintem nem olyan bonyolult ez. még akkor sem, ha csábító a könnyen szerezhető lóvé, csak kicsit hisztizni kell az önkorminál.

alma

Igen. Bécsben nem találnál 5km-ként sem egy kisebb kátyút sem; valamiért vállalják már ők is felelőséget.

if ($kártérítesre_fizetett_összeg<$azonnali_kátyuzás_összege){
call_fizetni($kártérítesre_fizetett_összeg);
exit;
} else {
call_fizetni($azonnali_kátyuzás_összege);
call_törvényt_modosítani();
$parkolási_díj*=1.333;
$bevétel = new create($büntetés);
for(int $i=0;$i<10;i++) start_büntetés_thread($bevétel);
}

Csaba

Annyira, de annyira tudtam az RSS feed címéből, hogy erről lesz szó. 🙂

Amúgy az én válaszom is egy egyértelmű és határozott NEM.

Attila

Mellékvágány kissé.

Népszerűtlen leszek, bár a kérdésben felvetett megoldás (csaljuk el) számomra elfogadhatatlan. Kettős mérce azonban, hogy nem veszek bérletet BKV-n. Nem valamifajta elvi, szabadságharcos, földalatti passzív ellenállás okából: az ilyen embereket általánosságban nem tartom túl sokra, mert meggyőződésem, hogy ugyanazért csinálják, amiért én: mert megtehetik. Ha lenne rendes ellenőrzés, elektronikus jegy, beengedőrendszer, bármi – hangsúlyozom, nem azért, hogy jobban nézzen ki, hanem hogy a hozzám hasonló opportunistákat meg lehessen fogni -, valószínűleg, a fogamat szívva ugyan, bérletet vásárolnék.

Igen, adót is csak akkor fizetek, ha feltétlenül szükséges.

vsz

Egyertelmu nem, mert nem a katyu okozta a kart.

Ennek a vege egyebkent az is tudhat lenni, hogy miutan sokan sokmindent bejelentenek “katyu”-ra hivatkozva, majd a vegen azokat fogjak elhajtani akiknek tenyleg az volt, es/vagy megszuntetik az egesz rendszert, mert sok volt a visszaeles. Utana meg panaszkodhatunk, hogy mas orszagban (“bezzeg”) megteritik. A masik lehetseges kimenetel, hogy az Onk. “rajon”, hogy megeri olyan utat keszittetni, ami nem katyusodik, de erre talan tulzott optimizmus lenne merget venni. (kiveve akkor, ha a katyu-karokat plusz az ugyintezes dijat az Onk. tovabbharitana az utat keszito cegnek, ami nyilvanvalo utopia).

Kicsit Bob

Nem. Ez lopás, méghozzá a többiektől való lopás. Lehet, hogy leegyszerűsítem, de ha a költségvetést extrakiadásokra kényszeríti bárki, ott olyan hiány lesz, amit később azoktól fognak beszedni, akik nem akarnak vagy nem tudnak trükközni, ÁFÁ-ban, adókban, regadóban, benzináremelésben, BKV jegyár emelésben, stb.
És az ilyenekre mondják a birkák, hogy ügyes, pedig egy frászt ügyes, velem fizetteti meg a költségeit.

ekkerjoz

Attila, ha nem veszel bérletet, vagy nem adózol, tehát nem fizetsz valamilyen igénybe vett szolgáltatásért, akkor közönséges tolvaj vagy.
Ha fizetsz egy szolgáltatásért, de nem érzed arányosnak az árral, jogod van panasszal élni, vagy más szolgáltatót választani.

H2CO3

Az attól függ. Alapból NEM, de: @alma: ez ott volt. 🙂

butcher

Így van, jogos panasz. Illetve lehet hogy lopás valamilyen szinten, de ha lehet választani inkább te vegyél belőle új gumit, mint valami öltönyös majom utazgasson ide oda…

Dob

A BKV-s asonlat különösen fájó pont. Attilát és a hozzá hasonlókat nyilvános kövezésre ítélném. Igazából az zavar, hogy én, mint vidéki ember, aki évente kb 2-szer használja a BKV-t adóm egy részéből támogatom a hozzá hasonlókat. Ez számomra felfoghatatlan.

Akit már csak az tart vissza a bűnözéstől, hogy elkaphatják ott már nincs valami rendben.

Attila

@ekkerjoz: a lényeg lemaradt. Én is tisztában vagyok vele, hogy lopás, amit csinálok (nem, nem veszem el ártatlan kisgyerekektől a nyalókát, de annyiféle lopás van ugye), mindössze annyit mondtam, hogy nem ideologizálom meg. Max. annyira, hogy ha nagyságrenddel több energiát kéne belefektetnem, nem tenném meg, mert lusta vagyok.

