Átalakítja a LIKE gombokat a Facebook

Index:

A Facebook csütörtökön az f8 konferencián bejelentette, hogy sok internetes szolgáltató automatizáltan tudja majd küldeni a lájkokat a közösségi portálra. Ha megnézünk egy filmet a Netflixen, vagy meghallgatunk egy dalt egy zenei portálon, akkor ez a tevékenységünk azonnal megjelenik a Facebook felületén. Abban az esetben, persze, ha az adott cég már beépítette a portáljába az automatizált adatküldés funkciót.

45 hozzászólás

besk

megnézek egy pornót és már látja is az összes ismerősöm 😀 like

kutato

Úgy fog működni, hogy neked is engedélyezned kell az adott oldalon, hogy automatikusan megjelenjen a tevékenységed másoknak:

http://techcrunch.com/2011/09/22/facebook-read-button/

Értelme szerintem nulla, legalábbis engem nem érdekel, hogy ki mit olvas éppen, mert nyilván csak utólag dől el, hogy az általa olvasott/fogyasztott anyag értékes volt-e, és akkor úgyis megosztja, ha elég jó. Értelmetlenül szétsugározni az éterbe, hogy éppen most olvasom ezt a cikket, ami lehet, hogy teljesen érdektelen cikk, haszontalan funkció, és csak a zajt növeli.

kutato

Illetve a techcrunch szerint ez egyedi cikket nem is oszt majd meg, csak annyit, hogy “X éppen az Indexet olvassa”.

Szindbad

Egész életemben eddig egyetlen Likeot nyomtam, és az is egy plastik post volt.

reconka

megnézek egy pornót és már látja is az összes ismerősöm like

legalabb megnezhetem milyen jofajta pornot nezel, es akar en is megnezhetem utana, es lajkolhatom…

Szerintem nem rossz dolog de en nem spamelnem mindenkinek ezt az egeszet, megtartanam privatba.. olyan mint a googlenek a kereses elozmenyei.. neha napjan fellapozom, hogy ire kerestem ra anno 3 evvel ezelott.

elvé

Kétségtelenül süllyed a FB hajója, és még csak észre sem veszik. Vakon tapogatóznak a sötétben. A FB már így is egy gusztustalan adattenger, és már nem csak a cégnek, a felhasználóknak is.

Malachi

nem tetszik és remélem azoknak lesz igazuk, akik azt mondják ezt külön kell majd engedélyezni és nem oszt majd azonnal mindent mindenkivel. utóbbi esetben del profile.

szgergely-troll

Bennem már régóta érlelo”dik egy gondolat, miszerint ideje lenne, hasonlóan a flashmentességhez, egy új mozgalom indításának, aminek az lenne a lényege, hogy a weboldalak csak saját anyagot tartalmaznának, és nem tartalmaznának idegen oldalról hostolt anyagot. Rohant idegesíto”, hogy minden egyes blog-hu-s, vagy bármely modern oldal megtekintésekor legalább 10szer behívja a facebook.com-ot, a twitter.com-ot, és másik 8 szart, mikor erre leginkább nincs is szükség. Senkit nem érdekel pl, hogy eddig hányan like-olták az oldalt. Persze like linket most is lehetne elhelyezni, és nem kellene a facebook.com oldalt ezért meghívni. Ugyanígy twitter. Szerver töltse le ötpercenként a legutolsó twitjeimet, mentse le pl xml formátumban, és a weboldal azt jelenítse meg. Ne a böngészés élményén essen kár. Csak nincs platform, sem képességem, hogy ezért, vagy ezen dolgozzak, tegyek valamit.

Addict

Ezek az információk már nem “Like”ok hanem inkább események, amik közül már egy sem a News Feedben, hanem jobb oldalon fent a Tickerben fognak landolni, tehát nem lesz zavaró. Ugyanitt lesznek a médiaesemények is, pl XY meghallgatott egy zenét a Spotify-on, vagy megnézte a dr. House aktuális részét Hulu-n, stb. A fő értelme ezeknek lesz, mert ha véletlenül pont a FB előtt ülsz, mikor a haverod nézi az adott epizódot, akkor közösen nézheted vele. (Mondjuk ez még nem lesz, csak közös zenehallgatás, de később biztos beteszik). Másik, hogy ezek a szolgáltatások nálunk még nem elérhetőek. a Tickerből azok a tartalmak, amiket sokat likeoltak vagy kommenteltek kikerülnek a News Feedbe, amiket meg még többen, abból Top News lesz.
Ezekre a feliratkozás opt-in lesz és természetesen bármikor le lehet iratkozni. Azért van az egésznek értelme, mert a Timeline-ban így vissza lehet nézni milyen zenéket hallgattál, filmeket néztél, stb. Ezekre ugye nem lehet elvárni, hogy minden egyes hallgatásnál nyomj egy megosztást vagy likeot, ezért automatizálták. A dolgot aztán meg kiterjesztették minden másra is, így a főzőweboldal az “XY megfőzte a spenótot ma” kifejezést használja és ugyanígy küldi be a statot, hogy milyen recepteket nézegettél. A lehetőségek végtelenek, ezzel gyakorlatilag a környező világot teljes egészében lefedi a Facebook és ha akarod a teljes életedet nyomon követheted a Timeline-on.

