Összeomlott az Apple

Napi Gazdaság, ma reggel:

Hatalmasat zuhant az Apple árfolyama, miután a társaság az elemzői várakozásoktól elmaradó jelentést tett közzé.

(…)

[Az Apple] több mint 17 millió iPhone-t adott el a július és szeptember közötti negyedévben, 21 százalékkal többet mint 2010 azonos időszakában.

(…)

Az iPhone-t illetően az elemzők 20,3 milliós eladást vártak.

Néha tényleg nem értem, mit írnak ezek, bulvárt? Azért, mert a Wall Street azt várja, hogy még több, még több legyen a szám, attól összeomlana valami?

Az Apple sikeresebb, mint valaha. Csak egy példa: még 5,4 milliárd dollárral több pénzük van mint három hónappal ezelőtt, 81,5 mrd dolláron ülnek szeptember 24-i zárást követően. Minden számuk jobb, viszont a tőzsdének úgy tűnik soha semmi nem elég.

Az Apple valóban kevesebb telefont adott el ebben a negyedévben, mint az előzőben. Q3-ban 20,34 milliót adtak el, Q4-ben 17,07-et, de a bázishoz képest (gyk: előző év Q4 időszaka) 21%-os a növekedés. Ráadásul ott van a 4S indulása, amivel indulási rekordot döntöttek. Egyáltalán nem úgy néz ki, hogy itt bármi összeomlana.

Nekem inkább most a Napi Gazdaság, mint gazdasági szaklap omlott össze egy kicsit, lefordították a hírt, nem érvelnek semmivel, felülnek a tőzsdei agyatlan zsinórra, végül ráaggatnak egy kattintékony címet. Slendrián munka.

76 hozzászólás

galffy

Csendben jegyzem meg, hogy szekvenciálisan azért csökkent a forgalom – Q3-ban ez korábban nem nagyon történt meg.

neo_21670

Változatos mezőgazdasági munkán (lásd még trágyázás, inszemináció könyékig) túl semmit nem bíznék ezekre az “elemzőkre”.

Olyat én is tudok, hogy megnézek három grafikont, mondok egy nem túl elszállt nagyobb számot vagy ex-has egy iPhone 5 launch dátumot, aztán ha bejön, mindenki elájulhat, hogy mekkora guru vagyok, ha meg nem, akkor kiadok egy sajtóközleményt, hogy világvége van – hajlandó vagyok mindezekért rohadt sok pénzt is felvenni. Felelőtlen parazitái ezek a modern világnak, akik fantasztikusan túlélnek azon a piacon, ahol a “kompetens befektetők” aprópénzeket szórnak hasonló elemzőknek egy-egy nekik tett kecsegtető ígéretért.

De cáfoljatok nyugodtan. 🙂

Imi

galffy: csendben jegyzem meg, hogy eddig az iphone-okat júliusban indították, nem októberben. ezért történt, hogy a Q3-ban elmaradtak az eredmények a várttól. mit akarnak ezek? a mai világban egy egy éves telefonból többet adtak el egy negyedév alatt, mint bármelyik vetélytársuk bármelyik modelljéből 1 év alatt. (hasraütés, nem néztem utána, de nagyjából igaz lehet…)

Az Ember, Aki Létra Akar Lenni

Szoktál-e gazdasági hírekre kattintani akkor is, ha nem szerepel benne az Apple? Nagyjából minden árfolyamváltozást hasonló formában közölnek, portáltól és befektetési instrumentumtól függetlenül. 1-2%-os napon belüli esés már beszakadás, zuhanás, mélyrepülés, ugyanez pluszban szárnyalás, megállíthatatlan emelkedés, bikapiac. Kisregény, “érvelés” (wtf?? ez egy _hír_!), trendmagyarázat egy ilyen pillanatnyi változáshoz értelmetlen. Amúgy meg nem nagyon értem, hogy fogyasztóként-felhasználóként miért befolyásol téged érzelmileg a részvényárfolyam-változás, pláne rövid távon?

Sandokan

„felülnek a tőzsdei agyatlan zsinórra” mert ők is agyatlanok vagy nem használják az agyukat.

Álmos

Kiváló “miért gondoljuk, hogy fanboy vagy” hivatkozási alap ez a poszt.

