iMessage

Úgy vettem észre, sokan hiányolják az igazi nagy durranást az iOS 5-ből. Elvégre üzenetcentrum, záróképernyőre kirakott fényképező ikon nem tud lázba hozni ma már szinte senkit. Az Apple fogta a meglévő rendszerét és továbbfejlesztette. Ezt csinálják már 2007 óta. Olyan, mintha már akkor tudták volna, hova akarnak eljutni 2011-re, pedig ez nem is igaz, nem tudják ők sem, egyszerűen csak “elegánsan zuhannak”.

Számomra az iOS 5 egyik legfontosabb újítása az iMessage lesz. Az Apple újraírta a meglévő SMS (üzenet) küldő alkalmazását olyanra, ami teljesen simulékony módon épül rá a régire. Egész egyszerűen elkezdünk egy új üzenetet, abban az esetben pedig, ha a másik fél is iOS 5 felhasználó, azonnal “iMessage” módra vált az alkalmazás, mi ebből csak annyit veszünk észre, hogy elkezdhetjük írni a “gazdag” üzeneteket. Képeket, videókat kapcsolhatunk hozzá, olyan hosszan írhatunk, ahogy csak szeretnénk.

Azért fontos ez az újítás, mert azonnal, telepítés és a felhasználó kifejezett kérése, vagy tudta nélkül kapjuk a gazdag SMS küldés funkciót — mégpedig gyakorlatilag ingyen, hiszen nem a hagyományos SMS/MMS gatewayeken át megy a dolog, hanem simán a 3G hálózaton (most abba ne menjünk bele, hogy technikailag egy MMS hogyan továbbítódik).

Nálam pillanatnyilag az egyik legtöbbet használt alkalmazás az SMS app (mellette az email és a böngésző). Viszont hogyan használom? Igyekszem mindig 160 betűben megmaradni és ezért ékezetek nelkul gépelek, nehogy véletlen nyomjak egy ű-t, mert akkor egyből 70-ről indulok, hiszen agyrém módon belerakja az UTF-8 fejlécet. Ráadásul valamiért nem tudok egynél több üzenetet kiküldeni, azt valamiért MMS formában akarná az iPhone, MMS-t meg nem akarok küldeni a csomagom terhére. Fényképet egyszerűen emailben küldök a másik ember emailjére, teljesen jó az is és előrevetíti az iMessage-et, a felhasználás ösztönösen megtörténik.

MMS-t soha nem küldtem, viszont emailben fotót annál többet. Az SMS és MMS csomagokat nagy lehúzásnak gondolom a szolgáltatók részéről, és gyűlölöm azt a világot, ahol 160 byte elküldéséért fizetnem kell külön. (Állítólag a szolgáltatók is a keynote-on értesültek erről az üzenetküldő alkalmazásról, pupilláztak is nagyokat.)

Apropó, emlékeztek még, mekkora nyilvános felhördülés volt 2007-ben, hogy nincs MMS a telefon szoftverében? Micsoda kibaszás, velünk! Se copy-paste! Nem kell iPhone, csak a fanboyok veszik! Aztán lett az is, most meg továbblép az Apple.

Az én telefonon tárolt kontakt-adatbázisom 10%-ának (60 db a 600-ból, sok) van Viberje, ezekkel már ma is “ingyen” tudok SMS-ezni. Ne felejtsük el, hogy ezek az emberek külön értesültek erről a VOIP szoftverről, sőt, feltették maguknak és használják is. Ennél tehát többnek van szifonja, iMessage-ezni is többen fognak.

A baráti társaságom alapvetően iPhone 3GS, de sokkal inkább 4 felhasználó. Szinte ritkaságszámba megy az, ha valakinek nem iPhone 4-es készüléke van. A múltkor ezen komolyabban is eltűnődtem, amikor egy 10 fős asztaltársaságban 2 embernél volt 3GS, a többieknél kivétel nélkül 4 — rondábbnál rondább tokokban, meg fóliákkal. Sőt, olyan embereknél is láttam már iPhone 4-et, akikről meg voltam győződve, hogy a büdös életben nem fognak Apple terméket vásárolni. (Ez csak az én homoszexuális környezetem lenne, vagy tendencia? Ráadásul mondom, azt venni észre, hogy mindenki iPhone 4-et vesz, függetlenül attól, hogy valaha is kapcsolatba léptünk volna egymással.)

