A szakma hígságáról

Elkezdett kibontakozni egy érdekes diskurzus a szakmáról a megújult FCP X kapcsán, ami egészen közeli belépési élménnyé teszi a korábbi presztízsszakmát. (Mondom ezt annál inkább, mert gyakorlatilag iMovie felhasználóként azonnal birtokba tudtam venni a szoftvert.) Koponyanyimonyo viszont egy érdekes aspektusra hívja fel a figyelmet, arra, hogy ennek a vesztese maga a “szakma” lesz, pontosan ugyanúgy, mint a DTP esetén:

Mint talán mindenki előtt ismeretes, a DTP szakma jelenleg erőteljes döglődésen megy át, ami többek között oda vezethető vissza, hogy ezt a valaha megbecsült, míves szakmát (tipográfus, betűszedő) elárasztották azok, akik öt-hat éve, tizennégy évesen letorrentezett Photoshoppal összeeszkábáltak valamit. Nos, innentől kezdve ők a grafikusok, akik 80-100 ezer forintért elmennek bárhová dolgozni, szépen kitúrva a korábbi garnitúrát, akik – kissé talán naivan – belekényelmesedtek a helyzetükbe. Ők két részre szakadtak: egyrészt azokra, akiknek MÉG van munkájuk, másrészt azokra, akinkek MÁR nincs, és grafikusként annyi az esélyük, hogy lesz, mint hogy Handrás felinstallál egy XP-t. Erről van is egy nagyon jó cikk valahol, mindjárt előkeresem (http://www.kreativ.hu/cikk/kihalnak_a_dtp_sek_)
Az senkit nem érdekel, hogy ezek a fiatal csókák mennyire értenek a szakma finomságaihoz (tipó), neadjisten a nyomdához (se munkavállalói, se munkaadói oldalról), hiszen fiatal még b@sszuk ki, ott zsizsegnek a küszöb előtt még kétszázan.

Nos, könnyen lehet, hogy a sokkal fiatalabb videó-multimédia iparban is egy ilyen robbanásszerű generációváltás lesz, méghozzá nagyon gyorsan: hiszen minden valamirevaló portál, e-újság videós anyagokkal is operál. Kell a sok vágó, akiknek nem kell tudnia mi az, hogy interlacing meg EPS, csak filmezd le az anyagot fiam (lehetőleg himbálva a kamerát, mert az úgy trendi), aztán csapd össze bármiben, de legyen benne az a vicces animáció, amit a plastikon is láttál.

Szóval, szerintem itt a probléma: egy korábban profinak számító program (ami kurvára nem profi szabvány, legalábbis ahhoz képest, amit eddig profi szabványnak kezeltünk), rászabadítja a dzsungelt a videóvágó szakmára. És ez pont úgy fáj, mintha megcsalt volna a csajod…

Erre írom ezt:

Személy szerint engem is zavar, hogy hígulnak a szakmák. De ez egy olyan jelenség, ami ellen — így — nem lehet harcolni. A minőségi munkával lehet. Persze Magyarországon arra soha nincs igény és kereslet, pénz, ezért aztán a technológiák fejlődésével a tökéletes eróziónak lehetünk szemtanúi.

Gáz? Nemgáz? Kell-e a géprombolás? Discuss.

60 hozzászólás

doors

A hígulása nem biztos, hogy jó szó. Ugyanez, hasonló játszódott le pl a fényképezo”iparba, mikor megjelentek az elérheto” áru tükörreflexes gépek, és akinek kicsit jobb érzéke volt hozzá, az elment eskuvo”re fotózni, ismero”sökhöz pl. ( PL Handras) Akik már nem a profi fényképészt ( fotászt 🙂 ) fizették, hanem olcsóbban az ismero”st. De ugyanez lejátszódott már a php akrobátáknál, a webfejleszto”knél, mindenhol. Talán a gépjármu”szerelo”knél is, csak ott nem annyira látványos, mert továbbra is ugyanannyit fizetsz, vagy többet is, de egyre kevesebbet tudnak a kocsidról. Csak alkatrésztcserélnek.

czanga

Én már attól is rosszul vagyok, hogy az én szakmám is hígul. Ugyan semmi köze az IT világhoz, mert 7-8 óve foglalkozom kerékpárokkal, illetve azok javításával, értékesítésével, és minden egyébbel ami ezzel kapcsolatod, de még itt, Budapesten is nehéz nagyon jó szervízt, boltot, munkaerőt találni. Vannak kivételek, de nagyon kevesen, és a válság miatti “plussz” hatások miatt is nehezen maradnak életben. Erre a munkára is igaz lett az, amit fentebb írsz, persze átültetve a megfelelő környezetbe. Tehát aki megtanult váltót meg féket állítani, az még nem lesz attól profi szerelő. Ezzel szemben túl sok bolt is van itt a fővárosban.

Itt emberek ezen a téren nem lesz minőségi szolgáltatás egyhamar (tisztelet a jelenlegi kivételeknek, akik elég kevesen vannak). Megcsinálnám a saját üzletemet, de mivel munkát sem találtam az utóbbi időben, így nehéz az álltalam kigondolt üzletet tető alá vinni, mivel hiánycikk a lényeg, vagyis a pénz. 🙂

Jóbarátom DTP munkakörben próbál állást keresni. Ő épp a fiatalabbak táborát népesíti, akércsak én (25) de aki a főiskola elvégzése után még autoditakta módon otthon képzi magát, és veszi meg a jobbnál jobb ehhez szükséges könyveket, az pont nem tartozik abba a részbe akik elmennének 80-100 000ért bárhova dolgozni, velem egyetemben persze. Ügyes srác, és tehetséges véleményem szerint.

Viszont sajnos azt nem számoltad bele Józsi, hogy ok, hogy nem szeretnénk ló@asz pénzért dolgozni, és a pénzzel arányos minőségű munkát végezni, de ezt a vezetők felé is el kellene juttatni, mert ők azt fogják felvenni, akki ezért a nevetséges összegért is elválalja az adott munkát. Persze nem nagyon tehet mást.