OHeimer

Szia Angelday,

az alacsony iPhone eladások Cookékat is meglepte – alulbecsülték az iszonyatos iPhone 5 rumor hadjárat hatását. Tévedés tehát, hogy a suttogó propaganda csak jó az Applenek.

vs

Nos ezek az elemző irodák kavarták (kavarják) a kakit rendesen. Nem merném biztosan állítani, hogy minden egyes nyilatkozatuk mögött a valóság áll, és nem inkább valami profit szerzési lehetőség. A szaksajtó az megint más tészta, plusz szűrő, hogy a láncolat végén állóknak igen jó eséllyel fogalma sem legyen arról, hogy mi történik valójában.

OHeimer

Szia, persze igazad van 🙂 ezek nagyon magas számok – viszont minden relatív (Q3-ban 20.3 millió iPhone-t adtak el), Te is tudod. És azt is tudjuk, hogy Napi gazdaság cikk egy ökörség, nagyon erősek az Apple fundamentumai. A Q1-ben visszafogják hozni azt ez elmaradást 🙂 ( a 4 milliós 4S előrendelés is nagyrészt a halasztott vásárlásoknak köszönhető) 🙂

vs

igen, ez a valóság. de profitot kell maximalizálni!!! még, még, mééééég 🙂

lipilee

az a vicc, hogy a napinak tulajdonképpen igaza van, ez tényleg nagy esés. más kérdés, hogy akik ezt az esést előidézték, azok vagy oltári barmok, vagy shortoltak mint a vadállat.

OHeimer

Gallfy: most a Q4-t jelentették, az Apple pénzügyi naptárja egy negyedévvel csúsztatva van. Most jön majd 2012 Q1.

Z. T.

Hehe, egyszer fent, egyszer lent – avagy fejezetek egy fanboy mindennapjaiból. 😀

— Sent from my iPhone.

karatedog

Ebből az is következik, hogy az Apple részvényei túl vannak értékelve, aki most hirtelen eladta a részvényét, az biztos nem az Apple fundamentumaira alapozta a befektetését. Itt is működik a hype.
Másrészt amelyik cég felküzdi magát az első helyre, annál minden apró rezdülésre sokkal érzékenyebben reagált a piac.

Asszem

Válság van a gazdasági újságírás területén is, kell a kattintásszámot hozni, egy szürke elemzés ki a faszt érdekel. Meglásd, fél év múlva már bikinis nők lesznek a grafikonok hátterei.

klarky

Bizonyára az van, hogy itt nem csak egy szám vizsgálatáról volt szó, hanem a trendek és a körülmények mérlegeléséről és ebből jött a cikkben látható következtetés.

Nyilván nem kedvez az apple piaci megítélésének a vezér halála, az, hogy a szokásos termékciklus megborult (12 helyett 18 hónap), az, hogy nem lett vadonatúj modell, az, hogy az iPhone már nem a legjobb, hanem csak egy nagyon jó telefon, az, hogy a konkurenciának nem utol kell érnie, hanem most már csak le kell hagynia (hacsak már meg nem történt), továbbá az sem, hogy mint iOS rég elvesztett a vezető szerepét a piacon az Android előnyére.

Ezeket összevetve lehet, h jogos a szkepticizmus a piaci folyamatok vizsgálatát illetően.

“Valójában csak annyi történik, hogy van egy nagyon sikeres cég, aki 20%-kal kevesebb telefont adott el a negyedévben, mint az előzőben.” Amúgy ezzel meg is válaszoltad a kérdést. Ha vki rövid távra tol pénzt az apple-be (márpedig a tech szektor nem épp államkötvény biztonságú és kiszámíthatóságú) akkor ez pont elég a bizalom megrendüléséhez. Jön a karácsony és itt a Nexus Prime (ez csak egy példa).

Vajon ha levesszük a Steve iránti nosztalgiából vásárolók számát mennyi 4S kel el? És mennyi fog a Samsung zászlóshajójából, ami vadi új készülék, vadi új oprendszerrel?

Az iPhone 4S-nek legalább egy évet ki kell bírnia a piacon ebben a formában, miközben a többiek sem alszanak.

Több objektivitást Józsi! 🙂

alma

a sok guru, a tőzsde a tendenciákról szól, ha vmi csökken az baj, mind1 h milyen magasról, ha vmi nő az a jó mind1 h milyen alacsonyról. ennyi.
Ez már ki van találva, működik, ők már látják azt amiről ti csak vitatkoztok. Apple-nek nem a jelene van bajban, hanem a jövője, tehát lassan vagy villant vmit, vagy zuhanni fognak más számok is.

