Combo breaker

Épp most fedeztem fel, hogy 2008 karácsonyán már posztoltam, és noha ma már másképp szövegeztem volna meg, a dolog média része még mindig releváns. A névváltoztatásommal kapcsolatban többen kérdőjeleket küldözgettek, de szeretném közölni, igen, innentől tényleg Schaffer József vagyok (telefonokban is átírható, plz do), esetleg TGFKAS (the gamer formerly known as Sasvári).

Álljon még itt a Schaffer család:

Ő volt az, aki Sasvárira magyarosította a nevét. Jobbra tőle az én apai nagyapám, balra pedig Schaffer Gyuri bácsi, aki a névváltoztatáskor már 21 éves volt, és rá automatikusan nem került érvényre.

Többen kérdezték, hogy nem zavar-e, hogy rengeteg adminisztrációs terhet ró a nyakamba a dolog — így van, és nem zavar, sőt, nem is értem a kérdést, hiszen lényegtelen technikai dolgok nem állhatnak útjába ennek, ráadásul számtalan vicces szituációt eredményez.

Valaki kérdezte, hogy mi a menete, az anyakönyvvezető hivatalnál van erre formanyomtatvány, de meg is kell indokolni a kérelmet. Én ehhez lekértem (bocsánat: édesanyám kérte le nekem) a dédnagyapa anyakönyvi kivonatát, amiből látható a rokoni kapcsolat. Miután megtörtént, megkaptam postán az új anyakönyvemet és annak igazolását, hogy én ugyanaz a személy vagyok, el lehetett menni az okmányirodába új személyit és útlevelet (két külön számmal, persze) csináltatni. És akkor még nem említem az adókártyát, jogosítványt, TAJ kártyát, amiket még nekem is meg kell majd csináltatnom valamikor.

Egyébként nem csináltam volna meg, ha nem házasodtunk volna össze Bader Lindával (akinek szintén német a neve, de ezt még ki kell pontosan nyomozni — nem ez alapján ismerkedtünk össze annak idején az IBS-en, de érdekes szinkronicitást eredményez). Úgy gondoltam, hogy ez van olyan horderejű dolog, hogy érdemes és lehetséges is véghezvinni. Nem akartam erről ilyen részletesen posztolni, de többen érdeklődtek, úgyhogy tessék. Másrészt ennek kapcsán újra elmondanám, hogy a házasságkötés ceremóniarésze jó dolog és érdemes megcsinálni. A filmekben csak egy snitt szokott lenni, pedig az maga a film.

54 hozzászólás

H2CO3

Ez de durva… Ezt se fogom egyhamar megszokni! Mindenesetre nagyon szép dolog a családi ahgyományok tiszteletének ez a megtestesítése! 🙂

klarky

Én ugyan továbbra sem értem a dolgot, de ti tudjátok, ha jobb az új név, hajrá.

Én hülyét kapnék, ha holnaptól más névre kellene hallgatnom, máshogy kellene aláírnom.

És ilyenkor olyanokat is átíratsz, mint pl. a diplomád? Vagy viszel igazolást arról, h az te voltál anno?

Balambér

Én meg direkt nem akartam felhozni a dolgot, mert ugye magánügy, de ha már ilyen részletesen kiposztoltad a (technikai) részleteket, akkor mégis rákérdezek: miért?
Mi a pontos motiváció?

Abszolúte előítélet és állásfoglalás mentesen, ténylegesen színtiszta kívncsiságból kérdezem.

klarky

Én értem, h ez a régi családneved, de te anyakönyvezve Sasvárnak vagy ha jól gondolom, ugye?

Na most, ha bárki elsétál a levéltárba és kicsit kutakodik, majdnem biztos, hogy legkésőbb az dédnagypapáját követően talál egy olyan ágat, ahol volt magyarosítás, névváltoztatás, stb. Mégsem teszik meg sokan azt, hogy 30on túl visszaváltoztatják.

Erre próbáltam utalni…

(Nem tudod, h hol a diplomád? Miért?)

Én amúgy kisiskolás koromban szerettem volna keresztnevet változtatni. Azt szajkóztam a szüleimnek, hogy Martin akarok lenni, Martin Lee Gore, a Depeche Mode billentyűs/énekes/zeneszerzője után. Még jó, hogy nem engedték 🙂

cinty

Kellenek a gyökerek és mért is ne ragaszkodni hozzá.
Ha belelendülsz itt alul is átírhatod a blogodban az infót.

