Al Gore

Pepinke írja az előző poszt hozzászólásai között, kiemelem ide, mert fontosnak érzem:

Al Gore egyik cége vezető szerepet játszik a széndioxid kvóta eladásokban, szóval szerepe a környezetvédelemben, inkább üzleti érdek, mint valódi aggodalom.

Világos, hogy Al Gore érdekelt a bolygó jobbá tételében, erről kár lenne vitát nyitni. Arról viszont, hogy hogyan látjuk a kérdést, igenis kellene: nem lehet ez fordítva, tehát, hogy létezhet valódi aggodalma, ami miatt a cégeivel azon dolgozik, hogy jobbá tegye a világot? Hogy ez inkább jóság, mint rosszság? Elképzelhetetlen? Fura? Döbbenetes? Így nem működhet?

Az emberek miért nem tudják ezt feltételezni? Miért mindig mindenkiben a gonoszt, a gecit, a szarházit, az önös érdek hajtotta nyommer politikust látni?

Ennyire szar helyen élünk, hogy folyamatosan, állandóan, rendszeresen, mindig, mindig, mindig ez jön elő? (Ennyire.)

Dolgozik ezen, közben pénzt is keres — na és, tán sajnáljuk tőle? Ne keressen? Legyen neki is szar, mint nekünk?

Én inkább örülök neki, hogy csinál valamit. És leszarom, mennyit keres közben.

Függöny.

40 hozzászólás

yves

Megjegyzem, a politikusok akár ki is alakíthatnának olyan jogszabályi környezetet, amiben kifejezetten megéri zöld technológiát fejleszteni és alkalmazni…

CZEBE

Nekem AL Gore kifejezetten normálisnak tűnik. Egy mert Demokrata kettő szerintem ő nem bizniszből tesz a bolygónkért. Ezért nem szerencsés nálunk politikusnak lenni.

püzsó

demokrata… mintha az báááááármit is jelentene valójában. annyit jelent, hogy ő más színbe burkolva tolja ugyanazoknak a globális corporate érdekeknek a szekerét. gyerekek, nem kell mindent beszopni, al gore lófaszt se tett a bolygónkért, amíg alelnök volt. a széndioxid kvóta az égegyedta világon semmilyen megoldást nem nyújt környezeti problémákra, csak még gazdagabbá teszi azokat akik szennyeznek. és józsi mindent (igen _mindent_) fenntartásokkal kell fogadni a mai világban, ami szembe jön. többek között a következő igencsak ajánlott művet is. de ez legalább egy másik álláspont:
http://www.youtube.com/watch?v=VebOTc-7shU

Pepinke

Az “inkább” szót direkt írtam bele, nem hiszem, hogy ne lennének őszinte aggodalmai. A figyelemfelhívása a problémára becsülendő, csak az éremnek két oldala van (na meg éle is). 🙂

Split

“Legyen neki is szar, mint nekünk?”

Persze, dögöljön meg a szomszéd tehene is!

eFi

A szívemből szóltál Józsi. Fogalmam nincs, hogy Al Gore mennyi pénzt keres ezen és mi motiválja – őszintén szólva nem is érdekel. Örülök neki, hogy csinál valamit és annak is csak örülni tudok, ha valakinek (incl. Al Gore, ha már ő a példa) valami sikerül.

cegg

jól értem, hogy a co2 kvóta kereskedő igazából lehet környezetvédő szerinted?
én meg teréz anya vagyok reinkarnálódva.

Dragan

látom egyikőtök se tudja mi az a CO2 kvótaeladás 8DDD

addikt

püzsóval kell, hogy egyetértsek ez a céótőzsde olyan mint amikor a macska odaszarik a padlóra és vakar kettőt metlakin, hogy mindenki lássa ő aztán tesz a dolgokért!

atkakukac

Én is nagyon szívesen szarnék rá, de valamilyen rejtett, belső indíttatásból kifolyólag mégis szúrja a szemem ez a CO2 kvóta dolog (már ha igaz).
Mer ha igaz akkor, ez az ember tényleg nem ért a környezetvédelemhez, akkor pedig ne ebből keresse magát hülyére, meg abból, hogy hülyének nézi a ZEMBEREKET!!! woáaáááááéááá!

templar

Oké, akkor nézzétek meg ezt a jóembert, szintén CO2 kvótaelad, mellesleg meg tisza vizet ad pár millió afrikainak, akiknek amúgy nem lenne esélye rá… Tipikus win-win szituáció, ő jött rá, hogy így is lehet csinálni, csak gratulálni lehet neki!

