Star Wars – The Complete Saga

2011. szeptember 16-án (Magyarországon is) megjelenik a teljes Csillagok Háborúja gyűjtemény egy 9 Bluray lemezes változatban. Ebből az első hat lemez a hat film a Baljós Árnyakkal indulva és a Jedi visszatérrel befejezve (3-3 darabban külön is megvásárolható), az utolsó három pedig a gyűjtőknek, az érdemi részt képviselve (ezt a három lemezt külön nem, csak a teljes 9 lemezes szettben árusítják majd).

Eleve ott indul a dolog, hogy a filmeken ugyan újra átmentek mikroszkóppal, de nem sokban fog különbözni a szett a 2004-ben kiadott DVD-től. A StarWars.com-on el lehet olvasni ugyan egy összefoglalást a restaurációs folyamatból, de semmi érdemi, vagy lényeget érintő dolgok nem lesznek. Az ANH-ban (hivatalosan: EP4) például a Falcont támadó utolsó Tie Fighterre zuhanó egyik lézernyaláb például nem látszik teljes egészében, ezt most javították, illetve a Birodalomban a wampa karjának szélét kiegészítették, hogy a széles vásznon ne látszódjon a bábozó karjának széle. Érdekesség volt nekem, hogy az 1999-es Baljós Árnyak még celluloidra masterelődött, csak az időben utolsó két film készült már teljesen digitálisan.

Lássuk viszont a három utolsó lemezt a csomagban, ami az igazi csemege lesz mindenki számára, hiszen Lucas végre kiad egy csomó dolgot, amivel eddig még a legelvetemültebb gyűjtők sem találkozhattak!

DISC SEVEN – STAR WARS ARCHIVES: EPISODES I-III

Including: deleted, extended and alternate scenes; prop, maquette and costume turnarounds; matte paintings and concept art; supplementary interviews with cast and crew; a flythrough of the Lucasfilm Archives and more

DISC EIGHT – STAR WARS ARCHIVES: EPISODES IV-VI

Including: deleted, extended and alternate scenes; prop, maquette and costume turnarounds; matte paintings and concept art; supplementary interviews with cast and crew; and more

DISC NINE – THE STAR WARS DOCUMENTARIES

Star Warriors (2007, Color, Apx. 84 Minutes) – Some Star Wars fans want to collect action figures…these fans want to be action figures! A tribute to the 501st Legion, a global organization of Star Wars costume enthusiasts, this insightful documentary shows how the super-fan club promotes interest in the films through charity and volunteer work at fundraisers and high-profile special events around the world.

A Conversation with the Masters: The Empire Strikes Back 30 Years Later (2010, Color, Apx. 25 Minutes) – George Lucas, Irvin Kershner, Lawrence Kasdan and John Williams look back on the making of The Empire Strikes Back in this in-depth retrospective from Lucasfilm created to help commemorate the 30th anniversary of the movie. The masters discuss and reminisce about one of the most beloved films of all time.

Star Wars Spoofs (2011, Color, Apx. 91 Minutes) – The farce is strong with this one! Enjoy a hilarious collection of Star Wars spoofs and parodies that have been created over the years, including outrageous clips from Family Guy, The Simpsons, How I Met Your Mother and more – and don’t miss “Weird Al” Yankovic’s one-of-a-kind music video tribute to The Phantom Menace!

The Making of Star Wars (1977, Color, Apx. 49 Minutes) – Learn the incredible behind-the-scenes story of how the original Star Wars movie was brought to the big screen in this fascinating documentary hosted by C-3PO and R2-D2. Includes interviews with George Lucas and appearances by Mark Hamill, Harrison Ford and Carrie Fisher.

The Empire Strikes Back: SPFX (1980, Color, Apx. 48 Minutes) – Learn the secrets of making movies in a galaxy far, far away. Hosted by Mark Hamill, this revealing documentary offers behind-the-scenes glimpses into the amazing special effects that transformed George Lucas’ vision for Star Wars and The Empire Strikes Back into reality!

