Egyszerűsödés Microsoft módra

A Microsoft átvariálja a Windows 8 operációs rendszerükben levő Explorer (fájlmenedzser) ablakot. Egy néhány nappal ezelőtti blogposztban részletes statisztikákat közölnek arról, hogy mik azok a funkciók, amiket a felhasználók nagy arányban használnak. Ennek alapján készítették el az új ribbont, amire kirakták a leggyakrabban használt dolgokat:

A leggyakrabban használt funkciók kiemelve (új mappa létrehozása – 1%, érdekes):

Egy apró gond van: akkor mit keres ott a többi ikon, ha egyszer a research is kimutatta, hogy senki nem használja azokat a gombokat? 🙂 Egyébként nem én találtam ki a fentieket, itt láttam.

Persze a blogposzt egy hangulatkeltő valami egyébként, amit ennyire kell komolyan venni, a teljes történet ennél komplexebb, hiszen eleve nem tervezünk statisztikák alapján UI-t. Ezt a Microsoft sem teszi, viszont szeret a számok után menni.

76 hozzászólás

_alesi_

Mondjuk a többi ikon is hasznos, de mivel az ÁTLAG felhasználó eleve nem is tud róla, inkább kirakják a szeme elé, hátha így rászoknak (pl. Select all).
Nekem mondjuk nem jön be, az Office esetében jópofa, de fájlkezelőhöz túl sok.

Amúgy láttam anno egy filmet arról, hogyan csinálták az Office UI-t és konkrétan a Ribbon bar-t. Bizony volt benne kőkemény statisztika, nem véletlenül oda pakolták a gombokat, ahova. Persze így is mellényúltak pár dologban, de egészében egy eléggé eltalált ötlet volt.

codered

A Microsoft sokat fejlődött az elmúlt 5 évben GUI területen, az Office2007 után bármelyik korábbi verzió eléggé nyögvenyelős. Nyilván szokást igényelt az új interface, de szerintem jobb lett, mint a régi.

A Win8-at illetően pedig, ha ráillesztjük az XP-Vista-W7 által kiadott használhatósági görbére, azt kell hogy mondjam, valószínűleg jó lesz.

_alesi_

AD: Itt is van ilyen arc(úgy emlékszem Jensen Harris), de az ő munkájához az MS odadobta a szemkövető kamerákkal, meg cursor trackinggel felvett felhasználói szokásokat, ami alapján már lehetett okoskodni. Nem biztos, hogy ez jó módszer, de egy Office-szintű programcsomag esetében azért nem árt körülnézni a kiadás előtt.
Az Apple “Ezt nem rakjuk bele, mert úgy sem kell, aztán pár év múlva mégis, mert MI rájöttünk mi kell neked”. – mentalitás mondjuk miben jobb?

IIsti

codered: nyögvenyelőst a frászt. Meg kell tanulni néhány menüt, és tudsz vele pörögni.Ez a ribbonos szarság csak az 1.0-ás júzereknek jó, és a gányware-hez- amikor a lényeg az, hogy sokat kattintgass, és a végeredmény szimpla gány lesz. (Hogy a f-ba lehet a makró ikon-gombot betenni a nézet sávba az excelben?)
Inkább odaszánok 1-2 órát, és _megtanulom_, a menüt pedig sokkal egyszerűbb megtanulni mint ezt a szart.

gaborr11

Azért az gáz lenne, ha az Apple nem a felhasználói feedbackekre építene egy új GUI/program/OS megépítésekor.

bLaCkDoGoNe

Soha nem tudtam a Fájlkezelőt használni, mindig is Norton (Total) Commander user maradtam. Érdekes, OSX alatt ilyen probléma nincs, a Finder remekül használható, bár néhányszor a Forkliftet is segítségül hívtam, fájlok másolgatását – nekem – leegyszerűsíti.

Ez a ribbon meg ultragáz, pedig az Office 2007-ben levőt szerettem.

_alesi_

IISti: Ha hiszed, ha nem az Office felhasználók DÖNTŐ többsége kb. azon a színvonalon van, hogy már a Fájlmenü használata és elemeinek ismerete is igen komoly szellemi kihívást jelent. Nekik csinálták a Ribbon bar-t és tapasztalataim azt mutatják, hogy megérte. A menük rendszere egy darabig nagyon jó és hatékony, de ahogyan az MS felmérései is mutatták, egy bizonyos szint fölött már nyűg a használata.