Egyszóval nálam úgy fog kinézni a dolog, hogy a legtöbbnél, de különösen azoknál, akikkel amúgy is SMS-ezem, iOS fut. Onnantól meg aztán jöhetnek az MMS képek, hosszú SMS-ek, akármik, automatikusan, tisztán, higénikusan. Remélem nyílt szabványt csinál belőle az Apple és akkor penetrál majd másfelé is.

Szeretném jelezni, hogy nekem nem érdekem az, hogy minél több ember használjon Apple terméket. Nem vagyok részvényes, nem érdekel a kérdés, nincs Apple boltom, hogy elfogult lehessek — szarok a fármra, bázmeg.

39 hozzászólás

Ger

iOS Wave?
Persze, tudom, nem az, meg az nem is volt (RIP) zárt, de a platformfüggőség (Apple-Apple) erős korlát lesz.

tommybravo

Egyszer olvastam egy irományt valami fejlesztő fickótól, hogy mit tegyünk, ha kész a produktum, az emberek használják, mi pedig szeretnénk továbbfejlődni. Az egyik ötlet az volt, hogy nézzük meg, mik azok a “hack”-ek, amit sokan használnak, mert valami funkciónk nem elég jó vagy kényelmes nekik, valami funkció hiányzik. Végülis erről szól az apple által átvett notification rendszer és erről szól ez a neten keresztül üzenünk téma is. Sok sikert, örülünk, hogy figyelnek a vásárlóikra.

árpi

Kis technikai korrekció az “UTF-8 fejléccel” kapcsolatban:
Ha olyan karaktert pötyögsz be, ami nem található meg az eredeti GSM 7-bit alphabet-ben, akkor a telefonok nagy része, így az iPhone is átvált Unicode (UCS2)-re. Ez azt jelenti, hogy innentől minden karakter 16 biten tárolódik,
így ki is jön a szomorú tény:
Due to the fact that each UCS2 character requires 2 bytes, the SMS message length is reduced to 70 characters. 140 bytes / 2 bytes = 70 characters

Az UTF-8 is persze egy Unicode kódolás, de sokkal gazdaságosabb. Az “alap latin betűk” (ASCII) UTF-8-ban is 8 biten tárolódnak (anális retentíveknek 7 biten), a trükkösebbek pedig változó méretben. De ilyen sajnos nincs az SMS szabványban.

Továbbá egy UTF-8 doksinak tényleg lehet pár biteos “fejléce”, de egyrészt nem jellemző, másrészt nem kötelező, harmadrészt akit még ez is érdekel, az olvassa el itt: http://en.wikipedia.org/wiki/Byte_order_mark#UTF-8

vbencze

“Ez csak az én homoszexuális környezetem lenne, vagy tendencia?”
nem. ma voltam egy üzleti ebéden a balom mellett ülőnél i4 egy ocsmány bumberrel jobbról egy fehér 3GS tulaj. (ja és nekem szintén 4es) esküszöm már szégyellem elővenni, anno azért vettem iphonet mert ritka volt bazz..

Somez

A post csattanója szerintem a “szarok a farmra” klasszikus volt. Még mindig röhögök 😀 Jó vagy Józsi!

Asszem

Na én ezt sosem értettem meg, mi ebben a nagy durranás, de az is igaz, hogy SMS-t szinte kizárólag fogadok, végszükség esetén írok, minden mást e-mailben tolom, azt meg ugye már tud, és nem kell hozzá iOS partner.

Kicsit olyan ez, mint a FaceTime. Jó-jó, de a must have helyett csak nice to have.

Inkább csináltak volna widgeteket, vagy valami fantáziadúsabb értesítési rendszert.

Gekko

Ez a tok és fólia dolog nekem is saras kézzel szembenyúlás.

