Lightroom vagy Aperture?

Az ismerőseim körében képfeldolgozáshoz és katalogizáláshoz általában a Lightroom megy, az Aperture bázisa nem olyan nagy. Én nem ismerem mélyebben egyik szoftvert sem, viszont megnéztem most mindkettőnek az árát:

Apple Aperture (HU Mac App Store) — €62,99.- azaz felfelé kerekítve 18,000.- bruttó
Adobe Lightroom (szoftver.hu) — 95,125.- bruttó

Egy dolgot biztosan ki merek jelenteni: ennyivel nem lehet jobb a Lightroom. Apropó, ha már Aperture, ajánlom Vincze Vilmos Aperture posztjait a program használatáról.

52 hozzászólás

dismay

Szia,

hat en vitatkoznek veled, a Lightroom szerintem jobb, kulonosen akkor, ha Photoshop-on nevelkedtel. De a RAW kezeles miatt is meger egy miset.

stro-B

Itt Aperture döcög és fontolgattam a váltást (pont a döcögés miatt)…most alátettem egy erőművet (27″iMac i5-2.7Ghz,8GB RAM), kíváncsi leszek rá.

Árpi

Zajszűrésben, meg gépigényben jobb sokkal a Lightroom, a többi egálnak tűnik nekem. Aperture-nek jobban kézre esik a felhasználói felülete, de ez szubjektív.

Árpi

Az ár talán ezért nem szempont annyira, mert a profiknak visszajön hamar az ára, a nem profik meg úgyis lopják mindkettőt 😀

sztyui

Én is inkább Lightroom-ot használok, én is Photoshop-on nevelkedtem, meg pár évig windows-on voltam még,amikor fotózni kezdtem,ezért nem is volt más alternatíva, mert Aperture ugyebár nincs windows-ra. És mivel már megszoktam, így az iMac-en is a Lightroom-ot használom. Aperture-t csak kipróbáltam, de nem nagyon tetszett.

Álmos

Magánfelhasználásra egyforma az áruk 😀

(Komolyan van olyan hülye, aki magáncélra, hobbira, családi képek kiszinezésére megvesz egy 100-200e ft-os szoftvert? Legyen az Photoshop, vagy akármi…)

Dale

Az árakról csak annyit hogy a “szoftver.hu” ezek szerint tipikus magyar kiskereskedelmi egység, mivel az Amazonon $180 a Lightroom 3. Az Aperture-re pedig hasonló ár rémlik nekem (Amazon ebben megerősít $160-$200-as árral) és csak azóta ilyen szemérmetlenül olcsó, amióta van Mac App Store amibe kellett valami olcsó húzónév. Amivel nincs is baj, remek ára van, ugyanakkor a Lightroom se vészes $180-ért, tekintve hogy milyen tudású szoftverről van szó. Fotó feldolgozásban (javítás, szépítés) teljesen kiváltja a Photoshopot, katalogizálásra pedig kiváló.

Géza

Érdekes módon pl. az Amazonon gyakorlatilag ugyanaz a dobozos ár, nekem gyanús, hogy véletlenül pont ezt a 2 forrást találtad, bár lehet.

Géza

Ha közvetlenül és online nem lehet termelői áron megvásárolni az Adobe-tól akkor viszont tényleg történelmi korban élünk amikor a hanglemezboltokhoz hasonlóan a szoftverkereskedőknek befellegzett, és az Apple kezdte.

Balazs

Mivel a tobbseg windowst hasznal, aperture pedig nincs windowsra, ez nagyjabol meg is valaszolja a kerdesedet, nem ?

Árpi

Felesleges szoftvereket dobozosan árulni, ha olcsóbban megkapod ugyanazt online. És még fákat se kell kivágni a dokumentáció, meg a dobozolás miatt. Évek óta így kellene működnie.

morello

Aperture nekem jobban bejön. De hobbi szinten használom. Bár hozzátartózik, hogy nem kedvelem az Adobe-t, már akkor nagyon tudtam rá haragudni amikor lenyomta a Corel Photo-Paint-et, amikor az nagyon sok mindenben jóval fejlettebb volt nálla. Vicc, hogy sok extrát csak néhány éve vezettek be a Photoshopba, amit a Photo-Paint már akkor tudott.

Visszatérve az Aperture-re, az ára pont azért nagyon állat, mert egy profi képfeldolgozó szoftvert tudsz olyan áron venni, ami még magáncélra is megfizethető! Nem pedig a vicc kategóriába tartózó 100-200e Ft-os áron. Nyilván aki ezzel keresi a kenyerét az simán kipengeti, de magán felhasználásra a 100-200ezres ár abszurd.