Asszem

Nekem a ribbon koncepció tetszik, a megvalósítás sem rossz, de pár dolog nem ott van, ahol logikusan keresném, ezért néha idegesítő, de összességében jó.

Az új fájlkezelőben az a tetszetős, hogy mindennek lesz shortcutja végre, lehet mappát létrehozni gombokkal, meg select all, stb. Ha lenne tömeges átnevezős cucc és tabbed browsing, talán nem is kéne többet Total Commandert használni.

Lacc

Először írtam egy hosszabb kommentet, de aztán mégis csak ennyit szeretnék:
1. Mi a francért nem alkalmaznak tehetséges designereket, basszájba?!
2. Borzalom ez a ribbon.

Asszem

Tényleg lehetne szebb, de annyira nem vészes.
Az Open és az Edit parancsokat nem értem, mi a különbség ha egy Word dokumentumon megnyomom? Esetleg egy PPT-n talán még lenne értelme, de ott sem sok. És egyáltalán, ha már kijelöltem a kurzorral egy fájlt, akkor egy külön ikonon a ribonon fogom megnyitni?

Ami nekem nem tetszik, az, hogy olyan, mintha egyszerre lenne megnyomva három dolog: a File, a Home és a Library tools.

Az egész kusza és zsúfolt.

Lacc

Szinbad: Ha valakinek a Suzuki helyett a BMW tetszik, még nem feltétlen engedheti meg magának ;D

g

ribbon/nem ribbon – a command entry point usage-ből látszik mennyire fontos, hogyan vannak ott az ikonok 🙂

fraki

Félreértések elkerülése végett, az apple is statisztikák alapján hoz meg rengeteg döntést, UI nem kivétel. A különbség csak annyi, hogy az apple-ben tehetséges emberek alkotják a moderátori közeget, a microsoftban meg (főleg felsőbb szinten) nem.

dawey

Olvastam regebben egy MS-os srac blogjat ahol leirta hogyan es mennyi ido alatt sikerult megtervezni a Vistaban a ‘shut down’ menut (ugye emlekszem, tobb, mint egy ev volt). Egyszeruen tul sok szerpelo van, aki mind bele tud es bele is szol, kozos nevezore jutni pedig nehez.

Ha pedig ez a sima Explorer lesz, az borzalmas. De en mondjuk a Findertol is rosszul vagyok

kutato

Vajon a kezdő felhasználókon kívül használja más is a Windows Explorer-t? Nekem eszembe sem jutott soha, hogy bármire használjam. Igaz, én Norton Commanderen nevelkedtem, ezért nekem a kétpaneles file manager az alap (pl. Total Commander).

cszn

Pedig sztem nem lenne egy nagy etwas a TC meg más közkedvelt fájlkezelők, esetleg Apple cuccok alapján összevadászni egy funkcionális explorert. Janemisrájöttem! Biztos félnek, hogy sokan vádolnák őket lopással! 😛

Amúgy meg irreleváns vitázni az egészről. A felhasználók nagy része azt se tudja mi az a fájl és hogy az meghajtón van meg könyvtárak?! Mindjárt belezavarodok én is. 😀

Asszem

kutato: megdöbbennél, ha látnád. ne magadból indulj ki. rengetegen használják az explorert és teljesen ledöbbennek, amikor megmutatom, hogy mappákat is lehet könyvjelzőzni. én pedig még jobban ledöbbenek, amikor két hét múlva újra találkozunk és látom, hogy hozzá nem nyúlt a bookmarkokhoz, és minden egyes fájlműveletnél a C:-ból indulva 12 mappányit kattint, amíg eljut oda, amit keresett.

Szóval fontos, hogy a fájlkezelő jó legyen, mert a userek többsége ezt fogja használni, nem total commandert. És ha itt könnyen elérhető parancsok vannak, akkor használni fogják, míg ha jobbklikkből kell elővarázsolni, akkor kevésbé.

Szóval az ötlet jó, de a megvalósítás még kérdéses. Lehetne esztétikusabb.

_alesi_

kutato: mondjuk én, pedig szintén a Norton Commanderen nőttem fel.

