A TWICA blog első hónapja

Pontosan egy hónappal ezelőtt, április 28-án indítottam el a The World I Call Apple (TWICA — ejtsd: tvika), alapvetően Apple hírekkel és technológiai érdekességekkel foglalkozó blogot. Kielemzem a látogatottsági adatokat.

A blog összesen 22 Index blogketreces kiemelést kapott ezen idő alatt az alábbiak szerint:

Ezen kívül én Twitteren és a Plastikon is raktam mellé promóciót, egy-két említéssel, blogos ajánlós kiemeléssel. Így állt össze a 85,296 látogatás és 116,490 oldalletöltés, amit a Google Analytics regisztrált. A napi adatokat illetően látható, hogy Index kihelyezés nélkül olyan 600-1000 látogatásra jó most a blog és egyelőre nincs stabil forgalma:

Ugyanezen időszak a Plastikon a látogatottság teljesen kiegyenlített, természetes:

A számok is többet mutatnak, összesen 133,152 látogatás és 229,900 oldalletöltés április és május 28 között egy übercontenttel. Twitteren mérsékelt az érdeklődés az azonnali értesítésekre, 195 követő iratkozott fel az értesítési csatornára eddig a pontig.

Érdemes megnézni üzleti szempontból is a kérdést. Nekem eddig a TWICA bevételt nem termelt, csak a munkám volt vele. Úgy látom, hogy a magyar piacon el lehet jutni vele egy stabil szintre, ami 10 és 20 ezer látogatást csinál naponta. Ehhez természetesen a hírek mennyiségét is növelni kellene a minőségüket megtartva, nagyjából a háromszorosára.

Tartalmilag aggályos azonban a dolog. Gondoljuk csak meg: pontosan úgy, ahogy a széles tömegeket olyan videojátékok érdeklik, mint a FIFA és a CoD (itthon ezek vezetik a toptoptop eladási listát), ugyanúgy az Apple mass fogyasztásnak is a jelentősebb része az, aki Photoshoppolt mockupokat, koncepcióvázlatokat, meg ilyen bóvli magazinos tartalmakat fogyaszt, amiről én például soha nem fogok írni.

Megmondom őszintén, hogy nincsenek nagy terveim vagy illúzióim azt illetően, hogy a TWICA egy meghatározó látogatottságú, jelentős információs portál lesz, sőt, reálisan belegondolva egy értelmetlen hülyeség az egész. Viszont ugyanakkor megvalósítottam egy tervemet az életemben, amit élvezek csinálni. Az is valami. 🙂

54 hozzászólás

Z. T.

“Gondoljuk csak meg: pontosan úgy, ahogy a széles tömegeket olyan videojátékok érdeklik, mint a FIFA és a CoD (itthon ezek vezetik a toptoptop eladási listát)”

Mario meg egyéb Nintendo hülyeségek helyett, nemde?

sjuknoah

Kicsit megijedtem a poszt olvasasa kozben, hogy azzal zarod majd, hogy vege a TWICA nevu kiserletnek. 🙂

Egy honap alatt napi 600-at osszehozni egy retegbloggal az siman tokjo, nem kell itt meg leirni a dolgot. Szepen lassan novekedni fog ez, egy honap alatt meg indexes kiemelesekkel sem lehet ennel feljebb nyomni a stabil olvasokozonseget.

Kátai

Azt vettem észre hogy tvikarol olvasom az apple hireket,ugyhogy csak generald a postokat!

Vogol

Az index főoldal mindig sokat segít. “sőt, reálisan belegondolva egy értelmetlen hülyeség az egész” és mennyire igazad van.

Malachi

a Twica hiánypótló, kell. addig jó, amíg nem települ rá az alja, mert akkor végeláthatatlan flamewarba fullad majd az egész. index átok, elkerülhetetlen.

codered

Szerintem nagyon jó a koncepció, csak így tovább! Azt vettem észre magamon, hogy a korábban messzire elkerült Apple híreket is szívesebben olvasom a Twicán. Nekem pont eléggé tárgyilagos és friss. Remélem az indexes appleblog pedig lehúzza a rolót, mert az konkrétan olvashatatlanul fos.

Ger

Gratulálok az eredményekhez! Óhatatlanul meg kell említeni az appleblog-relációt: szerintem jól pozícionálod a kontentodat, nem ugyanazt olvasom mindkèt helyen. A szifon.com nálam itt veszett el: nagy lett az átfedés a többihez képest.
Megjegyzés: ha a twica mozaikszó, akkor – az YMCA-hoz hasonlóan betűnként írod át fonetikusan.