OHeimer

klarky:
– ” a vezér halála” : SJ halála után emelkedett a részvény a tegnapi 422-es rekord árfolyamra;
– “iPhone már nem a legjobb” : ez szubjektív, az viszont tény, hogy a legtöbb profitot ez hozza illetve az iparági haszon döntő hányada az Applenél csapódik le – és a Street-nek ez számít;
– “iOS rég elvesztett a vezető szerepét”: darabszámban igen, üzleti szempontból messze vezet – részvény szempontjából ennek van jelentősége;
– “a vki rövid távra tol pénzt az apple-be” – igen, ez csak annak volt bukó, aki rövid távra pl. 2 hétre szállt be;
– “Steve iránti nosztalgiából vásárolók számát”: kíváncsi vagyok ezt mennyire tennéd 🙂

Írj, ha nem voltam objektív.

vycman

talán azért adtak el 2010 júl-szept-ig több iphone-t, mert akkor még új volt a 4? nem beszélve arról, hogy a 3GS-hez képest megérte váltani, mert nagyon sok újdonsággal szolgált. most meg októberben dobtak piacra egy jobb kamerájú, jobb procijú 4-et, eddig mégis júl-szeptig mit vettek volna sokat az emberek, fehér iphone 4-et? egyébként is, most, hogy piacra dobták a 4s-t meglepően sokan vásárolták meg már az első napokban.

klarky

@OHeimer: Ez jó kis téma, azt hiszem egy sör mellet egy egész este lehetne róla beszélni.

Az utolsó pontodra reagálnék. Én semennyire, de én nem is vagyok az apple célközönsége. Viszont net szerte sokat lehetett hallani olyanról, – talán még Józsi is mondta -, hogy azért veszik meg a 4S-t, mert ez az utolsó termék, amiben Steve vigyázó tekintete még benne volt.

Tudod: iPhone for Steve

Ilyeneket mondogatnak. 🙂

Malachi

a fanboyozóknak üzenem, hogy több tiszteletet, AD már házas ember.

szóval fanman.

amúgy, valóban sokat számítana, hogy 1-2 év alatt az Apple vagy az iPhone lecsúszna az abszolút első helyről, minden tekintetben? nem lenne továbbra is elég, ha több, mint megfelelő, sokak minden igényét kielégítő és megbízható készülékeket gyártanának – ahogy az utóbbi mondjuk 10 évben a iPod óta?

a B&O sem világelső szerintem semmilyen tekintetben, de ha választani lehetne, hogy Samsung, Sony vagy valami mainstream és közte, akkor…ugye.

Malachi

uh, bocs a magyartalan zagyva mondatokért, de 3 napja dolgozom kb. alvás nélkül. aztab@szki.

golah

ez azért most tényleg röhej…

-idén júliusban emelkedett először $400 fölé a Apple részvényára
-azóta 360-425 között mozog
-tegnap volt a legmagasabb ezzel a 426-tal
-most zárás után visszaállt (amit majd nyitáskor meglátunk, mert ez olyan urambátyámmithallottál szerű infó)
-arra a $394-re ahol pl egy hete is volt

hát amelyik “szakértő” szerint ez összeomlás, vagy bármi köze van az eladásokhoz így tegnapról mára, azt nem tartom túl okosnak. max valaki shortoláson nyerni fog némi pénzt, de hogy ettől nem omlik össze a cég arról meg vagyok győződve. ha rendesen elolvasták volna ezt
http://www.apple.com/pr/library/2011/10/18Apple-Reports-Fourth-Quarter-Results.html
akkor elég egyértelmű, hogy ha beteszik az emberkék a kis elemzőcuccukba az adatokat világszerte, akkor ezek alapján mindenképp várható volt némi esés. de könyörgöm! honnan hova? nagyon fentről kicsit kevésbé nagyon fentre. ha pár hét múlva $220 lenne a részvényár akkor lenne értelme a cikk főcímének. nincs Apple részvényem egyébként.

ajánlom figyelmetekbe akit érdekel a forecasts rész alul
http://money.cnn.com/quote/quote.html?symb=AAPL
ez leginkább szerintem azért érdekes, mert jól látható, hogy a low projection a következő 12 hónapra alig +4,2%, mert ki tudja mi az elméleti/gyakolati határa az Apple részvények árának. a high szerintem csak annak az általános nézetnek a folyománya, hogy emelkedni-emelkedni-emelkedni…mindig csak többet. majd meglátjuk, nem untatok itt senkit tovább.

