Vasárnapi zöldségleves

Zöldséglevest készíteni a világ legegyszerűbb dolga. Egy hagymát fel kell kockázni, kis olajon megdinsztelni. Ebbe belerakni az előkészített zöldséget:

Néhány percig forgatni, felönteni vízzel (nem kell sok víz hozzá), megfőzni. Mehet bele húsleveskocka (vagy helyette alaplé), meg szemes bors, esetleg néhány szelet csípős zöldpaprika, ki hogy lájkolja. Én úgy szoktam, hogy a vízzel felöntés után rárottyantok a vízre, aztán leveszem fél-kakaóig, és úgy fejezem be.

Végén főztem hozzá egy kis cérnametéltet is. (Vizet forrásig melegíteni, aztán bele a tésztát, néhány perc alatt kész és ezt szó szerint értem.)

Harangszóra meg is volt minden.

41 hozzászólás

balint

Ennyi. 😀 A tökéletes vasárnapi leves, aminek még az elkészítése is relaxáló. 😀

Marci

Mondjuk az alapanyagok finoman szólva nem passzolnak (nem tudom, hogy ebből mi lett, de nem enném meg). 😀

Flash

Ilyen levest mi is szoktunk csinálni azzal a különbséggel, hogy nem leveskockával készül, hanem 1 pulyka nyakból megfőzzük az alaplét és abba mennek bele a zöldségek.
Kicsit tovább tart megfőzni de azért ez is megvan 1-1,5 óra alatt. Imádom.

enteomitiok

@Marci semmi gond nincs az alapanyagokkal.

válogatós fasznak kutyában a helye.

jelfisz

én végén behabarom és tészta helyett galuskát szaggatok bele (nem egy nagy was ist das).

+1: ha a tésztát a levesből kivett lében főzöd ki, sokkal faszább lesz.

DnP

@Marci: Hat ja… nalunk az osszeontott maradekok neznek ki igy 🙂

vs

mi az isten nem passzol (egy tök sima zöldségleveshez) az alapanyagokon? vagy valahol meg van írva az etalon zöldségleves recept? fásszom az értelmetlen fikázásba (legalább lenne szórakoztató, vagy valamilyen).

Kretusz

kelbimbóból és brokkoliból nem készül zöldségleves. ha zöldet akarsz akkor borsó. elbasztad.

tengerimalac

Kelbimbóból és brokkoliból rulz, mi is teszünk bele, még néha kelkáposztát is és akkor lesz egy jó nagy zavaros valami, nem valami fotogén,, de az íze nagyon 5*

truhali

És utána leszűrted és ment a lé tésztára? Vagy ezt a tutymákot ettétek? Lehet, hogy finom volt, de nem minden zöldségleves, amiben egy rakás random zöldséget összerottyant az ember. A középső kép nem valami étvágygerjesztő. 🙁

tengerimalac

Egy főzelék sem étvágygerjesztő, még is tolják a garatba! 🙂

b

ne etessük a trollokat zöldseglevessel.

tipp a maradek zoldsegleves felhasznalasahoz:
zoldseget kiszedni, levesleben egy pulykamell filet belefozni,
kiveszed, ramenteszta bele. idokozben felvagod a filet es kesz a ramenleves.

skoal

Faszanyos lehetett.En legkozelebb raknek bele egy-ket nagyobb gombat is
Tok jol felveszi az izeket.

LOL

Sztem teljesen jol nez ki a kozepso kep is, nem ertem a fanyalgast.

Imi

a leves szempontjából teljesen irreleváns kérdés következik: voltál Glitch Mob-on? nem írtál semmit róla azóta, hogy betetted a flyert. (annak a posztnak köszönhetően tudtuk meg mi is, hogy lesz…:))

pappito

komolyan nem értem mi a fasz bajotok van? a zőcségleves ilyen (vízben főtt zöldségek), a képeken ott a valóság, a leveskocka meg hát… ha nincs más az is jó.

a gombás tipp egyébként jó, de ezek a pulykamellfilé-marhaságok… a pulykamellfilének semmi íze, abból nem lesz leves sose, ahhoz csontos rész kell

airween

Én a “dinsztelés” kifejezésen kívül a “rárottyantást” sem ismerem… 😛

ekkerjoz

Jól mutat

Forró olíván sárgítsál le apróra vágott fokhagymát, azután fonnyasszad el a hagymát.
Zöldségeknek se árt, ha jól meghevíted, mielőtt felöntöd vízzel.
Gomba tényleg megdobja.
Tésztát is érdemes megbarnítani olajon, aztán a levesből kivett lében megfőzni.
Legvégén lehet meggyújtani egy szál rozmaringot, és levesbe mártani, izgalmas ízt kapsz.

