Mango

A Microsoft a világon mindenhol egy időben libbentette le a fátylat a “Mango” nevű WP operációs rendszerének új változatáról, a Windows Phone “mangóról”.

Magyarországon ezt egy sajtóesemény keretében a Corinthia Hotel egyik rendezvénycsarnokában és termében tették, pulpitus, dekoratív hosztesz macák, jelentős kaja — tízezer forintos kategóriához szokott emberként érezhető volt, hogy hol van a guba, hol a fókusz.


a nemzetközi marketinganyag egy részén Budapest szerepel

Magát a prezentációt eredetileg live-ban akarták streamelni, de nem jelent meg a honlapon a link, ezért várakozás helyett inkább az amerikaiak által készített videós prezentációt nézhettük meg, amiből kiderült, hogy mik lesznek a Windows Mobil platform következő változatának, a Mangónak a főbb újításai. (Kis kiegészítés: folyton “Mangonak” hívták a telefont, “Windows Phone 7”-ként hivatkozva a régire. Nekem ez kicsit a “Chicago” kódnevezősdit juttatta eszembe. Szerintem már a prezin is sulykolni kéne a termék nevét — hacsak nem akarunk mangózni a jövőben is.)

A legfontosabb újítás, hogy erős multitaszk jelenik meg az OS-ben, vizuálisan is lehet WebOS mintára lapozgatni a kártyák között, de a háttérben futó szolgáltatások is sokkal erőteljesebben használhatják majd ki a többszálúságot. A főképernyőn levő információk is mindenféle dolgokat szívnak le a háttérből, pl új Twitteket, Facebook üzeneteket, amiket felhasználó- és nem alkalmazás központúan jelenítenek meg. Az egész felületet továbbra is jellemzi a hozzáállás, hogy nem a Twitter appba kell bemenni, hanem a haverjaink ikonján láthatjuk az üzenetek számát. Apropó, Twitter és LinkedIn is integrálva vannak.

A felhasználókat csoportokba rendezhetjük, ezekben a csoportokban külön jelennek meg az információk, velük dolgokat külön végezhetünk. Elhomályosítják a szolgáltatások közti átmenetet: ha integrálunk valamely kontakthoz minél több szolgáltatást, akkor egy chatelésnél észre sem vesszük, hogy hol beszélgetünk vele, lehet, hogy éppen telefonon van, vagy Facebookon, vagy az XBOX előtt ül (ez is WebOS-re hasonlított nekem, de a Microsoft is megcsinálta).

Az emaileket összerendezgethetjük kontónként egybe (például a privátokat külön tehetjük), bekapcsolható az azonos tárgyú üzenetek összekapcsolása. Végig mindenféle technológiák mennek a háttérben, ezek a “metro” felületen teljesen eltűnnek, csak az egyikből-következik-a-másik felhasználás látható.

Alkalmazások.

A Microsoft is erősít appok terén. Facebook felismeri fotózás közben az arcokat, bemutattak egy sor exkluzív alkalmazást, jön a location API, amivel tudunk már dinamikusan éttermeket, bárokat belőni magunk körül. Itthon nem, de USÁ-ban bemutatták a British Airways appot, ahol repülőgépeken széket 3D nézetben tudunk befoglalni:

A legérdekesebb dolog, amit eddig nem láttunk még ilyen formában működni, mégis a “Visual Search”. Ez egy igazi augmented reality alkalmazás, amivel gyakorlatilag bármit a kamerának bemutatva kapunk valami választ. Mozi, étterem, idegen nyelvű szöveg (!), könyv (!) — látszólag mindent felismer és írja, hogy melyik micsoda, jönnek a kontextus szerinti információk. Könyvnél például azonnal húzza az Amazon Kindle linket, már vehetjük is meg magunknak. Semmi QR-, vagy vonalkód nem kell hozzá, elég a borítóját megmutatni neki, szedi máris a metadatát hozzá. (Szerintem egyébként a könyv nevét OCR-ezi ki a háttérben. Eredetileg azt gondoltam, hogy a dizájn alapján dolgozik, de az nem értelmes.)

