Star Wars Blu-ray

Tegnap átvettem az előrendelésemet, és este neki is álltam módszeresen a csomag feldolgozásának. A Heti Meteorban megbeszélt sorrendben az Új Reménnyel kezdtem, első nekifutásra a főszereplők Halálcsillagra kerüléséig jutottam. Nem bírtam persze ki és szisztematikusan elkezdtem az EPIV extra lemezének extráit is végignézni, ennek is kb. a felénél tartok szombat reggel, de, ahogy mondani szokták, “I have all the time in the world”.

PlayStation 3 rendszeren nézem, fogom a zsíros távirányítót, azzal kockázom ki a részeket, ahol kell. Sok feljegyzést készítettem, és azt tervezem, hogy az első jubileumi, 10-es Heti Meteorban ismertetem majd ezeknek egy részét. Amit viszont már most le kell szögeznem:

A Star Wars még soha nem nézett ki ilyen jól.

Én értem, hogy a világot zavarja az a három körülmény, amit Lucas megváltoztatott a filmeken, de ezeken viszonylag könnyű átlendülni (legalábbis én képes vagyok rá), ugyanakkor komolyan mondom, fantasztikus minőségben lehet megnézni egy 34 éves filmet. Tényleg, Sir Alec hogy néz már ki? Tűéles! (Katt a képekre — ezt mozgásban látni agyeldobás.)

De Harrison Ford is megfiatalodott ám:

Otthon, a sötétben, a nyugiban ezeket nézni a tévén (kinek mekkora), elképesztő élmény. Nekem elképesztő élmény. Imádtam a vele töltött időt.

Az extra lemezeknek (3 db BR!) a tartalma is erősnek ígérkezik. Persze arról nincsen szó, hogy mindent centinként lefilmeznek, és az ember arcába tolják, nem. Pontosan úgy, ahogy a DVD extrákat szerkesztik, ez is szerkesztett tartalom. Kiválasztanak dolgokat, azokat rakják oda.

Ahogy láttam, nem kevés, eddig soha nem látott anyagot kapunk majd. Biggs Darklighter hazatérése például teljesen elejétől a legvégéig szerepel, a Mos Eisley kocsmajelentnek megkapjuk az 1080p-re szkennelt, eredeti hanggal felvett fekete-fehér “rough cut” változatát, ahol Han például még egy helyi nyoszolyólányt is lesmárol. Ez egyébként tökéletesen pristine, Ben Kenobi fénykardja is láthatóan nem effektezett, hanem úgy néz ki, ahogy a színész a prop-ot használta, illetve az egyik snitten nem is tart a kezében, csak a markolatot, itt utólag tették rá gondolom a fény nyalábot. Lényeg a lényeg, a teljes, több percen át tartó jelenet egy eredeti, érintetlen változat.

Sok ilyesmit lehet túrni, a túrás elején járok még. Nagyon tetszett, hogy rengeteg cuccnak a 360 fokban megforgatott változatát is megtekinthetjük. (Tárgyasztal forog, kamerával felvett, rengeteg frame, nem ilyen gagyi 8 frame-ben lefotózott valami.) Hovatovább kapunk ezekből nagy felbontású makró képeket, hát az tényleg teljesen készen van. R2-D2 koszolódás még hagyján, de tényleg időnként belekerülnek lényegtelen objektumok nagyfelbontású közeli képei. Sokszor bánnak a témával nagyon liberálisan és raknak Star Wars makett helyett egy korábbi alumínium (!) göcsörtös valamit, amit ténylegesen kidolgoztak, vagy az Ezeréves Sólyomból is egy korait járnak körbe, meg makróznak meg.

Az ember tényleg ott találja magát, hogy egyesével léptet a könyvtár fasz-erkezetében és mindent végignéz elejétől a végéig. Interjúk is vannak a ma is élő makettkészítő mesterekkel (egy-egy makett kapcsán), az elmaradhatatlan concept artok, illetve sok matte painting is helyet kapott. Ez utóbbiakból szintén kapunk teljes vásznat (ahogy fel van lógatva!), pontos méreteket, illetve makrókat a festményekről (hiszen azok). Tényleg csodálatos geek-out, még akkor is, ha DVD menüs a navigáció. Ennél csak az lenne a még jobb, ha tényleg egy DVD-re kiírt beszkennelt és learchivált adathalmaz lenne, amit az ember Finderben nyitogat meg.

Találtam egy videót, ami egészen konkrétan helikopter fahrttal megközelíti azt a raktárt a ranch-en, ahol Lucas az összes propot, vagy azok egy nagy részét, őrzi. Na, az az igazán elbaszott kemény dolog, abba a raktárba vágyakozom. És ne azt képzeljük el, hogy bebaszva egy raktárba, mint nálunk otthon, pedáns rendben minden összerakva, nagytól, a mini makettekig. R2D2 fadobozban, Yoda üvegben konzerválva — tényleg áll a pöcsöm, sőt, állt és állni is fog.

