TermKit

Steven Wittens az alábbi kérdést teszi fel: hogy lehet az, hogy a Terminal koncepciója a ’70-es évek óta nem változott? Mi lenne, ha kihívnánk egy jó kis koncepcionális meccsre a konvenciókat? Bevallom, az utóbbi idők egyik legérdekesebb projektjének tűnik a “TermKit“, ami egy WebKit alapú Terminal alkalmazás. (Ne zavarjon meg senkit, nem böngészőben fut, csak a WebKitet használja a megjelenítéshez.)

Tehát innen:

Ide:

Meg ide:

A legalsó ábrán látható, hogy közben egy PDF letöltés folyik, amit természetesen a Terminal is meg tud jeleníteni. A gyakorlatban mindez:

Nekem nagyon tetszik, hogy szörnyen vizuális az egész, egy pillantással látható minden:

A TermKit még nincs kész, de szépen alakul és természetesen nyílt forráskódú szoftver. Steven egy elég részletes posztban (ahonnan fenti képeink is származnak) mutatja be a programot, illetve tovább is lőhetjük magunkat a git repóba. Csodálatos cucc!

69 hozzászólás

Marci

A Terminal pont annyit tud, amennyit tudnia kell. Tök fölösleges kiterjeszteni, PDF-et nem ezen fog böngészni az ember, ha már ott ül a gép előtt. Egy sima command line interface-nek kell lennie az egésznek, egy parancssornak. Kész. Nyilvánvalóan nem érti a koncepciót, aki ezt ki akarja terjeszteni.

Psycho_Dad

PDF-et olvasni a terminálban kifejezetten jó lenne. Kúlság! Kell a változatosság. Plusz ha egyszer kész lesz még mindig lehet “nem használni”, jól!

kutato

Az ls | grep js kimenete nem igazán győzött meg. Miért jobbak ezek a bumszli ikonok, mint ha egyszerűen file listát kapnánk? Az explorerben meg hasonló helyeken is át szoktam állítani, hogy ne ikonok legyenek, hanem lista.

A cat kimenetének formázásában látok némi rációt, a pdf progressnek viszont nem sok haszna van, illetve egy szöveges százalék kiírás ugyanúgy elég lenne.

Szép, meg minden, de inkább csak szép.

suexID

Elég sok parancssoros megoldás előtt ültem már (dos, unix főleg), de ez valami iszonyat undorító. A terminál lényege, hogy sallangmentesen lehessen benn ügyködni, a felesleges grafikus zavart kiszűrve. Mi a francnak erőltetni ezeket a bumfordi színes ikonokat? Meg a színátmenetes progressbart? Mert ha legalább valami monokróm ikonszettel meg grafikai elemekkel operált volna a kitaláló, akkor még akár jó is lehetne.

Chal

Alapjában véve nyitott vagyok az új dolgokra, de ez valahogy nem győz meg. A terminál egy szerszám, pont az a lényege hogy fapad, egyszerű. Jól néz ki ez a cucc, de munkára szerintem teljes mértékben alkalmatlan. Legalább is terminálban végzendő munkára. Egyéb munkára meg minek? Arra ott a böngésző, ilyen-olyan viewer, alkalmazás, etc..

uruk

Alapvetően a hagyományos terminált kéne bővíteni hasonló elemekkel. Ez bonyolult lehet, hiszen mi van, ha ssh-n 3 gépen keresztül vagy valahova bejelentkezve. Az a helyzet, hogy a shell legacy-t nem fogja leváltani, sőt a shellt kell inkább veretni. Alapvetően az ascii-val semmi baj, sőt még kimaxolás előtt van. Megjegyzem az X átjön, ha nagyon kell még az OS X-re is meg a putty-ra is. Látványos, de csak annak aki nem ért hozzá, szóval köszönöm uram, hogy …

version

ez most valami vicc? 10 eve nem hasznaltam ilyen dos szeru izet, es nem is akarok , komoly hogy macos-en igy kell dolgozni?

Chal

version: mindenen így kell dolgozni, ha terminálban végzett munkáért veszed a kenyeret a boltban. A legtöbb hálózati és szerveres szakember pedig abban végzi. Windowson putty-al, OSX-en a beépített terminál emulátorban, ügyesebbek iTerm-ben. Az, hogy te ezekről még csak nem is hallottal, nem baj, csak akkor…. mindegy.

dawey

Kozel sem vagyok kemenyvonalas terminal user, de ez meg nekem sem jon at. Amire kell arra tokeletesen eleg az OSX Terminalja. Technologiai demonak ez kivalo, de soha nem hasznalnam.

Peti

version: takarodjál már innen a hülye kommentjeiddel. 😀

version

Chal: dosnal volt reszem terminal ablakban szarakodni, nem tudtam hogy meg ma is ez a meno:)

Peti

Józsi, egyébként az első képen lévő témát Te használod? Kéne.

