iPhone backup műtéti eszközök

Az egyetlen legális módszer az iPhone különféle dolgaihoz hozzáférni a backupokon keresztül vezet. Hétvégén egy kicsit belefúrtam magam a témába, mert iOS 5 frissítés volt a lakásban. 🙂 Linda SMS-eiből vesztettünk valamennyit, a káresemény nem jelentős.

Backup készítése iTuneson keresztül az eszközön való jobb kattintás után a “Back Up” kiválasztásával indul. Ha befejezte, akkor már egészen biztosan rendelkezünk egy elég jó mentéssel a készülékünkről.

Az iTunes a különféle iOS eszközeink backupjait a ~/Library/Application Support/MobileSync/Backup mappába teszi. Itt egy hosszú számsorozat azonosítja az eszközünket, ennek neve az eszközre vonatkozó mappában az info.plist szövegfájl elejéről olvasható ki a legegyszerűbben, nézzük meg a “Device name” kulcsot rögtön az elején.

A sok fájl, amit látunk a mappában, valójában egy SHA1-el elkódolt, fix hosszúságú message digest, amit könnyedén vissza lehet írni rendes formába. Az alábbi parancs például az SMS-ünk fájlnevét adja vissza (digest formában):

echo -n 'HomeDomain-Library/SMS/sms.db' | openssl dgst -sha1

Ha megvan a fájl, akkor nagyon egyszerűen tudjuk matatni az SQLite 3 Mac-es parancssoros szoftverrel, de ez is olyan, hogy érteni kell hozzá — a letöltött és kitömörített bináris állományt tegyük a /usr/local/bin mappába, innentől már használható lesz az sqlite3 parancs.

Az iPhone az SMS-eket egy egyszerű SQL adatbázisban tárolja az eszközön a Library/SMS mappában az sms.db-ben.

Persze nem kell megijednünk ettől, a remek és ingyenes iPhone Backup Extractor szoftverrel szépen kiírhatjuk a teljes backup mappaszerkezetet egyszerűen olvasható fájlokba.

Ha megvagyunk, akkor a már fizetős, “Base” nevű szoftverrel tudjuk matatni az SQL adatbázist vizuális formában, könnyen ellenőrizhető és módosítható minden. (weblap, Mac App Store — €22,99.-)

Az eszköz közvetlen böngészésére is lehetőséget ad a PhoneView nevű program, de ezzel nem fájlsztinen, csak típusok szerint böngészhetjük a tartalmakat. Az SMS nézet például egy buborékos megoldással jelenik meg, de ellenőrzésre ez is tökéletes. Sajnos külső backup tartalmat nem tud böngészni, csak csatlakoztatott eszközt, illetve saját maga által készített backupot. A friss verzió már iOS 5 kompatibilis, ára 20 dollár.

Képek kiműtésére backupból a Picturescue alkalmazás való, 5 dollár. Ez különösen akkor lehet praktikus, ha valamit véletlen letörlünk a telefonunkról, viszont egy Time Machine deltázott backup még van valamikorról a diszken. Ilyenkor érdemes ehhez visszanyúlni és abban böngészni — nekem már volt véletlenül letörölt képem, amit ezzel a módszerrel sikerült megmenteni.

Összefoglalva: találjuk meg a mentésünket, azonosítsuk be, aztán írjuk ki az iPhone Backup Extractorral valami értelmesebb formába, végül analizáljuk a problémát, ellenőrizzük vissza a dolgokat, és egyáltalán: legyünk férfiak, oldjuk meg.

17 hozzászólás

Asszem

szóval szűk 30 euróból megoldható a műtét és még csak kernelt sem kell fordítani hozzá. hiába, apple, just works!

GabE

És már meg is van a hamisítatlan Android érzés.
Hé, várj csak…

Bel Riose

“Képek kiműtésére backupból a Picturescue alkalmazás való, 5 dollár.”

Vagy csak el kell navigálni a Backup Extractor által kiírt mappaszerkezetben a private -> var -> mobile -> Media -> DCIM mappába, és inkább venni pár gombóc fagyit abból az $5-ból 😀

spamdog

Androidon egyszer tartott másfél órán át egy Nokiából beexportálni a névjegyeket és az üzeneteket. Azóta nem volt itt elírt mértékű gondom vele, (pedig volt root , sense csere, LeeDroid )

tfe

Jozsi !
SHA1-et ha te csak ugy konnyeden visszafejtesz akkor az egesz modern kriptografia elmehet a picsaba 🙂

Csak hogy konstruktiv legyek. Encryptelt backupon nem mukodik ez a megoldas sajna (nem tudom hogy az app tudja-e kezelni de sqlite-al nem lehet megnyitni az sms adatbazist)

Underyx

@spamdog

Pedig úgy emlékszem a Nokia tud exportálni vCard-ba, amit simán feltöltesz GMail címtárba, és automatikusan megjelenik a mobilodon.

JiG

Nem az volt a mondas, hogy azert szeretjuk az almat, mert nem kenyszerit arra a buherara, mint a windows??? A fenti leiras [igy valtas = beteres] elott kisse ilyesztoen hat…

Gekko

Jól értem, h az iPhone úgy működik, hogy egyrészt a világ legjobb telefonja, és mindennél minimum 2x jobb, másrészt 47$ 99Cent-et kell még arra költeni, hogy a rajta tárolt, célszerű használatból eredő adataink biztonságban tudható módon megérjék a holnapot?

Ez amúgy legális?

Konkrétan az jutott eszembe róla, amikor az Epson multifunkciós nyomtató nem hajlandó scannelni, ha ki van fogyva egy tinta.

Lenny

Hogy tudom a backup fájlból visszaállítani olyan formába az smseket, hogy vissza tudjam másolni a telefonra? Vagy valami eszközzel visszatransferelni.