Mi jelenlet ott tartunk, hogy azértsem fogunk ilyen nevetséges összegekért elmenni dolgozni, próbálunk megfelelő kvalitású munkát találni, a megfelelő munkahelyen, vagy saját projectbe fogni, ami pedig nagyon nehéz. Esetleg még ott van a “húzzunk el külföldre” opció is, de ez eléggé kétes megitélésű…

robix

“De ez egy olyan jelenség, ami ellen — így — nem lehet harcolni.” Aprópó DTP, az emdash (kvirtmínusz) gondolatjel angolszász módi, nálunk endash (félkvirtmínusz, a rövidebb). Tehát –
Csak azért írom, mert tudom hogy érzékeny vagy az ilyen finomságokra. 🙂

Gekko

elkezdtem az előzőhöz írni, de látom itt külön ez a téma szóval…

Ezt három oldalról is tapasztaltam már, pedig fiatal vagyok (30)
Videó:
Komoly helyen tanultam a szakmát. A dslr videó elterjedése viszont oylan szinten felduzzasztotta azt a réteget aki azt gondolja, ezzel a minőséggel és két leforgatott cuccal már ő profi, hogy hihetetlen. Persze itt véletlenül sem a pro szintről beszélünk.
A Broadcast világ sosem fog hígulni. Az szerencsére nagyon messze áll ettől a yutube nemzedéktől.

Fotó:
Na ez már komolyabb szopó ág. Rengetegszer kaptam már komoly munkának látszó ajánlatkérésre azt a választ, hogy kiderült hogy a titkárnő fiának van egy ilyen gépe és nagyon ügyeske és hát akkor most ő megoldja, végül is jóóóaaaz.
Ezt a legnehezebb megértetni, hogy bizony hírből sem lesz olyan.
Ja és részben emiatt nemrég három évvel ezelőtti árnak a feléért kellett dolgoznom komoly tárgyfotózási melót, mert ennyi van és kész.

Vágás:
Template világban és warez netben élünk na. Ez van.

Az egész úgy kezdődött, hogy nagyon ki lett találva, hogy csinálni kell tutorialokat, amit akár ingyen, akár pénzért el lehet adni, és ki lehet nevelni vele egy új felhasználói réteget, aki azt hiszi, hogy mostmár ért az adott szoftverhez. Ez azért jó, mert neki a szoftvert is el lehet majd adni, mert bár tuti warezen ismételgeti a tutorialt, vagy simán írja át a szöveges é leadja mint kész munkát, de lehet hogy később megveszi majd legálisban.
Csakhogy ez az utolsó fázis nemigen történik meg az esetek 90%-ában. Sőt. Vérszemet kapnak és mégtöbbet warezolnak.
Ebből jönnek a wanabe editorok, kamerások, és húdeprofi fotósok.

És ez a dömping végtermék, ami a fentebb említett módon elárasztja a netet márpedig igenis drasztikusan árt a minőség- és szépérzéknek, a szakmának, a szoftvergyártóknak, és még sorolhatnám.
Persze ez a dolgok rendje, csak tényleg ott a leghibásabb a dolog, hogy a megrendelői oldal fog durván torzulni.

De ez nem is lényeg, csak az a rossz, ha egy megmondóember (Józsi) azt mondja, igenis jó a final cut x, de azért mert amire neki kell arra jó is. Csak ne feledjük, hogy ez eddig tényleg egy professional consumer product volt, amit sokszor még professional industrial célra is sikerrel alkalmaztak. Na ennek lett most vége.

chabba

Ha lenne (nyilván pénzben mérhető) negatív következménye annak, hogy valaki olyan személyt foglalkoztat, aki torrentezett szoftverrel, szakértelem nélkül rak össze anyagokat, akkor nyilván nem alkalmaznának ilyen személyeket. De alkalmaznak.

A kérdés így inkább az, hogy hol van szükség a kifinomult profizmusra. Egyáltalán aki erre a pályára adja a fejét és ilyen minőségben dolgozik, annak kell-e, szabad-e lehetséges piacként tekinteni az alig nézett-olvasott e-újság videós anyagaira, amiket a youtube-on megnéz kb. 1316 júzer (lásd Hollywood Hírügynökség 06/25).

Szerintem nem, az igazi profiknak egészen másfelé kell nézelődniük, és ezalatt nem az országot értem, hanem az árupiacot, ahol dolgozni szeretnének.

yzzy

Erre analógia: újságírás –> blog, profi fotós –> amatőr DSL-kattingatás, stb. Ez a tendencia. De ez nem új keletű, hiszen pl. a középkorban az írástudás is kiváltság volt, aztán mi lett belőle 🙂 Ha a technika és a tudásról az információ elérhető, ez lesz belőle. Hogy baj-e? Szerintem ez elsősorban a “kiváltságosok” gondja, a mások oldal (a megrendelő) meg általában jól jár, mert választhat: vagy igényes kell neki drágán vagy olcsó hús.

klarky

@czanga: A munkavállalást érintő utolsó két bekezdéseddel nagyon egyetértek, de sajnos nem látom a lehetőségét annak, hogy ez ügyben változás állna be ebben az országban.

Sok a munkavállaló, kevés az álláslehetőség (a jó meg még kevesebb) és ennek egyenes következménye, hogy a közepes szakértelmű “szakemberek” elmennek bármennyiért, mert kell a pénz, aki meg tényleg tanult és nem szívesen menne le kutyába valami nagyképű főnök kedvéért, az pislog és nézegeti a csekkjeit amit be kellene fizetni.

Az előbbiből következik, hogy a közepeseket felveszik, 1-2 évig halálra dolgoztatják majd lapátra teszik, az utóbbiak pedig sokáig lesznek reggelve a profession.hu-ra…

Szomorú ez na.

czanga

Na, akkor én jól csinálom, mert hiába érdekel a fotózás többek között, nem fogok dslr gépet venni. Veszek majd valamilyen kompakt gépet, és a privát szférámban elkattingatok vele, max egy kis iPhoto a végén, de semmi több. 🙂 Majd énis jól elmegyek esküvöfotósnak. 😛 not

A.

ahogy fent is irtak, nem az easy learning szoftverrel van a gond. hanem a szar munkapiaccal.

ugyanez az “elnepiesedes” valoban jellemzo a programozasra, fotora, ujsagirasra. sot, meg a gyogyitasra is (mindenfele saman es egyeb tanfolyamok).