Daniel

Az acdsee pro os x verziója nemrég jött ki 170 dodeszért. érdemes még azon is elgondolkozni. pc-n én azt használom.

Daniel

Ez egy érdekes dilemma, és hamarosan én is a bőrömön fogom érezni. Jelenleg Win 7 alatt 64 bites Lightroom 3.4-t használok.Trial verzió, mert a nyomorult windózt az elmúlt fél évben 4x kellett újra húzni. Nyáron nem a computer a prioritás, szépen kiderül milyen az új Macbook Air, van e benne backlit keyboard és ha igen akkor örökre itthagyon ezt a windowsos plattformot. Tavaly óta iphone 4-t használok, ott is megveszem az appokat, ugyanezt akarom követni az alma gépen is, így már nagyon is fog számítani az ár. Kiváncsi vagyok az Apperure-re, meg egy jó photoshop alternatíva is kellene…

Muturko

Én Pixelmator-ral nyomom, az Aperture nem igazán jött át, a Lightroom-ot meg majd talán megnézem… de fizetni egyikért sem fogok, otthoni felhasználóként felesleges is.

Álmos

Ha nem munkára kell, akkor Gimp. A Pixelmator nem tud többet, viszont legalább drága – már legalábbis az ingyeneshez képest…

SPS

aki vesz magának ilyen szoftvert (tudja, mire kell és miért veszi meg), annak pont nem “az itthon elérhető legegyszerűbb megoldás”-nak számít a boltba elmegyek ée megveszem 😉
neten megveszi, letölti, és kész.
én is így vásároltam, amerikai címmel, így dollárban fizettem. az upgrdade-nél (2-ről 3-ra) detto.
és bár Mac-et használok többnyire, az Apperture nem győzött meg (pedig Photoshop-ot sose használtam).

Gtrombitas

Én kb 1 éven át teszteltem mindkettőt, nagyon furcsa döntésre jutottam: Aperture-t használok. A lightroom sokkal jobb fotó-feldolgozásban, alakításban. Zajszűrés LR-hoz képest az A3-ban katasztrofális pl. De most ott tartok hogy lesz’rom. Ugyanis az integráltsága az A3-nak iPoddal, a rendszer többi részével, és ami a legfontosabb: a képek menedzselése olyan szinten kényelmes, hogy nem használnék mást. Igazából akkor van kedvem fotózni is, amikor Aperture-t használok, mert tudom hogy a végén csak beimportálom a képeket, megnyomom a biztonsági mentést, és nem kell file-okkal vesződnöm…csak rakosgatom, alakítgatom a képeket és ennyi. És inkább bízom abban hogy én keszitek jó képeket, és nem arra hajtok, hogy utána majd kiügyeskedek valamit egy gagyi képből…Apple érzés. Ennyi.

Daniel

Kösz a tippeket a PS alternatívára. Nem használom profi szinten, de pluginokat nyomatok. Pl. a portrait plugin zseniális szerintem, és szerencsére Apperturehöz is van. 🙂 http://www.imagenomic.com/pt.aspx

Igazából tényleg az lenne a jó ha normális ára lenne az Adobe termékeknek.

Adobe Photoshop CS5 Extended Student and Teacher Edition, 199 USD, download,
amerikaiknak jó lehet. Eastern Europe az meg vegye drágán, 833 EUR tényleg sok!

Miért nincs Európában diák verzió?

Csaba

Nyilván senki sem vesz meg otthonra egy százezer forint körüli szoftvert csak azért hogy a fotóit rendezgesse, helyrepofozza, viszont ez a húszezer forint körüli árkategória már egészen barátságos. Aki mondjuk vesz egy 150-200 ezres fényképezőgépet otthonra, hobbi célra, annak az a plusz tizenegynéhány százalék többletkiadás általában nem jelent gondot. Ha rossz helyen veszed meg (értsd: olyan boltban, ahol nagyobb az árrés), akkor többet veszíthetsz, mint 10%.

