Otthoni kiadványszerkesztés Macen

Ezzel a sorozattal olyan felhasználóknak akarok segíteni, akik kezdő maces felhasználók, viszont az élet egyszerű kiadványszerkesztési problémáival találkoznak időnként. Gyakorlati példánkban a Gellért-hegyi Szabadság-szobrot fogjuk kivágni, majd elhelyezni egy A4-es íven, ebből PDF-et készítünk, amit elküldhetünk a nyomdának.

Első lépésben szerezzük be a képet. A Wikipédián érdemes kotorászni, innen például megtudhatjuk azt is, hogy a szobor modellje Thuránszkyné Gaál Erzsébet volt. Érdekes!

Ezt a képet választottam ki:

Ne töltsük le, csak egyszerűen húzzuk ki az asztalra. Ezt követően Pages-ben fogunk dolgozni. A Pages az Apple szöveg- és kiadványszerkesztő megoldása, amit potom 4400 forintnak megfelelő 16 euróért vásárolhatunk meg a magyar Mac App Store-ban. (Ezt a szoftvert nem adják az iLife csomaghoz hasonlóan ingyen minden Mac-hez, külön kell megvásárolnunk — bíztatnék is mindenkit erre, mert az egyik legcsodálatosabb szoftver, amit valaha számítógépre készítettek, komolyan mondom, csak kávét nem főz, de azt minek is, megfőzi azt a LINK!)

Indítsuk el a Pagest és nyissunk egy új “Blank” dokumentumot. Első körben győződjünk meg róla, hogy A4-es méretben dolgozunk. Ehhez az ikonsoron kattintsunk is az “Inspectorra”:

Mint látni fogjuk, ezzel a palettával rengeteg mindent tudunk elintézni azokkal a “dolgokkal” (helyesen: objektumokkal), amiket előzőleg kijelöltünk. Egyelőre csak nézzük meg, hogy tényleg A4-es a beállítása a dokumentumunknak (vegyük észre, hogy a bal oldali ikon az aktív a felső sorban):


az A4-es méret hivatalosan 210 x 297 mm

Ha megkattintjuk a “Page Setup…” gombot, be tudjuk állítani magunknak, hogy milyen méretű dokumentumon szeretnénk dolgozni. Megadhatunk például egy 9 x 5 cm-es névjegykártya vágott méretét is. Mielőtt nekilátnánk a melónak, méretezzük át a dokumentum nézetét olyanra, hogy a teljes képernyőt lássuk. Ehhez a dokumentum ablak bal alsó sarokában levő “125%” (nagyítás) feliratra kattintsunk és válasszuk ki a “Fit Page” opciót, ami a teljes A4-es lapunkat beméretezi akkorára, hogy kiférjen a képernyőre.

Első lépésben helyezzük el a képünket. Ehhez húzzuk be az asztalról a fehér felületre. A mutató egy zöld gömbbe írt fehér + jelre változik, ez azt jelenti, hogy hozzáadja a dokumentumhoz. Valami ilyesmit látunk:

A kép szélein levő fehér kockák mutatják, és ez fontos, hogy ez egyrészt az aktív kijelölés (objektum!), másrészt ezekkel a kockákkal tudjuk átméretezni majd a képet. Persze ennél profibbak leszünk. Tehát ha aktív a képünk, nézzük meg az “Inspector” ablakot, aminek segítségével erre a képre vonatkozó tulajdonságokat tudjuk szerkeszteni. Balról a harmadik ikon a “Wrap inspector”, amivel azt állíthatjuk, hogyan viselkedjen a beillesztett képünk a dokumentumon belül. Kapcsoljuk ki az “Object causes wrap” (az objektum törést okoz) opciót:

Ez arra jó, hogy a kép mellé került dolgok nem fognak “elugrálni”, most ugyanis kézzel akarjuk elhelyezni a képeket egymás mellett és alatt.

A folytatás itt érhető el.

29 hozzászólás

Marci

Nagyon jó a Pages, hihetetlenül megkönnyíti a munkát és intuitív. Gyakorlatilag, ha van egy elképzelésed, az Inspector-ban kotorászva a 80%-át meg tudod valósítani előzetes ismeretek nélkül.

Privát célokra még mindig nem vettem meg, várom a frissítést, mert nem tudom, hogy az újat újra meg kell-e vennem.

H2CO3

A blank page ellenére ez egy jó kontent lett! Köszönet érte! 🙂

travis745

“alma”! Fogadjuk, hogy még életedben nem használtad a Pagest…

oribali

Én is nemrég kezdtem el használni, és azt kell ,hogy mondjam, hogy nagyon jó!

doors

Az Apple iWork irodai csomagjának legújabb frissítése után, Pages-ből már ePub formátumba is menthetjük a dokumentumainkat. Vagyis iBooks kompatibilis dokumentumokat is készíthetünk.