Nagyon fontos még, hogy itt Magyarországon magyarul fog írni a telefon, lesz benne copypaste (de a telefonszám beíróban nem, oda ugyanis egy intelligens parser kerül), illetve indul az alkalmazás bolt is itthon. Termékben megjelenni ősszel fog, valószínűleg lesz még hardverben is okosság, főleg, hogy a Nokiával összebútoroztak, amit szintén prominensen emeltek ki a prezentációban.

Fejlesztőknek érdekes infó, hogy rengeteg toolt adnak, amit ingyen a mai naptól letölthet magának ( create.msdn.com ), a telefonhoz jár szimulátor, amivel nemcsak a kijelzőt, vagy, touchpades laptopon az érintéseket, szimulálhatjuk, de egérrel forgathatjuk is a telefon 3D modelljét “shake”-et szimulálva, vagy ugyanígy szimulálhatunk neki GPS koordinátákat, amiket akár animációszerűen is megetethetünk vele és tesztelhetjük a végeredményt — egyszóval a látottak alapján kényelmes IDE.

Állítólag 7 hónapos, precedens nélküli fejlesztési ciklusra váltottak át a WP platform fejlesztésében és látszik, hogy nagyon komolyan is gondolják a dolgot. A magyar prezentáció az amerikai profi prezentáción alapult, nagyon jól néz ki, XBOX-os minimál stílus, szép fontok, jó színek, egyszerű ikonok. Az animációk is roppant visszafogottak, szolidak, látszik, hogy értő fejek készítették. PowerPointban volt összerakva, az objektum animációk pontosan úgy néztek ki és olyan sebességgel futottak, mintha legalábbis CoreAnim-os Keynote lett volna — mióta kupálódott így ki a Windows?

Sokat töprengtem, hogy milyen véleménnyel zárjam le a posztot, ami egyáltalán nem gáz, nem benyalós, viszont tükrözi a valóságot is, illetve mégis releváns. Végül az alábbiakra jutottam:

A Corinthia Hotelben annyira finomak voltak a prezentáció után felszolgált sütemények, de kiváltképp a dobostorta, hogy EGYSZERŰEN KÉPTELENSÉGNEK tartom, hogy a Windows Phone következő generációja ne legyen sikertermék. Aki ugyanis ilyen tortát süt, rossz ember nem lehet.

44 hozzászólás

doors

Tetszik. Sokat gondolkozok azon, hogy legyen a céges wp7, az iOS pedig csak privát teló. A platfrm egyre jobban tetszik. De két teló… és azért iOSről nem váltanék. Annyire meg nem jó…

dat

iOS5ben muszáj lesz rágyúrni a normális notifikációra és az egyes alkalmazások funkcióinak egymásba integrálására, különben nagyon lemaradnak.

Balazs (a masik)

Ha valasztani kell, inkabb egy fb appba megyek be es nezem vegig az esemenyeket, mint 57 ismerosnel mind megnezni h kinek milyen update-je van. Egyszeruen “workflow”-ilag igy egyszerubb, nem? 🙂

nehaiu

Kíváncsi vagyok milyen hardverrel érkezik majd, szerintem csak azon múlik majd a sikere. Most sem rossz a Windows Phone 7, de a “Mango” valóban sokat dob majd rajta.

Fejlesztői szempontból csak a (még) kicsi piaci részesedés a probléma, egyébként valóban nagyon jó az IDE és a platform maga, már most is.

Ha minden igaz, a Microsoft elég szigorúan áll a hardver témához, ezért remélem, hogy minőségi készülékeken fogják szállítani az OS-t.

Siendor

Azért az a “visual search”, vagy legalábbis nagyon hasonló van androidon is. Google goggles-nek hívják, felismeri a híres épületeket, könyveket, névjegykártyát, festményeket, borokat, márkákat, szöveget ismer és fordít le, stb..
(http://www.google.com/mobile/goggles/#text)

codered

Kösz az elfogulatlan és korrekt beszámolót Józsi 🙂 Minden averzióm ellenére a Microsoft most nagyon is szimpatikusan és professzionálisan áll a smartphone témához, szurkolok nekik.