a problema nem itt van, hanem hogy a HR szakma pl. sosem volt a “nepi” szintnel magasabban. nem az a gond, hogy van sok kutyauto grafikus, hanem hogy ha en akarok harmat, akkor le kell interjuztatnom 120-at. kozben meg lehet, hogy oten otthon ulnek munka nelkul, de nem talaljuk meg egymast.

programozo detto. a papirok picit segitenek orientalni, de ismet csak: nehez kivalogatni azt, aki nekem kell a sok hobbi szinten megragado autodidakta kozott.

itt a gebasz, nem ott, hogy alacsonyabb lett a belepesi szint.

masreszt minden iparnak jot tesz, ha uj szereplok lepnek be. kulonben jon az elkenyelmesedes, mint a windows a kilencvenes evek vegen, vagy a nokia a ketezreseknel, vagy akar a DTP vagy az ujsagiras 10 eve.

a fokusz visszakerul azokra, akik kepesek kivalogatni a nagyobb valasztekbol az ertekeseket.

vs

Nem vidam tema, de szep megkozelites. Ez van, uj front a piacon, a piacert.

klarky

@A. ez is igaz sajnos. A mai HR-esek és pláne fejvadászok pont egy kalap szamócát érnek. A cégek jó része abszolút nem foglalkozik azzal, h különösebb energiákat öljön a toborzás és kiválasztás folyamatába, egyszerűen odaadja a feladatot egy külsősnek és vár. A külsős persze elvállalja hisz az ő jutaléka pl. abból van, h kit vesznek fel a kiválasztottak közül és pláne mennyit fog az illető keresni. De honnan tudná egy külsős, hogy pontosan mire van szüksége egy megbízónak???

Olyan agyament hirdetések és feltételek vannak, amiről messziről ordít, hogy azért írták bele őket, hogy a sok pingvint előre eltántorítsák és elijesszék (jó lesz az, írjuk még bele 10 év tapasztalatot, az 5 különböző pl. minőségbiztosítási rendszer ismeretét, a 3 felsőfokú nyelvvizsgát stb. aztán had menjen…), aki meg mégis jelentkezik, azt majd egy lehetőleg este kilenckor vagy reggel hétkor megeresztett telefonos interjúval (mert az olyan trendi, hogy nézzük már meg hogy reagál a hülye a váratlan helyzetre pláne idegen nyelven) megszűrik és passzolják tovább a cégnek vagy a papírkosárba ha olyan. Max. ezzel ki is merül a feladatuk, többet egy se csinál.

Ha pl. visszakérdezel fingja nincs az egészről mert szakmailag nem tudja, hogy miről van szó, ő csak azt tudja, hogy kéne 5 mérnök aki… és itt jönnek az extrém feltételek, aminek a felének sem tud senki megfelelni. És ha mégis, hát akkor majd felveszik az ismerős ismerősét, te meg nézhetsz a papírjaiddal.

Ma HR-es az, aki elvégzett egy tanfolyamot vagy még azt se, de ez a munkakör épp szabad volt a cégnél, hát csináld már Katika/Pirike stb. Van ilyen ismerősöm multinál, tudom miről beszélek. És ő dönt sorsokról életekről. Jó mi?

lakbal

Nem logikus a dolog.
az a jó üzlet, ahol mindkét fél mosolyog.

Ha a torrentes srác olyan minőséget csinál amivel a megrendelőt meggyőzi, és az adott produktum eléri a célját megrendelő vevőinél, akkor az az anyag tökéletes.
Még akkor is ha typográfiát tanult szakik találnak benne hibát. Akár sok hibát is.

Ez alapján pedig nincs baj a torrentes sráccal, a szakikkal van baj. Vagyis velük se. Csak túlképzetteké váltak, fölöslegessé vált potenciálokkal.

marchello

ez a folyamat sok iparágban lezajlott már. a technikai fejlődés miatt az egyre jobban automatizált folyamatok feleslegessé tettek 1-2 szakmát. vagy legalábbis olyan szintre degradálták, hogy már nem éri meg benne dolgozni.

végső soron ez amit Józsi a szakma hígulásának nevez, lehet egy természetes szelekció is, ami hatékonyabb struktúrába rendezi az adott szervezetet.

és itt most mindenki a fiatalokra fúj, hogy könnyebb helyzetben vannak, ők beleszülettek ebbe a technológiai környezetbe. csak azt felejtik el, hogy ez később ugyanúgy le fog játszódni a mai fiatalokkal is. lehet, hogy még hamarabb, mert a fejlődés a lineárisnál sokkal gyorsabb.

a tanulás/továbbképzés viszont mindenki számára adott.

addikt

Azért néha nem ártana egy kamara, persze azonnal felmerül a kérdés, hogy ugyan miből és kikből verbuválódjon.

klarky

@Reb: nem kell ilyesmi. Egyszerűen adott feladatra csak olyan embert lenne szabad alkalmazni, akinek arról papírja van, tehát az a végzettsége.

@marchello: “a tanulás/továbbképzés viszont mindenki számára adott”

Ez nem igaz. Épp a múltkor nézegettem, hogy szívesen belekezdenék egy 3D modellezős vagy valamilyen CAD alkalmazást oktató tanfolyamba. Ahol én lakom egyszerűen nincs ilyen képzés. Ahol van (pl. főváros) ott több százezer forintos tétel. Azaz nekem ez nem adatik meg, így hibába van pl. többek közt papírom arról is, hogy én akár műszaki rajzoló is lehetnék, a csőtollas tudományommal amit anno még tanultam elmehetek a fenébe.

Ha lenne hozzá gépem lehet, hogy vak vezet világtalan módjára elsajátíthatnám a módszert, de az nem olyan, mint aki tényleg ezt tanulta. És itt jön be az, hogy sajna a tanulásnak is elveszett már az értéke hisz a Józsi által felvetett kérdés is azt mutatja, hogy sok helyen megelégszenek azzal, ha valaki már hallott egy dologról, látott videovágó progit, tudja hol kell belenézni egy fényképezőbe, stb.