Malachi

gumiról már elmondtam a véleményem tegnap.

BKV – büdöstolvaj köcsög vagyok. bár erre a BKV is nagy ívben tesz. mindig tartok magamnál néhány kezeletlen jegyet. ha ellenőr érkezik, szó nélkül betépi és továbbáll. ellenkező esetben aznap is a pénzeteket loptam. hozzátartozik, hogy egy hónapban kb. 5-ször szállok BKV-re, akkor viszont 2 átszállással, oda-vissza. nem éri meg a 6 jegy a 2000 forintot. éppen ezért viszont bérletem sincs 10 ezerért. így megy ez.

zephyr

Nem állja meg a helyét. Itt mutatja ki a foga fehérjét az, hogy milyen ember is vagy valójában.
Másik oldalról viszont a lengéscsillapító/futómű problémákkal, ami egyértelműen a rossz utaknak köszönhetően halnak meg itthon gyorsan, azokkal simán lehetne menni az önkormányztatokhoz reklamálni. Útalapba n+1 helyen fizetünk, ehhez képest amit kapunk, az egy nagy ló*asz.

Zárójeles megjegyzés, hogy soha nem megyek sehova, csak csináltatom a kocsit. Konkrét eset nélkül nem lehet hivatkozni semmire.

Malachi

ja még annyit, hogy mindig kacagok magamban, mikor egy-egy ellenőr feltűnése nyomán a következő megállóban az utasok minimum FELE lekotródik a járműről. minden alkalommal. mindig. én nem, de csak mert van annyi eszem, hogy van nálam valamilyen jegy. hát, mit mondjak. mocskok vagyunk, na.

ekkerjoz

Dob, nem csak a pénznyelő BKV-t támogatod, hanem az olyan eldugott falvak megközelítését is, mint az enyém. Óballa-Törökszentmiklós 14 km, napi három-négy buszjárat, összesen tán húsz utassal, mondjuk ők fizetnek a jegyért, de nemigen lenne elég a gázolajra se.
Ezúton mondok köszönetet az adóforintjaidért.
Ugyanígy támogatod a MÁV vonalakat, a légiközlekedés-irányítás körüli költségeket, a folyami és balatoni hajózást.
Támogatod a hat év alatti és hatvanöt év feletti lakosság, a hadigondozottak, menekültek ingyenes utazását.
Ne lázadjál ez ellen, csak ha úgy érzed, felülfinanszírozod mindezt.

Attila

@Dob: okos felmérések kimutatták (nincs hivatkozásom, tizenhárom éve olvastam jogtörténet-könyvben, Varga Csaba ollé – nem vagyok végzett jogász), hogy a jogkövető közösségnek két részhalmaza van: az egyik, aki azért fogad szót, mert megbüntethetik, a másik pedig nem gondol bele a szabályokba, csak betartja őket.

klarky

AD kérdésére a válasz: Nem, olyannyira nem, hogy – ahogy az előző posztban is írtam – nekem ez eszembe sem jutott volna. Ugyanakkor – ahogy tettem ott is – simán megtudnám indokolni az ellenkezőjét is, ahogy tették ezt sokan előttem, azaz, úgyis ellopja más, hát had legyen már az enyém.

@S. E. : ha jól rémlik csak max. 3500 Ft-ig, úgyhogy nem sokra mész vele. Ha megütöd a felnit is, már nem kicsit deficites a buli, egy gyári k.felni minimum negyven. Szerintem nem éri meg, én is ott vagyok de nem kértem ezt a “szolgáltatást”.

A BKV-val kapcsolatban nekem vidékinek mindig kinyílik a bicska a zsebemben. Hogy csődöltetnék már be azt az egész cirkuszt, hihetetlen, hogy azt, meg a MÁV-ot tarja el max. 3 millió adófizető (túloztam) és én pl. gyakorlatilag sosem veszem igénybe a szolgáltatást.

pappito

gyerekkoromban az volt a duma, hogy “ha nem lopsz az államtól, a gyerekeid elől veszed el a falatot”

de ez már a múlt, az a rendszer, ami ezt kitermelte – nem létezik

fel kell nőni

Én olyan társadalomban élek, ahol az adóhivatal nem ellenség és nem pénzbehajtó/polkomisszár, viszont az adócsalót szimplán tolvaj gazembernek tartják. Az emberek.

pappito

AD ez nem magyar sajátosság, ez a világon majdnem mindenhol így megy. Pedig az első amit meg kellene tanulni mindenkinek, hogy nincs ingyen ebéd. Soha.

