Sörös topic

A tegnapi, vacsorához Borsodit iszok kapcsán: először is, be volt hűtve. Másodszor, akárhol vagyok vagy Borsodit, vagy Sopronit, vagy valami hasonlót adnak csapolva, tehát ezt iszom. (Lehet ez ellen harcolni, meg szenvedni, meg nem szeretni, ez van, ezt isszuk.) Hozzászoktam. Nem bánom. Jó ez nekem így ebben az esetben. Ha fél literes poháron van hozzá három centi hab és jól temperált, nekem jó, ha nem jó a hőmérséklete, nem iszom meg.

Másrészt a dolog kommerszsége. Ha sörre vágyom, mindig csapoltat iszom. Ha nincs csapolt (múlt pénteken), akkor kikérem üvegben is, de akkor tuti, hogy valami Tuborg, vagy Carlsberg, vagy valami cseh Budweiser kerül elém. És nem szeretem az üveges sört. Hordóból nyomják ki, az a jó.

Bort viszont nem iszom nyilvános helyen, csak éttermi körülmények közt. Ott is általában én öntöm össze, és kipróbálom, mit hoznak, meg rá is kérdezek, mit hoznak, ha csak a ház borát iszom. Általában egyébként kipróbált helyen, kipróbált fröccsöt szoktam. Otthon ízlelgetek, meg szakértek, családi körülmények között. Nyilvános szakértelem nem az én feladatom.

41 hozzászólás

ekkerjoz

Mielőtt mindenki elmondja, milyen sört szeret, azt mindenképpen leszögezném, hogy a sör barna.

sjuknoah

“Általában egyébként kipróbált helyen, kipróbált fröccsöt szoktam. Otthon ízlelgetek, meg szakértek, családi körülmények között. Nyilvános szakértelem nem az én feladatom.”

Ez így nagyon rendben van, magam is pontosan így cselekszem és gondolkodom az ügyben.

Balambér

na gumicsont
vitatkozzunk hát ízlésekről meg pofonokról

A.

@ekkorjoz, rasszista vagy 🙂

en amugy soha nem vetemednek arra, hogy itthonra sopronit vagy borsodit vegyek. lehet mar venni remek belga, bajor es cseh soroket random magyar aruhazakban. ugyertem, import, tenyleg jo soroket. az itthon gyartott staro, hb vagy lowenbrau szar, azoknal meg mindig sokkal jobb egy dreher (vagy akar meg a borsodi is). szorakozohelyen meg iszom, ami van. nagyon lepukkant helyen inkabb uvegeset, mint csapoltat. a jo csapolthoz odafigyeles (higienia, karbantartas) kell, sajnos nincs meg mindenutt,

axs

A.: staroprament nem itt gyártják, csak a borsodi importálja.

Deino

Az Old Man’s Music Pub intézményében sikerült vennem egyszer két korsó sört 1800 magyar pénzegységért. Nem néztem meg az árakat, gondoltam szórakozóhely, olyan 500 FT körüli ár lesz per korsó, mert mégiscsak. Aha. Hát nem.

Ráadásul nem is valami flancos cuccot adtak csapolt sör címszóval, hanem Zlaty Bazantot. És meleg volt. Nem hittem el, hogy van pofájuk ennyit elkérni egy korsó csapolt sörért, és utána húgymelegen letenni elém. Szóltam, hogy ez meleg. Ő másikat nem tud adni, ilyen van. Be is került a “az ide aztán soha többet” kategóriába. Röhej.

_alesi_

ekkerjoz: azért óvatosan ezzel a megállapítással, mert ugye az ale sörök között akad pár igen ízletes, világosabb színű sör. Meg ugye barnán túl is akad pár sötét árnyalat, a Portereket meg nem sértegetjük azzal, hogy sötétbarnázunk. Persze ízlések és pofonok, de szvsz a Lager sörök esetében valóban igaz, hogy a barnák kellemesebb élményt adnak.
De alapesetben a legjobb sör az, ami épp az ember előtt van.

phnb

@Deino: az Old Man’s egy turista/expat lehúzó hely, nem helyieknek való.

Én örülök ennek a postnak. Nem szeretem azokat a tendenciákat amik a sörre is átviszik ezt a végtelenül irritáló és valahol feminin jellegű borsznobulást. A sör az sör. Asztalra csapott korsó, böfögés, összegyűrt fémdoboz, hideg, hab, buborék. Nem nyim-nyámmogás meg költői hasonlatok.

Lenny

Borsodit meggyűlöltem egy házibulin ahol csak az volt és még másnap is éreztem azt a rossz alkoholízű, keserű valamit a számban. Rápróbáltam pár nappal később mert még maradt pár doboz, és jól emlékztem: nagyon durván kiérződik belőle az alkahol. Nagyon rossz sör.
Egyébként nyáron sokszor ittam hosszúlépést, mostanában is sokszor azt iszok sör helyett.