SPS

“reálisan belegondolva egy értelmetlen hülyeség az egész. Viszont ugyanakkor megvalósítottam egy tervemet az életemben, amit élvezek csinálni.”

ez nem szimplán valami, hanem a lényeg. respekt 🙂

Vilmos

Picike ez az ország, picike nyelven írunk, nagyon sok jó dolog piaca sosem éri el a kritikus tömeget. Marad a szerelem.
Én az Apple-közönség egy parányi részhalmazának próbálok írni, de főképp a saját örömömre, üzlet nemigen lesz benne.
A TWICA-ban azért több a lehetőség, úgyhogy ha kihűl az érzelem, még egy jó kis édekházasság lehet belőle…:)

poTomek

“Úgy látom, hogy a magyar piacon el lehet jutni vele egy stabil szintre, ami 10 és 20 ezer látogatást csinál naponta.”

nem elírás a 10-20 ezer (1-2 ezer helyett)? azért kérdem, mert a Plastik nem csinál annyit.

Géza

És hogyan lehet ebből pénzt kieszedni? A blog.hu nem fizet jutalékot a tartalomgyártásért általánosan vagy egyedileg?

version

napi 10 ezer az nem lehetetlen cel, csak ott a problema hogy napi 4-5 ora melo , es ennyi munkaval mar tobb szazezret lehet keresni ertelmes szakmaval
nem eri meg sajnos

50-100 ezer user kene ahhoz hogy csak blogoljon az ember, ennyit meg MO-on lehetetlen osszehozni

wotan

akartam is kérdezni, hogy mi kell ahhoz hogy index címlapos legyen egy induló blog?

zsolt

“Viszont ugyanakkor megvalósítottam egy tervemet az életemben, amit élvezek csinálni. Az is valami. ” – az nem kis dolog pedig. IMHO

version

azert az indexre en hosszu tavon nem alapoznek, mert mivan ha par ev beleolt munka utan mikor mar pont megterulo lenne a befektetes ugy dontenek hogy tobbet nem raknak ki

MilGra

szerintem komoly esély van arra hogy a Twica legyen az No1 apple hírblog, a beszeljukmacen nem tudnak magyarul és néha simán gáz az amit kiraknak, az appleblog meg túl fapad és túl bulvár, szeretem én a pornót de nem egy tech blogban a helye.

Peti

“A Plastik meg egy hülyegyerek faszsága.” Jó neked és a T-Mobile-nak, hogy egy “hülyegyerek faszsága”it támogatja.

Peti

“A Plastik meg egy hülyegyerek faszsága.” Erről a T-Mobile-nak mi a véleménye?

Vs

Én szívesn olvasom, de csak mobil verzióban. Nem tudom miért, de pl mbp-n továbbra is lezabálja a gép erőforrásait az oldal, a plastik néha detto (ad block, meg chrome, meg blablabla..mindehogy).

kutato

Az index blogketrecebe elsősorban kattintásvonzó tartalmakat pakolnak, és úgy is írják az ajánlókat. Ami nem hoz elég kattintást, azt kiszórják egy idő után, és nem válogatják be.

Legutóbbi példa erre a Nyelvisztán, ami beszüntette a működését, mert címlapi támogatás nélkül nem olvasták elegen:

http://nyelvisztan.blog.hu/

Kérdéses, hogy a magyar piacon milyen látogatottságot tud elérni egy új blog tetszőleges témában a nagy portálok folytonos hátszele nélkül, illetve, hogy túlél-e, ha kiszedik mögüle a hátszelet.

A nagy portálok alternatívája lenne, ha kialakulna nálunk is a külföldi megosztóoldalakhoz (Reddit, stb.) hasonló közösség, ahol nem néhány szerkesztő döntene, hanem a közösség maga, és így a jó tartalmak kiválogatódnának a kásahegyből, és kapnának címlapos kiemelést a megosztóoldalon.

A Reddit beindításával próbálkoznak itthon, de ugye az alapvető probléma az, hogy amíg nem ismerik őket elegen, addig nem érhetik el a kritikus tömeget.

Itt vannak, ha valaki nem ismeri őket: http://szimpatikus.hu/

Vilmos

A nap viccének nem nevezném, de azért a kontent mellett használ, ha olyasvalaki csinálja, akinek már van jelentős ismertsége, sokak szaktekintélynek tartják, és van már napi 4-5 ezer látogatója mondjuk ezen a helyen.
Ha csak úgy a holdról egyszer csak itt teremne a jó kontent egy vadiúj szájton, lehet, hogy az is jönne az Index első oldalán, de lehet, hogy csak a második hónapban. Vagy a harmadikban.

gasztony

Hirdetesek/tamogatok kihelyezesevel sem mukodokepes koncepcio? Bar tudom, hogy a blog.hu-nak eleg rossz hirdetesi rendszere van (megszabja hova, milyen hirdetes kerulhet)… Szerintem berelj tarhelyet, a domain (twica.hu) mar megvan es inditsd sajat blogot, amibe a blog.hu nem tud beleszolni. Plastik-ra meg tegyel ki hirdeteseket rola, meglesz ugy is a latogatottsagod. 🙂

Csuki

Én szívesen segítenék a TWICA -nak és neked. Mert még egy jó ideíg olvasnám.