dawey

Nem. De en meg suliban is leadtam a portan egy udvaron talalt ketszazast, szuletett luzer vagyok

pappito

fordítva nézzük a dógot. ti a vizes naracsléről beszéltek, én meg a “nincs az ami el nem fogyna”-ról

whatever

Imi

egyértelmű nem. mondjuk nem evidens hogy kifizetik akkor sem, ha történetesen tényleg kátyúba hajtottál. nekem legalábbis nem fizettek ki egy ilyen ténylegesen megtörtént baleset kárát, úgy hogy rendőrt is kihívtam (kb 4-5 éve, az Andrássy úton)

al

@Attila

Az olyan emberek miatt ilyen szar ez az ország, amilyen. Mert megtehetitek. Az mondjuk fel sem merül, hogy nem az ellenőrzés, hanem a gondolkodásmód váltás lenne a megoldás. De ennyi szocializmus után kell pár generáció mire többen fogják úgy gondolni, hogy nem teszem meg, ha megtehetem is.

Én is felrúghatnám az összes szembejövő nyugdíjast, meg kiskölyköt és valószínűleg sosem kapnának el, mégsem teszem. Ez ennyi.

Malachi

van határ? vagy ugyanaz egy 320 forintos BKV jegy blicc, mint egy 20 ezres gumicsalás? egyértelmű a helyzet? nem relativizálni akarom, tényleg érdekel ki mit gondol. aki 10 évesen bliccel az 30 évesen törvényszerű, hogy kihasznál majd minden kiskaput és hírből sem ismeri majd a becsületet? vagy ez is tanulható?

én otthon soha nem láttam csalást/lopást/hasonlót, elképzelhetetlennek tartanám, hogy lopjak (fasszág, de a piroson se megyek át SOHA, szóval ennyire) de mikor először felejtettem el lyukasztani az ellenőr meg bele se szart, érdekelni kezdett a dolog. mármint a blicc. azóta “tesztelem” őket és soha nem büntettek meg.

A BKV egy fasz cég, mindent amatőr módon csinálnak, pedig utaznia MUSZÁJ napi félmillió (1 millió? 800 ezer? passz) embernek – és arra nem veszik a fáradtságot, hogy rendes jegyellenőrző rendszert alakítsanak ki. tippelek csak, de adott esetben, ha mindenki rá volna kényszerítve a jegyvásárlásra, lehetne 220 a vonaljegy és 6-7000 a havibérlet. akkor is több bevételük volna mint így, hogy az utasok fele nem fizet. az utasok meg nem anyáznának annyira. talán.

ekkerjoz

Az mégsem egy érv, hogy azért baszok jegyet venni, mert nem ellenőrzik.
Innen már csak nagyon kis lépés leszedni a határban valakinek a gyümölcsfáit, vagy halastóból halat lopni, nyaralót feltörni, ezeket se őrzik folyton.

A vasúti átjárókból is ellopták egy időben az akkumulátorokat, mert nem őrizték.

klarky

@Malachi: láttam én már az IKEA-ban nyugdíjast, aki befőttesüvegbe nyomatta az ingyen, korlátlan ketchupot…

Dob

Attila: lehet hivatkozni mindenféle tanulmányokra, de a lényegen mit sem változtat. Ha jó csinálod találhatsz még sokféle kifogást, hogy miért ne vegyél jegyet, de ha akarsz akkor arra is, hogy miért vegyél… az a baj, hogy a hozzád hasonlók taplósága több követőre talál, mint a barmoké akik vesznek jegyet MERT KELL!

Musaka

nem! off: és a programokat is kifizetem az app store-ban. 🙂
BKV: érdemes lenne tényleg arra költenie a BKVnak, hogy legyen rendes ellenőrzés, beléptetés amíg nem nő fel ez az 1-2 generáció

luko

azok a kis simlis gecik akik nem vesznek bkv jegyet (de anyagilag megtehetnék!) lécci ugorjanak már egy szintet és menjenek már inkább taxival!
gyorsabb is, kényelmesebb is, át se kell szállni.
az is egy közlekedési szolgáltatás, ott is van valami ára a dolognak és sokkal többet spórolhatnak vele. igaz valszeg jól pofánbasszák ha nem fizet a végén…

vegyük észre, hogy már az ikeába sincs ömlesztve a cukor, hanem egy automata adagolja. vajon miért?
Attila fiam? Ott a hátsó sorban, szerinted?

S.E.

@klarky:
“ha jól rémlik csak max. 3500 Ft-ig, úgyhogy nem sokra mész vele. Ha megütöd a felnit is, már nem kicsit deficites a buli, egy gyári k.felni minimum negyven. Szerintem nem éri meg, én is ott vagyok de nem kértem ezt a “szolgáltatást”.”