Classic Creatures: Return of the Jedi (1983, Color, Apx. 48 Minutes) – Go behind the scenes – and into the costumes – as production footage from Return of the Jedi is interspersed with vintage monster movie clips in this in-depth exploration of the painstaking techniques utilized by George Lucas to create the classic creatures and characters seen in the film. Hosted and narrated by Carrie Fisher and Billie Dee Williams.

Anatomy of a Dewback (1997, Color, Apx. 26 Minutes) – See how some of the special effects in Star Wars became even more special two decades later! George Lucas explains and demonstrates how his team transformed the original dewback creatures from immovable rubber puppets (in the original 1977 release) to seemingly living, breathing creatures for the Star Wars 1997 Special Edition update.

Star Wars Tech (2007, Color, Apx. 46 Minutes) – Exploring the technical aspects of Star Wars vehicles, weapons and gadgetry, Star Wars Tech consults leading scientists in the fields of physics, prosthetics, lasers, engineering and astronomy to examine the plausibility of Star Wars technology based on science as we know it today.

Láthatóan ebben a halomban találunk majd érdekességeket, korabeli kisfilmeket a sok Lucas-faszság ellenére.

Én valamiért bíztam volna benne, hogy az eredeti, filmszínházakban vetített trilógiát “as-is” változatban Bluray transzferben kiadják és az is bekerül ebbe a csomagba, de nincs szerencsém. Ez nem érdeke a Bábmesternek, viszont nekem az lenne a legkellemesebb szórakozás, nem pedig ezek a remixek, még akkor sem, ha az ILM csinálja.

Ettől függetlenül valószínűleg megejtem életem második BR vásárlását. A Media Marktban 39,900.- forintért előrendelhető, a polci ára valószínűleg több lesz az apróbetű szerint. Az ottani tájékoztatás szerint a magyar eredeti szinkron kerül rá, ebben nagyon tudok reménykedni, nekem a gyerekkorom része volt ez is, Csernák János, mint Han Solo — legkedvencem. Az ISzDb szerint egyébként három magyar szinkronváltozat került ki, 1984, 1995 és 1997-ben, Hant minden esetben Csernák mondta fel, Luke esetében jött be Stohl András a két újabb változatnál.

79 hozzászólás

kutato

Nekem is a gyerekkorom része, de egy fillért nem adnék azért, hogy Lucas a századik bőrt is lehúzza róla.

Mellesleg ez az a verzió, amibe Lucas megint belenyúlt, hogy megváltoztasson egy jelenetet a régi filmekhez képest?

http://www.aintitcool.com/node/51019

Dale

Anélkül hogy bárki örömét el akarnám rontani, jó lenne mostmár pontot tenni a Star Wars ügy végére mert kicsit kellemetlen már nekem a rajongói bázis konstans fejése. Ezen felül, emberek, 6db filmről beszélünk! 🙂 Kíváncsi leszek, a következő évtizedben milyen csodálatos, sosem látott dokumentumokat lel Lucas a szekrény mélyén, amiből egy újabb, még teljesebb, még gyűjtőibb gyűjtői kiadást lehet összeütni. Jaj miket is beszélek, addigra lesz Super-HD vagy mi a csuda, négyszeres felbontással, akkor lehet majd mindent újra masterelni! Esetleg 3D?

Szép, teljes (?) kiadás lesz ez, én is vágyom rá, és örömteli hogy végre kicserélik az Episode 1-es Yodat digitálisra mert az a báb hihetetlen ciki volt még 99-ben is! Mindig meglepődöm amikor látom, erős WTF a cucc. 🙂

medoc

Nem tartom valószínűnek, hogy később drágább lesz. Max pár hétig a megjelenés után rögtön.

Dewla

19.990 Ft a magamban felálított rezervációs ár, ezért nem vásárolom meg. Szerintem közel 40K indokolatlanul drága, pedig akárkit meg lehet kérdezni a környezetemben óriása SW fanatikus vagyok. Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy csak a klasszikus trilógia érdekel, meg az extrák.

truhali

Röhejes az ára, ha azt nézzük, hogy amazonon 68 fontért lehet előrendelni. Tudom, nincs rajta magyar szinkron, de ugyanmár!

peti

Lemezenként kb. 4500 forintról van szó. Blueray lemezért ez az ár nem drága.