RE@L

Sör helyett házmestert illik inni hisz azért találták fel annó. alkoholtartalomban is megegyezik egy normális nem vizezett sörrel. Amúgy szvsz mindenki azt iszik ami jól esik neki, viszont azon nincs mit finomítani hogy a magyar sörök “kommerszek” és pocsékok. Végszó: Sört nem szeretni kell, hanem inni.

srv

Németországban értettem meg, mekkora különbség tud lenni sör és sör között. Lehet szépíteni, de minek: a Magyarországon ipari körülmények között készült sör egyszerűen szar. A licencsörök is. Ez nem sznobizmus, ez tény. Elég csak megnézni, miből készül: Magyarországon kukoricadarát adnak hozzá, hogy olcsóbb legyen, meg mindenféle adalékanyagokat. A német tisztasági törvényről nem tudom hallottál-e már Józsi. Egy 500 éves törvény, ami szerint egy sörben nem lehet más, csak víz, maláta meg komló. Pont. A legrégebbi létező minőségbiztosítási törvény. Nem véletlenül annyira jó a német sör, minőség kérdése semmi más. Pesten 3-4 korsó csapolt sörnek rendszeresen súlyos fejfájás a vége, itt meg (Németo.) semmi bajom. Minőség kérdése, semmi más.

Attila

Én Heineken párti vagyok. 😀 (és csak ezen az üvegen türöm meg a veres csillagot) 😀

Baggio

– Pista bátyám azt kérdezik, hogy milyen sört szeretünk!
– A rekeszest!

DoberMann

Én mostanában inkább már csak üveges söröket iszom nyilvános helyeken, és abból is törekszem a német minőségre, ha van. A csapoltól másnap megérzem, hogy nem volt rendben valami vele, vagy túl vannak vizezve, vagy az ‘élményjavítót’ adagolják bele túlzott mértékben.

geri

Ú, a csapolt itthon veszélyes. Én már leszoktam róla, és inkább a minőségi üveges felé megyek.

Pedig miskolci vagyok, de a borsodit 18 éves korom óta nem iszom meg, már akkor is inkább Amsteleztem (az volt Mcn sok helyen). Soproniból pedig életemben egyszer ittam jó csapoltat, azóta nem is próbálkozom: Sopron legjobb éttermében.

Heineken, Carlsberg, Tuborg, Pilsner, Staro, barna Staro (jobb mint egy porter szvsz), esetleg Beck’s, Stella, Amstel vagy Kroenenburg 1664, és ha utóbbinak nem ittatok még a búzájából, próbáljátok ki, bajnok! Sokkal jobb, mint az Edelweiss.

A többi lóhúgy (mmint a hazai felhozatalból). Vagy csak ha fejfájást akarsz.

Sir Alex

Sajnos itthon a csapolt sörök egy nem túlárazott helyen SZAROK, erre nincs jobb szó. Borsodit, vagy mostanában már kibővítem, és a borsodi sörgyár termékeit egyáltalán nem iszom meg. Kivételt képez ez alól a Bivaly. Am szeretek én mindenféle fajta sört, csak itthon minden le van butítva, és van ami egyáltalán nincs, vagy nem a megfelelő kiszerelésben. Valami elromlott kis hazánkban sör terén, de már nem most.

geri

Na, annyira beindított a téma, hogy bekapcsoltam a laptopom. 🙂

Nekem egyre inkább az a nézetem, hogy mindenből, bármiből csak a jó létjogosultságát szabad igazolni a fogyasztással, és főleg áll ez arra a nagyipari módszerekkel előállított masszára, amit az élelmiszeripar termel, hadd nem mondjam, felbugyogtat magából.

A sör pedig kibaszott érzékeny terület nálam, mert ha valamit, akkor a sört szeretem: kicsit képzavaros a dolog, de úgy érzem, szinte anyatejként szívtam magamba, amikor fiatal felnőttként elkezdtem fogyasztani, és nagyban hozzájárult mind szellemi, mind fizikai fejlődésemhez. 🙂

Ilyen értelemben fájdalmas azt tapasztalni, ami itthon van. Sok mindennel kapcsolatban elmondható, hogy a nüansznyi különbségek nagyon sokat számítanak, és ez a sörrel is így van. Amit pedig csapolt sörben el lehet baszni, azt idehaza rendszerint el is basszák.

Most nem oda akarok kilyukadni, hogy hány fokos szögben tartja Micike a korsót – bár ennek is van azért szerepe -, hanem oda, hogy: 0. legyen tiszta és megfelelően karbantartott a berendezés 1. a sör legyen friss 2. legyen hideg 3. legyen makulamentesen tiszta a korsó 4. és ezek után tényleg csak a negyedik (ötödik) tényező, hogy legyen a cucc minőségi.