Zeusz

Azt viszont ne nyilatkoztassuk ki generáliaként, hogy a ceremónia része jó, és érdemes megcsinálni. Van, akinek működik, van, akinek nem.
Énis, ugyanúgy mint minden 30+-os rengeteg esküvőn vettem részt a sajátom előtt, és tudtam, hogy én nem akarok 200 embert, de még százat sem. Nem akarom a családom sosem látott részét. Ha eddig nem érdekeltem teszemazt a nagymamám testvéreit, meg a másodunokatesókat, akkor most se érdekeljem őket. A családi vacsorára 27 embert hívtam. 27 ember jött el. És nem volt cigányzenekar agybaszó sramlival, senki sem akart bebaszva vonatozni, viszont az elvált szüleim respektív családtagjai 10+ év után újra beszélgettek egymással, és ez sokkal többet ért, mint bármi más.

fraki

Patinásabb a Schaffer, századeleji hangulatot idéz. Self brandingben némileg visszavet persze, dehát költsége mindennek van.

Gekko

Ahogy már fentebb feltették a tényleges motivációra való kérdést valóban ez az olvasói szemmel a kétségünk alapja. Mármint hoyg nem tudjuk miért jó nem az édesapád nevét és az általa születésedtől viselt nevet továbbvinni.
Persze lehet, hogy a névváltás oka olyan indok volt amit a család magán hordozott eddig.
De pont ezért kérdezik sokan. De lehet hogy ez a nem publikus rész.
Mer jogos az a kérdés, hogy akkor akár én is vezetéknévváltoztatok mert tényelg msá volt a családfa x-edik felmenőjének neve.
Szóval ezért kerekedett mangásan az olvasók szeme. Főleg magyarként az általános iskolásnak is felfogható Sasvári-ból “idegen”-re váltás, mint ahogy klarky is írta.

fraki

“— lol”

What? Csak egy triviális dolgot írtam. Azért a “Sasvári “Angelday” József”-nek volt egy csengése, annak lőttek. Lesz majd helyette más persze.

karon

hát bazdmeg nekem sasvári maradsz, ahogy a moszkva teret se fogom mostantól máshogy hívni. mégcsak nem is arrogancia ez, pusztán a szokás hatalma.

az esküvőhöz gratulálok, áljon meg sok egészséges gyermekkel a jóisten!

karon

kínzó webhoszting-technikai kérdés: kedden miért van inkább hétfő a wordpress szerint?

Andras

igazabol nem is ertem miert iteli el par ember a nevvaltoztatast. nem mindegy nekik,hogy hivnak teged? 😀
mindenkinek maganugye, es azt sem ertem,miert kell barmilyen ‘extravagans’ lepeseket megkerdojelezni. tipikus, hozzaallas.
szerintem jol tetted, a csalad nyilvan fontos szamodra, es igy legalabb tovabbviszed a neved. raadasul majd ha 2200 at irunk, akkor a leszarmazottad majd latni fogja,hogy ‘ej, ez az Angelday ük-apam’ visszavaltoztatta a nevet 🙂
beszelni fognak rolad, ez a lenyeg 🙂

klarky

“— látod, ez a különbség”

A kettőnek semmi köze egymáshoz.

zeusz: ++++++++1 !!!!!! (nagyon igazad van)

speed

ez a kep valami kurvajo 😀 amugy Jozsi, nalatok nem volt ilyen, hogy te akartal valamit, Linda szulei meg nem (vagy forditva)?
En, ha valaha eljutok arra a pontra h hazasodjak, ettol tartok, hogy az anyós meg az após bele fog dumalni, es ha nekem az nem tetszik, en bizony nem fogom azt mondani, hogy legyen, ha nem fogja fel, és tolja a sajat hulyeseget, elkuldom a halalba, aztan johet a sertodes… elvegre a sajat eskuvomon ne az legyen, amit a szulok anno elbasztak, es itt akarjak ujraelni..

jp

Haha, a kepen Linda annyira merev pozicioban van, hogy ugy nez ki mint ha egy kirakat babuval ugranal a magasba. 😀

tms

1972-ben amikor megszülettem, nem tudtak úgy anyakönyvezni, ahogy azt valóban kellett volna… bő 15 éve hirtelen elhatározást követően részben visszavettem a családi nevem, hogy továbbmenjen… Ma már a lányom és a fiam ezen a néven “fut” 🙂

teljesen normálisnak tartom ezt, nem is értem az ellenérzéseket

ui: én is sokat szívtam az akkori belüggyel, a papírokkal, de már túl vagyok rajta

csite

Én a helyedben felvettem volna a Plastik nevet is akkor már! 🙂

Amúgy meg tökéletesen megértelek, és jó döntésnek tartom a visszanyúlást az eredeti névhez.

citrom

Írhatnál inkább a név eredetéről, oké német, de pl sváb? szász?
Egyik nagynénémnek az anyakönyvező elírta a nevét, azóta ő két ‘r’-rel írja azt amit mások eggyel.
Mondjuk csak lányaitok születnek, az mekkora ciki lesz majd. 😀
Felugrásos kép király, csak az a tengerPS az nem kéne.

