Vacek és az Öreg (reboot)

Vacek az órájára pillantott. Már vagy negyven perce ült a szobában, de az Öreg még mindig nem volt sehol. Szokatlan, gondolta már sokadszorra, aztán végre kinyílt az ajtó. Az Öreg a szobába lépett. Láthatóan ugyanúgy nézett ki, mint mindig, viszont a bal kezével történhetett valami, mert az oldala mellett kellett tartani, a jobbal pedig erősen szorította.

“Valami baj történt?” — érdeklődött Vacek

“Ne törődj velem. Fontos dolgokat akarok neked mondani. Csak hadd fújjam ki magam.”

Vacek biztos volt benne, hogy van valami az Öreg kezével, mert folyamatosan szorította, és ahogy ránézett, elég rossz bőrben is volt, izzadt a homloka, fájdalmai lehettek. Eltelt egy pár perc, mire újra megszólalt. Vacek közben próbált nem látványosan gondolkodni.

“A világnak úgy lesz vége …” — kezdte szokatlan mondókáját az Öreg, de Vacek fel se fogta eleinte, miről beszél.

“… minden pontosan ugyanolyan lesz, mint amilyen mindig is volt, de amikor feltekintesz az égre, akkor látni fogod azt a nagy, irtózatosan nagy, az egész horizontot befedő fekete gömböt, aminek csak a teteje látszódik majd eleinte. Nem lesz semmi előzménye, egyszerűen csak jön és nem lehet majd semmit csinálni, vagy tenni ellene. Az emberek persze mind észreveszik ezt, megpróbálnak rájönni arra, hogy mi ez, vagy miért van, persze ez azt jelenti, hogy hamarosan vége mindennek. Ami eddig volt, az megszűnik ebben a formában létezni. Gyorsan jön és gyorsan megy majd. Lesz majd egy kis gondolkodási idő, mielőtt befejeződik.”

Vacek nem értette, mit hall. Valami balfasz sci-fi filmet nézhetett az Öreg, de nagyon megérinthette, mert egészen átélte a dolgot, miközben mesélte. Még soha nem látta ilyennek. Meg ott volt a keze is. Persze szkeptikus is volt ezzel kapcsolatban, és egyáltalán, ha így is van, mi a biztosíték arra, hogy ez a fura figura, az Öreg, lesz az, aki majd mindezt jól látja. Hangot is adott a szkepticizmusának:

“Mégis, honnan lehet tudni, hogy így lesz? Miért pont te tudod?”

“Tudom és kész. Hogy miért pont én? Azt nem tudom. De így lesz, és vége lesz, ebben biztos vagyok. Így lesz vége: jön a fekete, horizontot betöltő gömb, az emberiségnek meg lesz egy kis ideje, hogy elgondolkodjon még egyszer utoljára, mielőtt ez így befejeződik. Akik nem éltek eddig a pontig, azoknak mindegy, akik megérik ezt, azok pedig kapnak egy utolsó esélyt.”

“Mégis, mire?”

“Azt nem lehet majd tudni, hogy mennyi idő alatt lesz vége. De gyors lesz. Lesz még egy kis idő arra, hogy mindenki átgondolja, más perspektívába helyezzen dolgokat. Viszont tenni ellene nem lehet majd semmit.”

“Mindezt miért mondod el most nekem?”

“Azért, Vacek, mert te vagy az, akire rábízhatok valamit ezzel kapcsolatban. Meg kell találnod valamit, mielőtt ez bekövetkezik. De tőlem lehetsz majd a többi emberrel is egyvalaki majd, viszont van itt egy ennél fontosabb és jelentősebb dolog is.”

Vacek nem értette az egészet, azt pedig főleg nem, hogy egy hibbant emberrel minek diskurál. Egyáltalán azt, hogyan keveredett ide, és egyáltalán, hogyan indult el ez az egész…

16 hozzászólás

maroweh

Ez a történet jutott róla eszembe:

Mindjárt pedig ama napok nyomorúságai után a nap elsötétedik, és a hold nem fénylik, és a csillagok az égről lehullanak, és az egeknek erősségei megrendülnek. 30 És akkor feltetszik az ember Fiának jele az égen. … Azonképen ti is, mikor mindezeket látjátok, tudjátok meg, hogy közel van, az ajtó előtt. … A miképen pedig a Noé napjaiban vala, akképen lesz az ember Fiának eljövetele is. 38 Mert a miképen az özönvíz előtt való napokban esznek és isznak vala, házasodnak és férjhez mennek vala, mind ama napig, a melyen Noé a bárkába méne. 39 És nem vesznek vala észre semmit, mígnem eljöve az özönvíz és mindnyájukat elragadá: akképen lesz az ember Fiának eljövetele is.

Máté evangéliuma 24. fejezetéből

jack ez

Na most azon kívül, hogy ennek az egészenek se füle, se farka, ez a két mondat mindent alulmúlt:

“Azért, Vacek, mert te vagy az, akire rábízhatok valamit ezzel kapcsolatban. Meg kell találnod valamit, mielőtt ez bekövetkezik. De tőlem lehetsz majd a többi emberrel is egyvalaki majd, viszont van itt egy ennél fontosabb és jelentősebb dolog is.”

Feladat: találjuk meg és számoljuk össze a valaki/valami verzióit illetve a majd szó előfordulásait. Szövegértelmezésért plusz pont jár.

Pít

Végre Vacek és az Öreg! Érdemes volt várni rá 🙂 Screenplay lesz belőle valamikor?

Desh

@H2CO3
Tag alapján nézdd vissza a korábbi posztokat is.

Egyébként elég furcsa egy poszt lett. V&Ö eddig valamilyen spirituális hangvételű elbeszélés volt, egy hétköznapban alkalmazható tanulsággal a végén, de ennek se füle se farka.

H2CO3

@Desh: köszi, már előtte megnéztem, azért kérdeztem, mert azok után sem értettem (egyébként tetszik, csak nem értem).

Atya Gatya

Cyber punk vers 1998-ból, még az indexes Angelday tollából. Jobb nem lett.

H2CO3

@Desh, @Atya Gatya: köszi. Azért érdekes egy 1998-as sorozat folytatását látni… (még azt sem tudtam akkoriban, hogy van olyan, hogy Internet)

Herczegfalvy

Nem szoktam nagy ügyet csinálni belőle, itt se írok erről sose, de most a történethez tartozik, hogy bizony gyakran megállítanak az emberek az utcán, hogy megköszönjék, amit “értük teszek”. Különös érzés, arról nem is beszélve, hogy semmi különöset nem is teszek értük, megállíthatnák inkább mondjuk az …