Az AP kezelőfelülete sokkal barátságosabb és jobban kézre áll, mint az LR-é, de azért még van hova fejlődnie és az Aperture-nek is megvannak még a maga kis gyermekbetegségei, pl: http://csaba.dreambyte.hu/2010/08/aperture-problema/

Azért remélem, hogy az Adobe észbe kap és csökkenti az árait (és itt most minden szoftverére gondolok), mert már fogalmuk sincs, hogy mennyit kérjenek a szoftverekért…

Vilmos Aperture tanácsadó oldala egyébként nagyon jó, olvassátok! 🙂

eFi

Én Aperture-t használtam egy bő évig, aztán próbáltam ki a Lightroomot és azóta nem tudok leszakadni róla. Sebességben is óriási a különbség, de ami nekem a legfontosabb: a keywordok kezelése és a libraryban történő keresés az A3-ban kín-szenvedés, míg az LR-ban egy álom. Ez pedig el is döntötte a kérdést számomra.

Nem szabad idekeverni a Photoshop* alkalmazásokat, mert ugyan valóban mindkét software-ben van bőven utómunkát támogató eszköz, de ezeket eredendően a fotók menedzselésére írták. Pont az bennük a lényeg, hogy ne csak gyűjtsd a képeid egy fekete lyuk típusú tárolóba, hanem ha bármikor szükséged van valamilyen korábban fotózott témára, akkor az pillanatok alatt a rendelkezésedre álljon.

Végül lehet, hogy én vagyok a hülye, de én coder létemre szoftvert nem lopok.

vinczepeter

Aperture: olcsóbb, viszont plattformfüggő, és a gyengébb (2Ghz C2D) gépeken folyamatosan süvít a venti, kezelhetősége is nekem komplikáltabb…-
Lightroom: Érezhető sebességkülönbség, egyszerűbb kezelhetőség, a katalógust vihetem külső vinyót, és ugyanúgy megy win alatt is, ami azért néha jól jön…
Az idő pénz, és a lightroom-mal gyorsabban megy a feldolgozás, ergo előbb utóbb megtérül.

Daniel

Megpróbáltam most megvenni a Lightroomot, de elhajtott a rendszer hogy az Adobe ID-m nem USA-ra van regisztrálva. Nyílván nem lehet megváltoztatni a lokációt, és az európai store-ban pedig nincs memorial day kedvezmény. Viszont felajánlotta hogy hozzak létre egy új accountot és vegyem meg azzal.

Kérdésem: (feltételezve hogy megeszi a rendszer a magyar hitelkártya számot), reg.elek egy New Yorki címet és megveszem a szoftvert, szerzői jog szerint 200 USD-ért fogok warezt venni vagy ez legális tranzakció és felhasználás?

Másik: feltűnt egy korrektnek tűnő dolog. Mivel gép váltás elött állok, nem annyira szeretném megvenni kétszer, de ezt írják Plattform: Mac/Win.
https://store1.adobe.com/cfusion/store/index.cfm?store=OLS-US&view=ols_prod&category=/Applications/PhotoshopLightroom&promoCode=5LT100M#category=/Applications/PhotoshopLightroom&loc=en_us&view=ols_prod&store=OLS-US
Azaz ha most megveszem a vindózos gépemre akkor a kapott seriallal a Macbookon is fogok tudni aktiválni, tehát elvileg két licenszet kapok? Van valakinek ebben tapasztalata?

Galgogergo

Azt tudja valaki, hogy mi a különbség a Phase One cég Capture One Pro, valamint a Media Pro 1 szoftvere között?

iPhoto helyett keresek valami jól működő képrendszerezőt. (semmi extra, csak szépen mappákba rendszerezgesse nekem, mint az iTunes, de közben szénné tudjam őket szortírozni a különböző szűrők alapján, mint az iPhotoban.)
És ne csak az Apple saját rendszerét ismerje (mert iPhotoban kb kiexportálhatatlan az egész, nagyon zárt, merev a rendszer), hanem az elterjedt ITPC (??) meg EXIF szabvány szerint lehessen taggelni, és ez egyből belekerüljön a fájlokba is.

A Media Pro 1 ugye a régi iViewMedia Pro (későbbi Microsoft Expression Media) továbbfejlesztett változata, de akkor miben különbözik a Capture One-tól?

Egyébként lLehetne egy ilyen “ki milyen szoftvert használ” téma is, mert mióta Macem van (már pár éve), az egyik legfőbb dilemmám a képek elhelyezése/karbantartása…

(Hasselblad Phocusról valami vélemény esetleg?)
De a fentebbi kérdéseimre is tessék válaszolni. 🙂

Krs

Aperturet is lehet külső vinyon hordani. Mind2nek megvan az előnye, én A3at használok. Lassabb, vannak hiányosságai, de ezt szoktam meg. Ennyi.