Marci

Az a baj ezzel az egésszel, hogy n+1 hasonló oldal van. Ha kijön egy új termék, mindenki le fogja közölni, ugyanez kb. minden kisebb-nagyobb hírrel kapcsolatban, tehát ezzel alapvetően nem lehet kiemelkedni. Ugyanezt a kontentot megkapom ezer másik oldalon, valami olyannal kéne előrukkolni, amitől hozzád fognak járni az emberek, nem máshova, mert ez így hiányzik. Túl átlagos színvonal, semmi pluszt nem nyújt.

Csuki

Én már régóta mondom, hogy apple teszt oldalt kellene csinálni. Egy olyan oldalt, ahol a legújabb kütyüket apple-hoz tartozó kiegészítőket mutatnának be. Ilyen itthoni lapról nem tudok. Szerintem sok mindenki olvasná. Annó megemlítettem, amikor a macportal átalakult, küldtem nekik egy kb kétoldalas levelet, hogy hogy képzelném el az egészet.
Még csak vissza se írtak, hogy köszi nem. (és azóta is egy fos az oldal)
Handrás biztos tudna biztosítani kütyüket tesztelésre, bemutatásra. Neki is megérné a reklám miatt.

Asszem

És nem akarsz társbloggereket felvenni? Mittomén, háandrás ide is tolna hetente egyszer kontentot, meg még pár lelkes ember aki szívesen dolgozna ingyen, afféle magyar huffington postként?

human

““mi kell ahhoz hogy index címlapos legyen egy induló blog?”

— semmi, kontent”

Azért kellett hozzá az is, hogy te csináld.

andras

Azert ez igy nem teljesen igaz, blogketrec nagyresze index ujsagiro vagy indexhez vhogy kapcsolodo szemely, ezzel sztem alapvetoen nincs is feltetlen gond

Gekko

Józsi, bírom a laza és szerény hozzáállásodat! Így kell ezt. Amit palastikról írtál meghatározásként, na az mutatja az igazi elhivatottságodat! hajrá előre

Asszem

szerintem a “hogyankerülhetettezindexcímlapra” jellegű hozzászólásokat alapból ignorálni kell, mindig lesznek irigyek.

version

az a baj sokan azt hiszik hogy az index cimlapra kerulessel döl a penz, pedig csak a valovilagon szocializalodott idiotak tomege az ami biztos 🙂

doors

Az überkontent amiatt történt, hogy egy cikkben benne volt az ingyen és a film szavak? 😀 aznap promotáltad a youtube ingyenes filmnézős szolgáltatását.

Viktor

Józsinak nem csak a pénz a lényeg hanem az Apple szeretete is.

nehaiu

Nem tudom miről beszélsz andras, ennek ehhez semmi köze, ez a kontent. 🙂

human

jó drága cégként, ez tény.

az is valószínű, hogy eltartott volna egy ideig mire kiemeli az index a random új apple blogot, ha mondjuk nincs itt bereklámozva és x álnéven nyomod. 22 kikerülés már a kontent eredménye valószínűleg, ezt nem hiszem, hogy sokan vitatják – az első észrevevés és kiemelés a kérdés.

ysolt

mindenki utaljon penzt Jozsefnek lakashitel ööö izé TWICA-ra!!! :))))

Addict

Blogketreces kikerüléshez annyit, hogy én is bekerültem már háromszor is az abszolút noname induló blogommal, nulla indexes kapcsolattal. Rátenyereltem egy jó témára, én írtam róla elsőnek mindig és a legkimerítőbben és voilà. Nagyon meg is voltam lepődve mikor leesett mitől ugrott meg a látogatószámom annyira. Nem hirdettem a bejegyzéseket sehol, maguktól találták meg.

A TWICA rendszeres olvasója vagyok, de én is úgy gondolom, hogy nem lehet Apple hírbloggal, elemzéssel itthon semmire menni, egyszerűen annyira sokan írnak róla és olyan kicsi a piac. A tesztes ötlet jó, ha megfejeled azzal, hogy tesztenként legalább 5-10 perces videót is csinálsz hozzájuk az talán nyerő lehet.