Chal

Szerintem tudja Ő nagyon is jól, hogy miről van szó, csak ide (is) jár üttetni magát. Ne etessétek 🙂 Buzi aki beválaszol neki!

version

angelday: en is birom maxwoodot , nem tudom ebbol mit akarsz kihozni, kar hogy feladta terveit, es elment rabszolganak az ericsonhoz

Marci

De tényleg version, büszkén hirdeted hogy Te milyen komoly ember vagy, robotprogramozó meg minden és a weblapod olyan, mint egy 12 éves rakta volna össze, iPad védőfóliát árulsz bazz.. ki vesz téged komolyan? 😀

version

Marci : mit kotekedtek? nem ertem , nem tok mindegy hogy nez ki egy blog, fizetsz erte hogy szamonkerheted vagy mifasz?

version

angelday: ott a problema tudod, hogy az elmult 10 ev tanulasanak mar latszodnak az eredmenyei , es ez soskaknak nem tetszik , de szamitotttam erre, lesznek tobben is, vonyitani fognak mint a kutyak azt elhiheteted

Reb

ha parancssor őrült lennék akkor azért nem kéne mert szennyezi, ha gui őrült lennék akkor meg azért nem mer mi a fnak

jópofa

FDanee

Szerintem az értelmes IT munkás az évek során kidolgozza, hogyan tudja a leghatékonyabban elvégezni a munkáját. Ha puritán terminállal vagy éppen Total Commanderrel, akkor azzal, kész. Értelmes embernek nincs szüksége Steve Jobsra és Tsaira, hogy megmondják neki, hogyan dolgozhat hatékonyan, bár ez a jelenség Mac platformon eléggé jellemző.

_alesi_

/off Régen is akadt pár hegyi troll errefelé, de mostanában mintha vehemensebben kommentelnének. Valami idecsalja őket; valamelyik bejegyzésben volt egy fedetlen kanna, vagy mi?

kövi

ez valami egészen kurvajó dolog! itt nem a dizájn a lényeg (nekem is túl csicsa), hanem a koncepció, hogy a raw adatfolyamatot képes megjeleníteni ember által könnyebben emészthető módon. az lenne az igazán kiváló, ha mindezt meg tudná tenni ssh-n keresztül is (cat valami.jpeg, és megjelenne a szerveren tárolt kép, mindenféle scp és sshfs nélkül).

doors

Szerintem a twica-n keresztül jöttek a trollok a plastikra. Egyenesen Handrastól. Főleg version. ő a magyar főtroll. javaslom a következő bloggertalálkozón megemlíteni, és trolldíjat adni neki.

Balazs (a masik)

unix elott dolgozom ~10 eve, eszembe nem jutna hasznalni.. a terminal lenyege az egyszeruseg 🙂 mondjuk poennak jo.

predikator

Idézek haversráctól, miután megmutattam neki:

“cuki, de ez minek 😀
ez csak design
meghát hogy a p*csában tudsz egy ls -i -ben grep-elni, amikor mindenféle ikonok jelennek meg?”

Marci

“az elmult 10 ev tanulasanak mar latszodnak az eredmenyei”

Még 10 év tanulás és talán össze tudsz rakni egy olyan weblapot, amitől nem hányom el magam.

kövi

predikator: ugyanúgy tudsz pipe-olni, meg grepelni, mint egy sima konzolban. írja is a csávó a postban (sőt, le is rajzolta), hogy csak annyi a különbség, hogy a kimenetet mindenféle output formattereken keresztül tálalja a felhasználónak. hogy ez adott esetben ikont, vagy mondjuk egy sima linkelt szöveget eredményez, az csak megvalósítás kérdése.

Baggio

Szép, de nem igazán látom a hasznát. Hiszen, ha grafikus felület előtt ülök (saját gépemnél, esetleg vnc/mstsc), akkor vannak sokkal használhatóbb célprogramok amivel képeket, pdf-et vagy egyebet lehet megnézni. Ha ssh-val lépek be valahova, akkor az 99%-ban valamilyen szerver, ahol nem érdekel semmilyen kép,pdf,stb. tartalma (valószínűleg azért van ott, mert az egy web/ftp/samba/akármi szerver), hanem log nézegetés, konfigurálás, “reszelés” a feladat, amire sokkal használhatóbb a jelenlegi megoldás.
Amúgy ezt amit a cat csinál, szerintem a vim tudja most is.

misran

A gyerekkönyvek ugranak be, amikben bizonyos szavakat szép kis “ikonok” helyettesítenek, ezzel “segítve” az olvasást :). Vicces, poén, de egy teljes regényt, krimit, bármit szenvedés lenne így olvasni :). Persze gyerekkönyvet meg poén. Hajrá a fejlesztőnek, ha erre áll a cerka, nem lehet mit csinálni.. 🙂

Álmos

“hogy lehet az, hogy a Terminal koncepciója a ’70-es évek óta nem változott?”