Malachi

most magamra veszem a proli szerepet és azt mondom, hogy ha itthon továbbra is ilyen pofátlan áron megy majd a szolgáltatóknál az iPhone – előfizetéses csomagban – idén télen WM7/mango-ra váltok. ismerve a környező országok árait, egyszerűen arcul csapásnak érzem az itthoniakat. ez a rendszer pedig már az első perctől kezdve tetszik.

sjuknoah

Nekem is bejön ám ez a GUI, és szemlélet, és egészen biztos vagyok benne, hogy az appközpontú hozzáállás előbb-utóbb bizony meghaladott lesz. Utólag pedig vicces lesz az Apple által erőltetett számháború (“nekünk már 100 trillió fingós appunk van”). A MS most, azt gondolom, jó úton jár.

Kezdem kicsit úgy érezni, mintha az Apple elkényelmesedett volna, annyira földbedöngölte a konkurenciát pár éve. A konkurencia (jelen esetben a Microsoft) azonban nem hagyta annyiban, és belehúzott. Sok minden múlik persze az iOS 5-ön, de nem tudom ti hogy vagytok vele: nekem a Lion egyelőre rohadtul nem mozgatta meg a fantáziámat (ráadásul ott is nyomják ezt az app-mániát, MINEK?), semmi forradalmi – csak a kötelező, ülnek a babérjaikon és/vagy nincsenek jó ötleteik a hogyantovábbról.

Mindenesetre, amint a Microsoft kikupálja a Windows 8-at-9-et (és végre rájönnek Redmondban, hogy kell egy saját gyártású, referencia hardver az OS alá), újra fogom formálni a most még elfogult Maces véleményemet. Tényleg nagyon kíváncsi vagyok, négy évvel ezelőtt az iPhone volt A Jövő, de nagyon remélem, hogy újabb 4 év múlva nem tartanak még mindig itt.

Végül egy elcsépelt fórumos mantra: a verseny a felhasználóknak kedvez, juhúú! 🙂

fraki

Az integrált izébigyuszokat úgy hívják h plugin meg extension meg dll. Jól mondja Józsi, a rendszerbe ilyen mértékben nem enged belenyulast az Apple, nem is fog, és ez a sikere egy titka is. Mindenkinek egy ikonnyi helye van, ül a helyén, nem terpeszkedunk, mert abból csak bunyó lesz.

Az más kérdés, h maga mekkora jo ötlet-e linked

klarky

“Aki ugyanis ilyen tortát süt, rossz ember nem lehet.”

Ez a mai nap sommázata? Na téged sem hívnak meg többet sehova! 🙂

Most megyek megnézem, h handrás hogyan látta ugyanezt.

Malachi

nem jelenik meg a kommentem. nem egy világmegváltás, de akkor is, nem értem mi a gond.

H2CO3

illetve @fraki: +1, használjuk a nómenklatúrát normálisan…

Bel Riose

Kíváncsian várom én is az iOS 5-öt, mert nagyon kíváncsi vagyok az Apple hova fejleszti tovább, hogy fog reagálni a piaci körülményekre. A WebOS-ben és a WP7-ben van egy csomó megoldás, ami túlhalad az iOS egyes részein. Érdekes, de az Android is mintha állóvízbe került volna ilyen szinten. Egész pontosan mindkét rendszer (iOS, Android) volt ott először 2007-ben és 2008-ban a nagy okostelefon-boom kezdetén. És mivel már óriási felhasználó- és alkalmazás bázis épül ezekre a rendszerekre, nem tudnak radikális változásokat bevezetni. Nem tudják felforgatni a rendszert.

Ezt szerintem nagyon okosan, és jól használja ki a Microsoft. Hiába jöttek későn a buliba, hoztak olyan piát amit senki más nem hozott, meg thai kurvákat.

Pontosabban nem is jöttek későn. Az asymco.com egyik legújabb táblázatában látszik nagyon szépen, hogy az okostelefon piac előtt még sok-sok év van, van még hova bővülni:

http://www.asymco.com/wp-content/uploads/2011/05/Screen-shot-2011-05-19-at-5-19-4.02.12-PM.png

A Microsoft pedig jelenleg nagyon jól helyezkedik. Masszív, konzisztens hardver lesz az OS mögött a Nokia által, és a rendszerben is rengeteg olyan fícsör van, ami jó, friss, előremutató (a friend feed, a különböző chatek egy helyre integrálása ala WebOS, az AR keresés, stb…)