Van ismerősöm, akinek mániája a Total Commanderezés, képes tíz percig szöszölni azzal, hogy vagy húsz könyvtárat átpörget, mindegyikben megnyit egy képet IrfanView-ban (sírok) és nagy billentyűpüfölés közben keresgél. Intézőben ez meglenne öt kattintásból.

rakenroll

Egy sokkal szebb vilagban elnenk, ha a windows kimaradt volna a tortenelembol.

yzzy

A dolog eleve ott kezdődik, hogy fájl kezelésére a Total Commander a céleszköz 🙂

Egyébként meg milyen marhaság már, hogy UI-t nem tervezünk a felhasználói szokások alapján? Hát, mi alapján? Azt ne gondolja már vki, hogy egy ilyen több milliárdos rendszerben van egy-két ember, aki kitalálja az ötletet oszt annyi! Persze, mindig eldönti valaki, de hogy ki és mi alapján készíti el azt, az más kérdés. A baj ott van, ha inkompetensek vagy túl sokan (esetleg túl sok inkompetens) döntenek.

madve2

Általában Windowsos témákhoz nem szoktam hozzászólni a plastikon, most sem szeretnék komplex érvrendszerekbe belemenni, csak annyit mondanék, hogy egy postot mindig olvassunk végig, mielőtt véleményt mondunk a benne foglaltakról, még ha csábító is csak a képeket megnézni. Nem AD-nek akarok ezzel beszólni, hiszen ahogy ő is mondja, csak a linkelt tumblr postból indult ki, de a “mit keres ott a többi ikon, ha egyszer a research is kimutatta, hogy senki nem használja azokat a gombokat?” (ami gondolom ebből jön: “But the more important thing is that the remaining 50% of the bar is taken up by buttons that nobody will ever use, ever, even according to Microsoft’s own research.”) gondolat tipikusan olyasmi, ami fel sem merülhet olyasvalakiben, aki tényleg végigolvasta, amiről írnak. A Ribbont anno részben azért találták ki, mert az Office 2003 után beérkező feature requestek egy jelentős része olyan funkciók után vágyakozott, amik már addig is *benne voltak* az alkalmazásban – nyilvánvalóan megmutatva, hogy sokan szerették volna használni őket, csak annyira lehetetlen volt megtalálni, hogy nem is tudtak a létezésükről. Itt is ilyesmiről lehet szó: nem hiszem, hogy anyukám valaha is gondolta volna, hogy van Select All feature, pedig biztos szívesen használta volna – hát most ott lesz az orra előtt. Másrészt: a haladó felhasználóknak is kényelmesebb lesz nem a context menüből előtúrni ezeket a funkciókat (nyilván nem a select all-ra gondolok ezúttal). Harmadrészt: ahogy a post szintén írja, nem csak a kezdőkre gondoltak, belekerült egy csomó, csak “power usereknek” hiányzó feature is (pl. command prompt nyitása úgy, hogy rögtön az aktuális mappába CD-zen – eddig ezt csak add-onnal lehetett megcsinálni), illetve egy csomó dolog kapott keyboard shortcutot, aminek eddig nem volt, és egyszerűbb is megnézni, minek mi a shortcutja (ki lehet íratni az ikon mellé). Az, hogy szép-e, vagy kényelmes-e, ízlés dolga (ha engem odaültetnek egy gép elé, ahol a TC nyitva van, első dolgom becsukni és nyitni egy Explorert, pedig nem ma kezdtem az ipart, nekem igenis így kényelmesebb; aki meg attól fél, hogy elfogynak a pixelek a netbookján, szintén nézzen bele a postba, a ribbon összenyomható lesz), de ilyen szinten félreértelmezni egy egyébként jól felépített postot csak azért, mert TL;DR, még a tumblr-ön is ciki.

payskin

Én, aki ős-windowsos vagyok, így foglalnám össze: Jézusatyaúristen, ezt nem gondolhatják komolyan… o.O

A következőképpen látom az alapvető különbséget a két cég GUI-politikája között:

Apple: Tessék, itt a termék.
Userek: Kúl, de szükségünk volna még erre meg arra.
Apple: Dehogy van rá szükségetek!
Userek: 🙁
[következő verzió]
Apple: Mindig is azt mondtuk, hogy az embereknek nagy szüksége van erre meg arra, ezért a legfontosabb újdonság, hogy ezeket beletettük az új verzióba.
Userek: Yay!