sok-sok tech meg egyéb blogot követek, és hírforrásnak is elsősorban a cnn-t használom, és sajnos már nagyon régóta azt a trendet vettem észre itthon, hogy (néha napokkal hetekkel késve) egy az egyben lefordítanak (sokszor csak próbálnak…) egy hírt, cikket és tolják az arcunkba valami infarktuskeltő főcímmel, mert ez kell a magyarnak.

jjc

szerintem klarky nagyon jól fogalmazta meg.
http://www.portfolio.hu/img/upload/2011/10/osoketette.png

egyáltalán nem flémelni akarok. én úgy látom, h volt egy unique érzés, ami elég volt ahhoz, hogy elég legyen egyfajta telefon, amit a zemberek megvettek.
manapság az android kiforrottá vált és van 1000 fajta különböző telefon, amik közül a user-ek választhatnak.
az apple fejével gondolkodva én gondban lennék, h mitévő legyek (a pereskedést abszolút elhibázott ötletnek tartom. sztem inkább ront, mint javít összességében)
talán muszáj lesz elkezdeni kisebb-nagyobb, olcsóbb-drágább készülékeket gyártani, ha a grafikon oszlopain változtatni szeretnének. akkor meg előjöhet az androidon mindennapos probléma, h “mi a faszért akad az engri bördz a zte blédemen?”.
aztán lehet, h nem akarnak az egykészülékes modellről leállni és megelégszenek a 10-20%-os piaci részesedéssel.
én így látom. üthettek.

ern0

Azoknak a “befektetőknek”, akik ezen “hírek” alapján “hozzák meg döntéseiket”, ez is tökéletes. Egyébként tele van a faszom a tőzsdei szlenggel. Akik ott pörögnek, azok nem befektetők, hanem spekulánsok, nem befektetnek, hanem játszanak, és nem hosszú távú biztos haszonra törekednek, hanem minél nagyobb nyereségre, lehetőleg mielőbb. Az anyjukat eladnák, ha tíz százalékkal olcsóbban jutottak volna hozzá. Aztán vannak a vagyonkezelő alapok, akik közül az igazán menők képesek évekig úgy forgatni a pénzedet, hogy nem buknak rajta, lásd reálhozam. A legnagyobb barmok a grafikonisták, akiket még az efféle hírek sem érdekelnek, de nem azért, mert tudják, hogy baromság, hanem mert ők csak az árfolyammozgást figyelik. Komolyan, ez létezik, akik azon lamentálnak, hogy ez a kanyar most szimplavé széle vagy duplavé közepe, és szarnak rá, hogy közben Kína becsődöl, a gyertyák megmondanak mindent (ilyen piros meg kék gyertyákkal ábrázolják a napi mozgást, és mind a 64 árfolyammozgás-permutációnak van saját neve, de még a pároknak is). Tőzsde, mi? Buzik.

klarky

@szgergely-troll: Nektek mindenki version, aki nem áll be közétek a sorba.

Ezen már régóta nem akadok fenn …

galffy

@codered: A pre-market részt nézd. Amúgy már visszajött -6-ról -4-re.

ern0

Ja, a másik meg, ha az eladásaim: 1, 2, 4, 8, 16, 32 darab, akkor mindig MEGDUPLÁZTAM az értékesítést, rakétaként hasít a cég, míg ha 16, 15, 18, 15, 16, akkor a legjobb indulattal is csak STAGNÁLÁS van, de inkább BUKDÁCSOLÁS.

truhali

A WSJ is ilyesmiket írt. Most akkor az is egy bulvárlap? Ez olyan, mint a monikasó, az hozza a nézettséget. Itt meg ez hozza a kattintást.
“Apple reported a fourth-quarter profit of $6.62 billion, missing targets”
“First miss for $AAPL since 2002”
“17m iPhones sold, big disappointment for AAPL.”

marchello

mindig is hitbéli vita lesz, hogy ki nyomott le kit. eladott darabszám számít-e vagy a realizált profit. félig üres, félig tele pohár esete. egyikben droid, másikban ios a nyerő.

CEX

Jelenleg a világ legértékesebbnek tartott cége az Apple. A részvényárfolyama pedig egyátalán nem kell, hogy mindig nőjön, lehet, hogy ennyit ér, és pont. A mai világban +/-5% a részvényárfolyamban semmit sem jelent. Az újságíróktól meg most komolyan, mit vártatok?