Egyelőre maximálisan elégedett vagyok, az apróságokon túl tudom tenni magam, az extra tartalomnak pedig tényleg nagyon örülök.

28 hozzászólás

kaja

emléxem a Duna mozi mellett volt egy trafik 8 Ftért lehetett venni starwars képeket. hivatalos mozi fotok másolatai meg nyugati újságokból kireprózótt fotók voltak. mekkora császár voltam velük a suliba. lent van most is a pincében van belőlük egy köteg

m74

kaja:

veletlenul nem a bastya mozit akartad irni? a trafik pedig a dohany utcaban volt, a troli megallonal.

Kaja

szerintem sok trafikos ramozdult akkoriban erre a starwars kep bizniszre

Álmos

Csak én érzem úgy, hogy baromi kicsi ez a HD felbontás? Alig van benne pixel, pláne ilyen széles képarányú filmeknél. A 22″-os monitoron még csak-csak elmegy, de az 55″-os TV-n? Ez 40 PPI, for fucks sake! Az iPhone 4 kijelzője meg 326 😀 Oké, nem nézzük olyan közelről, de akkor is..

DnP

” Sir Alec hogy néz már ki? Tűéles! ”
Angel, Te akkor nem láttál még tű éles képet. (Monnyuk a tű nem éles, hanem hegyes, de ettől most eltekintek) Látsz akár egyetlen egy kivehető szőrszálat? Valami részletet az arcából? Zajos massza az egész. Egy 100 éves analóg cuccból nem lehet normális minőséget produkálni. Sima DVD2BR upscale, némi zajjal, hogy eltakarják a pixeleződést/homályosodást, de semmi több. Persze jól néz ki meg minden, de azért nem vagyok oda meg vissza. Azért majd megtekintem én is 46colon itthon, sötét szobában…

Km

Vajon ezeket a filmeket mennyire adják el a régi emlékek? Mennyire jó filmek ezek valójában. Tudom, anno hatalmas alkotások voltak, én is rajongtam értük.
De vajon ma képes lenne-e lekötni egy tinit? Vagy ha később születünk, nem lenne-e számunkra ugyanekkora kult a HP vagy a gyűrűk ura? Felnőtt fejjel azt gondolom, h a sw erősen túlértékelt film. Régen valószínűleg nagyrészt a műfaj és az effektek adták el. Talán a 3 új rész relatív bukása is ezt példázza.

Kaja

ja szerintem is. en teljesen starwars buzi voltam kiskoromban. olyannyira h meg ma is tudom szinte elore a szoveget ha megy a klasszikus ket elso resz. a jedi visszaternel mar erezni h elmegy az egesz ilyen disneyland vilagba. de a tobbire is igaz h a sztori nulla szineszi jatek nulla nem ertem mit zabaltunk ezen

DnP

““A Star Wars még soha nem nézett ki ilyen jól” 🙂

Accepted

malacka

nevetséges az uj starwars, felfordul tole a gyomrom, meg azt is megkockaztatom hogy nem lucason mult az regi starwars filmek sikere, nem is o csinalta cask a nevet adta hozza vagy lopta

Tarsoly

Km: Én ugyan nem tudom, mennyire számítok mai tininek (19 vagyok), de amikor először láttam a Star Wars filmeket (a régieket), olyan 13 lehettem, az meg nem volt olyan nagyon régen, és igen, totál le tudtak kötni. Szerintem ez inkább ízlés, érdeklődési kör kérdése, még ma is. Annyi, hogy most tényleg kevesebben ülnének le megnézni egyet a régi részek közül, mert ma már azért erősen gagyinak számít a látványviláguk, de még mindig elég sokan vannak akik nem a látvány miatt szeretik a SW-ot.
A GYU tényleg kultusz, nálam, a korosztályomban tényleg SW-vel egyenlő, viszont a HP annyira színvonalon aluli, hogy a SW poros lába nyomát sem érintheti.

Pepinke

“Szerintem ez inkább ízlés, érdeklődési kör kérdése, még ma is.”
VS.
“…viszont a HP annyira színvonalon aluli, hogy a SW poros lába nyomát sem érintheti.”

Most akkor hogyan is?
Tehát a SW-t nem lehet leszarozni, mert ízlés kérdése, de a HP-t le lehet szarozni? A HP-ért való rajongés tehát nem ízlés kérdése?
🙂

nehaiu

Tarsoly, én még fiatalabb vagyok, ennek ellenére számomra is hasonló élmény egy-egy Star Wars film, bár nekem az első kettő Harry Potter is tetszett annó (igaz, még gyerekként).