Microsoft: Tessék, itt a termék.
Userek: Kúl, de szükségünk volna még erre meg arra.
Microsoft: Aha, nagyon jó, mondjátok csak, figyelünk.
Userek: Erre meg arra, meg amarra….
[következő verzió]
Microsoft: Az új verzió sokkal jobb lett. A visszajelzések figyelembevételével tudományos alapon teljesen átalakítottuk a kezelőfelületet, eltüntettük a hagyományos menüt, az eszköztárból menüt csináltunk, újrarajzoltuk az ikonokat, majd eltüntettük és visszahoztuk őket kétszer akkorában, lekerekítettük a sarkokat, van kúl vetett árnyék, valamint beraktuk alulra egy nagy használhatatlan részt, és sorba lehet rendezni az oszlopokat. Kutatásaink szerint a felhasználókat szörnyen zavarta, ha egy panelen több beállítás volt, ezért az eddig megszokott egypaneles felületeket szétdobtuk 18 sokkal könnyebben használható külön ablakra, és vidám utalásokat rejtettünk el a termék különböző részein, hogy ezek hol találhatók…
Újságíró: Ez mind szép, de funkcionális változás?
Microsoft: Ööö… megszűnt a menü, új ikonok, lekerekített sarok… izé?
Felhasználók: (Facepalm) Hol van ez? Hol van az? B+, tanulhatom újra az egészet.

És ez így megy a Windows 2000 óta…

payskin

“…csak “power usereknek” hiányzó feature is (pl. command prompt nyitása úgy, hogy rögtön az aktuális mappába CD-zen – eddig ezt csak add-onnal lehetett megcsinálni”

Ne tévedjünk, 1, azaz egy bejegyzés a registryben. Klassz, hogy most helyből belekerül, de azért ettől nem fogjuk magunkat a földhöz verni.

Megígérem, hogy végig fogom olvasni a cikket, ha lesz rá időm, de a képek alapján nyilvánvaló, hogy a power usereknek azzal segítenek a legtöbbet, ha ezt az egész szart el lehet tüntetni az ablak tetejéről.

Yip

Márpedig fontos szempont UI tervezés során a statisztika. Az apple is csinál kismillió user testinget meg gyűjt felhasználói statisztikákat, egészen biztos vagyok benne.

_alesi_

Most nézem a frissítés gomb 7%? Mégis mi a tökömet frissítenek ilyen gyakran egy mappában?!?!
Ahogyan azt sem értem, hogy miért kapott 11%-ot a Properties? Nehéz elhinni, hogy az átlag felhasználó többet nézi meg azt, mint új könyvtárat hoz létre, vagy nyit meg egy fájlt.

kutato

Érdekelne, hogy mi az a mindennapos, gyakori művelet, ami Explorerrel egyszerűbb/kényelmesebb, mint Total Commander-rel. Tényleg kíváncsi vagyok, hogy van-e ilyen, mert keveset használtam eddig Explorer-t, úgyhogy aki Explorer-párti, az írjon be néhány ilyen példát, ha tud (tipikus, gyakori műveletről van szó, nem olyasmi, ami csak különleges esetekben vagy ritkán kell).

fapina

tc

aki técézik, minden egyéb aljasságra is képes.
(láttam técéző balfaszt windóz7 alatt, keresett 6mélységű fóderekbe vmi .mkv-t)
(konkrétan _zokogtam_ belül)

amúgymeg a windóz is megérett a kihalásra.
(olyan üzeneteket dobála jogtiszta7es, h’ nem tudom elhinni)

kutato

A tömeges fájl átnevezést használok TC-n, de nem gyakran.

Amit gyakran használok, az pl. a hot directories vagy mi, hogy a 10-15 gyakori könyvtáram bármelyikébe két gombonyomással (nem egerezéssel) oda tudok ugrani. Ez pl. olyan funkció, ami nélkül nem használnék file managert, mert a könyvtárváltás nagyon gyakori művelet nálam, úgyhogy ennek optimálisnak kell lennie.

