Esti lecsó Linkerdroidnak

Linkis kitalálta, hogy estére lecsót fog készíteni. Megvette hozzá a zöldségeket, a virslit, engem a friss tojásért küldött, aztán úgy döntött, hogy mégis fontosabb dolga van és csapot-papot maga mögött hagyott. Én persze nem estem kétségbe, hanem markoltam és főzni kezdtem. Lecsó lesz belőle, ha el nem baszom.

A lecsó elkészítése borzasztó egyszerű, egy második szintű szakács nyugodtan nekilendülhet buffolás nélkül is. Kis olívaolajon néhány gerezd fokhagymát megkapattam, aztán három fej viszonylag durvára felvágott (francnak van kedve aprózni) vöröshagymát rádobtam. Kicsit megsóztam, aztán hagytam, hadd üvegesedjen. Teljesen sztenderd rutin, első szintű szakácsoknál is mennie kell. Közben a fehérpaprikát szépen felvágtam, csumáját sem dobtam el, olyan 5-6 ment bele, ráöntöttem, kis vizet alá (túl száraznak éreztem), aztán fedő. Közben telefonálgattam headsettel. Mikor már láttam, hogy megadta magát a paprika, bumm, rá a héjától megfogsztott parákat (Linkis héj nélkül kezdte el), aztán fedő, és megvártam, míg megrottyan, faszán. Közben megfőztem a virsliket, a rottyanó vízben néhány tojást pár percig, aztán ahogy elkészült a lecsó alap, beleszeleteltem a virslit, két félpuha tojást szétkevertem, ettől faszán összeállt az egész, a harmadiknak meg kivettem a szemét és dizájnelemet készítettem belőle, amire őrölt paprikát hintettem.

59 hozzászólás

Andras

nezd, ez hihetetlen gusztusos! ha meg finom is!! ezzel leveszed a labarol 😉
apropo: ebbol o is kap? 😀

TonTomika

Nagyon kúúl! Lecsóból annyi féle van, mint égen a csillag. Így még nem ettem, de elég jól néz ki. Legközelebb kipróbálom. 🙂

Nálam a lecsó az inkább paprikás tojásként funkcionál:
• Vöröshagymát kevés olajon üvegesre pirítani (itt mehet még bele füstölt sonka vagy szalonna)
• TV paprika, paradicsom (ha van, akkor kaliforniai paprika is)
• Amikor meg már jól összeesett és elfőtte a levét, mehet rá 3-4 tojás felverve aztán ízlés szerint megsütni.
• Díszítés őrölt csípős paprikával, esetleg reszelt sajttal

urizoli

csak az oliva olaj helyett legközelebb szallonnával, mert úgy jobban megy hozzá a sör 🙂

Lacc

Guszta 🙂

kicsit off: Nem tudom másnál is tapasztalható-e a következő jelenség, igazából pár napja figyeltem rá fel. Az oldalon a kommenteket nem igazán olvasom végig, lehet már említették, de azért még egy komment elfér, nemde?
http://xetyh.net/lacc/plastikerror.jpg
Win7 alatt a 11-es Chrome-ot használom egyébként. Gondoltam szólok 🙂

H2CO3

Szép munka! Éttermekben szoktam látni ilyen ízléses kivitelezésű kaját. Grat! 🙂

uruk

Flame nélkül: nem szégyen, ha valaki egyátalán nem tud főzni.

iDoki

Igazi “kocka” lecsó :)…. ha az íze jó, akkor semmi sem számít!

_alesi_

remp: mindenki tud fozni. Legtöbben csak elizguljak az esemenyt, mert tul sokat kepzelnek a dolog moge. Persze vannak bonyolult kajak, amihez kell a tapasztalat, de a lecso-porkolt kategoria nem az. Mondjuk ismerek olyan embert, aki egy paprikas krumplit is kepes volt elszurni, mindezt ugy, hogy tiz+ eve konyhan kisegito.

zephyr

OFF: Opera alatt nincs kép. Tudom, hogy nem igazán számít, mert biztos kevesen brózolunk róla, csak szólni akartam.
On: Feleségem üresen (tojás és virsli nélkül) rizzsel szereti, egyszerűen nem tudom rábeszélni a “normális” 😀 verzióra, amit te is csináltál.. 😀

bozót lajos

józsi, a lecsó nagy adag, mélytányérból, kanállal, erős 2 centi vastag szelet kenyérrel:D (a többi már ízlés dolga)

sjuknoah

“Ez mind az övé volt, én csak összedobtam a saját tányéromra.”

