7-5 7-6 5-7 6-1

Nagyon csodálkoztam volna, ha Federer harmadikként az ATP világranglistán, 30 éves kora előtt néhány hónappal behúzza a 17. Grand Slam tornagyőzelmét a Roland Garroson Nadal ellen. Eleve Nadal sokkal fiatalabb, övé a salak, remek a formája, jól mozog, favorit.

Az első szettben 5-2-re vezetett a svájci, aztán Nadal zsinórban csinált hét (7 – hetes) game-et. Ez volt az a rész, amit érdemes megvizsgálni. Federer tehát ott áll 5-2-es vezetésnél az elsőben. Nadal a bokaszorítójával is vacakolt valamit, teljesen úgy nézett ki minden, hogy, legalábbis egy 6-3 lesz a vége. És akkor jött az érdekes dolog.

Mindenki más, értsd, tényleg mindenki, egészen egyszerűen elvesztette volna a 5-2-ről a picsába. Nadal nem. Fejben annyira konzisztens az a spanyol ember, hogy én még ilyet nem láttam. Nyomás alatt, megmutatják neki, hogy ki a főnök, és mégis, fogja magát és megálljt parancsol. Megállít.

Federer rövidítésben elnyomta a másodikat is, a harmadikban csodálatosan visszajött és megcsinálta a szettet, viszont a negyedikben Nadal valami olyan lenyűgöző, fantasztikus, élettel teli és professzionális teniszt mutatott fel, amihez ennél is több kellett volna. Federer 110%-os extrákkal tudott néhány pontot (mondom: PONTOT) csinálni, Nadal viszont élete játékát játszotta: agresszív, pontos, gyilkos. Hihetetlen volt nézni.

Björn Borg után másodikként, Rafael Nadal a Roland Garros hatodik tornagyőzelmét csinálta meg Párizsban. Dacára a paraszt-bajuszának, dacára annak, hogy mindig beleharap a serlegbe, dacára annak, hogy Federer is class, nagyon megérdemelte. Fedexnek szurkoltam, de ma leborultam Nadal előtt.

8 hozzászólás

zoltanhosszu

Ugyanígy éreztem, bár amikor 5-2-re ment Federer (amiben volt 3 ász zsinórban), akkor azt hittem lesz ebből valami. Fedex a király pedig, but he didn’t deliver this time.

kotto

Józsi lehet benned bízni. El kellett mennem a 4. szetben és Te vagy az 1. aki posztol a mecsről. Az indexen még semmi.

marchello

most volt a legközelebb az összes Garros döntője közül a győzelemhez, de ez sem volt elég. talán máshogy alakul, ha a negyedik elején abból a 3 bréklabdából megcsinál egyet, de esélye sem volt. ezvan. Fedex már így is a habot keni a tortára, mindent megnyert már ami számít. Nadalnak respect, ő az abszolút salakkirály.

(csak így zárójelben, noha Federer szurkoló vagyok, bevallom szívesebben láttam volna játszani Rafát a szerb terminátor ellen. Izgalmasabb lett volna megtudni, hogy mennyire valós az a zsinórban 4 masters győzelem Rafa ellen – abból ugye kettő salakon – dehát ez nem jött össze)

dawey

Az elso ket szettet lattam, azokat leginkabb Federer vesztette el – erkezik kozepre kozepesen eros szerva, sima fonak lenne, belevagja a haloba. A kovetkezo szerva eros, csavarodik kifele, es fonakkal olyat ut bele hogy Nadal is csak lesi. Annyira inkonzisztens volt a svajci hogy elkepeszto. Mar Djokovic ellen is sokat elarult a 4/25-os break aranya es ahogy sima tenyereseket kiutott a stadionbol. Sajnalom hogy kikapott, mert ez most hatalmas esely volt 🙁

Fudge

Az a fura, hogy teljes mértékben fejben dől el minden. Ha csak a tenisz tudást nézzük, nem lehet azt mondani, hogy Nadal jobban tud teniszezni. De most már Djokovics is hasonló szinten van. Csak azon múlik, hogy el tudja-e hinni, hogy tud nyerni. Federeren Djoko ellen az látszott, hogy nagyon akar nyerni és eszébe sem jutott, hogy kikaphat. Nadal ellen elfogyott az akaraterő, a fordulópont az első szetlabda, ami nagyon picivel csúszott ki.

Azzal egyetértek, hogy nagyon inkonzisztens Fed játéka, Nadal és Djoko sokkal stabilabb. De ettől még meg tudta volna verni Nadalt, ha megvan az első szt 6-2-re pl. akkor nem biztos, hogy Nadal ennyire tudott volna jól játszani, ahogy tette. Nagyon kicsiken múlnak a dolgok ezen a szinten.

Lajos

@dawey, @Fudge:

Az inkonzisztencia a kulcs. Féderer még mindig többet tud a játékról, mint Nadal. Természetesen voltak olyan pontok mindkét oldalon, amiket abszolút megérdemelten kaptak a játékosok, gyönyörű ütések után.

Viszon csak Rogernál volt olyan, nem egyszer és nem kétszer, hogy könnyű, nyerhető és ezen a szinten nyerendő labdákat rontott. Nem is arra gondolok, hogy beleüti a hálóba, hanem középre üti gyöngén, lecsapásokat nem tudott megszerezni, csak néztem.

dawey

@Lajos: eurosporton is ott van az ossszefoglaloban az a labdamenet amikor a halonal Federer teljesen nyero helyzetben Nadal kezere uti a labdat. es teljesen igaza van Fudge-nak is: az 5-2-es forditas utan Federer ugy nezett ki mint aki azt sem tudja hol van es most mit csinaljon