Meglátjuk hogy a két nagy hal (Android, iOS) hogy fog ezekre reagálni. Ezért is lesz rendkívül izgalmas nézni, hogy mit jelent be az Apple Júni 6.-án. Ha igaz a pletyka, hogy az iOS 5 a 3GS-t nem fogja támogatni, akkor lehet nagyobb változások jönnek.

fraki

Jé, elment a hozzászólásom félig. Szóval más kérdés, hogy jó ötlet-e linked-int integrálni az OS-be bele magába abba. És talán még API-ja is lesz? Na ugye, megint ott tartunk, hogy van az OS, meg vannak a “gyári” pluginok. Fúj. És lesz 3rd party plugin is? Fúj. Windows 98.

Rule of thumb: csak azt érdemes OS-be integrálni, aminek API-ja is van (lásd iOS: email, webview, contacts, gamecenter stb.)

Az meg egy harmadik kérdés, hogy az AR mennyire lesz használható, mennyire lesz kiterjedt és naprakész a mögötte lévő adatbázis.

Mondok egy nagy igazságot, figyeljetek: nektek nem az intergráltsággal van a bajotok, mivel az iOS is integrált annyira, amennyire kell ma, 2011-ben. Hanem egyszerűen unjátok az ikonokat. Widget kell nektek, nem határelmosós bullshit.

Melchiades

Igen, jó lenne testre szabni a főképernyőt. Legalább naptáramat meg az emaileket láthassam már ikonnyomkodás nélkül. Ha ez nem lesz ios5-ben, váltok. A Mango-ban lesz ilyen vagy ez csak a Droidon lehetséges?

Somez

Visual Search van iPhone-on is, a Google Apps alkalmazásban.

Egyébként a kérdés most is az, mint ami minden Microsoft termék esetében: hogyan fog a valós használat során működni. Mert amit egy videón látunk, az lehet hogy a felhasználó kezében akad, fagy, lassú, pont annyira logikátlan, hogy elmegy a kedvünk tőle. Az Apple ebben a jó, nem pedig a featurelistában.

Bel Riose

Nekem nem kellenek Widgetek. Ha annyira kellenének már rég váltottam volna Androidra.

Nekem egy WebOS Sinergy szerű rendszer-integrációra lenne szükségem (amit most a Microsoft is megteremtett), összekötve egy fejlettebb notification systemmel, ami nem okád bele mindent az arcomba és nem szakít félbe.

Pontosabban nincsen szükségem rá, jól elvagyok most is iOS-en a Nimbuzzal, de látom hogy ez egy jobb megoldás…

Z

Persze, lehet visual search bármilyen platformon. IMHO a lényeg ebben az, hogy egyrészt Windows Phone-on a keresés nagyon exponált képesség (pl. dedikált hw gomb). Másrészt egyéb alkalmazásokkal jól integrálódik a search (video 4:30 – Bing visual search behúzza a Kindle appot, megveteti a könyvet 1-Click-kel és letölti.) Megj.: A vásárlásra a végső verzióban nyilván rákérdeznek vagy pedig csak sample jön le az Amazontól.

Bandroid

Ellenvélemény jön: nem jó.

Az, hogy sikeres szolgáltatásokat belinkelünk vagy csinálunk ugyanolyat – hogy Lengyel Lászlósra vegyem a figurát -, az nem innovácijó. A GUI csalódás, most az új iPhone/iPad OS-t várom.

Kin-OS. Emlékszik valaki?

al

Azért látszik, hogy a kommentelők nem ismerik az Androidot.
Kb semmit nem mutat a Mango, amit ne tudna jelenleg az Android.

Integráció? Android 2.2 óta ott figyel a Facebook a névjegyzékben, feedek, stb. exchange is. A HTC telcsiken a Sense felület alatt twitter, FB, 4sq névjegyek, exchange stb. integrálva.

Friends feed azaz közösségi szarokból érkező adatok egy helyen, ez Androidon ezer éve van. Nem mindegy, hogy appnak hívom vagy sem? Mitől több az MS rendszere ennél? Androidon is egy csomó mindent tud a gyári felület egyben kezelni,ha meg több kell, a Marketről letöltesz vagy vásárolsz másik home felületet, ami tudja.