Kishazánkban a tanult tudás és a végzettség egyre kevésbé számít, épp ezért van annyi tökéletesen alkalmatlan ember megannyi poszton a portástól a miniszterig bezárólag. Sógor, koma országa lettünk…

codered

A +1, annyi kiegészítéssel, hogy az igényességnek a menedzsmentnél kéne kezdődnie, nekik kell elsősorban reális és kellőképp magas szintű elvárásokat támasztaniuk a beosztottakkal szemben – azaz nekik kéne legalább annyira igényesnek lenniük, hogy pl. az ügynökségtől frissen érkezett, *valamilyen* minőségű reklámanyag fordítását mondjuk ők is megnézik és kijavítják, ahol kell.
De hát nekik ez nem feladata ugye, arra ott van a tehetséges márketinges a cégnél (aki meg pont leszarja az ilyen nüansznyi dolgokat, mint nyelvtan, helyesírás, esztétika ésatöbbi).

Mindenki csak túl akar lenni a melón, hogy este bulizhasson, és közben marhára nem érdekli őket az elkészült munka minősége. És ez az életérzés körüllengi a cégeket, tetőtől-talpig.

Rant off 🙂

Kapanyanyimonyo

Lakbal: “Ha a torrentes srác olyan minőséget csinál amivel a megrendelőt meggyőzi, és az adott produktum eléri a célját megrendelő vevőinél, akkor az az anyag tökéletes.
Még akkor is ha typográfiát tanult szakik találnak benne hibát. Akár sok hibát is.”

Ki mondja meg, hogy mi a minőség? Az, aki nem akarja megfizetni? Az, aki nem tudja megcsinálni?
Sarkított hasonlat: ha egy hülye pék kitalálja, hogy ezentúl elég félig megsütni a kenyeret, mert hiszen minden benne van, mint eddig, csak hát időt spórolunk. Ha ne adj isten az adott fejesnek is ízlik a dolog és nem jön rá a cifrafosás, kiküldi a piacra a terméket, és esetleg ott is lesznek, akiknek ez bejön…
…attól ez még nem kenyér.

thingol

@Kapanyanyimonyo:

és mégis kit fog érdekelni, hogy az kenyér-e? ha olcsóbb, mint a sima kenyér (a hasonlatodból ez azért következik), és kielégíti a szükségleteimet (mert mégiscsak ez a lényeg) akkor ezt fogom venni. olcsóbb, finom, laktat. miért érdekelne, hogy nem kenyér?

elnevezzük félkenyérkének, ha bejön, akkor az emberek félkenyérkét fognak venni és az a pék, aki nem tud váltani az csődbe megy.

lakbal

monyo: Ha ugyanannyi (vagy több) félig nyers kenyeret eltudnak adni mint a drágább teljesen sültet, akkor prémiumot a hüle péknek!

codered

thingol: ez már megtörtént pont a kenyérrel is 🙂 Csak még mindig kenyérnek hívják a Kapanyanyimonyo által vázolt képződményt…
Ha mondjuk hozzászoktál a jófajta kenyérhez, és a pékek a piaci nyomás hatására átállnak az olcsóbban előállítható (de neked annyira nem ízletes) félkenyérkére, akkor előbb-utóbb nem kapsz majd kenyeret. És ez nem jó.

marchello

@klarky: “Egyszerűen adott feladatra csak olyan embert lenne szabad alkalmazni, akinek arról papírja van, tehát az a végzettsége.”

szerintem kicsit túlbecsülöd a papír értékét. fordítva is igaz ez sajnos. olyan emberek rohangálnak papírral, akiknek nem kéne. 5 év alibizéssel simán el lehet végezni egy egyetemet. papírod is lesz, viszont semmi másod. de a HR-esnek ez kell.

továbbképzésre meg nem kell feltétlen főváros, meg többszázezer forint. rengeteg igényes oktatóanyag van a neten, akár ingyen is, de pár dollárért biztosan. persze papírt ez nem ad, de ha tényleg érdekel és szívvel lélekkel csinálod, akkor használható dolgokkal fogsz gyarapodni.

klarky

@marchello: “5 év alibizéssel simán el lehet végezni egy egyetemet. ”

Nagy igazság, de ebbe már nem akartam belemenni mert nagyon elkanyarodtunk volna az alaptémától. Húgom egyetemen dolgozik és én is lehúztam majd egy évet tanszéken, mint polgári szolgálatos. Órákat tudnék mesélni hogy is megy a mai egyetemi képzés. 🙁

És ezen pályakezdőkkel kell konkurálni az álláspiacon egy tapasztalt szakembernek.

Gyász…

alternaiv

Ugyanezt érezhette egy kódexmásoló amikor megjelentek az első nyomdagépek. Mégsem sajnáljuk a kódexmásolókat, viszont éltetjük Guttenberget.

Reb

@klarky
hát igen ez lenne az ideális, ha az csinálna mindent aki jól ért hozzá (nem feltétlen kell papír alapvetően produktív munkához)…. utópiának tűnik most

itthon meg mindenki farag mindenből meg aláígér…
ennek megfelelően szarul készül el és késve minden (kivétel erősíti…) mert vagy ellopják a pénzt vagy aki elvégzi a munkát annak még 2-5 másikat is kell csinálnia vele egy időben, hogy megérje

minase

szerintem ez kicsit olyan, mint amikor a jogászok sírnak, hogy tuti nem lesz melójuk, de vakon tolják tovább az egyetemet. vagy amikor a zenepiac kapálózik, mert egy évtizeddel később reagált a piaci igények átrendeződésére. szerintem mindenkinek kicsit ki kell állnia magáért, tehát ha ma én képzett grafikus lennék viszonylag kevés melóval, akkor valószínűleg elgondolkodnék, hogy (talán nem is gyökeresen), de irányt változtassak. merthogy ne feledjük, új piacok is nyílnak és akik hamar lecsapnak, jól járnak (pl app development). ahogyan régebben attól tartottak, hogy a gépek elveszik majd a munkát az emberek elől, most azon a szinten vagyunk, ahol a technológia segítségével elmosódnak a képességbeli különbségek. persze érthető, hogy ez kellemetlen, azoknak, akik előbb voltak ott, ugyanakkor ez mindenkit kicsit egyenlőbbé tesz (pl:apu, anyu nem tudja finanszírozni az egyetemet, de pizzakihordás után leülök html-t gyakorolni, amíg a haverok vizsgára tanulnak, aztán hátha landol valami meló). nem tudok arra haragudni, aki önerőből szerez meg, esetleg kevésbé alapos tudást. ez akár eredményezhet sokkal kreatívabb hozzáállást.

