Mike Matas for prezident

Mit csinálsz akkor, ha az Apple-nél dolgozol, menő vagy, aztán eljössz tőlük? Hát interaktív, jövő olvasási élményét meghatározó céget az Apple termékére alapozva. Hogy hívod fel a figyelmet a platformra? Hát úgy, hogy az USA korábbi alelnökének következő projektjét együtt csináljátok.

Befosok:

Matas egyébként a TED-en elő is adta már a dolgot, megtekinthető itt. Mike Matas blogja pedig erre. (Arra a kérdésre nem tudom a választ, hogy miért nem érdekel az Android, meg a Playbook és a Samsung Tab.)

update: ujjal széthajtható két oldalas képek kegyetlen jók. Össze-vissza lehet őket forgatni, tényleg olyan, mint egy kivágós újság. Meg az egész! KUR-VÁ-RA-JÓ! Sok ilyet, gyerekek.

update 2: könyvjelzőt és szótárat nem találtam benne, van még mit fejleszteni (gondolom a deszkával se synceli le a pozíciómat). Viszont a sallangok zseniálisak!

update 3: ez nem kamu. Azt a sötét mindenit!

28 hozzászólás

Udihun

Józsikám ezen megosztott dolgok miatt is szeretem a blogodat. Azért már annyira nem, hogy pont tegnap este gondolkodtam el, egy ilyen rendszer megalkotásán, a hazai médiumoknak….de most már minek….( persze ez nem a te hibád ) Én születtem rossz helyre…Köszi….naggggyyyon nagy……..

Til

Multimédiás cédérom all over again. Jelentkezzen aki ténylegesen elolvasta az Alice csodaországban iPad verzióját és nem csak végigpörgette azt nézve hogy melyik oldalra milyen hülyeséget találtak ki.

dawey

Technikailag zsenialis, de sajnos abban is van igazsag amit Til mond

n'

lehet h jó platform lesz ez, mert sok benne a csicsa, de a contentet ki fogja összerakni? mert itt durvan minden egyes könyvhöz kemény munkát kell mögétolni. nyilvánvaló h pl az interaktiv infografika resz az total custom fejlesztes.

fasza az h szet lehet hajtani a kepet de a masodiknal belefajdul az ember ujja. foleg a kep bezarasanal latszik h egy X close gomb nem fert bele az “esztetika” miatt. pedig volt apple-ös csavo igazan tudhatna h a design nem csak arrol szol h esztetika.

kicsit emlekeztet ez a 95-97 tajan levo CD-n levo multimedia tartalmakra. nagyon szep volt csak sok munka volt osszerakni. es helyette mi lett? kozepronda html mert gyorsan fogyasztunk es ahhoz nem kell a szepen osszerakott dolog.

de gondolom premium contentre lesz kihegyezve. szerintem nem fog elterjedni attol fuggetlenul hogy sokmillios exittel szallnak majd ki a csavok ebbol.

human

azért terjed a “belóg a másik oldal” dolog, pedig a userektől durva kritikákat kapott az ms érte a WP7 megjelenésekor. (nem itt)

Pepinke

Al Gore egyik cége vezető szerepet játszik a széndioxid kvóta eladásokban, szóval szerepe a környezetvédelemben, inkább üzleti érdek, mint valódi aggodalom. Mellesleg Bill Gates sem ül a babérjain, hiszen a pénzét – amellett, hogy jótékonykodik belőle – szintén környezetvédelmi- és a bio iparba fekteti.
Üzlet és pénz. 🙂

Ja és az alkalmazás hűdekirály… Fő, hogy a lényegre koncentráljunk. 🙂

phnb

Til-nek van igaza: kb. ugyanaz mai szinten, mint anno a multimédiás CD-ROM-ok. Egyszer már nem vált be, talán most az iPad kézreállósága miatt jobban be fog, de csodát nem várnék azért.

Asszem

Örülök, h. más is úgy látja, hogy az ilyen csilli-villi eye-candy mesekönyvszerű dolgok nem feltéltenül előremutatóak. Engem pl. kifejezetten idegesítene komoly dolog olvasásánál, ha ki-be kéne ugrálnom az egyes modalitások között, pont ezért szeretem olvasásra sokkal jobban a Kindle-t az iPad-nál: nem vonja el a figyelmemet a látvány.