És baromira nem akarok belemenni egy flame war-ba, meg nem is fogok. Csak gondoltam tisztázzuk már az állóvizes hülyeségeket mert ez Androidon nem igaz, csak iOS alatt. Főleg annak tudatában kellene ilyen marhaságokat írni, hogy a két éve megjelent 1.5-höz képest a 2.3 hol tart most. 2 év… Mi ez, ha nem a fejlődés?

Továbbra is azt mondom, az egyetlen előremutató rendszer az Android. Ott ugyanis nincs korlátozva a felhasználó és a fejlesztő. Azt integrálsz, amit akar és olyan terméket használsz, amilyet akarsz. El tudod dönteni. Míg az iOS pont olyan, amilyennek kiadják és a WP7 is. Belenyúlni nem lehet. Amit a gyártó megcsinál az van, amit nem az nincs.

al

Z

Az integrált keresés Androidon az első perctől fogva ott van. A telcsik 90%-án dedikált search gombbal. Óriási innováció…

Z

al, integráción elsősorban a keresés és az alkalmazások integrációját értettem, pl. Bing visual search belerúg a Kindle-be és letölteti vele a könyvet, de száz más példa is jöhetne. Az Android platform régóta tud ilyet a szerviz modelljének köszönhetően, a piacon azonban mégsem láttam ezt ki is használó megoldást. Vagy tudsz ilyet? Az érdekelne, mert megnézném. Köszi, Z

Bel Riose

al, Android alatt hol van megoldva _rendszer szinten_, hogy ha egy ismerőstől kapok SMS-t, facebook üzenetet, emailt, stb-t, akkor az egy helyen, threadelve gyűljön? És ugyanarról a felületről tudjak válaszolni is? És ez zökkenőmentesen működjön az OS notification-rendszerével? Sehol. Biztos van rá valami okosság a Marketon, meg ha rootolom akkor még durvább dolgokat is tudok vele csinálni, de én nem akarom, nekem egy kész csomag kell, nem akarok telepítgetni, hekkelni, mókolni. iPhone-t se jailbreakelem. 15-20 évesen még volt időm / energiám ilyenekkel szórakozni, otthoni gépem agyon volt tuningolva. Ma már jobban szeretem ha egy kész, működő csomagot kapok a kezembe, amit már nem kell tovább tweakelni. A kevés szabadidőmet nem szeretem elbaszni ilyenekre. Ezért én üdvözlök minden egyes fejlesztést, ami leegyszerűsíti a napi rutin feladatokat / dolgokata telefonon. Androidon milyen ilyen irányú fejlesztés történt az elmúlt 2 évben? Semmilyen, mert aki akarja úgyis széthekkeli / módosítja.

Nekem az Android ezért nem alternatíva, nekem nem előremutató rendszer. Egy geeknek, vagy akinek van ideje arra hogy egy egész délutánon át állítgassa a telefonját, annak lehet hogy az.

Z

Nagyon jó, akkor talán elsőkézből tud ilyen megoldást mondani.

Sandokan

Józsi! Az általad használt gondolatjelek túl hosszúak. Én szóltam.

Zila

Intergált twitter? Ahol a haverok ikonján látom a számlálót? Nincs az az isten. Twitter követettjeim egyike sincs abban a körben, akinek kellene a telefonszáma, vagy konaktként szeretném látni a telefonon…

Desh

@Zila: akkor nem adod meg a telódnak a Twitter accod és kész. Nem értem, hogy sokan miért hiszik, hogy ez a sokféle integráció csak lehetőség, egyik sem kötelező, működik a telefon facebook, twitter, outlook, gmail nélkül is… Külön app meg szedhető mindegyikre.

Desh

elírtam, szal: “Nem értem, hogy sokan miért hiszik, hogy ez a sokféle integráció KÖTELEZŐ…” így

al

Józsi

Pontosan. Nem szabad feledni, azért is van kiírva mindenhol.

Bel Riose,

Nem mindegy, hogy app vagy rendszer app tudja? Mert ugye amiről beszélünk az kb. annyi, hogy egy system appban van integrálva vagy egy Marketről vásárolható 3rd party appban.

Egyébként pl. Galaxy S-en be tudod húzni az összes SNS cuccot és a névjegyek alatt minden ott van illetve tudsz is onnan írni. Amit pedig oda kapsz, az zökkenőmentesen használja az OS notification rendszerét.