A.

@marchello, a papir – diploma csak egy heurisztika. informatikai izommunkaban mondjuk 0.75 koruli korrelacioval. grafikaban joval kevesebb.

rohangalnak nagyon tehetseges emberek papir nelkul, szorgalmasak, elhivatottak, akik a szakma kremjebe tartoznak. es persze vannak benak diplomaval. meglepodnel mennyi.

mindenesetre elso szuronek egy 0.75os heurisztika nem is rossz. meg egy szurot radobsz az eletrajzokra, es maris a 100bol csak 20 embert kell interjuztatnod. Lehet, hogy eredeti jelentkezok kozott lett volna 8 alkalmas, de ha jok a szuroid, a 20ban ezek kozul bennmarad legalabb 5-6. Es rogton nem ket heten keresztul kell interjuztatni, csak ket napot, megis lesz eleg jo embered. standard mernoki megoldas, amikor nem tokeletes megoldas kell, hanem eleg a kozel optimalis, ha az otod annyiba kerul.

persze megint mas a helyzet, ha nem egy csapatot akarsz feltolteni, hanem egy bizonyos feladatra keresed a leheto legjobb megfizetheto embert, mondjuk uzletileg kritikus posztra. ott mar nem okvetlen a papir lesz a jo heurisztika, hanem inkabb a referenciak, de ez kivezet a felprofi videovagok kerdeskorebol.

trn

Ahogy megyunk elore az idoben az atlagember szamara elerheto technikai vivmanyok szama egyre nagyobb lesz, igy lesz tobb fenykepezogepogep, videokamera meg szamitogep.

Termeszetes, hogy egyre tobben jonnek a te szakmadba is szerencset probalni es az eddig gogbol milliokat szamlazo talan nem fog milliokat szamlazni.

But the thing is, ha jo vagy, akkor sok megrendelesed lesz, korbemegy a neved, valogathatsz. Ha nem, akkor morogsz a pistikek miatt.

A sztarfocista szerintetek durrog-e a sok telepibajnok miatt, h felhigul a szakma?

b

Mindenki pályakezdő egyszer. Mindenki szeretne első lakást, és munkához joga van a tapasztalat nélkülinek is vagy kezdőnek is. És ha még így is konkurenciája a tapasztalt szakembereknek, akkor nem a fiatalok a hibásak, hanem a piac tolódott el…

Amikor már 200 emberből egy venne kenyeret félkenyérke helyett, akkor nem fogják gyártani. Nem értem hol itt a probléma, lásd következő poszt – gazdaság, termelés, piac stb.

5 év alibi meg egyetemfüggő azért.

Chal

Nekem ez az egész demagóg. Mégpedig azért, mert bármilyen informatika területén dolgozó szakember barátom ugyanezt a rinyát le tudja nyomni bármikor, ha szóba kerül a téma. A DTP szót ki lehet cserélni fejlesztőre, rendszermérnökre, webdesignerre, stb, és mondhatni szó szerint ezt hallom a korosztályomban levő szakmai berkekben.

Csak azt nem értem, hogy az az armegeddon, amit ezek szajkóznak már régóta (régebb óta mint a DTP-sek, meg a videóvágók), valahogy nem jön el. Egyre minőségibb és jobb szolgáltatásokkal, szebb weboldalakkal, 50-szer akkora szerverparkokkal találkozok ugyanis a munkám során, mint 10 éve. Nő a redundancia, a megbízhatóság, a rendelkezésre állás.

DTP-hez nem értek, de ha rohadna ott valami, akkor nem azt kéne látnom mikor fellapozok egy kiadványt, hogy egy hányás az egész? Ehhez képest valahogy nem ezt tapasztalom, hanem sokkal inkább az ellenkezőjét. Legyen az egy havilap, vagy online sajtótermék, grafika, plakát, akármi.

Emlékszem rá, mikor 10-12 évesen leiskoláztuk a számtech tanárt, és láttam a szemében a félelmet, hogy Ő ide már kevés, azt sem érti miről beszélünk, hogy helyezkedjen így fölénk, hogy adja a tapasztalt öreg mestert? Én ebbe az utcába nem fogok bemenni, köszi szépen. A _saját_ munkámra figyelek, hogy precízen és minőségien végezzem el, és hogy naprakész tudásom és tapasztalatom legyen. Az “50-100eFt-ért mindent” Istvánkák pedig nem érdekelnek, nem veszek róluk tudomást, aki velük boltol, azokkal én nem akarok.

Reb

‘Az “50-100eFt-ért mindent” Istvánkák pedig nem érdekelnek, nem veszek róluk tudomást, aki velük boltol, azokkal én nem akarok.’

riszpekt

gphilip

Lópatkoló kisiparos (ie. “kovács”) sincs már, mert:
1. van CNC esztergapad
2. nincs ló

Elvesztettünk egy kifinomult szakmát az eszközök fejlődése/igény csökkenése miatt? El. Ez előre mutat? Igen.

A könyvtáros sem alesz 30 év múlva (remélem), arra ott a Google.

dh1

Ez nem teljesen igy van …

Valoban leteznek hudenagyon profi regi DTP-sek … de az ilyen apam lehetne koru emberkek mar nem alkalmasak a mai DTP-re … Termeszetesen vannak udito kivetelek, de a legtobb helyen ezt tapasztaltam.

Nekik a szedogep, meg az olombetu volt a vilaguk. Mai IT alapu DTP-ben labdaba se rugnak. Honnet tudom?

6 evig (Osszesen 14 eve DTP-zem) voltam vezeto kiadvanyszerkeszto, majd muveszeti vezeto egy napilapnal. 34 eves vagyok … az osszes beosztottam anyam vagy apam lehetett volna a kora alapjan es semmit nem ertek szamitogep hasznalat mellett.
Egy remalom volt minden nap.
Higul a szakma?!
NEM vagy nem teljes mertekben igaz!