Évi 1800-ért cserébe 1800-nál több bevétel eleve nem lehet deficites.
Tavaly 3x kaptam defektet (a felnim nem pukkadt ki), szóval nekem a 3×3500 simán jól jött volna. Még akkor is, ha nem fedezi a teljes költséget.

Malachi

tudom, hogy nem érv, ekkerjoz. nem mentségnek szántam. nem tudom, lehet, hogy lázadok. 😀 csóró egyéni vállalkozóként rendesen fizetem az adókat, nem csalok számlákkal, nincs trükközés a könyveléssel. szeretek eredeti szoftvert venni, de BKV-n nem lyukasztok csak ha muszáj. így hát morálisan ingoványos vagyok. mindegy, elviselem. 🙂 a gyerekemet nem erre tanítom majd, de addig is nem tud érdekelni a dolog.

klarky

@S. E.: 3 defekted volt tavaly? Hát merre jársz te, kősivatagban? 😎

A deficites dolgot arra az esetre értettem, ha úgy jársz mint pl. Józsi. Mert defektből sajna (pláne egy mély kátyú után) olyan is van, amikor trapára megy a gumi, a felni, minden és akkor a 3500 Ft, arra se elég, hogy felemeljék a kocsit.

Géza

Szándékosan van a kiskapu kitalálva, hogy a nagyon balekok kivételével mindenkinek legyen vaj a füle mögött és ne legyen morális alapja a nagyobb simlik kritizálásához. Tehát az elvileg helyes válasz az, hogy ki kell használni a lehetőséget plusz kezdeményezni kell valhogyan a lehetőség megszüntetését.

Xero

Csak magamat tudom idézni:
“Eddig 2 gumit és 1 felnit vett el tőlem 2 kátyú. Fénykép csak egyszer készült. Kis utána járás majd elhajtottak. Ez konkrétan nekem kb 80e Ft-omba került. Eddig a határig nyugodtan verd át őket, ha már engem lazán lehúztak.”

Akkor lenne ez morális zsákutca, ha engem is megfelelően kártalanítottak volna a trágya minőségű út által okozott kár miatt. Mivel ezt nem tették, így szemrebbenés nélkül meglépné ha lenne rá lehetőségem és lehúznám őket!

al

Józsi,

Amúgy egy pamut vagy gumikesztyűt ha ráérsz dobjál be az emelő mellé a csomagtartóba. Meg egy rongyot. Oszt akkor legközelebb nem leszel ilyen ganés.

S.E.

@klarky:

Nem kősivatagban: peches évem volt. Egyszer rátolattam a ház előtt lévő ágyás éles betonsarkára (amire azóta rohadtul figyelek), az egy pukk. Másodszor az aszfaltúton beleállt egy 2×2 cm-es kis műanyagdarab a gumiba, ez volt a második. A harmadikra már nem emlékszem. Felni mindig megúszta.
Nekem jól jött volna a 10k HUF akkor…
Persze ha minden megy a lecsóba, akkor ez nem sokat nyom a latban, de hát nem is erről szól ez a biztosítás. Mondjuk ha javítható a gumi és 4-5 ezerért megcsinálják, akkor a elég hasznos. Én a 3 alkalomból egyszer tudtam javíttatni, a másik kettő gumicsere volt.

Attila

nem, nem lopok cukrot az ikeában, nem veszek számlát a vállalkozásomnak (de pl. a magántelefonálást elszámolom költségnek), nem megyek át piroson (nem azért, mert piros, hanem mert elbaszhatnak – tudom, annyival is könnyebb lenne nektek). Mondhatnám, hogy bezzega.. Nem teszem. Annyit mondtam csak, hogy miattam lenne érdemes bizonyos rendszereket rendesen kiépíteni, miattam térülnének meg. A morális pálcatörést elfogadom.

A.

Attila, ez talan mar elcsepelt, de nagyon ide illik. “Légy Te magad a változás, amit látni kívánsz a világban.” Én emiatt veszek jegyet.

Az a hozzászólásokból is látszik, hogy kreativak vagyunk kifogáskeresésben:
-Lúzer a cég, mert nem képes rákényszeríteni az embereket. Ez a felelősség klasszikus áthárítása, az állítás igazvoltától függetlenül. Nézz szembe vele, hogy lógni akkor is köcsögség, ha éppen nem kapnak el.
-Mindenki más is lóg: ez megint a saját felelősséged elkenése. Ismét: nézz szembe vele, hogy ha lógsz, ugyanolyan köcsögként viselkedsz, mint akikre hivatkozol.
-Nekem ennyit nem ér meg: akkor nem kell utazni vele, fizesd a taxit, vagy a benzint. Vagy fektess kerékpárba. Ha arról lenne szó, hogy mondjuk egyetemista vagy, és nincs rá pénz, korrekt kompromisszumot akkor is lehet kötni, mondjuk ha a felét kifizeted jegyek formájában.