Ilyen értelemben irtózatos nagy különbség van a Tiszai pályaudvar melleti becsületsüllyesztőben a nyitó kommersz kevert lassú visszaböfögése közben magadba diktált szobahőmérsékletű, ragacsos habú savanyú és egy fehér asztal mellett kecses, magas falú, a német tisztasági előírásoknak is megfelelő gyöngyöző falú korsóban eléd helyezett üdítő remekmű között.

Ehhez még annyit, hogy ha már ott van előttünk a jó sör, a világért se szürcsölve kortyolgassuk! A sert nagy, kiadós kortyokban kell a szájüregbe bevinni, mert csak így fejti ki hatását tökéletesen a maláta, a komló és az összes, az erjedés során létrejött zamatanyag.

Fontos tudnivaló az is, hogy – mint azt egy ismeretterjesztő műsorból nemrég megtudtam -, a sör nem csak azért bódít kellemesen, mert alkohol van benne. Maga a komló is ilyen hatással van a szervezetre, a marihuánával is rokon ká-bí-tó-szer, szóval tényleg a férfiember legjobb barátja. A barna nedű nem csak hűsítő, az alkoholfogyasztáshoz társított, tanult reflexek miatt segíti elő az ellazulást, amikor egy üveget magadhoz ölelve visszavonulsz a vele kanapéra a zord külvilág, esetleg a ripakodó asszony elől, de még rá is tesz a maga kis pszichoaktív vegyületeivel.

Szóval csak a jót, csak a minőséget.

geri

_alesi_: NEM, a _barna Staropramen_ szokott _nekem_ jobban esni gyakran, mint akármelyik porter.

srv

Teljes mértékben egyetértek. Annyi jó sör van, az emberek meg isszák a szart.

Malachi

geri – baszki most fel kell bontanom egy becks’t. ne kérdezzétek, hétvégi pörköltözésből maradt, valaki a táskámba dugott kettőt. tényleg!

egyébként hétköznapokra Kozel, havonta néhányszor valami finom belga apátsági (főleg Chimay Blue Cap), kocsmában pedig, hát, ami van. inkább üveges, ha nincs akkor csapolt cseh.

ja és magyar sörök közül a Soproni, de csak mert legaktívabb koromban arra álltak be az ízlelőbimbóim. a többit nem találom elég jónak.

geri

Malaci: Nekem is gyanús, hogy a hazai kommersz felhozatalból a Soproni a legjobb, de tényleg csak a soproni tapasztalat miatt. 🙂

Én meg indulok is a kisboltba, csak bor meg tömény van itthon… ;D

BGy

Nekem a sörtől már fájt a fejem Németországban, Belgiumban és itthon is. Ezért Borsodit és Sopronit iszom, mert olcsók. Nyáron a főtéren Edelweis szűretlen búzát. A Borsodi búzasör nem ízlik.

Turrican

Én a múltkori “Csak a jó sör poszt” hatására komoly expedíciót szerveztem az eFi által ajánlott “tripla étcsokis fekete veszedelem” felkutatására, de azzan nem számoltam, hogy az angol pubokban is vállvonogatással majd fogadják kérésemet 😀

Eddig azért eljutottam:
http://dl.dropbox.com/u/197632/meantime.jpg

peace!

vycman

soproni 1895. üveges jól behűtve. ezen kívül dreher még ami magyar. csapolva sima soproni vagy, ha nincs más, vagy drága a hely, akkor marad az ászok csapolt. egyébként utóbbi már inkább az anyatejhez hasonlítható.:D

truhali

Akkor elmondhatjuk, hogy a Borsodi sörben olyan, mint a görög joghurt Danone-ból?

RE@L

Pedig én kb. még egyet is értek truhali érvelésével, hisz a danon görög joghurt szar. Aki már evett fage-t vagy eredeti házi görög joghurtot (Görögországban) az tudja hogy ég és föld a kettő.

cegg

Csak üveges. Még ha bejáratott helyen is vagyok, sose lehet tudni, mikor adnak olyan csapolt sört, amitől nagyon rossz lesz a másnap.

buvosszomszed

Borsodi? Mindegy, de legalabb nem nevezte be sornek a citromos uditot 🙂

Orosz Péter

Pupákok, a Csak a jó sör nemcsak egy cím a Kertész utcában, Budapesten, hanem házhoz is szállít. Lehet mindenből akár egyetlen üveggel is rendelni. És nem, nem vagyok anyagilag érdekelt a bizniszben – illetve annyiból igen, hogy elég sok pénzt költöttem el ott az utóbbi hónapokban –, csak azért mondom, hogy már sehol nem muszáj rossz sört inni!

ekkerjoz

Csináltam idén cidrét, elég nagy pocsékolás, sok vele a hulladék.
És nehét hozzá alkalmas gyümölcsöt csinálni.