Azok akik vettek a faradtsagot, es megtanultak az IT-s DTP-t, mi tobb keszseg szinten kezelnek egyaltalan szamitogepet – nem azert dolgoznak 100-120e Ft-okert, mert az nekik jo, hanem mert az ami regen volt, hogy egy egyszeru beosztott tordelo 330 nettot keresett es azon kivul, hogy egy elore megtervezett ujsagoldalt el tudott kesziteni SEMMI mashoz nem ertett a mai DTP-ben es meg gondolkodnia sem kellett (nem is volt szabad) … ez mar nincs.

Az osszes ujsag, kiado sporol. Nem a vezetok buknak ki, hanem az igat a hatan huzo legalso reteg. Itt is ugy ment a sporolas, hogy elkezdtek a Desket megtizedelni. Tobb fonok volt mint beosztott. A “nagy” oregek biztosan nagyon aszok voltak szedogepen stb., de a szamitastechnikahoz mar nem tudnak idomulni … sot tovabb megyek, nem is akarjak megtanulni.

Hany es hany oram rament arra, hogy kijavitsam a hibaikat …

En videkrol jottem Budapestre dolgozni … videken egy elokeszito studioban mindenhez erteni kellett. Voltunk lent a nyomdaban, a koteszeten, montirozoban, levilagitoban es az elokeszitoben. Barkit, barhova, barkinek a helyere be lehetett allitani.

Itt fent mi vart minket? Szanalom. Mindenki csak egy munkafolyamathoz ertett, ahhoz is minimalis szinten. Mashova nem is tehetted at … sot, kikerte maganak ha olyat kertunk tole ami nem a jol begyakorolt napi rutinja volt.

Higul a szakma?
NEM!

EZ a szakma mar nem az ami volt. S hiaba kivalo tipos valaki ha alapfokon sem tud egy szamitogepet kezelni.

Iparmuveszetis grafikus jott hozzank. Ugy mutattak be, hogy kelet europa legjobb infografikusa …

Istenem, hogy vartam, majd mutat uj dolgokat EGY GRAFIKUS, A GRAFIKUS!!! … s mi lett belole? EN tanitgattam! Barmikor jobb grafikat csinaltam mint o … sem technikailag sem szepeszetileg nem felelt meg a munkaja …

Snow Leopard alatt 4.0-as Photoshopban dolgozott egy DualG5/2000-en 68k-emubol, mert keptelen volt magasabb verzioszamra valtani. Lanyereket en mutattam meg neki … stb stb stb … azt hittem elsirom magam …

Felreertesek elkerulese vegett, nem azokat vedem akik 2x latt PS, meg Wordben tordelnek … hanem azokat aki fiatalok megis szakmajukban profik s nem ok tehetnek arrol, hogy most ok is kenytelenek szarer-hugyert dolgozni … mikozben a hozzanemerto vezetok havi netto 1-2 misiert istent jatszanak …

A kozvetlen fonokom soha, de soha eleteben nem hasznalt PS-t, Quark-ot, Illustratort, InDesign-t stb … soha … es o tervezett egy lapot … konyorgom, ha nem ismerem a lehetosegeimet akkor vajon milyen munkat tudok vegezni? Semmilyet … ja de megis … elvegeztetem massal. 🙁

Lenny

Ha valaki szart csinál az úgyszem fog kelleni. Nem kő parázni.
Amúgy pedig ebből látszik, hogy nem akkora tudomány ez mint amennyire szeretnék beállítani azok akik száz éve ezt csinálják. És itt újra: aki szart csinál az úgysem fog kelleni.

Lenny

Egyébként még annyit minden rosszindulat nélkül, hogy aki most nagymester az sem úgy kezdte, hanem kis bénaként, akire lehet, hogy ugyanúgy mondták, hogy “szakmahigító”.

_alesi_

Azt mondjuk többen elfelejtették megemlíteni, hogy a híg szakma kellemetlen velejárója a szerény tudású munkatársak.
Az, hogy vérpistike csinál egy egy mutatós, ámde szakmai szempontból értékelhetetlen trágyarakást, akkor lesz zavaró, amikor ezt odatolják eléd, hogy leszel szíves ebből dolgozni. Jobb esetben el tudod magyarázni a megrendelőnek a problémát és ő visszadobja pistikének, de az esetek nagy részében az lesz, hogy
a, amikor mutatta, akkor jól nézett ki, old meg Te, ha gondod van!
b, oké, lehet hogy szar, de akkor csináld meg úgy, hogy jó legyen, mert pistike már nem ér rá. Persze ezért nem fizetünk, hisz ott van az anyag, MÁR NEM KELL GONDOLKODNOD RAJTA!

Adi

A hostingiparban ugyanez zajlott le pár évvel ezelőtt, de a Linuxszal kapcsolatban a “rendszergazdákra” is igaz, amit fönt írt egy hozzászóló pl. a PHP-vel kapcsolatban.

Egyre magasabb a trágyalé szintje és még lötyögtetik is.

Loloke

Sajnos ez így van, minden szakmában. Én mostanában (az elmúlt pár hétben) felvételiztetek rendszerüzemeltetőket hozzánk, eddig nincsenek túl jó tapasztalataim. Régebben (1-2-3 éve) még csak a tesztből derült ki, hogy valaki hülye hozzá, mostmár a telefonbeszélgetésekből is simán le tudom szűrni, hogy ki az, akivel nincs értelme foglalkozni. Kérdezek 1-2 alapfogalmat, végzett, diplomás emberektől, és fingjuk nincs róla…

Radiuz

Üdv!

Mikor még fiatalabb voltam, én is torrenteztem le PS-t, aztán megtetszett. Az egyik ismerősöm fia fel is figyelt azokra a dolgokra, amiket rajzolgattam (megjegyzem, abszolút mértékben saját használatra készítettem őket), majd megkért, hogy rajzoljak neki pár weboldalt, ilyen 5-6 ezer forintokért. Nekem bőven megérte a dolog, mert otthonról lehetett dolgozni, és ha már amúgy is rajzolgatni akartam, miért is ne fizessenek érte. Időről időre jobb weboldalakat rajzoltam, majd egy ponton azt mondta a srác, hogy menjek már fel az irodába, mert úgy mégiscsak hatékonyabban tudok dolgozni. Jó, legyen, feljártam egy bő másfél évig. Iszonyatosan sok tudást szívtam magamba arról, hogy mi eladható, és mi nem, mi a mai korkövetelmény egy-egy weboldallal, vagy általában egy dizájnnal kapcsolatban. Persze ezek mind-mind olyan dolgok voltak, amit az ember megtapasztalhat idővel is, de itt gyorstalpaló módon hirtelen tudtam meg mindet.