Stelios

Én beruházok rá, ha az ára az ötödére fog csökkenni 🙂 lásd az eredeti trilógia DVD kiadása

Dale

Szakmai szempontból engem leginkább az érdekelne, hogy ezt a töménytelen adatmennyiséget ami felgyűlik a filmek kapcsán (módosítások, azok módosítása, doksik filmen, papírról scannelve, a vágó programok file-jai, a programok akkori verziói, hátha megszűnik a kompatibilitás, akár teljes hardware-ek tárolasa) milyen módszerrel tárolják, kategorizálják, backupolják, ilyesmi. Ez önmagában főállású dolognak tűnik nekem, annyi mindenről van szó. Elképesztő feladat lehet ezt mind rendben tartani, én még a saját kis backupjaimmal is napi küzdelmet folytatok. Belegondolni is zsibbasztó, komolyan!

peti

@Dale: “csak az időben utolsó két film készült már teljesen digitálisan” szóval a filmszalagot nem kell hova backupolni. Felrakják a polcra és kész.

Dale

Nana, a filmszalagot első körben full méretben scannelték (szerinted hogy került rá a sok animáció, pláne a remastered eredeti trilógiára), aztán pedig nem ollóval vágták össze hanem szoftverrel, és akkor még nem is mondtam a hangsávokat, a zenei aláfestést amit szintén vágnak, stb stb… Hidd el minden megvan digitális formában, az utolsó kis darab papírfecni is, mert az elszárad, sérülékeny, backupolhatatlan fizikai formában. Minden kis propról van 3D scan, OMG már megint belegondoltam, beveszek valamit fejfájás ellen. 😀

EdBoyWW

Jáááj:
http://forum.blu-ray.com/5139284-post987.html

Dióhéjban:
– Obi Wan buckalakó-elijesztő kiáltása úgy hangzik, mint akinek a tökére léptek.
– Az Ewokoknak pislogó mangaszemet csináltak.
– Az új Jabba-ajtó nem jött át.
– Hogy R2D2 hogy sokobanozta magát azok mögé a sziklák mögé, azt fel nem foghatom.
– …és végül: ha azt mondom, hogy “diszperzites-vödörbe-hányás hang”, mindenki tudja, melyik jelenetre gondolok.

Köszi, de ezt inkább letöltve sem, inkább a Klónok támadása tízszer.

dvorcsak

Nekem kéne, nagyon kéne.
Amiért kéne: mert szép, szagos színes, és mert a gyerekek miatt fontos lenne a magyar hang végre. Megvannak a gyári DVD-k, azokból azt hiszem az I. magyar, a többi feliratos. A IV.-V.-VI. megvan szinkronos DVD-n is, gyerekeknek megfelelő minőség.

Amiért nem veszem meg: kéne venni hozzá egy playert is. Józsinak van PS3, de nekem csak XBOX-om van. Szóval akkor 40+40.
Amiért még nem veszem meg: pár nappal később majd leszedem torrentről (fújj!), rárakom külső vinyóra, rákötöm HD tv-re, és ugyanúgy megnézhetik a kölök. Okés, nem lesz szipiszupi DD5.1 vagy 6.1 vagy 7.1 hang. (Bár még lehet az is akár).

Szóval fogom a pro és kontra érveket, összevetem, és végül majd érzelmi alapon döntök. 🙂

Zool

@Hooligan: Na EZ az ami igazán odabasz. Minket miért vesznek le ennyire itthon mindenben?

EdBoyWW

Zool: mert odakint lehet rá volument alapozni. Idehaza a célpiac a következő:
– az a fél csuklósbusznyi fanatik, aki hazatargoncázza ezt a díszdobozt is a többi közé
– az pár jómódú házimozicsászár, akinek kell a legszagosabb és a legújabb (ide szeretnék tartozni)
Namármost ebből a rengeteg emberből valahogy profitot kéne realizálni.