Chal

A TC-ben egyébként az a jó, hogy egy all-in-one cucc. Filemanager (és ne feledjük itt a merge, compare, multi rename, stb stb funkcióit!) viewer, text editor, packer/unpacker, és igen, FTP kliens. És ráadásul a két paneles működés ráhúzható mindenre, FTP-n lehet fxp-zni két szerver között így, stb.. Amolyan svájcibicska ez, sokan nem akarnak meglenni nélküle, tök érthető szerintem, illetve azok véleménye is érthető akik nem értik 🙂

Amúgy azt nem teljesen vágom egyébként, hogy a Ghisler miért nem csinált még OS X portot. Nem egyszerű mutatvány, de ideje lett volna rá bőven, és gennyesre kereshetné magát rajta. Mert ha már bemegyünk abba az utcába, hogy filemanager, akkor mondjuk ki őszintén, a ForkLift kurvajo, a muCommander elmegy, de mindkettő egy vicc a TC-hez képest.

kutato

Chal: igen, ez a jó benne, hogy van SFTP, editor, kicsomagolni is szoktam vele, stb.

Szóval hogy egyben meg van sok minden, nem kell mindenre külön programot használni.

klarky

Szerintem teljesen mindegy, h ki, milyen módon éri el a kitűzött célt, a fő, hogy elérje és jól csinálja. Szerintem mindegy, h vki billentyűkombinációkat használ, menüben mászkál vagy az ikonokat nyomogatja, a fő, hogy tudja mit csinál.

Notch kapcsán néhány napja tapsikoltatok, h mekkora király már, h egerészik és nem használja a combo-kat.

Akkor tessék azt is elfogadni, ha vki használja az intéző menüjét/szalagját. Amúgy ez utóbbira én is kíváncsi vagyok, mivel én is Intézőhöz nyúlok ha filékkel kell valamit csinálni ill. a win7 irtó gyors keresőjéhez, amit sokan leszólnak, pedig jó.

kutato

és aztán vannak, akik FAR Manager-t használnak, de azt már én is túlzásnak tartom, hogy szöveges alapú file managert használjak 🙂

payskin

TC kontra Explorer:

– könyvtárak összméretének kiszámolása,
– a fenti után könyvtárak, fájlok sorba rendezése méret alapján,
– feltűnően sokat foglaló könyvtárak gyors megtalálása, átnézése,
– fájlokba villámgyors betekintés,
– fájlok villámgyors keresése tartalom alapján (Windows Search, mi? MUHAHAHAHA!),
– fájlok csoportos átnevezése,
– fájlok tartalmának összehasonlítása,
– fájllisták szűrése elmenthető minta alapján (FTP-nél is!)
– és erős a gyanúm, hogy még Win7 alatt is gyorsabban másol a TC balról jobbra, mint a Win7

Mindezek ellenére a mindennapi fájltoszódáshoz Intézőt használok, de ha a fentiek közül bármelyikre szükség van, akkor előveszem a TC-t. Sőt, FTP-hez is azt használom, de meg is érdemlem, mert ha valami pocsék szar a TC-ben, az az FTP, és évek óta nem nyúl hozzá Ghisler, a fene a jó dolgát.

Chal

payskin: Amúgy szerintem sokat javítottak rajta, meg ha jól beállítod (timeout értékek, noop küldözgetése, stb, stb), akkor megkockáztatom hogy már nincs is vele baj szinte, a régi vacakhoz képest.

Ilyen összehasonlításnak meg szerintem nincs értelme, látható már az itteni hozzászólásokból is, hogy a két tábor totál nem érti egymást, és ufónak nézi a másikat. Viszont ami elvitathatatlan tény, hogy mindkét tábor rohadt nagy, és az egyiknek OSX-en ki van nyalva a segge (finder, és exlporer hívők), addig a másiknak (filemanager hívők), csak ilyen kotonba baszós megoldás jut mint a ForkLift.

Dervenkál Egon

Én ezt másfél év alatt sem tudtam megszokni! lásd még office eszköztár, mentésablakok, nyomtatási ablakok, stb! Funkciózsúfolás, ergonómiai hulladék!

sekele

Alesi: “Van ismerősöm, akinek mániája a Total Commanderezés, képes tíz percig szöszölni azzal, hogy vagy húsz könyvtárat átpörget, mindegyikben megnyit egy képet IrfanView-ban (sírok) és nagy billentyűpüfölés közben keresgél. Intézőben ez meglenne öt kattintásból.”
Ööö? Tíz perc vs. öt kattintás? Kifejtenéd bővebben?
Értem én, hogy túlzás, de izé, ott a tree view meg thumbnail view a TC-ben is. Vagy én nem értek valamit?