Ez eddig szép és jó, de éreztem magamon, hogy akármennyire is szép weboldalakat készítek, nem érzem őket validnak. Elkezdtem különböző (nem csak internetes) fórumokra járni, szakmai szöveget olvasgattam hobbi gyanánt, majd egyre másra azt vettem észre, hogy már nem csak ötezer forintos munkákat rakok össze, hanem kicsit többet is megérne valakinek, mivel már nagyon sok szempontból jó a dizájn. Erre “kirúgtak”, mivel “pont olyan embert akartunk felvenni, akinek elég 5e forint is!”.

Bumm, padló egyből. Szerencsére akkor jelentkeztem főiskolára, ahol egyik frissen megismert barátommal elkezdtünk jobban ráállni a weboldalkészítésre, amiből az iskolás éveink alatt bőven megéltünk. Kikerülve az életbe a barátság, és a munkakapcsolat megmaradt, de mindketten papírok nélkül álltunk a HR részleg kapuja előtt. Úgy döntöttünk, saját céget indítunk, nem sajnálva bele az időt, és az energiát. Profi eszközökkel, és naprakész tudással, vágtunk bele a vállalkozásba, ami nagyon jól ment, mivel jobb munkákat alkottunk, mint amilyet a megrendelő elképzelt – vagy megfizetett volna.
Annyira felkapottak lettünk (már amennyire egy kétszemélyes vállalkozás fel lehet kapva), hogy már nem győztük erővel ezt a “kis pénzért nagy dolgot” mentalitást, hogy emelnünk kellett az árakat. A nagyobb árfekvés komolyabb cégeket vonzott, a kicsiket elvesztettük. A nagyobbak viszont már papírt követeltek, úgyhogy levelezőn gyorsan egy főiskola (ahol már semmivel sem lettem okosabb, max. egy új program nevét is megtanultam), de ez már nem volt elég az üdvösséghez. Az ebbe invesztált pénzt, illetve pénzkiesést is beleépítettük az árakba, hogy ne legyünk veszteségesek, mindhiába. Jelenleg is döcög a cég, de direkt nem is linkelek semmit, mert egyszerűen siralmas, hogy milyen alja dolgokkal is megelégszenek a megrendelők, csak hogy spóroljanak valamennyit. Már régóta nem olyan volumenű munkákat készítünk, mint annó, ráadásul a helyünkre egyre több olyan érkezik, mint amilyen én is voltam egyszer.

Ennek így kell lennie…

Radiuz

Épp csak a lényeg maradt ki:

Én is zöldfülűként kezdtem, warezolt szoftverrel, majd idővel elvégeztem két főiskolát is a témában, de nem ért semmit. Fontosabbnak tartom az ilyen irányba tekingető fiatalok támogatását, mintsem elrettentését. Ha valaki megtudja, hogy mi minden kell egy dizájnba, hogy jó is legyen, ne csak szép, akkor az vagy abbahagyja, vagy a helyes irányba folytatja tovább. Nem főiskola / egyetem kell ehhez, hanem egy egyszerű webes fórum…

doors

A héten találkoztam egy jó példával. 45 éves korú emberke, nagyon nyomja a php-t, meg a javascriptet, mert azt tudta még megérteni a C-ből. De ennyi, dizájn semmi. Java, vagy valami komolyabb dolog már megint túl új, és ismeretlen. És 13-15 évesek leiskolázzák simán… Az ilyeneknek már nincs esélyük a fennmaradásra.

klarky

@dh1: “Barkit, barhova, barkinek a helyere be lehetett allitani.”

Na ez az egyik baj. Egy modern, nagy cégnél, őrültség lenne elvárni bárkitől is azt, hogy mindenhez értsen. Én a legutóbbi melóhelyemen – aminek hála az égnek vége – 3 évig jártam úgy melózni, h mikor bementem nem tudtam, hogy mit fogok csinálni aznap, mert mindig az volt, hogy ja, te mérnök is vagy, akkor csináld meg ezt (és kaptam egy műszaki feladatot), de közgazdász is vagy úgyhogy csinálj már egy kis költségkalkulációt, vagy megtérülési számítást, de ha nincs jobb dolgod legalább egy leltárt, mert olyan szép és áttekinthető táblázatokat tudsz gyártani.

Hát a kisf@szomat azt (már bocsánat).

Ha x melóra vagyok felvéve akkor azzal akarok foglalkozni és nem vagyok se beugró, sem Herman Ottó, aki mindenhez ért és azt használjuk is ki jól, mert úgy sincs más aki megcsinálja.

Ez lehet, h egy garázscégnél elmegy, vagy egy saját kis kft.-nél, de nehogy már a fal mellett kelljen járnom azért, mert jaj, mi jut még az eszükbe. Csak akkor lehet maximálisan a munkára koncentrálni, ha tudod, hogy mi a dolgod. Ha nem tudod az szétforgácsol, képtelen vagy mindenre odafigyelni és annak a cég issza meg a levét. Szerintem…

zsoltu

Szerintem totál gáz, épp azért, amit mondasz, hogy igen kevés kivételtől eltekintve nincs igény a minőségre. Egy példát mondok csak, ki-ki gondolja végig, mennyiben igaz…

Régen, átkos 80-as években amikor átlépted az osztrák határt, nem csak az útlevélfrász szűnt meg, hanem szembeötlően ordított a különbség a vizuális igényességben. Ez nem csak arra volt igaz, hogy rendezettek voltak a porták, virágok, tisztaság, de arra is, hogy a boltok portáljai olyan tipóval, olyan dizájnnal jelentek meg, hogy ki se kellett az autóból szállni, hogy tudd, nem otthon vagy. Ha mégis kiszálltál, a legeldugottabb osztrák faluban is azt a minőséget kaptad, amit akár Bécsben, nem csak áruban, de abban is, ahogy a bolt fogadott. És akkor nem szóltam a könyvekről, újságokról, tévéről. Aztán ha még nyugatabbra mentél, London, Párizs, már azt is láttad, hogy ezt még meg lehet fejelni egy varázsszóval – ízlés!