Tarsoly

Pepinke: Félreértesz, a HP könyvek nagyon jók, én most csak a filmekről beszéltem.
Nehaiu: Én is hasonlóképp vagyok, mondjuk szerintem a 7/2 is elég jó volt. Az előző kommentemben magát a sorozatot jellemeztem.

Visszatérve a SW-ra, szerintem az “új” részek sem voltak rosszak, bár tény hogy rendesen elkülönülnek a sorozat többi részétől.

vycman

@Tarsoly mi az, hogy színvonalon aluli? Ez miben nyilvánul meg? Mert én is olvastam a könyveket és szerintem 1-2 rész volt ami kicsit semmitmondóra sikeredett, de ezt is csak azért tudom megállapítani, mert van viszonyítási alapom a könyvekhez.

Balazs

DVD-n megvan az eredeti trilogia, nagy fenet fogom megegyszer megvenni nagyobb felbontasban. Elegedjen meg Lucas bacsi egyszer a bevetellel…

vargatom

“A Star Wars még soha nem nézett ki ilyen jól.”

A fenét nem – annak idején, amikor moziban bemutatták. Csak sajnos szinte teljesen tönkrementek a negatívok, és egy óriási restaurációs projektet indítottak annak érdekében, hogy újra be lehessen mutatni a mozikban 97-ben, amikor az Episode I gyártása beindult.

Ezt érdemes olvasgatni:
http://secrethistoryofstarwars.com/savingstarwars.html
Bár elég hosszú, de akit egy kicsit is érdekel a filmgyártás, annak szerintem kellően lebilincselő olvasmány.

A site egyébként is minden SW rajongónak és érdeklődőnek egy aranybánya, és maga a fő kiadvány is begyűjthető a netről. Egy kissé megszállott a szerző, de cserébe a következtetései szinte teljesen hitelesnek tűnnek és nagyon sok mindent megmagyaráznak a sztori nem teljesen logikus alakulásáról, az egyes rendezők közötti különbségekről és hasonló vitatott kérdésekről.

vargatom

Mindenesetre a lényeg az, hogy a 97-es újrakiadás filmszalagra készült, és az optikai labor igyekezett pontosan követni az eredeti film szín- és kontrasztvilágát. Viszont a 2004-es DVD kiadáshoz újra feldolgozták az eredeti negatívokat és újra be kellett állítani a színvilágot – ezúttal már digitálisan, Lucas aktuális kénye-kedve szerint, és így az eredménynek nem sok köze lett az eredeti kópiákhoz.

Sajnos az eredeti, 77-ben bemutatott filmből nem maradt fenn megfelelő referencia, amivel össze lehetne hasonlítani. Józsi is meg én is túl kicsik voltunk a hazai bemutató idején ahhoz, hogy bármiféle reális emlékünk legyen annak a kópiának a minőségéről.
Asszem a laserdisc kiadás jöhet még szóba talán, de nemtom van-e belőle digitalizált változat a neten, és sajnos a felbontása akkor is nagyon gyér lenne ha előkerülne ilyen. A VHS kópiák meg szükségszerűen elöregedtek azóta.

Mindenesetre a kijelentés, hogy a Star Wars sosem nézett ki ilyen jól, a legjobb esetben is szubjektív – van akinek jobban bejön az öreg Lucas ízlése, van akinek viszont jobban tetszik a régi… A másik két rendező különféle döntéseinek utólagos felülbírálásáról nem is beszélve.

Ez gonosz lesz, de talán Lucas halála után beindulhat majd egy kezdeményezés, ami megkísérli visszaállítani az eredeti látványvilágot, és ha el nem égeti a szakállas, akkor a régi negatívokat is visszapakolhatják a CG-vel kibővített, digitálisan feldolgozott jelenetek helyére. Megakadályozni van azért bőven lehetősége és a jelek szerint szándéka is, na meg a fene tudja hogy az örökösei mit gondolnak majd az egészről – kereslet egy pár évtizedig még lesz a tényleg eredeti trilógiára, bár aki húsz évesen látta, az már közeledik a hatvanhoz és kezd tojni az egészre…

vargatom

Józsi, én nagy és elszánt ellensége vagyok a “régen mindig jobb volt” faszságnak. Az emberek többsége egyébként is a saját gondtalanabb életét szokta visszasírni a konkrét élmények helyett… Meg a régi SW filmek se voltak igazából sokkal különbek a legtöbb mai blockbusternél, csak nem volt előttük hasonló.
De igenis van olyan hogy valamit elrontanak az utólagos piszkálással. A gagyi CG lényekre semmi szükség nem volt, a történetbeli változtatások pedig teljesen indokolhatatlan ostobaságok.