AD: “kutato, én csak annyit mondok, hogy annak a világnak már vége, amikor az ember azzal kezdi a gép telepítést, hogy felrak egy “técét”
Miért is? Ennyit fejlődött az Explorer?

Csatlokozom kutato kérdéséhez, engem is nagyon érdekelne, hogy valóban feleslegessé vált-e a TC, egyáltalán létezik olyan művelet, amit gyorabb/egyszerűbb Explorer-ben elvégezni?

Elég sokat pakolgatom a file-okat ide-oda és kezdem maradinak érezni magam, hogy azzal kezdem a gép telepítését, hogy felrakom a TC-t. Igen, minden más előtt. De nem ragaszkodnék hozzá, ha nem muszáj.

_alesi_

sekele: nem túlzás, tényleg így csinálja.

A lényeg az, hogy általában nagyságrendekkel gyorsabb és hatékonyabb ikonok és előnézeti képek között navigálni, mint olvasni. Nem vonom kétségbe, hogy a TC nagyon sok dologra jó, én is használom bizonyos esetekben, de ritkán.
Nem azért, mert az Explorer annyit fejlődött, mint inkább a hozzáállásom változott. Már nem érdekel, hogy egy könyvtár 125GB-ot, vagy 370GB-ot foglal. Nem vagyok kíváncsi a rejtett fájlokra, ahogyan a kiterjesztésekre se.
Az embernek már nincs ideje és energiája fájl-szinten karbantartani és rendezni a dolgait. Talán a mostani Heti meteor-ban is szóba került ez a fotók/videók rendezésével kapcsolatban.

sekele

Ez így világos, nyilván a legjobb szerszámot is lehet ügyetlenül használni.
Azt is értem, hogy ha kevesebb infó vagy műveleti lehetőség érdekel a file-ok körül és a karbantartás sem lényeges szempont, akkor nincs annyira szükség a TC-re.
Néha, fórumokon, blogokon felmerül (itt a Plastikon is előbukkant már párszor) a TC vs Explorer téma, ami gyakran hitvitába torkollik, de kevés használható infóval. Engem valóban érdekelne, hogy jobb-e valamiben az Explorer a TC-nél, ugyanis ezt már sokan hangoztatják, de konkrétumokról soha nincs szó.

sekele

“— ezt nem lehetne megmondani, mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai”
Hát ez az, folyton csak idáig jutunk. Pedig konkrétan érdekelnének az Explorer előnyei. Akár egyet tudnál mondani?

_alesi_

sekele: én pl. gyakran rendezek képeket a munkám miatt. Explorer alatt ott a méret, kiterjesztés és a hozzájuk rendelt címkék, ráadásul az előnézet is megvan.

sekele

@_alesi_: dehát ez mind megvan a TC-ben! Tree view, thumbnail view mind ott van. Sőt, próbáld ki a custom column mode-ot. Meg fogsz lepődni, milyen beállítási lehetőségek vannak.

tomzorz

A többi gombról azért nincs statisztika, mert az jelenleg egyik windowsban sincs benne még. De a felét pl már most tudom, h használni fogom – gyakran.

Asszem

sekele: ha valamit jobban szeretek explorerben az az, hogy könnyebben lehet (bár itt is csak predefiniált méretre) állítani a thumbnail nézeteket.

zephyr

älesi_: én is gyakran nézek képeket a munkám során, és én annyival nem érzem jobbnak az explorert. Ha thumbnail nézetben vagyok, ott a hosszabb filenevek vége nem látszik(kattintgathatok hogy mi micsoda), meg úgy szuzámmen a PSD-be nem látok bele. Abból pedig szokott sok lenni.