IGEN! Ez annyira megvan nekem is, ritkán fotózom a főztömet, de akkor én is mindig így járok el! 😀

ac3

azert igy virslivel kicsit fail 😉 de azert grat:)
a kulcsszo: _lecsokolbasz_

gergoke

Az én módszerem különbözik ettől, ezért szép a konyha, mindenki úgy csinálja ahogy szereti:

Szerintem lecsót zsíron csinálunk, soha nem olajon, főleg nem olíván. Első körben kisütöm a zsírosabb szalonnából a zsírt, ezen a kisütött zsíron üvegesítem meg a hagymát. A félig üveges hagymára megy rá a kockázott kolozsvári szalonna, meg a szeletelt kolbász, amiből a túl száraz nem jó. Így ebből kisül a paprikás zsír amire a hagyma is kész. Aztán megy rá ízlés szerint pirospaprikát (paprikásan szeretem). Majd erre megy rá aránylag gyorsan a paradicsom (én mondjuk nem pucolom meg, nem szeretek vesződni vele és nem zavar az összepöndörödött paradicsomhéj a végén), ha sokat vársz megég a paprika és keserű lesz. Majd amikor a paradicsom már levet eresztett és apadt is ez a szaft picit, csak akkor megy rá a paprika. Ez azért van így, hogy a végén ne egy túl vizes és agyonfőzött paprikás valami legyen, hanem a paprika még picit roppanós maradon a szaftja meg sűrű. A paprika csak őrizze meg az eredeti karakterét. Addig főzöm amíg a szafjta elég sűrű lesz. Tojást akkor ütök rá újabban, ha spórolni szeretnék vagy túl sokan vagyunk és kevés a lecsó. Csak fehér kenyérrel eszem, amivel alaposan ki is tunkolom a végén szaftot. 🙂

Vs

“Ez mind az övé volt, én csak összedobtam a saját tányéromra.”
ezt én is pontosan így szoktam csinálni.

gergoke

Ja azt elfelejtettem, hogy a paprika és paradicsom aránya 2:1 és a paprikát én mindig kicsumázom és hosszában vágom fel 4-5 darabba majd azokat felezem meg, engem zavarnak a magok (míg ugye a paradicsomhéj meg nem).

n'

bocs de ez a nyers hagyma hogy kerül a tányérra?
biro – bock – lajos utan szabadon: mi a szart keres az ott?

_alesi_

n’ : izles dolga, Bock meg addig ne akarjon osztani, amig kessel (!!!) tomte az arcat valamelyik Hell’s Kitchen koppintasban.

Lecsofan

Csatlakozom Gergokehez, az igazi lecso ugy keszul ahogy O irja. En szoktam meg max 1 ek barnacukrot is karamellizalni a hagyman, egeszen uj dimenziot nyit. 🙂 Tojassal en sem szeretem, szerintem elszurja az egeszet.

Lacc

@angelday: Ma reggel megnézte ie8, ff4 alatt is, mindegyiknél jó volt, viszont azt nem vettem észre, hogy chrome alatt is megjavult. Ötletem sincs akkor, hogy mi okozhatta 🙂

TBS

Fokhagyma elsőnek..? Merész. Lecsóba virsli..? Merész. 😀

A flancia lecsó híve vagyok, ők az ősei ennek a kajának. A magyaros elhajlás a husikkal + bő zsiradékkal nem az esetem. Tojást meg csak módjával.

pappito

lecsó jó
fehéregyensúlyra juthatott volna idő (nem kötözködésből, de egy fehérezés minden kajának jól áll, a vajaskenyérnek is. én is csomószor elfelejtem)

klarky

@gergoke verzióját támogatom én is.

Lecsót nem csinálunk oliva olajon (az alá szalonnát olvasztunk), én virslit soha nem teszek bele (eszembe sem jutna), a tojást pedig nem szeretem, így megint csak elmarad.

A lecsó az zsiradék, hagyma, paradicsom (én nem hámozom meg) és paprika. Minden más csak úri-muri és nem abba való (igen, pl. a gomba sem)

Szerintem.

Adi

Tegyél bele legközelebb egy bogyiszlóit is, hogy legyen neki “zamata”! 🙂 Amúgy Gergőke verzióját támogatom én is, úgy szeretem, hogy a paprika még ropog, lehet rágni.

Fontos kiegészítő, hogy csak szeles-huzatos időben szabad lecsót csinálni, hogy a telefingott lakást utána könnyedén kiszellőztesse az ember. 🙂

Reb

jól néz ki
bár én más elrendezésben preferálom, de hát ez a plastik minimál reformkonyha

Z. T.

A barátnőd ettől a fél tenyérnyi adagtól jól lakott? Vagy ez ilyen Michelin-csillagos lecsó?

Customi

Azért felszisszentem kicsit a receptet olvasva, de a lényeg, hogy jól érezted magad – főzni jó időtöltés -, és gondolom, rossz sem volt: ez a lényeg.