Álmos

Érvet? Mire? Én nem mondtam, hogy összeomlott az Apple. Csak vicces, hogy így fel tud húzni, ha egy nem dicsőítő cikket írnak a kedvenc cégedről.

thorishere

Az elemzői várakozásokat a piac még a tényadatok előtt beárazza, ezzel az árfolyamba épül a 20 milliós eladási jóslat. Mivel ez nem jött be – igazából lényegtelen hogy miért, a tippem hogy a vásárlók nagyobb része várta meg a következő generációt, mint amivel az elemzők kalkuláltak – mindegy, hogy a cég mennyire sikeres, a deltát korrigálandó az árfolyam lefelé mozdul. A jelenlegi sikerek ugyanígy beépülnek az árfolyamba, és szerintem elég gyorsan rekord szintre rángatják a részvényt.

A gazdasági modellünk az exponenciális növekedésre épül. Ha lassul a növekedés, már baj van. Érdemes megnézni a Crash Course-t hogy mire lehet számítani a következő 20 évben.

jos

A Napi (a magyar újságokhoz hasonlóan) vicc kategória, felejtsd el.

Az árfolyam fényében várnak nagyon sokat a cégtől, ebbe az árfolyamba (ami kurvára megnőtt) ugyanis hihetetlen növekedés van beárazva és ha az nem teljesül akkor jön zuhanás.

De azt kell nézni, hogy ha a felére zuhan vissza, akkor is jó hozamot biztosított az utóbbi x év re vetítve.

feverdof

Szerintem ez egy teljesen objetkiv es korrekt cikk, mi benne slendrian? Szamokat es az elemzok elvarasait irja, csak es kizarolag tenyekre hivatkozik, kb. mint egy sport tudositas, az eredmeny 3:2.

koh

én is szeretnék legalább ugyanígy összeroppani mint az apple. kinek kell szólnom? 🙂

b

azert negyszazalekos eses a jelenlegi piaci korulmenyek kozott meg nem osszeomlas, ilyet is csak az Apple share tud produkalni egy gyakorlatilag pozitiv hirre.

nevetseges, hogy az hir lehet, hogy megkerdeznek 30-40 ujsagirot, hogy becsuljek meg a Q3 eladasokat, es ezt allitjak a valos adatok melle.

erdemes megnezni az apple minimalista press releasejeit, ott feketen feheren rajta vannak az erdemleges adatok.

Álmos

Cseszd meg ha nincs mi mellett vagy ellen érvelni, akkor érv nélküli lesz egy komment. Kapcsold ki itt is ha nem tetszik.

Tyler

Abból a szempontból logikus a címválasztás, hogy magasról lehet igazán nagyot pofára esni – és minél tovább tart egy-egy vállalat nyerő szériája, annál feltűnőbb, ha visszaesést produkál. Arról nem is beszélve, hogy ez (akár nagyon rövid időn belül is) önbeteljesítő jóslattá válik, a folyamat saját magát gerjeszti, és innen nagyon nehéz egyenesbe tenni a kormányt.

Hogy a tőzsde (és a pénzügyi magazinok) az Apple teljesítményét bukásként könyvelték el, abban az égvilágon semmi meglepő nincs. Tetszik vagy sem, de a részvénypiac és a befektetők hangulata nagyon is képes meghatározni egy-egy brand megítélését. Eklatáns példa a Nintendo, akik ebben az évben szintén gyönyörű zuhanórepülést mutattak be. A 3DS-eladások ugyanis a vártnál alacsonyabbak voltak, a megváltást pedig mindenki az E3-as konferenciától várta; ennek során ugyan bemutatták a Wii U-t, de mivel képtelenek voltak kommunikálni, hogy miért lesz ez jó a vásárlóknak, a részvényárfolyamok zuhanni kezdtek. A 3DS-en azzal próbáltak meg segíteni, hogy csökkentették az árát – a pénzvilág ezt úgy ítélte meg, hogy baj van, kapkodni kezdtek, mindenki eldobálta a részvényeit, és máris kész volt a baj. (Jamaucsi Hiroshi, a legnagyobb N-részvényes egy nap alatt félmilliárd dollárt veszített.)

A mesének még nincs vége: a Tokyo Game Show előtt tartottak egy konferenciát (ami már csak azért is meglepő, mert a Nintendo szinte soha nem vett részt a TGS-en), ahol bejelentették, hogy hozzájuk költözik a Monster Hunter-széria, ráadásul rögtön két részt is 3DS-exkluzívvá tesznek. (Japánban a Monster Hunter az egyik legnépszerűbb játéksorozat: még a spinoffok is csuklóból hozzák az egymilliós eladásokat, de az önálló epizódokból simán eladnak vagy ötmilliót.) Erre mi történt? A részvényárfolyamok tovább zuhantak. És hogy miért? Azért, mert a befektetők nem ötmillió példányban fogyó Monster Hunterre számítottak, hanem húsz-harmincmilliós eladásokat produkáló Brain Trainingre, és ennek hangot is adtak. Megszokták, hogy a Nintendo lebombázza a piacot a killer app-felhozatalával, és most nem ezt kapták, hanem valami mást. És ez még akkor sem elég, ha ezzel ötmillió potenciális vásárlónak szereznek örömöt.