Két hete jártam éppen Budapesten. Egy nap alatt 3 ellenőrcsoportba botlottam. Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy szinte mindenkinél volt bérlet vagy jegy. Mondjuk elsősorban a turista vonalakon utazgattam, de akkor is úgy tűnik, talán javulóban van a szitu, lassan kishiftelődik a posztszocialista hozzáállás. Alapvetően optimista vagyok.

A.

bakker, és ugyan nem gondoltam volna, de oprendszerét (na jó, csak windowsért), meg játékért is adtam ki pénzt! ezért a 18 éves önmagam biztos kiröhögne :), de valamiért jól érzem magam, hogy nem rajtam múlik a világ morális hanyatlása 🙂

sz

ekkerjoz: “halastóból halat lopni, nyaralót feltörni ” – ezt nem tudják/akarják megérteni, ugyanis a BKV-n bliccelők szolgáltatást lopnak, így az elkövetéskor számukra nem kézzelfogható az a kárt, amit okoznak.

TonTomika

Nekem sem jutott volna eszembe kátyút keresni, de a kommentek kapcsán eszembe jutott egy kérdés:

Mennyire ítélhető el lopás vétkével az az ember, akinek a cége ahol dolgozik, 6 év alatt számszerűleg majdnem 100-130ezer forinttal kevesebbet ad, ezt is minimálbérre bejelentve, ezért a létfenntartás (családfenntartás) miatt kénytelen “maszek” munkát is elvállalni, ami zsebre megy?!

Másnak gondolom ezt az esetet, meg azt is, amikor egy vállalat nem “kényszerül” adót csalni. És természetesen más dolog az is, ha valaki a létfenntartása miatt tárgyilagos lopást követ el.

Bonyolult dolog igazságosan gondolkodni.

tyler durden

Posztban feltett kérdésre: nem.

Egyebekhez: bliccelés, szlovák rendszám, feketemunka, hálapénz, közpénz offshore cégbe talicskázása elég széles skálán lehet moralizálni. Maradjunk a kisembernél: nyomjuk fel a nevetséges fizetését délután korrepetálással kiegészítő tanárt? A borítékos dokit? A cigivel seftelő havert? A lakását albérletbe kiadót? A fősulik melletti fénymásoló üzleteket? (hány könyvet kellene papíron megvenni egy szemeszter alatt) Az HBO dekóderes szomszédot? A warez windowst használókat? Stb. Az egész ország bűnös. 😀

BKV: hiába az a válasz, hogy “MERT KELL” az embernek van egy olyan tulajdonsága, hogy nem szereti, ha hülyének nézik. Évi 3-4 alkalommal járok Bp-en, vilizek 2 vonalon, össz. talán 10 megállót, időben nincs fél óra, következő nap vissza szintén. Külföldön eszembe se jut bliccelni, de itthon amíg ezért külön kellene lyukasztani Európa egyik legdrágább jegyéből, Európa leghúgyszagúbb villamosán…már ez a szó, hogy “lyukasztás” mutatja milyen gáz, és közben a vezetők talicskázzák ki a pénzt. Kifogás? Lehet. De lehúzva érzi magát az ember. Hasonlóan bosszantóan nálunk a legmagasabb üzemanyagár és nálunk a legtöbb kátyú. Miért veszi az ember Szlovákiából a maffiamatrica nélküli adathordozókat? Mert itthon konkrétan _átbaszva_ érzi magát. A BKV bliccelők miatti sírása hasonló, mint az Artisjusé, hogy jujj az illegális letöltések milyen károkat okoznak, de legális (normális) alternatíva meg nincs, mert nem is érdekük. A MÁV, BKV számára is kényelmes a züllött állapot, hiszen ha valahol rend van és hatékonyság, ott nem lehet sumákolni. Annyira összetett téma, összevissza írtam ami eszembe jutott, de elég vegyes ez a morális vagy nem téma. Meg van az oka miért teszi el a doki a borítékot, ami érthető viszont aki kamura százalékol le embereket, kapja be. Megérthető a bliccelő, de a tízmilliókért fénymásolókról pár oldalas tanulmányt író tanácsadó kapja be. És a megrendelő is. Vagyis: Hogy ne legyen “láp”, valóban szükséges alulról is változtatni a mentalitáson, de érdemi változás csak akkor lesz, amikor a változás felülről is megtörténik.

