Szentendrei borvacsora

Ivády “ifa” Csaba meghívására kötöttünk ki egy kis HÉV-ezés után Szentendrén a Nemes Nedük Borszaküzlet pincéjében (apropó, hévezés: a kíváló és ingyenes Bpmenetrend nélkül obi lett volna!), ahol a Budai Gourmet fesztiválról elszakadva maga Heimann Zoltán jött és mutatta be a borait.

A pincében nem voltunk sokan, 15-20 embert kell elképzelni. Az asztalfőn Heimann Zoltán. Nekem pedig az járt a fejemben, hogy miért? Miért éri meg neki kiautóznia egy kis borkóstoló kedvéért Szentendrére, három óra nettó hakni, aztán vissza, öreg este lesz már. Valószínűleg azért, mert szereti csinálni, másrészt meg sose lehet tudni. Ez persze az én megfejtésem. Ha az ember elvállal dolgokat, abból mindig-mindig a kaland születik. (Még ha rá is baszunk, akkor is kaland.)


a szerző felvétele

Néhány dolgot megpróbáltam jegyzetelni a hallottak közül:

 • “Ha nincs drága borunk, nem vesznek komolyan bennünket”
 • Agnus Dei (magyarul Isten báránya) nevű borát a felesége neve, Ágnes ihlette
 • “Ági lelkében is benne volt a borászkodás és megélte jól” — ilyen kifejezéseket használ
 • Villányról (Heimannék ugye Szekszárdiak): “Ma Villány egy gyönyörű szép kisvárossá vált, én még emlékszem, milyen volt 20 évvel ezelőtt”
 • Szeptemberben Szekszárdon is tartanak szüreti napokat (honlap), állítólag szépen fejlődik ez a rendezvény is, el kellene menni
 • Heimann Zoltán eredetileg közgazdász, a bor külkereskedelméről írta a diplomamunkáját, aztán a ’90-es években jutott vissza ahhoz, hogy folytatja a borászkodást apja után. Én teszem hozzá, hogy Heimann eredetileg gazdasági ember, ezért is sikeresebb sokkal egyik-másik borásznál.
 • A munkát illetően minden alkalommal hangsúlyozza a nyugati jellegű protestáns etikát. Ez jópofa dolog és meg kell értenünk, hogy a világ több száz évvel ezelőtt is ugyanúgy működött, mint ma, csak nem volt akkor még iPhone, de ugyanazok a rendező elvek mozgatták és működtették az embereket, mint ma — ezt már én tenném hozzá.
 • Heimann olyan bort akar készíteni, amitől az ember megkívánja a saját feleségét
 • A Barbár óta nem védenek le védjegyet, akkor kiderült, hogy egy másik borász is ezen a néven akart piacra dobni bort, azóta úgy van vele, hogy akkor csinálnak egy másik (nevű) bort.
 • “Az ember úgy próbáljon beszélni, ahogy ő magát is látja.”
 • “Összeszorított valagból nem jön jókedvű fing” — nagy igazság, magam is vallom, gyakorlom, mint a protestáns munkaetikát!

Heimann egyébként nagy, az idők során már erősen konszolidálódott showman. Nem kapkod, nem rohan, jól érzi, mikor mennyire van szükség. A bor marketingje során az embernek magát is kell marketingelnie. Nem feltétlen csak így lehet, de a terméket felfelé tudja húzni, ha az ember rá-személyes-marketingel, illetve egy jó terméket lefelé húz az, ha csak a várjuk a csodát vele kapcsolatban. (Édesapámnak az a filozófiája, hogy a jó termék eladja magát, ami igaz is, csak kevés — szerintem.)

Apropó, ha már belementünk a marketingbe, némi kritikával is előállnék. Egyetlen bajom van a Heimann marketinggel: a képi világ nagyon művi és beállított. Több természetességet, és máris jó lesz minden. Talán majd Erdőjáró meglépi. Nézzétek meg ezt a képet (PDF link) és máris értitek:


túl tökéletes — ebből a pózból nem lehet jóízűt szellenteni

Szóval Heimann talán ezért is jár el borvacsorákra, meg azért, mert szeret haknizni, meg jól áll neki a hakni. Nem dolgoztam még vele, ezért azt sem tudom, hogy mennyi ebből a valós és mennyi ebből a projektált tartalom, viszont az a véleményem ettől függetlenül, hogy a bormarketing műfajban Heimann Zoltán egy erős tagja a magyar piacnak.

Borászokat hallgatni, borvacsorákra járni, borokat ízlelni szerintem nagyon jó hobbi. (Apropó, a borokról: nekem fuchsli, kékfrankos és maximum merlot, a többihez még nyápic csiga vagyok.)

6 hozzászólás

HoBa

Nem voltal meg Szekszardi szureti fesztivalon fatter?! Csodalkozom, mert nincs messze a csaladi feszektol… Surgosen potlando! A Bela ter jobb helyszinileg mint Villany es a helyi neduk is vannak olyan szinten, bar a tomeg es az arak is mar kezdenek korrelalni V.-hoz.

kuf

na és milyenek voltak a borok?? 🙂 A “birtokbor” es a cabsav-ja nekem tetszetos.

BGy

Heimannak nagyon jó borai vannak. A bikavér elképesztően jó!
Szulfitosat lehet tőlük fingani, hogy kedvet is csináljak hozzá. :)))