Vilmos

Hát először is, nagyon boldog vagyok, hogy a lassan fél éves, de egyelőre elég gyér látogatottságú Aperture Tanácsadó blogom itt szóba- és belinkelésre került.
Nagyon szépen köszönöm, Angelday!

Mivel a vasárnap délután asztal mellett, jó barátok és finom ételek-italok társaságában telt, elég későn értesültem erről a posztról és a kommentfolyamról.

Ami az Aperture vs Lightroom polémiát illeti, én igyekeztem elég alaposan végigtesztelni egyszerre a kettőt, és azt találtam, hogy a Lightroom nagyon jó, de az Aperture a mai 3.1.2 verzióval sem lassú, és jóval stabilabb is, mint 3.0 és további megelőző verziók voltak.

Az összehasonlításról kétrészes, remélhetőleg elég alapos beszámolót írtam, amelyban sajnos pontoztam is, ami rossz visszajelzéseket kapott, de a szöveges értékelést most is abszolút érvényesnek tartom, ami mellett minden szakmai meggyőződésemmel ki tudok állni.

A Photoshop, Pixelmator, Gimp, Acorn és társaik mást célt szolgálnak, mint az Aperture vagy a Lightroom, ezért nincs sok értelme összehasonlítani őket.
Én néha használok Pixelmatort is meg az Acorn-t is, de ha este hazajövök 1200 képpel a kártyán, az Aperture-t veszem elő.
Talán kicsit sántít a hasonlat, de a Photoshop egy überfullextrás együléses luxuskocsi ami még árkot is tud ásni, az Aperure meg egy csuklós távolsági busz, ami egyébként szintén nyújtja az elképzelhető kényelmi funkciók legtöbbjét minden egyes utasüléséhez.

Még ha vakinek nem is nyom a latban az ár, nem is utálja még eléggé az Adobe-t, de jól meg akarja rágni a kérdést, az olvassa el az Angelday által fent belinkelt blogomban a 10. és 11. számú posztot, aztán töltse le mind a kettő demót, próbálja ki őket 30 napon át felváltva használva, végül válasszon a saját benyomásai alapján.

Azért azt elég súlyosnak tartom, hogy az ár nem számít, mert aki nem profi, az úgyis lopott szoftvert használ.

Lenny

Aperturenél azt hittem fel fog robbanni a gépem annyira prögött a venti és iszonyatosan lassú volt a program, használhatatlanul. Igaz, hogy nem mai a gép, de hát ez csak egy képfeldolgozó progi, nem kéne izzadnia… Egy jpg megnyitásával is megszenvedett, hát még ha elkezdtem húzogatni a csúszkákat… 3.1-es MBP, 4 giga ram.
Lightroom meg siklik reccenés nélkül.

karon

Galgogergo: a Capture One Pro egy profi RAW szerkesztő/előhívó/retusáló program (akárcsak a Lightroom vagy az Aperture), míg a MediaPro 1 pedig photo management (rendszerező) szoftver, amilyen funkciói egyébként a Lightroomnak és az Aperture-nek is vannak.

Én Capture One Pro felhasználó vagyok, még a 3-as verziónál szoktam rá, akkor képminőség és sebesség tekintetében is AGYONVERT minden mást. Azóta lassabb lett, a többiek meg fejlődtek kicsit, de még mindig kurva jó szoftver.

Aki szeret RAW fotókkal gecizni, érdemes több ilyen programot is kipróbálnia, van mindenből free trial. A következő dolgokat érdemes összehasonlítani:
– mennyire kényelmes a workflow, hogyan lesz egy SD kártyányi RAW fájlból fullos meg web jpeg
– mennyire automatizálhatóak és kötegelhetőek a folyamatok (batch), pl. rá lehet-e tolni az egy képen kikísérletezett változtatásokat könnyen többre is
– milyen a zajcsökkentés minősége (magas ISO, sötétben készült kép esetében)
– színek természetesek-e

Az Időmilliomos Apuka

Lightroom-ot diák kedvezménnyel vetem meg itt az USA-ban második osztályos lányom nevében $100-ért. Ráadásul egy csomó iskolai projectet azon dolgozunk fel, az egész családnak tanítgatom a használatát. Az Apple diákkedvezmény csak egyetemistákra és tanárokra érvényes, de az Adobe általános iskolásokra is! Örömömben a Photoshop-ot is megvettem 200-ért. Teljes áron soha nem vettem volna meg, ennyit szívesen fizetek érte.