ern0

Magánemberként egyszerű a képlet, viszont elgondolkodtam azon, amit a biztosítómnál tapasztaltam. 7 éve történt, hogy leblokkolt a pirosra váltó lámpánál az előttem haladó, így 2 hónapos, 2.5 MFt-ért vett új autóval beleszaladtam. Kicsit meggyűrődött a motorháztető, semmi komoly. A javítás kb. 500 eFt volt, lehetett volna olcsóbban, de még klíma hűtőt is cseréltek, új autó, mindent megcsinálnak gyárira. CASCO fizetett. Kb. 2 éve úgy állunk, hogy az időközben befizetett díjaimból a biztosító ismét pozitívban van. Ha egy, az autóját alaposan összetörő kliensen is nyereségük van, akkor mitől biztosító? Ez persze nem feltűnő, meg nem aktív, mint a lyukas kerékkel kátyúig eldöcögő s ott fényképezkedő polgártárs, viszont mivel automatikus, annál inkább tenyérbemászóbb.

Vagy a busz, ami menetrend szerint egésztől jár 10 percenként, de fél óra alatt csak 2-vel találkozol, egyik késik 5 percet, a másik meg még 5-öt, mi az az 5 perc késés?

Ugyanolyan pofátlan csalások ezek is.

(Egyébként köszönöm, hogy.)

csiga

A magam részéről becsületes vagyok (persze az interneten mindenki az :), megveszem az általam használt szoftvert és jegyet is veszek a BKV-n, ha Budapesten járok.

A számlák kapcsán azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ha szolgáltatást veszek igénybe, akkor nem forszírozom a számlaadást, egyfajta civil kurázsiból élvezem, ahogy mindkét fél zsebében több pénz marad, az egyébként is túladóztató magyar állam pedig nem jut az általam egyébként kifogásolt célokra elkölthető bevételhez. Nem mondom, hogy ez a logika 100%-ban védhető, mert az állam szolgáltatásait én is igénybe veszem, de amióta magánoviba jár a gyerek kurvasokért (államiben nincs hely) és ha beteg vagyok, megánrendelésre kell mennem (mert az állami rendeléshez szabadnapot kellene kivennem), azóta köbö leszarom.

De ha veszek valamit (teljes áron), és nem kapok számlát, azért viszont zabos tudok lenni, mert ott én kifizetem az áfát, csak a kereskedő azt zsebre teszi. Dögöljön meg, adja csak szépen a számlát.

wotan

anyagilag nézve: ha cserélni kell a gumit, akkor általában párban kell, ha – mondjuk – 20 ezret már futottak. A kopás miatt, ugye.

És akkor a 3500/defekt elég kis támogatás. (de valóban, ami pénz az pénz)

vS

Hányszor, de hányszor megfogadtam már (amikor nem vettem észre az aknát az úton és a teleszkóp úgy csattant össze, hogy a fogaim is összekoccantak), hogy fotózok, állapotfelméretek és a többi. Aztán belegondolva a bürökráciának kellő időbe, hagytam a fenébe. Tudatosan hülye fogyasztó. 3500ft? Aham, akkor nem is tekerek erre a nagyvonalú kártérésre.

BKV: Levelező hallgató vagyok (fizetem a tandíjat), a bérlet pénztáros közli, hogy kedvezményes bérletre nem adnak áfás számlát, ok jó lesz nélküle, majd pár nap múlva büntizne az ellenőr, hogy levelezős hallgatók nem vehetik igénybe a diákbérletet (nem tudtam). 🙂

sT

ne feledjük azt se, hogy a pár éves gumi látott annyi kátyút telibe és oldalba kapva, hogy simán meggyengülhetett annyira az oldalfala, hogy most egy parkolástól azonnal szétnyílt.
rosszabb esetben a belső falon nő egy kátyú után a szálszakadás nyomán egy pukli. aztán majd autópályán eldurran – elereszt.
nem bizonyítható, de sejthető.
akkor valamennyire mégis jogosult vagy. akkor morálisan így mi? beadom 23.5%-ra az Önkorm hibája? ehhh

Andras

@Malachi: tokeletesen megertek. ha nem te lopsz, akkor mas. ebben az esetben a BKV.
ha veszel jegyet, irrealis aron,akkor a vezerigazgatok lopjak el. szoval ez nezopont kerdese, ki lop 🙂

A.

Andras, nem ertek egyet. Ne legyel mar te is Hagyo Miklos. Azert, mert o lop, nem kellene neked is, kulonben aztan vegleg nem fogunk kilatszani a szarbol.