M

Szerintem tök jó, hogy ilyen elhatározásra jutottál, bár azt hiszem én a helyedben nem léptem volna meg pont a technikai macerák miatt. Pedig már gondoltam rá, igaz az én indítékom sajnos más, én pont hogy nem szeretném a családom nevét hordani. Jobban belegondolva már nem érzek így, az idő feledtet, vagy mi 🙂 No de nem untatlak a saját hülyeségemmel, helyette inkább gratulálok az esküvőhöz 🙂

Lenny

Akkor má’ mé’ nem Éndzsöldéj József? Úgy a Lakatos Kevinkosztner vagy Orsós Vinetu mintájára. 😛
(btw a Sasvári szerintem szebb “lejtésű”. Volt.)

csiga

Előre bocsátva, hogy teljesen és tökéletesen magánügynek tartom a névváltoztatást, de én azért kicsit furcsán érezném magam, ha a gyerekeim 30 évesen hirtelen eldobnák a nevemet, még akkor is, ha 200 évvel ezelőtt esetleg nem a mai formájában írták.

Btw, nekem is 25 ember volt az esküvőmön, hányok a hagyományos, vőfélyes, vonatkozós, menyasszonyszöktetős esküvőknek még a gondolatától is.

cegg

Illusztráció: Nagyapám a dédnagyapámmal együtt magyarosított 15 éves korában. Haláláig nem szokta meg a nevét, de az apja és Magyarország iránti tiszteletből nem változtatta vissza akkor sem, amikor már egyáltalán nem kellett tartani “haza”telepítéstől. Ahogy az anyanyelvét sem tanította meg a gyerekeinek.

cegg

(Én nem értettem vele egyet, de nyilván ő más korban élt.)

A.

Nemreg koltoztem Nemetorszabol Budaors melle. Erdekes latni a rengeteg svab emleket. Es erdekes volt elotte Svabiaban talalkozni sok emberrel, akiknek a szuleit innen telepitettek ki, de mar csak annyit tudtak magyarul, hogy “Istenem”. Furan kavarta meg a XX. szazad emberek sorsat. Ismerek Nemetorszagban elo erdelyi szaszokat, svabokat, akiket Ceausescutol vasarolt vissza Kohl. Az erdekes, hogy ok odakint is magyar svabok, magyar anyanyelvvel, magyar identitassal, roman szuletesi hellyel, nemet papirokkal, nemet csaladi es magyar keresztnevvel.

Jozsi, ha te ugy erzed, hogy a Sasvari csak egy avatar volt a Schafferre, akkor gratulalok, hogy bevallaltad, es atleptel az ezzel jaro burokracian (bankok,szerzodesek,meg ami jon). Mindenesetre nekunk akkor is Plastik Jozsef maradsz :), srry 🙂 Talan nehany ev mulva magyarosithatnal Muanyag Jozsefre…

hbbalazs

Tökmindegy, hogy Sasvári vagy Schaffer, legtöbben úgyis Plasztik Józsiként ismerünk. 😀

hbbalazs

A. : Muanyag József 😀
Műanyag Média, A Műanyagról, Editor of Műanyag media, muanyag.hu … biztos, hogy jó ötlet? 😀

DnP

Fatter, szegeny Link laba valami rettenet modon van odaPSezve arra a hatterre 🙂 Valamit mahinalj mar vele legyszi. Masoknal 1 pixel hiba utan villamosszekert kajbalsz, itt meg tenyeri pamocsolt barmolast kozszemlere teszed…

rollosoffice

mint gyakorló sváb kérdem, h az új neved ejtése Seffer v Sáffer?
(Schäffer v Schaffer volt-e az eredeti?)

Mefi

Érdekes, én is simán változtatnék nevet, bár én teljesen más okokból kifolyólag, de egy biztos: az adminisztráció és az esetlegesen abból adódó kellemetlenség sosem szabad hogy kedvét vegye az embernek, elvégre ezek elvek, vagy mi.

Aranyosak vagytok ezen a képen. 🙂

payskin

Van olyan ismerősöm, aki szintén huszon+ éves korában Vasból visszakonvertálta magát Weiss-re. Az indoklás pont ugyanaz mint itt is. Van ilyen.

A.

rollsoffice, szerintem a Schäffer kiejtésben inkább a séfferhez áll közelebb,mint a sefferhez, a Schaffer meg a safferhez,mint a sáfferhez.

Péter

>>>Azért a “Sasvári “Angelday” József”-nek volt egy csengése, annak lőttek.

Shaffer “Bivaly” József alias Angelday

??

DnP

Józsi, gmailes címeddel mi lesz? 🙂 Gtalkon ott figyelsz sasvariként… azt is lecseréled?

Mcemru

én sem értettem ám, de fds segített egy linkkel

amúgy a sárga nike zúzó!
🙂