Aztán telt múlt az idő, végetért a Gorenje-kor, és eltelt 20 év, és ha ma végigmégy Budapest bármelyik utcáján…. hát nincs változás. Minden ugyanabban a lelakott koszban, az emberek ugyanúgy 10-20 évvel lemaradva nemhogy a trendcsinálástól, de a kommersz divattól is… és ez a helyzet nem változik. Miért?

Mert ez egy pici piac, de ez csak az egyik magyarázat. A másik genetikus. Befelé feszengő, kifelé magamutogató pökhendi nép vagyunk. A franc akar velünk bármit is kezdeni, amikor javarészt funkcionális analfabéták mindenféle bázis nélkül ordítják a süketségüket szerteszét. Ide csak a viszonylag olcsó munkáért jönnek, de még azért is egyre kevesebben, mert olyan itt nincs, hogy munkamorál. És ezen felül ráadásul amit most pofont ad Viktor és csapata ennek a kócerájnak, az visszavet minket a 80-as évekbe. Csokiért és piáért megint mehetünk a sógorokhoz.

Hát nem vagyunk nevetségesek?

butcher

Szerintem nem panaszkodni kéne hanem feltalálni magukat az embereknek. Aki jó az úgy is megtalálja az ügyfélkörét, aki nem – “belekényelmesedtek a helyzetükbe” – annak úgy kell, meg is érdemli.

[engé]

Tény, hogy van benne valami. Jobbak nem lesznek a produktumok, sőt, szarabbak. Csak a cégek/magbízók beérik az olcsóbb, szarabb munkákkal mostanában.

Mondom úgy, hogy én sem tanultam sehol sem a grafikát. És én is tevénykekedem grafikusként. Én is “tizennégy évesen letorrenteztem a PS-ot”… Viszont nem egy olyan grafikus végzettséggel (Concept Artist) bíró ismerősöm van (igen drága képzésekről beszélünk), aki egy kockát nem tud rendes perspektívákkal lerajzolni…

Mindegyik végletben megvan a kivétel én úgy gondolom. 🙂

[engé]

P.S.: A Tehetség sem végzettségfüggő, ezt mindenki tudja, viszont engem is nagyon irritál, hogy a kis sufniphotoshoposok, (akik még az outer glow színét sem képesek alapértelmezettről átállítani) csupán ismeretség alapján jutnak grafikai munkákhoz.

TBS

Chal (bocs, csak most figyeltem fel erre a hsz.ed-re), ha fellapozok mostanság valamit, NAGYON sok tipográfiai rémálom jön szembe… Igenis LÁTSZIK a DTP “szakma” elkurvulása.

gaynigger

Csomó picsogó öregember. Persze, átalakulnak a szakmák, aztán el is tűnnek, lesz helyette más. A kódexmásoló kihalt, lett helyette nyomdász. Ez a “jaaaj, az én időmben még a saját kezünkkel cserzettük a disznószarban a bőrt, és hetekig dolgoztunk egyetlen topánkán” hozzáállás az, amire senkinek nincsen szüksége. Ez az elitista faszlengetés mindig a középszerű senkipisták szokása volt, akik rettegnek attól, hogy a nehezen elsajátított “tudásukhoz” esetleg mások is hozzáférnek. A torrentező “hülyegyerek” munkája inkább kell mint a tiéd? Ez a te hibád, nem az övé. Az imbecilis, habzó szájú ujjal mutogatás helyett inkább tükörbe kéne nézni, ott lesz a probléma.

codered

gaynigger: ha a “torrentező hülyegyerek” grafikus, meg a “profi” ugyanolyan színvonalú munkát állít elő, de az utóbbi mindezt több pénzért teszi, MERT ki kell termelnie az eszközök árát is, akkor végülis hol van a probléma? Nem kell válaszolnod 🙂 , ugyanis szigorúan véve a profi a barom, mert megveszi a szoftvereket (amikkel pénzt keres), hiszen ingyen is hozzájuthatna. Amiért nem fizetsz, azt meg nyilván nem is építed be az áraidba.

Ez is elég fontos szempont szvsz, és ahogy látom, a vérpistikék olcsóságának egyik fő oka is. Többek közt ilyenekből is áll össze a szakmai becsület 🙂

gaynigger

@codered Szerintem eltévesztetted a hozzászolásom lényegét, amit mondasz az persze fontos szempont, csak nem erről beszéltem.

fanta

@gaynigger “A kódexmásoló kihalt, lett helyette nyomdász. Ez a “jaaaj, az én időmben még a saját kezünkkel cserzettük a disznószarban a bőrt, és hetekig dolgoztunk egyetlen topánkán””

pont féltreértetted a poszt lényegét, józsi pont nem ezt az “aspektust” emelte ki, mint érdekes vitatémát

Balazs (a masik)

Pedig van abban igazsag h nincs szakma, ami valtozatlan marad. Egyszeruen valtoznak az igenyek, az eszkozok, az emberek, raadasul egyre gyorsabban. Aki nem tud alkalmazkodni, az kihal, ennyi. Sirankozhatnek en is, hogy az IT hogy felhigult, de nem teszem, inkabb kerestem olyan teruletet, ahol tudok felmutatni valamit, amit mas meg nem. Allandoan meg kell ujulni, nem lehet belustulni abba hogy mi vagyunk a faszagyerekek, mert az mar a dinoszauruszoknak se jott be.

fanta

Azért a discovery channel szintű “kihaltak a dinok, mert nem tudtak alkalmazkodni”, stb. klisék mantrázásából ki lehetne már jönni, ennek nagyjából semmi értelme, már a középiskolás tananyag is jóval túlmegy ezen a kérdéskörön.

Az hogy termelőeszközök, technológiák elavulnak, újak – jobbak/rosszabbak (hatékonyabbak/gyorsabban/kevesebb erőforrást igénylő/hasznosabb/környezetbarátabb stb.) jönnek, hatékonyabban lehet problémákat megoldani evidencia, senki nem vonja kétségbe.

Balazs (a masik)

Mint ahogy a nyavajgasbol is ki lehet jonni. 🙂

gaynigger

@fanta tudom, hogy józsi elsősorban nem ezt emelte ki, nekem a kommentelők szánalmas picsogása csapta ki a biztosítékot.