(CO2-t meg így is úgy is kibocsátanak gyárak-erőművek, ha ‘mellékesen’ valami jó származik belőle, hát legyen. Esetleg lehet para-atom, de attól most mindenki be van sz…, bár ha lesz sok szélkerék meg naperőmű, akkor majd jönnek az eltévedt meg ledarált madárrajokkal meglásd’..)

http://www.fastcompany.com/1749253/can-a-swiss-textile-company-help-cure-guinea-worm-by-trading-carbon-for-water?partner=rss&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+fastcompany%2Fheadlines+%28Fast+Company+Headlines%29

BCS

kb. 1 éve volt riport a rádióban egy nasa-nal dolgozó magyar emberrel
arra az eredményre jutott, hogy a co2 kibocsátásnak kb. semmi köze a globális felmelegedéshez, amikor egy kicsit pampogott a főnökeinek emiatt, gyorsan ki is rúgták, mert ez ott nem kívánatos eredménynek minősült

Baggio

Miért kell mindenáron kibocsátani x mennyiségű CO2-t ? Miért jó, hogy van kvóta, de pénzért van több ?? Ennyiből lehetne cián, mérgesgáz, uránium, stb. kvóta is…

klarky

@Baggio: +1

Azok az országok, akik amúgy is gazdagok és amúgy is gátlástalanul pöfékelnek nyomhatják még jobban, hisz megveszik ehhez a jogot a csóriktól, akiknek esélyük sincs kihasználni a rájuk jutó részt, de ők meg a bevételt elköltik fegyverekre, meg ellopják a politikusaik.

És mindehhez vannak cégek, akik jól megszedik magukat az üzleten.

Hát ez aztán tényleg olyan dolog, amiért jár a vállveregetés…

csiga

A köztünk élő szocializmus. Én 13 voltam a rendszerváltáskor, azaz szinte a piacgazdaságba nőttem bele, de még így is túl sokat hoztam a kollektivista szemléletből. Még pár generáció, és itthon is ki fog kopni.

Ger

@Efi: habár meredek a párhuzam, de ilyen alapon Kapolyi is egy harcos környezetvédő?
Az eredmény nem minden esetben legitimizálja az eszközöket (kicsavarva és negálva “a cél szentesíti az eszközt” mondást) ebben az esetben.

csebby

Most, hogy végzett a medvedisznóemberrel valamit csinálnia kell 😀

Kianek

Al Gore, az amerikai demokrata.
Obama is demokrata.
Miért nem írják alá a jelenleg hatalmat gyakorló demokraták
a co2 kibocsátásról szóló egyezményt?
Miért?
Mert a demokraták, így Al Gore is hamis Apostolok.

klarky

@Kianek: Nagyon nagy igazad van!!!

“Könnyű klímás luxusautóból a klímaváltozás ellen kampányolni…”

cszn

Gyerekek, manapság nem szabad senkiben se bízni akinek bármi köze van a politikához. Mondhatnám úgy is: THE CAKE IS A LIE! A csodálatos dokumentumfilmjét láttam és élesen el szeretnék határolódni tőle, mert ami ennyire meg van csinálva az már eleve gyanús.

pappito

nem az a baj, hogy Al Gore keres a kvótákon. Az már visont baj, hogy évek óta azt hazudja, hogy az emeri tevékenység okozza a globális felmelegedést és ennek nincs tudományos alátámasztása. Egyelőre a globális felmelegedésnek sincs, csak halkan mondom.

Al Gore egy ripacs, aki gerjesztett és meglovagolt valamit, ami elég sok kárt okoz globálisan. Abból az országból, amely nem írta a lá a Kyotói Egyezményt.

Árnyaltabb ez a kép sokkal, mint látszik, és a legkisebb baj az, hogy Gore keze is vállig benne van a szarhalomban.

