Hogyan vásároljunk és telepítsünk MorphoLogic helyesírás-ellenőrzőt 20 lépésben

Szakmai kötelességemnek tekintettem, hogy megvásárolom és tesztelem a MorphoLogic 9800 bruttó forintos helyesírás-ellenőrző szoftverét. A vásárlás és használatbavétel menete a következőképpen zajlott:

1. elballagtam a weboldalra
2. bekattintottam, hogy “Kosárba”
3. vásárlás előtt kiírta, hogy előbb regisztrálj be a boltunkba
4. beregisztráltam a boltjukba
(5. véletlen elcsesztem valamit, újrakezdtem a kitöltést)
6. aktiváltam a visszaigazoló emailjüket
7. elfelejtette a rendelésemet, bekattintottam újra, immáron már beléphettem a boltba
8. néhány köztes képernyő után a banki átutalásos fizetést választottam
9. kaptam egy visszaigazoló emailt (ez feltételezéseim szerint nem ÁFÁ-s számla, mert nincsenek rajta a dátumok — számla kelte, fizetési és teljesítési dátum, majd a könyvelő elszüttyög vele)
10. beléptem a netbankomba, átutaltam az összeget, feltüntettem a rendelési számot
11. vártam három napot
12. kaptam egy levelet, ahol megírták, honnan tölthetem le a szoftvert, 7 mega
13. letöltöttem, kicsomagoltam:

14. rákattintottam az engem érdeklő verzióra, a 2011-re, elindult a telepítési folyamat
15. először is el kellett fogadnom a licencfeltételeket, hogy egy gépre kapom meg stb. (ehhez még külön “Agree” konfirmációt is kell adni — ennek oka abban keresendő, hogy jogilag még jobban védhető legyen az “egy gépre telepíthető” licencelési modell)
16. feljött az alábbi ablak:


nézzük el nekik, hogy a helyesírás-ellenőrzést nem futtatták le a dialógusablak szövegén!

17. bemásoltam a kulcsomat, amit mailben kaptam meg a letöltési linkkel
18. a gombra kattintva megkaptam az aktivációs kódot:

19. a fentibe kellett bemásolnom az aktivációs kódot, utána sikerült az aktiváció!

20. ez után indítható lett az Office for Mac 2011, csak be kellett aktiválnom a magyar nyelvet a “Tools – Language” menü alatt:

Innentől aztán kipróbálhattam, hogyan működik a gyakorlatban. Elmentem az Index címlapra és Szentkirályi Balázs csaknem 10 ezer leütést tartalmazó posztját Wordbe másoltam:

Ezután bemásoltam az egészet TextEdit-be is, hogy össze tudjam hasonlítani a Magyarispell ingyenes motorjával:

Végül készítettem egy táblázatot arról, melyik megoldás mit jelölt hibásnak:

Érdekes eredmény. Jól működik mind a kettő, szó se róla. A Morpho megoldásában van korrekt elválasztó modul (irreleváns dolog manapság szerintem), ellenőrzés működik nagyjából ugyanúgy mind a kettőben, egész jó arányban megfogják a dolgokat, kis eltérések vannak.

Összességében a véleményem:

Roppantul örülök, hogy a Morpho csinált egy profi megoldást Mac Office alá, viszont a kényelmetlen és borzasztó restriktív licencelési modell, valamint az indokolatlanul magas ára miatt nem javaslom a szoftver megvásárlását. Helyette az ingyenes, Németh László Magyarispell (Szabad magyar szótár) telepítését ajánlom (kicsit bonyolultabb felrakni, de megéri a fáradozást). A Magyarispell ugyanis minden Cocoa Mac-es programban működik, és ingyenes. Rövid példámon azt láttam, hogy nem rosszabb egyáltalán a Morpho megoldásánál.

Azoknak éri meg a fizetős megoldás, akik Mac-en Office-oznak erőteljesen (szerződések írásához például), cégre vásárolják meg a szoftvert. Fontos tudni, hogy Office alatt nem működik a Magyarispell.

Borzasztóan sajnálom, hogy a Microsoft nem licenceli a MorphoLogic szoftverét az Office-ba és kapnánk automatikusan, mert az lenne az igazi megoldás. Ez így egy szar, drága világ. 🙁

17 hozzászólás

Ger

Online vásárlásnál a 11-es pont miért tart 3 napig? Az átutalás miatt? Esetleg kézi ellenőrzés folyik a cégnél?

uruk

Az lenne a megoldás, ha a morpho ingyen adná a cuccot az ispellhez. Arról már nem is beszélek, hogy kéne egy fullos értelmező ksz. és helyesírási ksz. a Dictionary-hez. Utóbbiakért még fizetnék is.

Til

Próbáltam az Office for Mac 2011-et, lassú szemét semmirekellő szoftver. Egy komolyabb Excel táblázattal csak küszködik, görgetni sem lehet normálisan. Nem javaslom a megvásárlását. Fusion-ben futó Windows 7 alatt nagyságrendekkel gyorsabb az Office.

Forrai Márton

„Hogyan vásároljunk és telepítsünk MorphoLogic helyesírásellenőrzőt 20 lépésben”

Ha már, akkor (ez azért a screenshotokon is frankón látszik):
helyesírás-ellenőrző
helyesírás-ellenőrzés

koh

off: minecraftban hogyan lehet farkasokat találni? :S megkérdeztem google barátomat de gondoltam hátha van valakinek valami jó kis praktikája.

_alesi_

/off
@koh: jellemzően erdős helyeken szoktak mászkálni, érdemes a birkák közelében keresgélni. Ha sok wool blockot találsz valahol, akkor ott farkas is settenkedik. Nem tudom, hogy mennyire véletlenszerű az elhelyezésük, de pl. a plastik seeden két helyen is rendszeresen(3 alkalom) találkoztam velük, amikor új játékot indítottam.

_alesi_

/off
@koh: nem, sőt! Mivel a birkák rajzanak a fényre, így még nagyobb az esély, hogy farkast is hoznak magukkal.