Próbálgattam iPadon a magyar appokat (HVG, Origo, NOL), de mindegyiknél inkább zavart az, hogy mindegyiknek saját belső logikája, saját kezelőfelülete van, nem lehet rendesen és az én ízlésemnek megfelelően zoomolni, stb. stb.

Szóval nem tudom, az újdonság varázsának elmúltával mennyi lesz az ilyen megjelenítési szembombák hozzáadott értéke.

Ger

Nem hívnám könyvnek, de ismeretterjesztő műveket kifejezetten ügyesen meg lehet valósítani ezzel a módszerrel. Egy megsárgult lapú, “szüleid is ezt olvasták” eredetű, Albatrosz-kiadású Rejtő-könyv nekem többet érne, mint egy villanyos kiadás.

luko

embere válogatja, de szerintem az iPad magazinok kialakítása eszméletlen jó. angry bird-özés, budin netezés mellett ez a deszka egyik legnagyszerűbb alkalmazási lehetősége. én az Evo-t meg a GQ-t szoktam olvasni, héten az Éva magazint töltöttem le. csili-vili szórakoztató, de ilyennek kell lenni egy magazinnak.
amúgy a nagyítás nekem is hiányzik, de gondolom majd megoldják.

ez a MikeMatas féle cucc meg még szebb és interaktívabb, száraz oktatási anyagok fogyasztható átadására is kiváló lenne.
kontent persze számít, de legalább az eszköz megvan hozzá! 🙂

Ger

@luko azt gondolom, hogy a száraz oktatási anyagok többségét azért tatrtja a közvélemény száraznak, mert belemélyedést igényel az, hogy megértse. Gyakran nem elég tényeket elfogadni, az oda vezető úton is végig kell haladni, az pedig a fejben történik. A látókör szélesítésére viszont mindenképp alkalmas (ismeretterjesztés).

Til

angelday: pont ez a baj, hogy ennyi változott és más nem. Interaktív multimédiás CD-ROM helyett most van interaktív multimédiás app. A tartalmat prezentáló eszköz változott pécéről táblára, a formátum gyakorlatilag maradt ugyan az. Csak közben eltelt 15 év és a web annyit fejlődött, hogy már senki nem esik hanyatt egy beágyazott videótól és ezektől a teljesen értelmetlen effektektől, amiket technikailag most is meg lehetne oldani egy weboldalon, de nem lenne hosszú életű. Lásd iPad theme.

Ráadásul ez egy komoly könyv akar lenni, ehhez képest olyan mint egy képes album, az a jó két kilós fajta sok képpel szép fényes papíron, amit akkor vesznek ismerősök amikor fogalmuk nincs rólad és egyszer átlapozod aztán megy a polcra. Az ilyen gyerekeknek való, az Ég és Föld című könyvhöz például hozzá tudna adni értéket az interaktivitás.

Aztán ott vannak a digitális újságok. A web mostanra mindennapi életünk része lett (UP). A tartalmat több millióan állítják elő folyamatosan, blogok, videók, képek, zene, minden ömlik ránk. És az információ azonnal kell. Meg is kapjuk, erre van a feed, Twitter, Facebook. Te választod ki hogy milyen tartalmat szeretnél fogyasztani, feliratkozol, követsz, megnézed mit kedvelnek a barátaid vagy azok akiknek adsz a véleményére. Az infót megosztja az ember, lájkolja, kommenteli, átküldi, blogol róla. És ez mind elérhető mindenki számára akinek van netkapcsolata. Ezzel szemben mi a digitális újság? Egy időközönként megjelenő, ismeretlenek által szerkesztett kiadvány amit _le kell töltened_ és offline olvasgathatod. Úgy, hogy végre van egy eszköz, ami mindig nálad lehet és állandó net kapcsolatot biztosít. És a tartalmat csak azokkal tudod megosztani, akiknek táblájuk van és megvették, majd letöltötték az adott kiadást. Nem linkelhető, tehát nem létezik.