Igazából van egy ilyen fixa ideája Lucasnak már egy ideje, hogy hát ez kezdettől fogva egy hosszú egybefüggő sztori volt a fejében. Ez természetesen szemenszedett hazugság, amit mégis simán elnézne neki mindenki aki túl sokszor látta a filmeket ahhoz hogy bevegye ezt a hülyeséget. Az SW teljesen nyilvánvalóan egy filmnek indult, Vader egy sima fogdmeg volt, Leia és Luke nem voltak tesók és így tovább. Aztán menet közben támadtak új, jobb ötletei annak a rengeteg kreatív embernek, aki megfordult a produkció körül, és amit lehetett, azt utólag máshogy magyaráztak meg. Nem baj, megbocsátjuk és elnézzük ezeket az apróságokat, megnézzük újra moziban, megvesszük DVD-n, el lehetne adni BR-en is, mert így szeretjük.

De úgy tűnik hogy a szakállasnak ez nem elég, és kizárólag azért heggeszti át a korábbi filmeket, hogy az utókor száz év múlva elhiggye a nagy egybefüggő sztoriról kitalált mesét. De hát mégis ki a fenét fog ez érdekelni száz év múlva pár filmesztétán kívül, meg hogyan is lehetne eltűntetni az egész internetről a nyomát a sok átírásnak és revíziónak? Szóval tök hülyeség is azt hinni, hogy ennek van értelme. És a filmek sem lesznek tőle se jobbak, se egységesebbek, mert tök más kor szülte a régi trilógiát meg az újat, és pár hülye CG karakter beszúrása meg béna újravágás nem fogja összehozni őket.
Egy totál új Episode IV-VI esetleg megoldást jelentene, és ha netán még húsz évig él az öreg, akkor akár képes is lesz megcsinálni, aztán totál megsemmisíti a régieket.

Az újrafényelés meg a film grain kiszűrése viszont szubjektív kérdés, elfogadom ha neked tetszik az új, egyébként is annyi egyéb lépcsőn megy át a legtöbb film az otthoni megnézésen (videotömörítés, kalibrálatlan TV/monitor, mindenféle digitális filterek a mai HDTV-ken) hogy köszönő viszonyban van már csak a rendező meg az operatőr eredeti elképzeléseivel.

Lucasnak pedig maximálisan elismerem az érdemeit, teljesen átalakította és demokratizálta a filmgyártást a digitális technológiákra való átállással. Ezt lehet hogy ide is beírtam már egyszer, de nagyrészt neki köszönhető hogy bárki csinálhat moziban bemutatható filmet egy HD digitális kamerával meg egy asztali számítógéppel. Az állásom is nagyrészt neki köszönhető és a gyerekkorom egyik legmeghatározóbb eleme volt a Star Wars úgy általában is. De ettől még marhaság, amit művel.

vargatom

Te például mit gondolnál, ha egy “angelday” nevű blogger valamikor 2012-ben megutálná az Apple termékeket és átállna Windowsra számítógépen és telefonon (ez egy teljesen fiktív szituáció), aztán nekiállna utólag átírni a régi blogbejegyzéseket, eltűntetve minden iPhone és hasonló témát, csak hogy ha valaki majd 2020-ban visszaolvas akkor egységesnek tűnjön a “plastik”? Szerinted az nem lenne totális marhaság?

szgergely

én azzal a vélekedéssel értek egyet, miszerint ez Lucas (és társai) szellemi terméke, szíve joga, hogyan fejleszti tovább a filmet az idő előhaladtával. és itt nem hónapokról van szó, mikor módosít, hanem évtizedekről. Egyébként ez az eljárás nem ismeretlen. A könyvetek is újrakiadják, és akkor itt-ott módosítanak rajt, aktualizálják. Lucas is ezt tette szerintem. Ha nem tetszik, nem veszed meg, és csinálsz jobbat. Aztán a piac majd dönt.

S@ti

Újra leírom: nem az a baj Lucassal, hogy belepiszkál és kontárkodik a szükségtelen CG-lényekkel és az egyéb orbitális marhaságokkal. Valahol az övé az SW, tegye csak, majd a piac eldönti, hogy kell-e ez a népnek vagy nem.

Az a baj Lucassal, hogy a BR-en például és a 2006-os kiadás kivételével az összes többi kiadáson SEM tette lehetővé azt, hogy az EREDETIEKET meg lehessen nézni. Meddig tartana rárakni a BR-re például mint választható opciót? És a 2004-es DVD-n miért nem volt választási lehetőség? Na ez a baj.

Az átdolgozott verziókat akár kánonnak is tekintheti, vagy akármi, bánom is én, nem érdekel. De adjon lehetőséget arra, hogy az eredetieket nézze az, aki azt szereti!