Mért jó, hogy külön program a telefon védelme és külcsínjének ápolása?
De tényleg? miért jó olyan telefont használni, ami 20% plus thinner és extra special bjutiful a borítás, ha védőfóliától sötétebb és vacakabb a monitor, ami persze karcos is lesz (mármint a fólia), és ugye az akármiylen tok miatt már sehol nincs a vékonyság haszna. Pláne, hogy a tok miatt külön program annak hordozhatóságának, pakolhatóságának megoldása?

Asszem

Gekko: én például vastagon szarok arra, hogy néz ki a telefon, sőt még azt is elviselem, hogy kicsit féltégla lett, viszont _gyerekbiztos_. Nekem most ez többet számít, mint a külső.

Plusz a városban néha nem is bánom, hogy nem ordít róla, hogy egy iPhone 4-es, hanem úgy néz ki, mint vlaami értéktelen, ócska szar.

Bel Riose

Egy kis kiegészítés az új iMessageshez:

Onnan lehet tudni, hogy mobilneten keresztül küldesz üzenetet, hogy kék színűre vált a “Send” gomb, és az elküldött üzenet színe is kék marad.

Ha SMS-t küldesz, akkor zöld a send gomb, és a chat-threadben is zöld színűen jelenik meg amit elküldtél.

Mindezt a rendszer automatikusan csinálja, neked nem kell semmit kapcsolgatni, ha iOS-es telefon van a telefonszám mögött amire küldesz üzenetet, egyből kékre vált a gomb.

Chal

Kicsit reménykedem hogy jabber alapú lesz, és ezáltal transzparens a világ azon része felé, ahol nem skype-ra meg msn-re épül a _céges_ üzenetküldő.

minicoreduo

En meg mindig androidos htc-t hajtok. Ezzel lehet legalabb telefonalni.Email nagyon ok, mas meg nem kell.

Evek ota nem tudom magam ravenni az iphone beszerzesere. Nem celszerszam.

Munkás István

Valaki világosítson fel, hogy ez miért jobb, mint az e-mail? E-mailben is korlátlanul küldhetsz minden szart, bármilyen telefonra/gépre, nem kell iOS usernek lennie a címzettnek. Ingyen meg nyilván egyik sincs, hiszen adatforgalmat generál ez is, az is. Ehhez is kell mobilnet vagy wifi, meg az e-mailhez is.

Vs

Nem jobb, sőt igazából szar, majd kínlódva fogom használni a többi ratykó apple fanboy/girlel. Ez a kibaszott keresztünk, köszi az aggódást.

citrom

Tudom, nem ez a post lényege, de csak azért is: valahogy én bármelyik nokiámmal küldhetek 160 Ű-t, és mégis csak 1 smsként fog elmenni.

Vágási Matyi

@citrom: A szolgáltatófüggő E52-m karakterkódolása üzeneteknél alapból csökkentett támogatásra van állítva, vagyis az ‘é’ kivételével semmit nem küld el ékezetesként, de az ‘ö’ és ‘ü’ játszik. Ha átállítom teljes támogatásra, akkor a fent említettek szerint történik minden. Amúgy a szolgáltató kihasználja, hogy a balra dőlő ékezetek átmennek, ugyanis minden SMS-ben úgy ír.

Irigyelhető feature az iMessage, a következő telefonom remélem tud majd valami hasonlót.

Z. T.

Egyszer talán majd az iMessage-hez hasonló megoldások miatt a szolgáltatók bevezetik az ingyenes (vagy jelképes 1 ft-os) sms-t. Eléggé vérlázító, hogy miközben LTE-t, 4G-t meg minden kisfaszomat fejlesztenek, 160 byte-nyi adatért képesek legombolni a szerencsétlen ügyfeleket. Könyörgöm, 160 byte az 8 szaros IP-csomag fejléce…

lukizoli

Homokos vagy? :-)))

Én szívesen ülnék olyan társaságban ahol “mindenkinek” ájfónja van, mert nekem az a tapasztalatom, hogy ciki ha csak 1 vkinek van…

CharlieBrown

Nyilt szabvanyt? Penetral masfele is? Jaja. A rim-tol penetralt az apple-hoz, csak ott blackberry messenger a neve,es mar vagy kurvaregota vorkin’ fajn. Jo lenne, ha nem ugy adnank el ezt a ficsort, mint valami kibebaszottnagy apple fejlesztest.