Barnakenyér lecsóhoz? Ejjnye… marhapörkölt, pacal, körömpörkölt, paprikás krumpli, ezekhez igazi, pékségi fehérkenyér dukál (pékségi: nem a bolti szeletelt ropi).
Olívaolaj, fokhagyma? Nem olasz kaja ez (ne tévesszem meg a paradicsom). Császárszalonna koskázva, kiolvasztva, rá a hagyma (én csak félbevágom és szeletelem, úgy is tökéletes), az mindjárt jobb. Virsli hamar megfő, azt belerottyanthatod a végén is (a tojás előtt), ne külön főzd annak ellenére, hogy sok íz a mai virslikből nem fő ki, amit meg kéne őrizni, de kevesebb az edény.
A paradicsomot én is megházomozom, nem szeretem az összepöndörödött parahéjakat, de ez ízlés kérdése. Ha pedig a virsli mellé némi jó kis kolbászt (nem lecsókolbászt, hanem minőségit, erre vigyázz – a neve ez esetben megtévesztően paradox) karikázhatsz bele, az alap császárszalonna mellé ez a kis füstölt íz dukál majd. Aki szereti, kis zöld hegyes erős mehet bele, vizuális élmény!

És persze ahogy már írtam, fehérkenyér, nem éttermiesen’ szeletelve (min. 3, de legyen inkább 4-5 centi, azzal lehet tunkolni).

Customi

@Z. T.:

Ha elmenekült a lecsókészítés elől rágerjesztve a jegyese hasát, örüljön, hogy egyáltalán ennyi jutott. 🙂

dh1

A magyar lecsoban KOLBASZ van nem virsli! 🙂 Amugy minden elismeresem, finom lehetett ez a verzio is!

TBS

balint: ami a valóságban fehérnek látszik, az helyes, ha egy fényképen is fehérnek látszik. A dolgok színe a reá eső fény színének a műve. Az ember szeme napfényre van kalibrálva az evolúció által, de az agy borzasztó ügyesen korrigál a tapasztalatai alapján. Pillanatnyilag vizuális disszonanciát okoz, hogy az újhagyma/tányér (bár az utóbbi kicsit túlhúzott – kékes – szokott lenni) színe “fehér” a valóságban, a képen pedig – pláne “fehér” alapú oldalon – nem annak látszik.

Ennek a problémának a korrigálását hívják fehéregyensúly beállításnak – kalibrált monitoron.

TBS

balint: a képen látható fehér-torzulásokat jellemzően domináns fénycsöves világítás okozza.

esfrost

Virsli helyett meg lehet bele küldeni császár szalonnát, meg valami jó fajta száraz kolbászt, a virsli az túl proli nekem ehhez. :))) Amúgy én is azt ettem, tegnap is meg ma is, és még holnap is azt fogok!

doors

Józsi, azért adod el a gépet, mert majd az XMS biztosít szponzorgépet neked használatra, pl fél évre, és akkor lecserélik?

CsasZ

klarky-hoz csatlakoznék.

Az alap lecsóban nincs tojás, virsli. paprika, paradicsom, hagyma, zsíradék
Ezután jön az, hogy tájegység szerint mit raknak hozzá, pl. vékonyra vágott krumpli, vagy rizsi vagy tej vagy tejföl. Ezek már opciók.

Érdemes kisérletezni, elsőként azzal, hogy kihagyod a megszokott tojás-virsli kombót… 🙂

koh

én is a tojásos lecsót szeretem, jó apróra vágva benne a zöldséget és édesen 🙂 nyammm.

doors

Pedig annak lett volna értelme. Beszéld meg az XMS-el. És a következő lépésben minden plastik olvasónak is, aki ragaszt egy ks xms matricát az ajtaja fölé. 🙂

Ger

Lecsót májusban? Amíg normális alapanyagot se kapsz hozzá (némileg reagálva a “Kik a jó magyar termelők” bejegyzésre), sose jutsz el a finom lecsóig. Szaftos, érett paradicsom, színesre vált paprika, napfény, jókedv és hideg sör! Ezek majd nyár végére állnak együtt. Akár csak a koviubi alapanyagai meg a finom dinnye. Imádom az augusztust.
Ha jót akarsz magadnak, akkor most gyorsan kiszaladsz bodzát szedni, annak van szezonja.

Addict

Én is gergoke receptje szerint készítem a lecsót, úgy a legjobb szerintem. Tojással nem az igazi.

cegg

a virsli sokkolt. sosem lattam meg kolbasz nelkuli lecsot.

a kep nagyon jo lett.

enteomitiok

virsli meg “héjától megfosztott para”. ez minden, csak nem lecsó…

balint

Köszi TBS, így már világos. On: lecsó rizssel? Én úgy kreálom, és marha jó. 😀