(Kicsit más megközelítés: volt egy osztálytársnőm, aki egy diáknapi rendezvény során leszopta az egyik haveromat. Lehet, hogy azóta már boldog családanya, esetleg példás üzletasszony, aki saját vállalkozást vezet, nem tudom. Mindenesetre tizenhét éves korom óta nem láttam, és a baráti körömből mások se nagyon tudják, mi van vele. És amíg ez nem változik, addig biztos nem példás üzletasszonyként fogunk rá visszaemlékezni, hanem úgy, mint aki részegen faszt szop egy diáknapi rendezvényen. Na, ezt hívják úgy, hogy imprinting, és szerencsés esetekben súlyos félreértésekhez vezethet.)

Dani

Tyler: az utolsó bekezdésed jól passzol a Plastik bloghoz (Y) 😀

golah

@angelday Oct 19th, 2011 at 7:53 pm

offtopic meg minden, de nekem ez a posthoz tartozó Best of show 😀

adeak

megint nem bírom ki, hogy ne szóljak hozzá.

azért mert valamire WSJ én nem Népszabi vagy Nemzet van írva, attól még ugyanúgy lehet befolyásolt szar cikke nekik is. Mi ezen a meglepő? Aki meg napi, esetleg heti szinten nézi a részvényárfolyamokat, az vagy hülye vagy tőzsdeügynök. Az értékpapírtőzsde egy adásvételre koncentrált piac, semmit nem jelent, ha egy nap valakinek csökken, vagy nő az értéke. Értékesebb adat a napi forgalom, napközbeni áringadozás, piac hangulata, stb.

én, mint AAPL papírok boldog tulajdonosa a seggem verem a földhöz, mert az egyik legjobb papír amit életem során eddig vásároltam. Anno 138-142 USD-ért. Most a 400-as stabil szintet kóstolgatja. Ja és nézzük meg, hogy a kiváló gazdasági környezet és piaci hangulat mellett az elmúlt 2-3 évben milyen tendenciát mutat az AAPL részvényár. Keressünk még egy ilyet a szektorból. Nincs.

Andras

Szindbad

A napi gazdaság elég régóta bulvárgazdasági híreket nyom. Ez nagyjából természetes, talán egy kicsit bulvárosabb a többinél. Ezt az ember beleszámítja, megfelelő szemüveggel olvassa.

A fura itt inkább az, hogy ez egy Apple hírnél tűnik fel, de annyira, hogy post is születik belőle.

Gaboro

Az ilyesfajta az írásokat természetesen nem kell komolyan venni.

Például olvasok egy bejegyzést, ahol a blog szerkesztője azt írja az új Nexusról, hogy “… képes lesz az iPhone 4S-hez hasonlóan diktálás alapján gépelni…”, ami ugye teljesen vallásos butaság, hiszen az Android nem képes lesz, hanem már közel két éve képes diktálva szöveget bevinni, keresni, meg hasonló turpisságokat művelni.

De hát hol érdemes erre bötüt pazarolni? Eh…

Z

> mit írnak ezek, bulvárt?
igen

Egyébként welcome to the club 🙂
zoltansz (MSHU)

Álmos

“Watch text instantly appear”

Az “instantly” szón volt ott a hangsúly, ugyanis ez az egyetlen újdonság ezen a téren. Maga a diktálás 2.1 óta (2010 január, Nexus One) integrált, pozicionált, felkarolt része a rendszernek. Gy.k. a kis mikrofon ikon azóta ott van a space-től balra, és a Google nagy hangsúlyt is fektetett erre a bemutatók során. Tehát az iPhone 4S képes a Nexus One-hoz hasonló diktálásos gépelésre, fordítva beállítani tudatlanságra vagy elfogultságra vall.

http://www.youtube.com/watch?v=laOlkD8LmZw

ájfóntotemistaalmamán

Ennek a blogíró gyereknek eléggé fájhat a segge. Szegény.

Álmos

Z.T.: Sirit, Irist, vagy SassiBoB-ot? 😀 Utóbbit megértem.