Dob

Angelday elfogult mert Gore az apple igazgatótanácsának tagja, és akkorbiztos jó fej…

Imakandi

@pappito: http://www.ipcc.ch/

@Kianek: mert nincsenek hatalmon (képviselőház a konzervatívoké) + arrafelé nem Fidesz szintű a pártfegyelem 🙂 Ugyanakkor a Supreme Court 2007-es döntése alapján a CO2 szennyező anyagnak minősül, és így az EPA a Clean Air Act alapján bármikor szabályozhatná (http://www.politicalaffairs.net/epa-moves-to-regulate-carbon-dioxide-holds-atlanta-hearing/). A konzervatívok épp azon pörögnek, hogy ezt a jogot megvonják az EPA-tól.

Rövid cikk, hogy az amerikaiak miért nem hisznek a globális felmelegedésben: http://www.economist.com/blogs/democracyinamerica/2011/02/climate_change

madve2

Tudom, hogy pár mondattal viszonylag keveseket fogok meggyőzni (fél oldalt meg most nem szeretnék írni), de a kvótakereskedelem eredeti koncepciója tényleg környezetbarát dolog. Alapvetően arra találták ki, hogy ha neked van egy modern erőműved, ahol csak drágán lehet 1 egységgel csökkenteni a kibocsátást, viszont egy másik országban van egy kevésbé fejlett erőmű, ahol 1 egység csökkentéshez jóval kevesebb pénz is elegendő lenne (de ott mondjuk nincs rá keret, vagy szükség, mert egyébként is beleférnek a kvótába – például mert az országuk kevesebb csökkentést vállalt), akkor inkább add a pénzed a kevésbé fejlett erőmű tulajdonosának, csökkenjen ott a kibocsátás (olcsóbban). Cserébe, mivel ott, a másik országban, te effektíve csökkentettél, neked már nem kell. (Ez azon alapul, hogy a globális kibocsátáscsökkentés számít, nem a lokális, a légkörnek hót mindegy, honnan jön a CO2 – az meg, hogy számít-e a CO2 egyáltalán, amit itt páran felhoztak, megint egy másik téma, amit inkább most hanyagolnék.)

Ezt nyilván egyéni megállapodásokkal is lehetne csinálni, sokkal hatékonyabb azonban, ha vannak kibocsátási kreditek (ti. az ország a vállalt kvótáját kreditek formájában elosztja / elárverezi a gazdasági szereplői közt), amelyeket lehet adni-venni – ha valaki eladja X összegért az övét, az azt jelenti, hogy ő X összegért tud vállalni annyi csökkentést, amennyi CO2 kibocsátására az általa eladott kreditek egyébként felhatalmaznák. Ha valaki pedig megveszi, az azt jelenti, hogy ő egyébként csak X-nél drágábban tudná megtenni ugyanezt.

Most nyilván lehet jönni azzal, hogy ez a rendszer így korrupt meg úgy korrupt, ebbe a vitába nem szeretnék beszállni, de a koncepció önmagában egyáltalán nem hülyeség. (Nagyon szegény, bocsánat, “fejlődő” országoktól egyébként nem lehet venni kvótát, mert nincs nekik, csak azoknak van, akik vállaltak csökkentést.)

És egy kis érdekesség a végére: ha valaki igazán környezetvédő akar lenni, lehet venni kvótát magánszemélyként is, amit aztán ha nem használsz el, elvész – így az általad megvásárolt mennyiséggel garantáltan csökken a globális kibocsátás.

Ger

Máramennyiben az energiapiac nem lenne liberalizált, mitöbb valamennyire globalizált nagyvállalati szinten.
Szép idea, hogy az államok megegyeznek, de a globalizált energetikai nagyvállalatok, ha nagyon akarják, azt tesznek különböző országok kormányaiba, akit akarnak.

klarky

@madve2: Az jutott eszembe arról ami írtál, hogy az autógyárak kötelezve vannak ugye arra, hogy az általuk gyártott járművek CO kibocsátása egy bizonyos szint alatt legyen. Igen ám, de átlagban!!!

Azaz, a teljes modellpalettát kell nézni, így pl., én bár nagy barátja vagyok a nagy teljesítményű járgányoknak, azért az mégiscsak röhejes, hogy pl. az Aston Martin Cygnet néven ( http://goo.gl/nhQSO ) átcímkézett Toyota IQ-t ( http://goo.gl/kLpUI )árul és ahelyett, hogy őrülten fejlesztenének hegyi levegőt pöfékelő 5-600 LE-s motorokat ezzel ki is pipálják a dolgot és megy tovább minden.