wotan

“minden USA-ban vásárolt ADOBE szoftver csak az USA-ban használható legálisan” – remélem a pokolra kerül aki kitalálta a régiókód meg egyéb, lokáció-függő dolgokat baszki. Szoftver, bitek halmaza, pontosan kib.szott ugyanúgy működik az USA-ban mint HUN-ban.

iTunes és társairól ne is beszéljünk. A dolog az autóiparban is működik
http://totalcar.hu/magazin/hirek/2011/05/27/lampakkal_szivatja_europat_a_vw/

SPS

@Daniel: mint írtam, én anno beregisztráltam egy USA címmel (a Balaton nevű városban 😉 )és úgy rendeltem, simán elfogadta a magyar bankártyám számát. nem hiszem, hogy ez illegális lenne.

a LightRoom esetében van még egy fontos szabály: hacsak valami miatt nem kihagyhatatlan, ne telepítsünk frissítéseket. sokkal jobb nem lesz, de lassúbb igen (ezt az 1.x és 2.x nél is eljátszottam, a 3.-nál nem upgradeltem még).

Daniel

SPS, köszi a választ. Ezzel már úgy vagyok ha kiadok 1-2 ezer forintot, akkor belefér az ilyen “csibészség”, ld. xbox live usa store pl. de amint lehetett megcsináltam a hivatalos magyar accountot, és ott vettem pontokat. Igaz drágább volt, de legalább full legitim.

Viszont ha kifizetek 40-60 ezer forintot egy szoftverért, akkor már nem akarok hazudgálni, hogy hol lakom. Ha Magyarországon akkor legyen az. Ha majd a gyerekem tényleg az USA-ban tanul, akkor megveszem az ő nevére mint Időmilliomos Apuka. 🙂

És végül: írtam ennek a markit nevű cégnek (kösz Zoli), a Home and Student LR miatt, hogy mik a pontos feltételei a magyar diák verzió használatának és milyen dokumentumokat kérnek.

A multiplattform felhasználás amúgy tényleg ennyire triviális mindenkinek, azaz ha megveszem akkor ugyanazzal a seriallal be fogom tudni aktiválni vindózon és macen is egyszerre? Mert ez számomre elég szimpi húzásnak tűnik ha valóban így van, és lehet én vagyok tájékozatlan de ez nem túl jellemző dolog, hm?

Fábián Gábor

Nem lepődnék meg, ha a két oprendszerre külön meg kéne vásárolni a terméket. Ahol grafikusként dolgoztam, ha jól emlékszem külön volt macre és windowsra is. Nem emlékszem, hogy a dobozban mindkét lemez ott lett volna, amelyikkel pedig telepítettem, ha jól emlékszem, csak win volt. Tudtommal más a serial is.

dismay

Jó olvasni ezeket a kommenteket.
Én úgy vagyok vele működik, fizettem érte, használtam egy csomó melóra és sokszor volt olyan helyzet, amikor bejött, hogy volt a Windows-os gépemen egy megbizható cucc, amit nem 2 perc alatt kellett megtanulnom.

De most elővettem a könyvet hozzá, amit karácsonyra kaptam, és rájöttem van mit a Lightroom-ban még tanulni.

Az más kérdés, hogy az Adobe egy nagy barom az árképzésével, igaz élek a gyanúperrel, ha egy szoftvercég azzal nyomul, hogy minél többen használják a tört verzióit a programjaiból:) lásd Indesign, Photoshop a torrent site-okon:(

Gekko

Capture One Pro-nál az az egyedüli vacak, hogy külön külön megjeleníti a raw+jpg- módban fotózott képeket. Szűrni csak egyikre meg vacakolós. Lightroom ezzel szemben egyként kezeli őket alapból.

imiapek

Szerintem gépje is válogatja, hogy sikerült az algoritmust (raw) visszafejteni. 5d-nél nekem aperture, 40d-nél ps/lightroom volt a jobb.

Az Időmilliomos Apuka

Daniel, írjad majd meg, hogy mit válaszoltak a magyarországi diákkedvezménnyel kapcsolatban! Vilmos vagy Angelday szerintem szívesen kirakják majd.

Az USA-ban ezek a szabályok: http://www.adobe.com/education/students/studentteacheredition/eligibility.html

Mindenféle igazolást elfogadnak, hogy általános iskolába járó gyereked van. Évente egyet lehet venni, nem lehet másoknak eladni vagy továbbadni. Remélem Magyarországon is hasonlóan nagyvonalú az Adobe!