A library kurvajó dolog az tény (emiatt kezdtem el explorert használni először), illetve a tag-elés, de ez utóbbival foglalkozni kell rendesen. Illetve nem tudom mi lesz vele, ha újratelepítem a gépet? Szóval az új explorer sokkal jobb mint bármelyik, de még mindig messze van a tökéletestől.
TC: Eleve ha valaki TC-ben “kattintgat” sosem tudja elég gyorsan :D, használni. Az F3 mal belenézek, kilépek, száguldok tovább érzés azért nem rossz. Kijelölni könyvtárakat, átmásolni, átlátni szerintem jobb. A kattintás, utána egérről lejön a kéz, begépelem a nevet, vissza egérre – lassú. 😀 Szóval ha az ember rendet akar rakni a könyvtáraiban, kicsit rendezgetni akar, stb, TC vel gyorsabbb bárminél. 🙂 Főleg ha TC-ben ne egérrel húzogatja a fileokat :D…
MAc-en megszoktam, hogy nincs gyorsabb módja, de ott a spotlighttal annyira király minden, hogy nem számított, de vindóz alatt…

kutato

“én pl. gyakran rendezek képeket a munkám miatt.”

Na ilyenek okozhatják a különbséget, ugyanis én viszont nagyon ritkán rendezgetek képeket, ezért a thumbnail nézet pl. teljesen érdektelen számomra.

_alesi_

sekele: megnéztem TC-ben, tehát:
-a mappák mögé fekete hátteret rak, ronda. Biztosan ki lehet kapcsolni VALAHOL ezt is, de keresgélje, aki ráér.
-a CorelDRAW fájloknál nincs előnézeti kép, Explorer-ben van. Lehet, hogy más fájltípusnál is hiányzik, én ennél vettem észre első körben.
-TreeView duplaklikkel lép be mappába, az mi?
-megnéztem a Costum column mode-ot, így első nekifutásra nem találtam se méretet, se tag-eket.
-minek mutatja thumbnail nézetben a column-okat, amikor nincsenek is column-ok?

csiga

“húsz könyvtárat átpörget, mindegyikben megnyit egy képet IrfanView-ban (sírok) és nagy billentyűpüfölés közben keresgél”

Ööö, lemaradtam valamiről vagy az ismerősöd még nem találta meg a “T” betűt az IrfanView-ban?

_alesi_

zephyr: a leírtak nagy része igaz, de az átlag felhasználó soha nem fog ilyen szinten szörfölni a fájlok között. Amúgy a tag-ek miatt nem kell aggódni, a fájlba kerül mentésre, úgyhogy máshol is meglesz (azt hiszem még a Face tag-ek is).

Saabi

Egy -számomra fontos – érv az Explorer mellett: része az oprendszernek. Nem kell utólag telepíteni és _minden_ Windowson megtalálható. Persze nem hiszem hogy másnak is fontos hogy egy oprendszert lehetőleg a beépített eszközeivel használjon mindenféle third-party kiegészítő nélkül. Nekem az.

Ave, Saabi.

sekele

alesi: “Biztosan ki lehet kapcsolni VALAHOL ezt is, de keresgélje, aki ráér”.
Hm, azért nehezen hozható fel a TC hátrányaként, ha nem ismered.
Az általad felsoroltak közül egyedül a CorelDRAW előnézet hiány jogos, ehhez valóban külön plug-in kell. De ha írsz egy mailt a Ghisler-nek, beleteszi. Ez a jó benne. Amúgy a TC csomagokban benne szokott lenni egy rakás egyéb plug-innel.
A thumbnail nézetben a column is valóban felesleges, erre még nem is figyeltem fel, dehát ez egy célszerszám. Nem túl szép, nem túl szexi, de nagyon hatékony.

QuippeR

Az, hogy mi a bohóckodás, az relatív.

Olyan dolgokat meg lehet tenni TC-ben, amikre az intéző harminc év múlva sem lesz képes, mert az átlagfelhasználónak készül. (Pl: könyvtárak összehasonlítása tartalom szerint, svn fájlok kihagyásával, az eltérő fájlokban lévő különbségek azonnali ellenőrzésének lehetőségével. Ez nagyjából 5 másodperc TC-vel, intézővel meg lehetetlen.)