(vagy MB SLS AMG / Smart ForTwo)

Visszatérve az általad kifejtett dologhoz: csak arról van szó, hogy statisztikailag rendben van a dolog, az meg hogy ezen egyesek megszedik magukat az az addicionális haszon. Nem tetszik…

CZEBE

Itt mindenki ilyen kurva negatív? Senki sem tud arra gondolni, hogy ESETLEG AL Gore nem egy hataloméhes faszfej? De szerintem a magyarok nagy része nem rendelkezik az optimizmus képességével. Mellesleg neki van SAJÁT pénze, hát mi a faszé ne csinálja? inkább értékelni kéne, hogy ő próbál tenni valamit a bolygónk sorsáért!!

marchello

@madve2: “az meg, hogy számít-e a CO2 egyáltalán, amit itt páran felhoztak, megint egy másik téma, amit inkább most hanyagolnék.)”

na de pont, hogy nem kéne hanyagolni. ha adott esetben bebizonyosodna, hogy a globális felmelegedés egy faszság, vagy urambocsáss, a CO2-nek és úgy általában az emberi tevénységnek nincs semmi hatása felmelegedésre, akkor ez egy kardinális kérdés.

@CZEBE: és miért pont Al Gore-nak kéne hinni? van ezer másik, aki az ellenkezőjét állítja. csak mert szimpatikus vagy mi?

BCS

CZEBE pár év múlva rájössz majd, hogy nekünk volt igazunk

Z. T.

CZEBE: kis naív 😀
1. Tény: Al Gore politikus
2. Tény: Al Gore anno az alelnöki pozícióig vitte az USA-ban
Ebből a két állításból igazán levonhatnál már bizonyos konzekvenciákat…

kharoon

most komolyan, van olyan, aki azt hiszi, hogy a kibocsájtott széndioxidnak nincsenek hatásai?
a fosszilis energiahordozók azokból az erdőkből keletkeztek, amikben még a dinók cammogtak. a levegő széndioxid és oxigén tartalma jóval magasabb volt a mostaninál. (széndioxid 12* magasabb, az oxigén százalékos aránya pedig 21 helyett 32-35 százalék) akkoriban a vulkanikus tevékenység miatt a légkörbe böfögött széndioxidtól lassan felforrósodó klímát csak ezek az erdők kompenzálták. (jégsapkák gyakorlatilag nem voltak, a tenger 100 méterrel volt magasabb, mint most)
az utóbbi kétszáz évben jó adagot visszaküldtünk a légkörbe ebből a mennyiségből, és – NAHÁT! – elkezdett emelkedni a tengerszint, melegedni az éghajlat, csökkenni a jégsapka, és megváltozni a légkör összetétele.
de ez biztos csak konspiráció emberek, szarjatok rá! nincs bizonyítva a dolog, ez magától is bekövetkezne, persze.

rudo

És mennyivel volna jobb hatással a nemzetközi politikai, gazdasági és egyéb folyamatokra, ha holnap kiállna a helyes kis fehérházi szószékére obama, bónusznak mellé gore és bejelentenék:

Évek óta kutatjuk, többször ellenőriztük – fixipszilon egyetem, kutatóintézet, nemzetközi és brit tudósokkal együttműködve – többé már nem hazudhatunk mert tiltja a biblia, stb… az a szitu, hogy mégsem az emberi tevékenység okozza a dolgot csak egy sima jégkorszak szélén állunk, ami amúgy is szokott lenni úgy tízezer évente. Van még olyan 50-70 évünk, de a hibahatárba belefér, még a 20 is. Sokat nem tehetünk ellene, mert ici-pici kis húsvér emberek vagyunk, és egy párszáz évig tartó kopogós telet nem tudunk szarrá bombázni bunker rombolókkal, meg lopakodókkal. Úgyhogy, menjenek haza nézzék meg a superbowlt, vegyenek kicsivel több sört, ha attól jobban érzik magukat, de ezen felül tegyenek úgy mintha minden a régi volna. Holnap reggel még biztos felkel a nap…