Vannak olyan dolgok, amik arra, amire ki lettek találva mára már a tökéletesség határát súrolják, és radikális változásra nincs szükség. Az ideális, el nem érhető szinthez szépen odasimul a jósági görbe, el sosem éri, de abban biztosak lehetünk, hogy teljesen máshogy nem lenne jobb. Kevés ilyen dolog van, de a unix terminal ilyen.

A fenti cucc egy félreértés. _Semmit_ nem tesz hozzá a terminálhoz funkcionálisan, hátránya viszont több is van: több helyet foglal ugyanaz az információ, grafikus felület kell hozzá, ettől nyilván lassabb, stb, stb. Már a két nyitóképen is látszik, hogy egy nagyságrenddel szebb az első, szöveges terminálról készült kép, mint az utánajövő. Mert ami funkcionális, az szép.

Álmos

(BTW, úgyérzem ettől a versiontől van mit tanulnom trollkodás terén.)

HDCase

Ez szerintem is egy tökéletesen haszontalan ötlet – mondom ezt úgy, hogy nagyon ritkán használok parancssort. Persze poénnak jó, nem úgy, mint version.
Már nagyon régóta (version megjelenésével meglepően azonos időben) szerettem volna kérni, hogy lehessen BlackListelni kommentelőkre valahogy..

mad

“hogy lehet az, hogy a Terminal koncepciója a ’70-es évek óta nem változott?”

A kerék pl sokkal régebb óta nem változott :D, pedig az is milyen egyszerű… A szögletes pedig nem lett divatos sose. Ez a cucc leginkább szép. Szóval ha szomorkás a hangulatom, ez majd fölvidít, de addig marad a (jól bevált) komor terminál.

Lam

Álmos: Best of Show

TermKit: Waste of money, brains and time.

Andras

na ez mar siman elmenne mindenfele retusalas nelkul, barmelyik sci-fi filmben 🙂

Andras

egyebkent szerintem meg ez egy jo dolog,mert jobban felhivja a figyelmet erre a teruletre es talan tobb hodoloja is lesz ezaltal. hiszek az ujitasban, nekem bejon 🙂

HDCase

kutato: hű, ez igen! Köszi! Még nem próbáltam,(korán van még nekem a forráskódokhoz) de mindenképp köszi a befektetett munkát, igy tőlem kapsz is egy BoS-t! 🙂

alternaiv

A villanykapcsoló koncepciója sem változott évtizedek óta, jól elvagyunk vele. Nem értem ezt a terminal guit, szerintem felesleges újabb rétegeket ráhúzni, vagy nekem nem jött át a dolog.

kövi

mad: a kerék formája tényleg nem változott, a kivitelezés annál inkább. a lényegen itt sem változtattak.

Szindbad

alternativ: A koncepció nem is változik, csak a usability. Átláthatóbb, kényelmesebb.

fraki

gazdagítani a terminál funkcióit nem rossz ötlet, nekem mar a színes betűk is furcsák voltak. Nyilván itt sem helyes egy teljesen purista álláspont. Csak az alapkoncepció maradjon sértetlen, azaz megfelelő pipe és vagolaptamogatas legyen benne.

pappito

fraki de az meg már megvan. kicsit az az érzésem, hogy pegpróbálják feltalálni a csövön a lukat. szerencsére nekem csak nagyon keveset kell a terminal, az se macen.

én hiszek abban, hogy a funkciónak és a formának van egy egyensúlya, egy stabilpontja, amikor egyik sem megy a másik rovására. a posztben leirt stuff nekem erősen dől a csicsa irányba (szépnek szép), anélkül, hogy valódi értéket, hasznot tolna bele a dologba. Vagyis anélkül súlyozódik át a külcsínre a dolog, hogy elvenne a funkcióból, tehtá nyilván faszán működne élesben is, csak nem kell a terminálhoz.

amennyire magam körül láttam a terminálban vigéckedőket, pont azt szeretik a terminálban, hogy nincs userfriendly-vé lágyítva, kalapács amivel szöget lehet beverni, nem pedig svájcibicska, ami ugyan legendás, sokmindenre jó, de semmire sem tökéletes.

Vannak bizonyos dolgok amelyek nem igényelnek további fejlesztést (kerék, kilincs, pisztolymarkolat, stb.) mert elérték a hatékonyságuk maximumát, a terminál némi dragendroppal, ezzelazzal fényezve pont ilyen.

kutato

A kommentszűrőnél elfelejtettem, hogy böngészőtől függően szükség lehet beletenni a script-be azt is, hogy csak az oldal betöltődése után fusson le, amikor már megjelentek a kommentek:

http://pastebin.com/6qD57JQ6

Dr. Lakatos Winnetou

version: azt tudtuk, hogy nagy majer vagy es mindenek feleltt allsz, de pont ezert mi a f@szt keresel itt, my friend? Egy ilyen ubermajer, mint te, hogy alacsonyodhat le ide? 🙂