Nekem az eredeti trilógia az volt, amit annak idején, még a Phantom Menace előtt mutattak be a mozikban, és megvolt eredeti videókazin: ez az a verzió, ahol először jelent meg Jabba a hangárban az Új Reményben.

Ámen.

Ace: remélem nem negatív értelemben 🙂

zsolt

Végre, már meg is rendeltem. Megy a többi fölé a vitrinbe.

Dewla

Ha gazdag gyűjtő lennék, akkor a basementemben a sok klasszikus videójáték konzol és játékon kívül tuti lenne egy LaserDisc lejátszó csa a SW miatt.

Egyébként tolom a Zeldát,már a felnőtt Link-el nyomom. Megvásároltam még a Ghost Recon Shadow Warst mellé 3DS-en, első óra után remek taktikai móka és a 3D óriási!

codered

Nem hinném, hogy ez a DVD kiadás lenne (ne tévesszen meg a jpg cover a torrentben).
Semmilyen pluszjelenet nincs benne, csak az, ami az eredeti filmekben is benne volt…

Szindbad

Nem értem mit esztek az SW-n, de hát ti tudjátok. Bangladesben meg éhezik 30 millió városi a nyomornegyedekben… 😛

Zool

@EdBoyWW: Tudom, hogy mindent meg tudnak magyarázni a kereskedők (egyszer már szóba hoztam valamelyik posztnál a témát, és akkor is megmagyarázták 🙂 ). Az a hiba a dolgoban, hogy kurva drágán adjuk, mert kevesen veszik. Mivel kurva drága, így még kevesebben veszik majd meg. Mivel még kevesebben veszik, még drágábban adjuk. Stb.
Az nem jutott eszedbe, hogy mondjuk külföldön azért lehet rá volument alapozni, mert meg tudják venni az emberek – mivel nem a havi átlagfizu harmadába kerül, hanem mondjuk tizedébe-huszadába?

Muturko

Talán torrentről… de még az is kérdéses, hogy megéri-e a befektetett időt. Annyira nem nyűgőz le a dolog. Csak a lehúzást látom benne.

EdBoyWW

OFF
Zool: a cucc árazása szerintem ezen a szinten már a topic kereteit feszegető téma, és mivel nem vagyok szakértője, nem tudom megvédeni az álláspontom. gyanítom viszont, hogy egy olcsóbb verziót sem vennének meg sokkal többen.

(Különben is, számomra minden olyan tartalomformátum halott, vagy haldokló, amit műanyag szalagokon vagy korongokon terjesztenek. 🙂
/OFF

gofri

Hú ez nagyon karaj. Melyik Média Marktban lehet majd megrendelni?

misran

EdBoyWW:

“Különben is, számomra minden olyan tartalomformátum halott, vagy haldokló, amit műanyag szalagokon vagy korongokon terjesztenek.”

Ezt a holografikus tárolás hajnalán elég bátor kijelenteni. Nem kizárt, hogy műanyag szalag és korong alapú megoldás nyer :)).

Zool

EdBoyWW: Árazásról még egy utolsó: valószínűleg nem vennék meg többen, mert az elmúlt 2 évtized alatt szépen belekódolták az emberekbe a fogyasztói társadalom igény részét, és bár nem engedheti meg magának az ember, az igény mégis megvan, ebből jön a lopás. Fel kellene nőlnie 1-2 generációnak ahhoz olyan körülmények között, ami még ma sincs meg, hogy ez a mentalitás átalakuljon.

Lehet, hogy neked nem fekszik a műanyag megoldás, de attól még messzi vagyunk sajna, hogy BD minőséget streamelj gond nélkül. A BD max adatrátája 54 Mbit/s, az AV rátája 48 Mbit/s. Ha azt nézed, hogy a szolgáltatóknál mennyi a “garantált” sávszél, akkor elenyésző lehetőséget találsz arra, hogy ilyen adatráta mellett tudj üzembiztosan streamelni valamit. Nem érdekel, hogy lehet már HD cuccot streamelni innen onnan, az NEM bluray. Nem olyan képminőség és nem olyan hangminőség. Amúgy ez a 9 lemez azért csak kiadja a 450 GB körüli tartalmat, ami nem kevés még ha csak letölti is az ember 🙂

surm-o-káin

@EdBoyWW: ezek szerint lerántanád a 500GB-t iTunesba, hát gratulálok.