_alesi_

Minél jobban fejlődik ez a közösségi hacacáré, annál jobban úgy érzem, hogy alapvetően tök fölöslegesek ezen szolgáltatások az életemben.

Chriss

Hát engedélyezés nélkül adatvédelmileg egy KICSIKÉT aggályos lenne 😛

ekkerjoz

Nyilvánvaló, hogy az efféle iwiw, myspace, facebook közösségi oldalaknak rövidebb-hosszabb népszerű tündöklés után egyenként végük.
A jövő mindenképpen a privát, alacsony taglétszámú, de speciálisan zárt, hasznos tartalmat, tudást hordozó média, amire ingyen nem is nagyon lehet teljsekörben rálátni.
Privátblogok értékes tartalommal, bennfentes információkkal, cseppenként kiszivárogtatott kontent gondolkodó emberektől.
Akit érdekel a teljes sztori, áldozatot hoz érte.

Addict

ekkerjoz én nagyon nem így gondolom. A Facebook mégcsak most kezd teljes erőre kapcsolni, pedig a “szakértők” minden évben temetik, merth egyre több rajta a felesleges infó, vagy a privacy miatt vagy más okból. (lásd Apple halála téma) Ez a változás is abszolút előnyére lesz, aki csak próbálta a Timeline-t pl az ismerőseim közül, mind elismerően szólt róla. Még nagyon sok évig velünk lesz a Facebook, akár tetszik akár nem.

ekkerjoz

@Addict:
Nem baj, ha másként látod.
Az ilyen jellegű dolgoknak az a baja, hogy mindenki jelöl mindenkit, akár ismeri, akár nem. Egy idő után olyan, mint pancsolómedence 40 fokos nyárban, inkább viszolyogsz tőle, terhedre vannak azok, akik lökdösnek, fröcskölnek, finganak, satöbbi.
A facebookról 2007.-ben iratkoztam le, mikor kezdett kialakulni a mostani tömegjelleg.
Persze van, aki ezt szereti, de ahogy a strandon gyorsan terjed minden ragály, ezeken az oldalakon is hamarabb kapsz el valamit, amit nem akarsz.
Nem arról van szó, hogy nekem mi tetszik, vagy mi nem tetszik, és azt senki nem tudja megjósolni, hány év van még a facebooknak hátra, nem is érdekes.
Az viszont biztos, hogy a kisebb, zártabb közösségi hálózatok már most sokkal elegánsabbak, mint a facebook.
Egyrészt, mert nincs otromba reklám, másrészt mert speciális tematika miatt napi hasznát veszed a kapcsolati hálónak, nincsenek dezinformációk, és hát nem mellékesen érezheted azt, hogy egy kölcsönös megbecsülésen alapuló dolog része vagy.
És mert nem engedsz be bárkit a köreidbe, akár tetszik, akár nem, kiváltságosabb lehetsz, mint a tömegkapcsolatokban nyomorgók.
Mosoly és béke.

Z. T.

Dehát a facebookot úgyis mindenki csak arra használja, hogy lecsekkolja melyik píneára érdemes rárepülni, nem?

addikt

Arról mindannyian megfeledkeztek, hogy vajon “kinek áll ez érdekében?”

Addict

@ekkerjoz ezzel egyetértek viszont 🙂 Amúgy az én csapatom is egy speciális közösségi oldalt fejleszt, szóval remélem, hogy a kicsiknek is van (lesz) létjogosultságuk. De a Facebookot lehetetlen megkerülni, mert folyamatosan fejlesztenek és nem hagyják, hogy egy konkurens általános közösségi site lenyomja őket. Ezért csak azoknak van esélye akik tényleg valamiben nagyon mást vagy speciálisat tudnak nyújtani, esetleg mindkettőt.

Addict

Lenny, 60% körül állunk, és keresünk egy fejlesztőt éppen, aki PHP, MySQL, jQuery, Eclipse fejlesztőkörnyezetben jártas. Nagyon nagy fába vágtuk a fejszénket és a fő fejlesztőnknek muszáj volt bevállalnia mellékállást, hogy megéljen. A tervek szerint Novemberben tudunk indulni egy 80%-os bétával.

lessknownJFK

@ekkerjoz: és mi lesz az emberiség nagyjából nyolcvan százalékával, akit nem érdekel semmiféle értékes kontent? 🙂

Malachi

ekkerjoz – igazad van amúgy, de hát nem kötelező mindenkit felvenni, aki bejelöl. én csak a közeli barátokat, ismerősöket (néhány volt osztálytársat) jelöltem/fogadtam el és így igazából nincs bajom a zajjal. bár így is van néhány idegesítő, akiket le kellett tiltanom.

Sticman

És leiratkozni hogy lehet fb bétáról, nem én akartam és nem tetszik.