Már elküldtem

Nem először futok bele abba a problémába, hogy egy megbeszélt dolgot nem kapok meg időben. Ez mindenkivel, még a legkisebbekkel is, előfordul időnként. (A notórius nem küldőkkel gyakrabban.) Nem ez az érdekes, ez őszintén szólva egyáltalán nem érdekes aspektus.

Ami izgalmasabb, hogy mi történik akkor, ha az ember erre rákérdez, milyen választ kap. Erre is vannak mindenféle variációk, ki így, ki úgy, viszont ami a legjobban dühít, az a nyílt hazudozás.

Többször előfordult már velem, hogy a kérdezett egész egyszerűen azt mondta, hogy ő elküldte. Ilyenkor ugyanis az email a hunyó. Én nem kaptam meg, ő elküldte, tehát akkor maradt az email. Az a fránya. (Ennek egyszerűbb formája a kifogáskeresés: előadja a sztorit, hogy miért nem, viszont ez senkit nem érdekel. Mondja azt, hogy nincs kész, mikorra lesz kész. Ha megkérdezik tőle, miért nincs kész, akkor mondja el.)

Bullshit. Ilyenkor soha nem küldik ugyanis újra azonnal, világosan tudom, hogy ha elküldte volna, már újra tudná küldeni, próbálja adni a hülyét, aztán másnap/harmadnap/akármikor reggel megérkezik az anyag. Nem beszélve arról, hogy a készítési fájldátumot még a Windows XP alatt futó Office 2003-ban is meg lehet nézni, és a gondosan átdátumozott fájl árulkodik arról, hogy mikor készítették el. Íme egy élő példám:


ebben a példában az volt a vatta duma, hogy ezt már január 13-án megírta — faszt írta meg, 25-én írta, az emailt is akkor küldte el

Nem az a bajom egyébként, hogy később küldi, az a bajom, hogy gerinctelenkedik. Ráadásul kilométerekről ki lehet szúrni azt, akinek vaj valami van a füle mögött, mégis megjátsszák ezt a szar lapot röhejessé téve magukat és az üzletüket. Mondhatna annyit teljesen egyszerűen, hogy “bocs, még nem csináltam meg” — na bumm, összedőlt a világ? Nem. Akkor zavar leginkább a dolog, ha olyankor jön ez elő, amikor fizetek valamiért. Megbeszéljük, megígéri, nem teljesít időre, rákérdezek, jön a vatta.

Egyet mondok ugyanakkor: az ilyen faszokkal nem kell dolgozni, el kell vinni az üzletet máshova, mégpedig azért, mert aki patkány, az más lappal is patkány lesz.

19 hozzászólás

eFi

Dokumentum Word-ben megnyit, VBA Editor indít (Alt+F11), Immediate window aktivál (Ctrl+G), oda beír:

MsgBox "created:" & ActiveDocument.BuiltinDocumentProperties("Creation date") & vbLf & "lastSaved:" ActiveDocument.BuiltinDocumentProperties("Last save time")

Persze mindkettő user editable DocumentProperty, de az ofiszHuszárok nagy része azt sem tudja, hogy ezek léteznek.

_alesi_

Erre mondta volt főnököm, hogy hazudni művészet és kontároknak helye nincs. Az ilyen apróságokra helyből odafigyel az ember.

Kapcsolódó sztori, anno egy magyar cég egy helyesírási szabályon bukott hatalmasat. Ők is nagy tételben vésték át a kapott számlákat és szinte hibátlan hamisítványokkal kábították a vámosokat, azonban azt az apróságot elfelejtették, hogy éééé-hh-nn formátumban csak felénk szokás írni a dátumokat.

Km

A távol-keleten is előszeretettel használják a “mi” dátumformátumunkat.

Ger

Teljes mértékben igazad van. Ha már fájl-tulajdonságokat néz az ember, akkor ne feledkezzen meg a szerzőről sem! Simán ki lehet szúrni a plágiumot is.

rollosoffice

Ráadásul kilométerekről ki lehet szúrni azt, akinek vaj van a füle mögött…

valami van a füle mögött vs vaj van a fején.

ha jól emlékszem így vannak a mondások.
semmi offenz.

h3

én a fülem mögötti vajra voksolnék, btw. mi más lenne a fülem mögött? 🙂

rkit

Képzelheted milyen ez egy civil szervezetnél, ahol nem tudod elvinni az üzletet máshová (mert nem “üzlet” van), plusz mivel ugye önkéntes alapon megy a móka, kirúgni sem érdemes, mert inkább megköszöni, hogy adtál neki szabadidőt… 😛

jp

Abszolut egyetertek. Utalom, keptelen vagyok elviselni a gerinctelen, nem egyenes hozza allast legyen szo barmilyen temarol. Raadasul az ilyen megnyilvanulasokkal meg hulyenek is nezik az embert, ami meginkabb bosszanto.

Tyler

Szerintem is “vaj van a fején”, és azt gyanítom, hogy a mondás a Huckleberry Finnből ered.

morello

Folyamatosak a hasonló esetek. Kedvencem a harmadszori rákérdezésnél a következő: “Éppen a gép előtt ülök és azt csinálom. Mindjárt küldöm.” Aztán két nap múlva se jön meg…

(ui.: Mi okból szükséges megadni a mailt és website-ot? Ha választ kapok – nem hazudósat 🙂 – következő alkalommal rendesen megadom…)

Gábor

Én republikános vagyok, hiszem, hogy az ember fejlődhet és változhat.

Mefi

Mondjuk ennek ott a másik oldala, hogy amikor tényleg elküldöd és nem ér oda, akkor a másik fél téged néz linknek, az ilyen gondolatok miatt.

S.E.

Van olyan, hogy nem megy el a cucc. Ilyenkor bármelyik fél postafiókja hibás lehet. Azonban nem ismerek senkit, akinek csak 1 postafiókja lenne. Ilyenkor el kell küldeni a másik postafiókról a másik postafiókra. Ha ez megvan, akkor nem volt hamukázás. Ha nincs, akkor a küldő svindler.

TZ

Ha nem megy át valami – volt már rá példa -, akkor forwardolva, fejlécet bennehagyva szoktam az eredeti üzenetet újraküldeni.
Jah és hány óráig van nálad szombat? Alul a milyen nap van most kérdésre 0:31 kor még nem fogadja el a vasárnapot.

IIsti

“Ha nem megy át valami – volt már rá példa -, akkor forwardolva, fejlécet bennehagyva szoktam az eredeti üzenetet újraküldeni.”
+1

negyvenot

Azt hiszem egyszerűbb és kevésbé provokatív ilyenkor inkább azt kérni, hogy adjon egy dátumot amikorra elküldi. És még örül is a faszi, hogy nem lett letolva, és ettől talán még motiváltabb is lesz, hogy megcsinálja a melót.