Malachi

nem akarok általánosítani, szóval nem támogatom a lopást, mint intézményt, de ez a BKV ügy egyszerűen nem tud megérinteni. két lehetőség van, gerinctelen vagyok, vagy kiábrándult, keserű. köpjetek, de Bécsben pl. mindig veszek jegyek és kezelek is pedig soha nem találkoztam még ellenőrrel. nem is értem.

Andras

@A: egyetertek veled (is),de nem azt mondtam,hogy jo dolog a lopas, viszont azt igen,hogy atestunk a lo tuloldalara. ez mar nagyobb kerdes,mint hogy ki bliccel a bkv jaratain vagy ki nem. ez annal mar komplexebb problema. ez a bkv csak egy apro resze az egesznek.
az egesz orszagra jellemzo ez. nem vagyok “Hagyo Miklos” :), de ugyanakkor nem latom,hogy hol van az En egyeni forumom,ahol megoszthatom a velemenyem,ahol erteke van az egyetnemertesemnek,ahol a szavam er is valamit. A Parlament talan? A “kepviselok” talan? Nem ugy erzem,hogy engem kepviselnenek. Csak sajat magukat. Igy joggal merulhet fel a kerdes bennem, ok milyen jogon (nem)intezkednek az En, a Mi ugyunkben?
Itt is,mint mashol, a fejetol buzlik a hal.

Eloszor nezzuk meg,mitol alakult ki ez az egesz allapot. Es utana lehet csak itelkezni mas felett, ha pl. valaki bliccel a bkv-n.

Attila

@Malachi: Ezt már nem is akartam írni, hogy igen, külföldön veszek jegyet, mert esetleg le leszek képmutatózva.

@Andras: nagyon könnyen fel lehet nagyítani ezt az egész helyzetet arra, hogy nem érzem, hogy ki képviselne engem, és hasonlók. Az én esetemben erről – némi keserűségtől eltekintve – nincsen szó, egyszerűen azért, mert nem dacból nem veszek jegyet. Egyszerűen csak a lehetőség van meg ott.

És abban persze igazatok lehet, hogy ez is azért van, mert ha kis dolgokban csalok, kevésbé fogom számonkérni a nagy emberek által összehozott kupacokat, de mégis: lehet, hogy nem vagyok megfelelő morális állapotban, vagy nincs meg a megfelelő tartásom (és persze örülök, hogy az internets 95%-a viszont igen), de nekem az hiányzik, hogy pl. súlyos és egyértelmű elutasítás övezzen mondjuk a barátaim részéről, ha megtudják, hogy májusi a bérletem. Esetleg egyszer büntessenek meg súlyosan (ilyen szempontból a közterületesek fellépését üdvözítőnek tartom).

morello

Gyerekek, mindenkinek ötöst adok, becsülendő ez a hozzáállás, mégis tyler durden, van igaza. Azok akik azt hiszik, hogy a bliccelők miatt fizetnek többet, úgymond helyettük is kifizetik a jegyet, azok nagyon el vannak tévedve (sose járok bkv-val egyébként). Ti drága barátaim egy dög gazdag tolvaj zsebét tömitek, miközben azt hiszitek, ti mindent megtesztek azért, hogy egy jobb országban/világban éljünk. Az országot nem a bliccelő utasok, ügyeskedő abroncs károsultak (jogos igényemet sem hajtottam még be soha), cigány árusok az aluljáróban, teszik tönkre, hanem a nagykutyák. Azok akik a legtöbbet kaszálnak. Azok akik úgy lopnak tőled, hogy még meg is köszönöd (vagyis fogalmad sincs róla, hogy meg lettél lopva). Ha “5 millió” jön be, 5 milliót lopnak, ha tíz, hát tízet. Neked egy cseppet sem lesz jobb. Mindig mindenért, pont annyit kérnek, ami a határán áll a még megfizethető és a már megfizethetetlennek. Vagyis a maximumot, amit a többség még ki tudsz fizetni/préselni magából.

Ennek ellenére az irány jó, itt kell kezdeni. Legalább egyénileg legyünk becsületesek! De a fő gond ettől még nem oldódik meg. Soha semmit nem loptam el mástól (de mégis, negyedikes koromban egy osztálytársamtól egy műanyag katonát, azóta is bánom), de rezzenéstelen arccal lopnám meg azokat, akik mindannyiunktól lopnak! Ha ne adjisten kénytelen leszek bkv-val mennem valahova, esküszöm nem fogok jegyet venni!

A BKV felső vezetése köszöni szépen jól van. Nem kell beléptetőrendszer, jobb ez így nekik.

Országunk milliárdosai köszönik szépen jól vannak. Sőt, egyre jobban. A ‘gazdagok’, csak úgy lehetnek még gazdagabbak, ha a ‘szegények’ még szegényebbek lesznek.