Természetesen ezekre otthon nincs szükségem, de ha már egyszer megszokta az ember, hogy napi 8 órában egy TC szintű eszközt használ, mert a munkájában igenis fontosak a fájlok és könyvtárak, akkor nincs kedve a saját gépe előtt a beépített eszközzel bohóckodni.

bozót lajos

azt ne felejtsük el, hogy az átlag felhasználó, akinek a statisztikai adatok legnagyobb része köszönhető, annyira hülye, hogy két kézzel kezeli az egeret, és nincs tisztában az internet és a firefox/IE közötti különbséggel (bocs amiért ilyen világi voltam).

utó

Én a TC miatt nem bírnám otthagyni a Windows-t, akkor sem, ha a munkám miatt nem lennék amúgy is “windowsos”. Függő vagyok. A Mac le van szarva, amíg nincs rá TC.

madve2

“Hm, azért nehezen hozható fel a TC hátrányaként, ha nem ismered.”
Igazából szerintem pont ez az oka annak, hogy soha senki nem mond “killer” explorer feature-öket az ilyen jellegű beszélgetésekben: olyan dolgokat tudnék csak mondani, amiket jelenlegi tudásom szerint csak explorerben tudok megcsinálni, TC-ben nem, de valószínűnek tartom, hogy amúgy a TC is tudná – csak semmi motivációt nem látok arra, hogy utánajárjak, TC-vel hogy kell, ha amúgy is jobban szeretek “beépített” dolgokat használni. (Iszonyú praktikus pl. ha “idegen” gépen kell munkálkodnod egy pár órát – néhányunkkal előfordul.) És ezzel el is érkeztünk a nem meglepő konklúzióhoz: az egész személyes preferenciák kérdése. Az explorer “beépül” vizuálisan és felépítésében a rendszerbe, a TC meg nem annyira – nekem ez fontos, másnak meg nem. Az explorer akkor jó, ha “bal kéz a billentyűkön – jobb kéz az egéren” felállásban szeretsz munkálkodni, a TC meg akkor, ha mindkét kezed a billentyűzeten van, és az egérhez csak akkor nyúlsz, ha muszáj. És még egy sor ilyet lehetne mondani.

S@ti

Nálam a killer feature a TC-ben már egy évtizede a másolás F5-Enterrel. Hogy másoláshoz egérrel kelljen húzogatni a fájlokat, attól kiráz a hideg…

A TC egyébként is sokkal gyorsabb, ha valaki csak akkor nyúl az egérhez, ha feltétlenül muszáj. A második legjobb dolog az F3-mal gyorsbelenézés a fájlokba. SRT fájloknál elengedhetetlen, megkerülhetetlen.

freel

“Copy path” – ez de kellene nekem Finderben (10.4)…

S.E:

Saabival tudok egyetérteni: az explorer legfontosabb előnye, hogy már ott van. Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy nem telepíthetsz, de mégis dolgoznod kell, akkor nem árt, ha legalább alapszinten ismered ezt az eszközt.
Amúgy meg magánban Far Managert használok majdnem mindenre, szóval ez nem az explorer reklám helye, de valaki nagyon hiányolt egy konkrét előnyt, hát mondtam egyet.

UFF!

cegg

sajnos rengeteget kell explorerrel bénáznom, nekem ez egy jó iránynak tűnik.
a copy path és az invert selection nagyon jó barátom lesz.

gab

Sztem a DOS-os időkben szocializálódottak használnak TC-t a mai napig, (korábban Nortont) annyira jól használható program. Aki annak idején parancssorosan keresgélt fájlokat, annak áldás volt az NC. Aki eleve Windowssal kezdte, annak nem ilyen egyértelmű, sokan használják az Explorert, vagy hogyhívják azt a vackot. Próbáltam elmagyarázni nekik a TC-t, nekik az volt idegen.

Fishi

>>“…csak “power usereknek” hiányzó feature is (pl. command prompt nyitása úgy, hogy rögtön az aktuális mappába CD-zen – eddig ezt csak add-onnal lehetett megcsinálni”

Ne tévedjünk, 1, azaz egy bejegyzés a registryben. Klassz, hogy most helyből belekerül, de azért ettől nem fogjuk magunkat a földhöz verni.<<

Ahemmm, vak vezet világtalant… már beépített funkció legalább a hét óta.
Shift + Jobb-klikk esetén benne van a helyi menüben.
Az viszont egy másik, és nem 10 forintos kérdés, hogy mi a …-ért kell ezt így eldugni, milyen kárt tudna csinálni egy hozzá nem értő egy parancsablakkal?