jplush

Én nem tudom, de otthon senki nem vágja a Whatsapp nevű appot? Külföldön már elég régóta hódít, leginkább azért mert elérhető iOSre, Blackberry-re (otthon ez sem hódít, külföldön mindenkinek van egy) és Nokia rá is. Nekem 260 kontaktom közül 84 használja, ingyen chatelek velük, küldök képeket eszköztől függetlenül már szerintem legalább 2 éve. Ezen az imessenger sem fog változtatni mert túl sok a BBs ismerős.
Jah amúgy meg a szolgáltatómnál havi 1500 Ft az éjjel nappal ingyen hívás és a korlátlan SMS. 🙂 Magyarországon minden lehúzás.

XJS

De most komolyan, feltalalodik 2011-ben egy uj, oprenccer fuggo chat kliens ami egyedul az sms-el meg sajat magaval kompatibilis? Ingyenes, mert 3g-n megy? Ugyanmar. Van pld a Trillian (.im) amiben pont leszarhatod, hogy a usernek gtalk, msn, skype, ym, barmilyen jabber, xmpp, fb chat, mifaszom szolgaltatasa van, es eppen melyiken van online. Ha akarod full history van barmelyik klienseden, elkezdesz egy beszelgetest a mhelyi gepen skype-on, utazas kozben msn-re valtasz, es otthon gtalkon fejezed be. Na, valami hasonloba kellene az sms-t integralni, az kiralysag lenne, de egy platformfuggo uzenetkuldes annnyira, de annyira lama dolog manapsag. Mintha bejelentettek volna az icq tamogatast, bazz.

alex

“mitől jobb, mint egy msn kliens?” (vagy whatsapp, vagy n+1 third party cucc) Attól, hogy rajta van a telefonon, és nem kell bejelentkezni, nem kell kontaktot fölvenni, nem kell kitalálni, hogy az enemy rajta van-e azon a third party (szintén zárt) rendszeren, amit használok, vagy hogy akkor ő melyiket használja (whatsapp, msn, facebook…), hanem egyszerűen megnyomod a nevét a telefonkönyvből és írsz.
És persze a legjobb: nem küldenek animált smiley-kat meg nudge-okat meg egyéb faszságokat.

Mitől jobb, mint egy email? Attól, hogy olyan is elolvassa, aki amúgy szarik az emailre, vagy azt pl csak munkára használja vagy csak ritkábban néz bele. Vannak bizony még olyan emberek, akik nem szeretnek telefonon emailezni, még ha megoldható is.
SMS jellemzően privát, gyorsabb kommunikációra való, az email nem annyira realtime, inkább munkára. Persze, gyakorlatilag nem lassabb az email, de ha emailed jön, vagy megnézed vagy nem, ha SMS, akkor a legtöbben azért nyúlunk a telefonért.

Egyébként a hosszú SMS megy iPhone-on is, józsinál gixer van

jp

alex: whatsappen a telefon szamod az azonositod, ergo amint felrakod egybol latod kiknel fut, nem kell senkit felvenni. Bejelentkezni sem kell, animalt smiley sincs.

alex

jp: akkor ez egy korrekt cucc, nem tudtam, hogy ilyen már van, egyértelműen kipróbálásra érdemes ezek alapján
De pont ez a hátránya, hogy nincs ott minden telefonon, nem tudnak róla az emberek. Én pl. lényegesen több híreket meg review-kat olvasok iOS ÉS android és BB és egyéb mobilos témákban annál, mint amennyi időt érdemes lenne szánni az egészre (részben ez a munkám), mégsem jutottam el odáig, hogy a whatsapp egy n+1. msn klónnál valójában több. És akkor még ott vannak az a többség, akik nem mobilokkal foglalkoznak, ők meg még ennyire sem tájékozttak. Ezzel szemben az iMessage meg ott lesz a telefonokon, és seamless integrálták az sms-sel.
Persze másfelől meg az iMessage nem multiplatform, szóval nem egyszerű a kérdés.