Imi

Gyerekek, aki meg tudja venni 25-30 ezer jó magyar forintért, az meg tudja venni 40 ezerért is. dióhéjban ennyi lehet a hozzáállás. én már megvettem anno az amazonon 90 dollárért. annyit nekem anno megért, ennyit biztosan nem fog 🙁

eFi

Nekem a DVD kiadás elég, az fent van a polcon, meg persze a NAS-on is. kutato-hoz hasonlóan egy árva extra petákot nem adok többet Lucasnak.

Tibi

Ennyi pénzért nekem se kéne főleg, hogy videókazin is megvan az összes. Régebbiek másolva az újabbak meg eredetiben. Gyereknek elég az úgyis csak ő nézi.

Dallie

Röhej a 40k amikor zavviról vagy amazonról kb. 21k ugyanez a pakk (ok, magyar szinkron nuku). Szerencsére egyik részét se vettem meg dvd-n, vártam a komplett BD pakkra.

d

hol van ennek vege? ha jon a bluray utodja, lesz az ewokoknak orrszor is retusalva? extra lemezekkel, amin bemutatjak, hogy vasarnap reggeli kozben mi jutott a mester eszebe – esetleg egy puhabb tapintasu chewbacca bunda?

yzzy

“de nem sokban fog különbözni a szett a 2004-ben kiadott DVD-től.” – Mondjuk 1200 x 500 pixel különbség mindenféleképp lesz, ami nem jelentéktelen.

misran

A köv. kiadásban lemaradt jelenetek lesznek. Pl. Obi Wan gugol a bokorban letolt köpenyben :). Vagy Vader Nagyúr a kantinban vitatkozik a menzással a halálcsillagon. 🙂

H2CO3

Nem vagyok elég nagy fanatikus ahhoz, hogy ezért negyven rongyot kiadjak.
(sent from my iPhone)

tremonti

EdBoyWW:
“- Obi Wan buckalakó-elijesztő kiáltása úgy hangzik, mint akinek a tökére léptek.
– Az Ewokoknak pislogó mangaszemet csináltak.
– Az új Jabba-ajtó nem jött át.
– Hogy R2D2 hogy sokobanozta magát azok mögé a sziklák mögé, azt fel nem foghatom.
– …és végül: ha azt mondom, hogy “diszperzites-vödörbe-hányás hang”, mindenki tudja, melyik jelenetre gondolok.”

Ez a nagy baj, kezdődött a special editionnel, az egész képernyőt kitakaró dínóval, aztán a Han shot firsttös faszsággal, majd a Hayden Christensen a ROTJ végén. Miért nem lehet az eredeti verzióból egy HD kiadást csinálni, felújítás nélkül. Leszarom az extrákat, ha maga a film nem az a Star Wars amit én megszerettem.

szgergely

Akik itt osztják az igazságot, azok mind le tudják/tudnák játszani, és csak én vagyok annyira lemaradva, hogy még BR lejátszóm (ps3 se) sincs? :O
Off: Van aki azt is devizehitelre? 🙂

fapina

@A

“Én valamiért bíztam volna benne, hogy az eredeti, filmszínházakban vetített trilógiát ‘as-is’ változatban Bluray transzferben kiadják és az is bekerül ebbe a csomagba…”

@tre

“…miért nem lehet az eredeti verzióból egy HD kiadást csinálni, felújítás nélkül. Leszarom az extrákat, ha maga a film nem az a Star Wars amit én megszerettem.”

jóreggelt.
majd azt a köv.körben.
tejjejetek a kívénhett kurewának. 2x. 3x. soxor.

(függetlenül ettől megveszem az 4-5-6ot. bojkott a részemről a többi)

payskin

Amíg nem Han Shot First, addig a Dunloád boltban rendelem elő. Tudom, faék egyszerű mentalitás, de a “történelemhamisítás” a legalja.