De ezek egyike sem a kibaszott spanyol viasz. Csak egy app kell, amibe bele van minden fűzve és össze vannak kötve a kontaktok. Mert magától a telefon nem fogja összekötni neked, hogy a twitteres yoyoyozsi, a Telefonodban Józsi és a Facebookon Józsi Józsi az ugyanaz az ember.

Továbbra sem látom azt, hogy a WP7 mitől durranás. Pláne, hogy ez a Mangócska csak ősszel jön. És még abban is mennyi minden nem lesz benne, ami egy Androidban ott figyel.

Arról nem beszélve, hogy Androidon pl van egy ilyen home felület is (sőt, erre még azt is mondanám, hogy innováció, mert a WP7 csempéi csak kibaszott ikonok, amik kitöltik a kijelzőt és belül meg szép görgethető lista minden menü, szóval kb lófütty, nem innováció): http://www.appbrain.com/app/slidescreen-pro/com.larvalabs.slidescreenpro

Milyen fejlesztést akarsz Androidon? Nekem kb 1 dolog miatt van rootolva, hogy teljes backupot tudjak készíteni és a reklámoktól megszabaduljak adfree-vel. Szóval a telefont szét kell hekkelni dolog nem állja meg a helyét. A feedeket meg kihúzom launcherpro-val görgethető widgetként a kijelzőkre és ami érdekel ott van az arcomban non-stop. Ugyanonnan válaszolok is.

Viszont nem értem miért lenne jó, egyetlen helyre összefűzni az összes “feed”-et. Én még a tweetdeckben is külön lapon nézem a facebook feedet, mert egyben a twitterrel túl sok. Ha ebbe belehúznám az e-mail, sms és minden szart is, akkor egész nap egy appot görgethetnék, pedig a tweetek/fb események fele esetleg pont nem érdekel, miközben az smseim igen.

al

Józsi,

Amúgy anno is el voltál ájulva a WP7-től, mikor megjelent. Pedig az alap rendszer bőven lófasz, nem innováció. A csempék csak nagy ikonok. Belül a görgetős menü meg vicc. Szóval nem értem. Mondjuk eddig nekem lett igazam a sikeressége terén. Azaz kb a futottak még kategória. Pláne ha nem egyben nézzük a Windowst futtató telcsiket, hanem a wp7-et nézzük önmagában. Statisztikai hibaszázalék az okostelefon piacon. És szerintem még 2-3 év tuti kell mire eléri a 10%-ot. Ha addig fel tudnak valamit mutatni.

Z

@al: Írod, hogy “Nekem kb 1 dolog miatt van rootolva, hogy teljes backupot tudjak készíteni és a reklámoktól megszabaduljak adfree-vel.”

Épp idevág, hogy a http://www.1800pocketpc.com/2011/05/11/wp7-users-are-most-likely-to-click-on-your-ads.html szerin az okostelefon felhasználók közül az androidosok kattintanak a legkevésbé a reklámokra. T. illik pontosan az ilyenek miatt. És közben szép lassan lerombolják a Gugli – egyébként jól kitalált – ökoszisztémáját. IMHO nem lehet sokáig reklámok nélküli ingyenszoftverekből megélni.

Phelan

@Z: A chart azt mutatja, hogy ~3szor jobb a ctr érték. Tök jó. Valójában hányan is vannak a 2 osben? Itt válik értelmetlenné az összehasonlítás, és megjegyezném, hogy a széleskörűbb elterjedés, szinte biztosan magával hozza majd az érték romlását is (“hígul” a felhasználók csoportja).
Ökoszisztéma: ugye most kb worldwide lett a fizetős Market, szóval inkább ez fogja most meghatározni a dolgot. 🙂 Arról ne mis beszélve, hogy minimális százalék rootol, és azok közül se mindenki használ adfreet. Nem befolyásolja közepes mértékben se az ökoszisztémát.

On: Nekem továbbra is a design jön be elsősorban Windowséktól, remélem e mellett a corporate vonalra mennek rá, és motiválják majd a RIMet. :PP

Caligula

Még hogy a live tiles csak nagyított ikonok? Ez természetesen nem igaz.