jp

alex: ezert irtam, hogy szamomra furcsa, mert kulfoldon teljesen elterjedt. Meg olyan kolleganok telefonjan is fent van, akiknek tenyleg fogalmuk sincs az egesz szakmarol. A fonokeimnek, a recepcios csajnak, mindenkinek. Sot! A jo multkor elmentettem az automentos szamat – jol johet az meg – es hopp, latom neki is fut whatsapp. 🙂
Ja es teljesen nativ app kinezetu az egesz.

dat

Azért tegyük hozzá:

-email jobban kereshető. Nem véletlen küld az ember magának is néha mailben dolgokat
-az nem hiányzik, hogy amit eddig mailben kaptam a “kedves” ismerősöktől (“nézdmegeztacicásvideót”) stb, az most instant mint kvázi sms ugráljon az arcomba. Az, hogy egy sms pénzbe kerül, az pont azért jó, hogy “haver, ha az időmből akarsz egy szeletet instant, akkor azt gondold meg kétszer is”. Cserébe az sms-nek megmarad az a prioritása amit más is említett, hogy jó eséllyel AZONNAL elolvasom és foglalkozok vele. Mostantól viszont nem biztos…

Chal

Érdekes irányba vittétek a threadet…

Tudott az ios eddig ilyet? Nem. Ezután tudni fogja? Igen. Hogy a pék faszába jön ide az, hogy ilyet tud az MSN is, meg hogy világmegváltó funkció, illetve hogy ki kitől mit meg hogyan lopott? Meg egyáltalán, kit érdekel? Eddig nem volt ilyen az iosban, most van. Ennyi. Nem kell ebbe többet belelátni.

jp: amúgy nem általánosítasz kicsit durván? Maradjunk annyiban, hogy ahol Te vagy, ott valamiért nagy divat ez. Máshol meg más (pl Viber) hódít. Nekem is rengeteg külföldi ismerősöm van (bb-vel, iphone-val, mindenfélével), de nem tapasztalom amit írsz.

Chal

Az emailt amúgy ne keverjük ide, az nem egy azonnali üzenetküldő protokollra épül. Aki egy kicsit is ismeri, hogy hogy műkdöik az SMTP, az tudja mire gondolok.

Dale

Talán nem tudjátok, de Amerikában olyan cudar világ van, hogy mobilon a fogadott hívásokért és a fogadott SMS-ekért is fizetsz mint a katonatiszt. Vannak unlimited text csomagok, de nem biztos hogy megéri ha nem használod ki, ugyanakkor ha valami “kedves” ismerős pár karakteres szmájlikkal bombáz sms-ben azt megérzi a pénztárcád. Pláne ha kéretlenül hülyeségeket küld MMS-ben, megállítani se tudod, de fizetsz. Emiatt (is) remek lesz az iMessage az arra képes eszközök között, már csak meg kell válogatni az ismerősöket mobil alapján ami egy újabb kihívás. 🙂 Sötét középkor ami ott a mobilokkal megy, ha olyan számról kapsz hívást amit nem ismersz, jobb ha fel se veszed mert azért is csak te fizetsz (főleg prepaid kártyával), a másik fél meg jó eséllyel csak hallózik majd fogalom nélkül mert félretárcsázott.

Lenny

Aki azon rugózik, hogy mitől jobb mint egy msn kliens vagy a Whats app vagy bármilyen chat kliens, hát megsúgom mitől: attól, hogy az előzőekhez be kell legyen kapcsolva a push ami a legnagyobb aksiszopó és pl. én kurvára nem használom emaitt. iMessageshez meg nem kell a push. Ennyi. Ja, aki az emailre írta, hogy azt is azonnal megkapod annak üzenem, hogy ahhoz is kell a push, hogy azonnal megkapd. iMessages rulz.

Imi

A 70 karakteres sms vs ékezet problémára egy lehetséges megoldás:http://smshunencoder.blogspot.com/
A programmal pc-ről (sajnos mac-en nem megy) lehet sms-t gépelni, az ékezeteket kicseréli a balra dőlő verzióra, majd a qr kódot beolvasva telefonnal lehet küldeni. Kicsit bonyolultnak tűnhet, de tapasztalatból mondom hogy gyorsabb mint telefonon begépelni az sms-t.