AirPort Utility iOS

Ma teljesen véletlen feltettem az iOS 5 mellé kiadott ingyenes AirPort Utility-t (App Store link).

Emlékszem, 2005-ben még Greg-et kellett áthívnom, hogy a laptopján levő AirPort segítségével konfigurálja fel az eszközömet, ma ehhez már elég egy iOS eszköz is. Felraktam, elindítottam, mindent tudott. Semmi http://192.168.2.1/ – mi is volt az ip cím? mi is volt az admin jelszó? téma, megjelent a piros karikában fehér szám, rákoppintottam, kiírta, hogy förmver frissítés jött, akarom-e. Akarom.


NB, a magyar fordítók nem tudják, hogy förmvernek kell írni

És feltettem a frissítést a telefonom segítségével. Megint eggyel kevesebb dologra használom a Mac-em. Post-PC éra.

Egy csodálatos korban élünk.

26 hozzászólás

Sigma

Saabi magát a wifi connnect jelszót tudta alapból a telefon innentől nem kért más admin jelszót, minek ? Legalábbis a postból ítélve. Sajnos nekem nincsen AirPortom…

inti

Csak akkor lenne “förmver” (a szoftverhez és a hardverhez hasonlóan), ha jövevényszó lenne, de jelenleg tisztázatlan a státusza, így idegen szóként kezelik, így az írásmódja még “firmware”. (forrás wikipédia)

Lenny

Ha firmware = förmver, akkor te is írhattad vón, hogy ErPort Jutiliti ájOES.
Most jöhet a demote. 😛

Zeusz

Förmvernek írandó, mert jövevényszó. Lásd még fájl.
Airport Utility iOS meg tulajdonnévként kezelendő. Lásd még George W. Bush.

bLaCkDoGoNe

A fájllal már megbarátkoztam, a förmverrel még nem sikerült, és nagy az esély rá, hogy még jó darabig nem is fog.

Petike

Az Airport Extreme-et mikor konfiguraltad weben keresztul?? Lasd: “Semmi http://192.168.2.1/ – mi is volt az ip cím? mi is volt az admin jelszó?”
Szoval az eddig is egyszeru volt, persze nem iPhone-rol.

H2CO3

Nem, azt firmware-nek kell írni. Még nem jövevényszó, nem annyira elterjedt, mint a fájl.

gborz

ez a beteges szómagyarosítási láz ilyen förmver-hez hasonló baromságokat szül csupán, kérdezem én: mi a faszra jó ez?

Ger

OFF:
Hogy írod: jazz vagy dzsezz? Igazán érdekel a vélemény ezügyben is. Amennyiben a jövevényszavak írásmódjáról szóló szabályt követed, dzsezz. Ráadásul már pár évtizede itt van és volt idő, amikor így is írták. Ehhez képest a fordítók nem tudják, hogy nem jazz, hanem dzsezz? Hehe.

vycman

@Ger. nem dzsezz hanem dzsessz. amúgy a muzikel is érdekes, de a kedvencem a komputer-> akkor most magyarosítjuk vagy nem? agyfaszt kapok az ilyenektől.

Lacko

A “förmver” nekem okádék kategória, ha vernek sem fogom használni… Nem tudom miért kell ezeket erőltetni, nekem a jazz is jazz marad, mert az jazz és kész 😀

Zeusz

Amúgy kábé arról van szó, hogy a magyar helyesírás (bármennyire is ezt nyomják az okosok) nincsen kőbe vésve. A hot swap még biztosan idegen szó, a fájl már biztosan jövevényszó, aztán hogy a kettő között mi van, az mindenkinek a szája íze szerint alakul. Akinek ez a munkája, az forduljon a szerkesztőjéhez/lektorához.

A másik meg, hogy nem kell mindig helyesen írni, viszont ha helyesen kell írni, akkor nem árt tudni, hogy a jazz az dzsessz, dézsével és hosszú esszel.

Szómagyarosítási lázról meg nem beszélhetünk. A dömper és a kobájn meg a collstok annak idején ugyanennyire idegen volt a magyarban, mint most a förmver. Ugyanakkor a dömpert, kombájnt és collstokkot használó egyszerű embertől nem várhatod el, hogy tudja a dumper, combine és Zollstock eredeti angol és német helyesírását. Nyilván mindenki, aki tudja, mi az a förmver, teljesen tisztában van azzal, hogy ezt angolul firmware-nek írják, tehát az dömperes példával ellentétben itt már teljesen tisztában van a célcsoport a helyes írásmóddal. Aztán mégis.

NB: Nekem sem tetszik a förmver.

Lajos

A “förmver”-nek még sokat kell dolgoznia azon, hogy rendes magyarosodott jövevényszó legyen belőle, ezzel az írásmóddal. A rutinok szakik emlékezhetnek rá, hogy a 90-es évek elején például software/szoftver is hasonlóan bizonytalan státuszban mozgott.

szgergely

Most akkor 18 komment szürke lesz? és mi van a jelszóval, amit az első posztoló kérdezett? Engem is érdekelne.

alternaiv

Routert nem konfigurálunk wifin keresztül, pláne nem frissítünk förmvert.

Sanyi

Korporét környezetben igazat adok alternaiv-nak, de otthon én is szeretek veszélyesen élni. 😀

divixy

Förmver?
De azt senki nem veszi észre, hogy “egyel”?
Nagyokosok!

readya

Nekem meg sajnos van Airport Extreme-em. Jelenleg porfogó. Garancia idő után a Wi-Fi része beszart. idoki 15-lért kicseréli benne, mondá. S mivel a T-home által biztosított eszközben van wi-fi is, ami pont ugyanannyit tud, mint az Airport, amikor működött. Inkább leszarom.

Ugyanitt kérdés, nem akarja valakin elvinni egy húszasért?