Malachi

én igazából erre vártam már nagyon régóta. ha a szinkron valóban az eredeti rajta, akkor egyelőre nyálcsorgatás, majd 25k körüli áron biztos vétel. addig maradnak a 720p-s dual audios rilízek. azér’ az is nyami.

Pepinke

Yoda mester az egyetlen dolog, ami ér valamit ezekben a gagyi filmekben. Érte megnézem.
Kurvanagy expert az öreg! 🙂

Shwetster

Egyetlen egy oka van csak, hogy (előre láthatólag :P) nem veszem meg ezt a kiadást, mégpedig az, hogy szeretném majd a 3D-pakkot magaménak tudni. Ettől függetlenül persze 70% esélyt látok rá, hogy “hátaf*szomat” felkiáltással mégiscsak konzumálom a terméket, mert epikus darab. 🙂

human

“Amíg nem Han Shot First, addig a Dunloád boltban rendelem elő. Tudom, faék egyszerű mentalitás, de a “történelemhamisítás” a legalja.”

Addig minek letölteni?

Kharoon

Na, ez nekem már az ötdolláros turmix kategória a ponyvaregényből. 🙂

S@ti

Lucas legnagyobb bűne az, hogy nem adja ki Blu-Ray-en az eredeti, unaltered trilógiát már. A 2006-os DVD-kiadás után ugye lenyilatkozta, hogy ez borzalmas, örüljünk, hogy nem halt bele, mintha a lelkéből téptek volna ki egy darabot azzal, hogy ki kellett adnia, de soha többet.

Tehát DVD-minőségnél jobbat az IGAZI SW-ből soha nem fogunk látni. És ez a barbár még az eredeti mesterszalagokat is bezúzatta (állítólag, bár nagyon-nagyon remélem, hogy ez kamuhír, mert ekkora beteg állat senki nem lehet…)

Tőlem egy fillért se kap, soha többet.

NGA

“Ha gazdag gyűjtő lennék, akkor a basementemben a sok klasszikus videójáték konzol és játékon kívül tuti lenne egy LaserDisc lejátszó csa a SW miatt.”

Én nem vagyok gazdag, de vettem 10-ért egy Laserdisc lejátszót az SW miatt is.
Ez van meg nekem a New Hope-ból, tudtommal ez volt a legkorábbi Laserdisc 1982-ből:
http://www.blam1.com/StarWars/1130-70.htm

S@ti

Ha ez az Adywan gyerek ilyesmikre képes, akkor nem tudna csinálni egy Original verziót is? Venném.

codered

Adywan reworkjeit csak torrenten lehet beszerezni vagy van civilizáltabb mód is?

codered

OK, közben utánanéztem:
http://swrevisited.wordpress.com/2010/12/13/ganamaes-interview-with-adywan/

idevágó rész:

Q – Star wars: Revisited has been out on the web for free some time now and there have been talk about how this is legal, please ease our minds: is it legal?

A – Fan edits are a legal grey area. I don’t know if they are legal or not. We do these edits for free and make them freely available, but do stipulate that you must own the official DVD versions in order to have a copy of the edits. Lucasfilm have largely been quietly supportive of Star Wars edits in that there haven’t really been any cases of them shutting down or prosecuting anyone for an edit, and for that I am thankful. It is just a hobby and nothing that would ever rival the official versions. I really don’t agree with people that sell fan edits and every copy I sent out of ANH:R, which is now into its hundreds, I paid for the costs myself and refused any offers off people offering to pay for postage.

Tehát ha már vettél sztárvórszt, akkor elvileg letöltheted a fan editeket is.

codered

Az unaltered dolognak is utánanéztem: volt egy 2006os DVD-kiadás, ami tartalmazta az eredeti verziókat is, my bad, valóban volt ilyen (és gondolom erről készültek az általam említett ripek is).

xe74

A spanyol kiadáson rajta van a magyar szinkron, és a felirat is.
Mindez az amazon.es -en postával 85 euró.

A vaterán is árulják ezt a spanyol kiadást 28.000 Ft körül…