RustyRush

Húúú Józsi! Baromi jó ez a cikk. Egyébként lehetne több hasonló témájú bejegyzés: “kezdő Mac-es felhasználók”.

csiga

ELképesztően jónak találom a Pages árazását, soha nem értettem, hogy az MS legalább otthoni használatra miért nem ilyen áron adja a szövegszerkesztőjét, táblázatkezelőjét…

Chron

Amikor én áttértem Pages-re (előtte megjártam az új Office pakkot is sajnos) rengeteg pozitívummal találkoztam. Az egyik legfontosabb az elképesztően jól használható Help. Lényegében bármit megtaláltam indulásból, mert logikus a felület, de amit mégsem azt meg így kerestem: http://www.capsule.hu/local/iwork_help_screen.png – semmi humbuk PS, ha beírsz valamit a help menuben, akkor kihighlightolja neked a helyét :O Ezt szeretem az Almás cuccokban – gondolkodnak, mielőtt csinálnak valamit…

jozin

” ebből PDF-et készítünk, amit elküldhetünk a nyomdának.”

Ajajaj.
PDF-et küldözgetni nyomdának olyan kaliberű dolog, mint amikor a Gizike word dokumentumba ágyazott .jpg-t küld neked mailben.

chek

Jó post, de szögezzük le, hogy _otthoni, hobby_ kiadványszerkesztésként kezeljük a dolgot még mielőtt ezt is mindenki beírja a cv-jébe a fociedzősködés és webdesign mellé 🙂

_alesi_

jozin: akad pár nyomda, ahol vagy PDF, vagy aviszontlátásra! Ez azért nagyon nem ugyanaz, mint Wordben bohóckodni.

Dervenkál Egon

_alesi_: vannak még érdekesebb nyomdák: néhány napja közölte egy ember, hogy ő “csak corel draw fájlt képes fogadni, de csak úgy, ha a fontok görbévé vannak alakítva”. Kétszeri visszakérdezésre PDF lett az ügyből.

tomsolo

“kiadványszerkesztés” vs. “Gyakorlati példánkban a Gellért-hegyi Szabadság-szobrot fogjuk kivágni, majd elhelyezni egy A4-es íven, ebből PDF-et készítünk, amit elküldhetünk a nyomdának.”

imho sokaknak ez zavarja a szemét

Dervenkál Egon

Amúgy már évek óta mac használó voltam, amikor először kezdtem el játszani a Pages-zel. Végül egy CV csomagot csináltam (sajátot). Letisztult volt és szép lett. Ügyes cucc.

Megismétlem egy korábbi kérdésem (office ügynél tettem fel, de nem jött rá válasz): a mostani iWorks csomag képes docx használatra?

_alesi_

Dervenkál Egon: a CorelDRAW rengeteg helyen fő munkaeszköz, bizonyos dolgokra máig az egyik legjobb választás. Más kérdés, hogy Magyarországon sok helyen olyan szinten bebetonozta magát, hogy az adott vállalat még említés szintjén se hajlandó más szoftverek felé nézni, netán támogatni azokat. Egy nyomda ne akarja megmagyarázni, hogy nem tudja kitermelni egy Adobe CSx árát.
“csak úgy, ha a fontok görbévé vannak alakítva” – kezdő grafikusok kézikönyve, 1. fejezet 1.pont: a szöveget MINDIG görbézzük! Vagy mellékeljük a felhasznált fontokat, így azonban megesik, hogy a nyomdász önjelölt nyelvtantanárt játszik és szétbarmolja a dolgokat (velem megesett már párszor).

Harder

A Pages teljesen jó, kb 2 hete használom tizenegynéhány év MS Word és 3-4 év OpenOffice használat után. Barátságos a felülete, minimális turkálással is gyorsan lehet látványos dolgokat készíteni benne.
Még ismerkedési fázisban vagyok vele abban az értelemben, hogy biztos van mit tanulnom vele kapcsolatban, de azt már most látom, hogy Mac-en a jövőben ezzel fogok dolgozni.

oribali

“ennél win7-es beépített wordpad is többet tud”
Hát én nem erre lyukadtam ki, hanem arra, hogy a Word-nél még a Mac-es TextEdit is többet tud……

Gagyi a Windows… Ennyi!

Jah és csak akkor írj ilyeneket, ha már próbáltad, mert ebből a posztból nemhinném, hogy megismerted az egész programot… 😉

nehaiu

Az egész nálam a gyakorlatban bukna el: nem tudnám elküldeni néhány ismerőst kivéve senkinek a kész doksit olyan formában, hogy ők aztán tovább szerkeszthessék azt. Hasonló ez, mint a FaceTime, azt is csak iPhone 4/iPod touch 4 userekkel tudom használni, na de abból nincs túl sok errefelé. Szóval szép és jó, de hasztalan.

tom314

Sziasztok!
Rendszeresen olvasom a blogodat, és nagyon kedvelem a cikkeidet, ezt is, gratula hozzá!
Egy dolgot szeretnék ha javítanál, ezt a fájlt ne adja senki a nyomdába, nem fogják érte szeretni! 🙂

Bazsa

Üdv!

A magyar nyelvű helyesírás ellenőrzést hogyan lehet megoldani? Textedit-ben és a Mail-ben megy, csak a Pages-ben nem.