Mindezt a tördelésért, és azért, hogy a hirdetőknek jobban el lehessen adni a felületet, amit nem szűr ki az adblock. És van aki még a kiadványért is fizet 🙂

Til

Igen, kipróbáltam és nem estem tőle hanyatt. Még a videók is forgathatók, gyors, látványos, bár lehetne még javítani rajta, mert pl. ha fekete a háttere a képnek, akkor csúnya fehér pixelek villognak a széleknél. De lényegtelen, mert úgyis csak az első két percben érdekes az egész. A fejezetek megvalósítása jó, kár hogy az oldalak nincsenek számozva, mert így nem lehet hivatkozni. És nincs toc se, vagy csak én nem találtam. Az automatikusan elinduló audió kontent fail, a zenélő honlap szintjén van. A képek kihajtogatása felesleges, jobb lenne ha lenne rajta egy ikon hogy nagyítható és ennyi, ráadásul a kihajtogatott képet vissza kell hajtogatni lapozás előtt, aminek semmi értelme. A videók kezelése rendben van, tekeréskor feljebb megy az idő jelzése hogy lásd az ujjadtól, ez mosolygós fícsör. Az interaktív statok rosszak, folyamatosan rajta kell lennie az ujjadnak és egy kis mozdításra is elmászik. Az interaktív ábrák viszont kurvajók, ez benne az egyetlen rész aminek értelmét látom. Ez nagyon jó lenne egy gyerekeknek szóló appban, valaki csinálja meg így az Ég és Földet.

A tartalmi részről. Csak az első két fejezetet olvastam el, utána végiglapoztam, mert unalmas volt. Ez egy ismeretterjesztő album, nem egy komoly könyv. Nagyon szépek és érdekesek a képek, a videók már nem annyira és van köztük botrányosan gagyi animáció ami olyan mintha még 98-ban renderelték volna és mindez 20 fpsel. Az audiókommentárok érdektelenek, azt a két mondatot amit elmond elolvasom annyi idő alatt háromszor. Az interaktív magyarázós ábrák gyönyörűek és hasznosak, ezt így kell csinálni.

Gyereknek vennék ilyen ismeretterjesztő appot ha lenne magyarul vagy menet közben lehetne nyelvet váltani.

Til

Igen, kipróbáltam és nem estem tőle hanyatt. Még a videók is
forgathatók, gyors, látványos, bár lehetne még javítani rajta, mert
pl. ha fekete a háttere a képnek, akkor csúnya fehér pixelek villognak
a széleknél. De lényegtelen, mert úgyis csak az első két percben
érdekes az egész. A fejezetek megvalósítása jó, kár hogy az oldalak
nincsenek számozva, mert így nem lehet hivatkozni. És nincs toc se,
vagy csak én nem találtam. Az automatikusan elinduló audió kontent
fail, a zenélő honlap szintjén van. A képek kihajtogatása felesleges,
jobb lenne ha lenne rajta egy ikon hogy nagyítható és ennyi, ráadásul
a kihajtogatott képet vissza kell hajtogatni lapozás előtt, aminek
semmi értelme. A videók kezelése rendben van, tekeréskor feljebb megy
az idő jelzése hogy lásd az ujjadtól, ez mosolygós fícsör. Az
interaktív statok rosszak, folyamatosan rajta kell lennie az ujjadnak
és egy kis mozdításra is elmászik. Az interaktív ábrák viszont
kurvajók, ez benne az egyetlen rész aminek értelmét látom. Ez nagyon
jó lenne egy gyerekeknek szóló appban, valaki csinálja meg így az Ég
és Földet.

A tartalmi részről. Csak az első két fejezetet olvastam el, utána
végiglapoztam, mert unalmas volt. Ez egy ismeretterjesztő album, nem
egy komoly könyv. Nagyon szépek és érdekesek a képek, a videók már nem
annyira és van köztük botrányosan gagyi animáció ami olyan mintha még
98-ban renderelték volna és mindez 20 fpsel. Az audiókommentárok
érdektelenek, azt a két mondatot amit elmond elolvasom annyi idő alatt
háromszor. Az interaktív magyarázós ábrák gyönyörűek és hasznosak, ezt
így kell csinálni.

Gyereknek vennék ilyen ismeretterjesztő appot ha lenne magyarul vagy
menet közben lehetne nyelvet váltani.