eFi

Ha már zöldségleves meg ekkerjoz csillaga, akkor hasonlóan egyszerű krémleves HOWTO: veszel két böszme nagy pórét, karikázod, olívaolajon fonnyasztod, felöntöd pici fehérborral és sokkal több 20%-os főzőtejszínnel, rotyogtatod, sózod-borsozod, ha nem elég krémes és olyat szeretnél, akkor a végén turmixolod. Pirítasz kenyeret, a forró kenyéren meghúzgálsz fokhagymagerezdet és azt eszitek a hagymaleves mellé. A füstös reszeltsajt turbót is bírja. Have fun!

vs

Így van, nem kötelező az alaplé. Részemről bírja még a fehér borst és én pl vöröshagymát is fonnyasztok bele. Baromi egyszerű leves (ízlés szerint lehet szinte főzelék sűrűségű az állaga), és nagyon finom. Füstölt sajttal tényleg rohadt jó.

ekkerjoz

Alaplé is többféle van, szóval zöldséghez inkább valami szárnyasét szoktam, vagy sima vizet.
Szokott maradni liba, tyúk csontozás után mindenféle hasznos rész, mellecsontja, szárnyvég, bőrös farhát. Ezeket sajátzsíron le kell kicsit kapatni ilyen saválló acél edényben, felönteni vízzel, és fedő alatt gyöngyöztetni, elég sokáig.
Mikor kihűl, le is lehet fagyasztani, későbbi időkre.
Gombaleves is jobb alaplével, de oda inkább marhacsontos passzol.

karon

efi és ekkerjoz kommentjei melengetik a lelkemet, miközben téliszalámis szendvicset tömök. van jobb élet ennél.

Ger

@EFI: hagymalevest staubolva
@Ekkerjoz: jobban jársz, ha nem lekapatod, hanem forró sütőbe küldöd (legalábbis azokat, amik zömében csontból vannak). A lekapatás a húst lezárja: finom lesz önmagában, csak nem fő ki belőle íz.

ekkerjoz

@Ger:
Hús alig kerül alaplébe, a bőrös részt pedig le kell kicsit égetni, mert elég ízes pörzsanyag képződik, amit a hosszú főzés felold, és az íz így átkerül az alaplébe.
Biztosan sütőben is működik, de fazékban szoktam.
Az utolsó mondatot nem értem.

Ger

@Ekkerjoz: gondolj a kéregsütésre (bélszín): ott bennmarad az íz, a szaft és ez a cél. A húslevesnél hideg víz az alap, hogy kifőjön az íz. Ha lobogó vízbe tennéd, zárná a “pórusokat”, nem lenne jó.

csite

@Ger: a kéregsütéssel nem zársz le semmit!
[Gondolj csak arra, hogy a körbepirított húst pihentetni kell utána (a maghőmérsékletnél) alacsonyabb hőfokon, hogy a nedvesség újra kifelé áramoljon.]

én is ekkerjoz-zal értek egyet, lepirít vasedényben “szárazon”, aztán nyakonönteni alaplével

ekkerjoz

Alaplé nem egyenlő a húslevessel.
Húslevesről egyelőre nem írt senki, ebben a posztban.
Zöldséglevesről volt szó, amihez lehet használni alaplét is, víz helyett.
Leírtam, hogyan készítem az alaplevet, és abban alig van hús.

Húsleves egészen más pálya.

Ger

A húslevest, mint ismert példát hoztam. Ezen szokás bemutatni a hideg vízzel indított és a lobogva forrva főzés közti különbséget.
Az alaplé recept jó, nekem fura volt, hogy főzés előtt lett lekapva. Hamarosan kipróbálom, de most gesztenye és kerekrépaszezon van, nem fér bele…

csite

Természetesen vízzel öntöm nyakon a lepirított cuccot, hiszen alaplégyártás a cél 🙂

@angelday: a zöldségeknek volt még tartásuk a levesben, vagy “magyarosan” puhára voltak főzve? A kép alapján a sárgarépa jó (karakteres éle van).

do

Lényeg a főtt étel. Ezt pontozom. Odaálltál, pucoltál, fotóztál, és tál-al-tál:-)

Más rottyantást is olvasnék.:-)