Szindbad

Az állam egy tollvonással elrabolt tőlem néhány milliót. Elég sokáig fog tartani, amíg ezt visszalopom. 🙂

A.

morello, okes, igazad van. ha a bkv-tol lopsz, akkor azoktol is lopsz, akik lenyuljak a penzeket. mondjuk 30%-ban. Meg 30%ban azoktol, akik utaznak, es vesznek jegyet, es 30%ban azoktol, akik adot fizetnek, es ebbol tamogatjak a BKV-t. Orulok, hogy en is hozzajarulhattam az anyagi joletedhez.

morello

Az én anyagi jólétemhez egyetlen forinttal sem járultál hozzá! Csak azért tisztázom, hogy ne a levegőbe beszéljünk! Egyébként nem állíthatsz fel százalékokat, mert a dolgok nem így működnek. Ha holnaptól minden egyes bliccelő jó útra térne, és jegyet váltana, akkor sem változna az égvilágon semmi. Nem menne lejjebb a jegyek ára (ne legyünk már ennyire naivak), és ugyanúgy mocskos és széthasznált járműveken utaznánk.

vS

Sajnos Morello igazad van, jelenleg. Ez egy folyamat. Majd ha a becsületes életvitelre törekedők gyerekeinek a gyerekei felnőnek (és szintés becsületes életvitelre törekednek), és a felső világ urai is több generáció óta léteznek (átrendeződik az éhségük, lassan átlátnak a saját kerítésük felett), akkor javul a közmorál.
Ez sok idő. Gyorsabban csak fegyelmezett társadalomban megy végbe hasonló változás. Ez az?

Attila

morello: ez nem igaz, mert abban a feltételes esetben, ha minden bliccelő fizetne (vegyük észre, hogy itt most nem csak a BKVról beszélek), szerintem előbb-utóbb megjelenne a számonkérés igénye a nagyok felé. Ezért helyes út a becsületesség, és az, hogy ne hagyjuk megvezetni magunkat, és hogy elvárásaink legyenek a pénzünkért cserébe.

Írod, hogy a nagykutyákat lopjuk meg, ha bliccelünk a BKV-n: ez szerintem szintén tévedés, mert a BKV bevételei három forrásból jönnek: kb. egyharmad arányban a díjfizető közönség szívja meg, egyharmad arányban az állam, és ezzel azok, akik adót fizetnek bele, egyharmad arányban megint az adófizetők, merthogy – mivel az önkormányzat megtagadta, hogy részt vegyen a BKV finanszírozásában – a fennmaradó részt a BKV hitelekből pótolta ki, amelyet aztán az állam nagylelkűen átvállalt (ez következik idén is). Ez, ha jól érzem, arányosan azt jelenti, hogy a budapestiek száz százalékban, a vidékiek 66%-ban támogatják az utazásodat. Meg az enyémet. Lehet beleszarni, én is azt teszem, de ne keress mögé elvi magyarázatot, mert amit te írsz (meg korábban, máshol mások): hogy ők megtehetik, akkor te miért ne, ez szimpla irigység.

Félig berúgni kidobott pénz: vagy legyél becsületes, és akkor várd el a változást – lesz is hozzá alapod -, vagy ne legyél teljesen becsületes, és akkor is várd el a változást – ebben az esetben egy kissé hiteltelenül.

Zila

Már az eredeti posztban is írtam, egyértelműen nem. Lehet sírni, hogy így lopnak, úgy rabolnak, az adómat másra költik ha közben ugyanazokat a stikliket elkövetjük lent, akkor semmi, de semmi jogunk csodálkozni, számonkérni, felháborodni azon, hogy fent mit tesznek. Ugyanis a vezetőinket magunk közül választjuk…

Ger

Első lépésként a morális mocsarunkba bele kellene verni azokat a cölöpöket, amik támpontnak szolgálnak: mi lopás, mi nem. Már itt szélsőséges állapotok uralkodnak az országban.
Második lépésként a véleményt kellene megváltoztatni: aki becsületes, az nem lúzer, aki nem becsületes az meg nem az élet királya! Ezt én már nem fogom megélni, mert komoly történelmi hagyományai vannak ennek az attitüdnek.
Harmadik lépésként az egyéni viselkedést (egyénként midenki szent) kellene közelíteni a csoport viselkedéséhez (tömegben még a paplajosok is állatok).
Így kialakulhat egy olyan erkölcsi alap, amire törvényt lehet építeni.

Gege

Ugyanígy kátyúba is belemehettél volna, a figyelmetlenség ténye akkor is ugyanaz lenne.