Heti Meteor #15 – yo, yO, YO

Témáink a 15. adásban: iPhone 4S kapcsán launch party invite (csütörtök este lesz 27-én!), hangkártya téma, a súlyánál fogva csúszkáló Air kérdése, illetve kapcsolódóan: az új gépek szaga, IGEN vagy NEM?, workhorse, új MacBook Prók (lol), az új brandingünk, Steve auteurism, Apple TV (iTV), QR kódok, 10 éves az eredeti iPod — és ezen a héten kihagyjuk a filmet, mert FB2 sajnos nem tudta még megnézni, úgyhogy jövő héten elemezzük majd ki az SW EPIII-at.

Az elmaradhatatlan podcast disclaimerünk: ha busz, vidéki meló, külföldi utazás, vonat, HÉV, troli vagy éppen monoton futás — a válasz: podcast. A Heti Meteort ezért találtuk ki, ezért csináljuk.

A podcast feed címe: http://feeds.feedburner.com/hetimeteor
Tizenötödik adás direkt link: http://plastik.hu/media/meteor/heti_meteor_15.mp3
iTunes podcast link: http://itunes.apple.com/hu/podcast/heti-meteor/id451725699

62 hozzászólás

suexID

Múltkor vonaton szerettem volna letölteni, és meghallgatni, de szopóágra kerültem, mivel 3G-n nem töltötte az iTunes, most nem követem el ugyanazt a hibát, letöltöm most, meghallgatom holnap.

Dewla

SuexID eloszeretettel javaslom az instacast vagy a podcaster alkalmazasokat, amiota ezeket hasznalom a gepem nem
latott podcastot es nem
is tudom miert bajodik barki a szinkronizassal

C{o}ffee

Hat ez kicsit szeteso lett. Erdekes temakat hagytatok felbe (negyedbe).
“Visszaterunk”, es mar lehet tudni, hogy nem fogtok. 🙂

Ettol meg persze orom volt hallgatni, de azt ugy is tudjatok, h alapvetoen jo a kontent.

elvé

“..ezen a héten kihagyjuk a… SW EPIII-at…”

yo, yO, YO! 😀

p3d3str1an

QR-kód: van már itthon is olyan újság, ahol a cikkek végén időnként van QRkód onlinevideóra vagy hasonló extrára… szerintem egyébként van jövője a dolognak.

SuexID: meghallgatni meg lehet az iTunessel 3Gn is, én úgy szoktam, ha elfelejtem reggel letölteni még otthon. Megnéztem ugyan az Instacastot meg a Podcastert a storeban, de szerintem erre nem érdemes pénzt költeni, a “stock” megoldás teljesen jó.

Sanyi

A repülők kondenz csíkját az angol vapor trailnek/contrailnek hívja. Én simán így hívnám az aszteroida a csíkját is.

arvai

Nem gondolkodtatok még ,hogy a podcast mellé tenni kéne egy ilyen “explicit” ikont ? 😀

H2CO3

yo, yO, YO(w)! 😀 Jó lett nagyon ez az adás (avagy felvétel, vagy mindkettő?) is…!

BourBon

Hat nem vagytok szerencsesek ezzel a szerdai idoponttal! 🙂 a multkor szegeny Steve, most meg az Itunes Movie Store hazai indulasa… Lehet at kellene tenni csutortokre!

H2CO3

@gy4l0g0s: tényleg, a helyes kifejezés a “kóma”! Ezt még anno tonultuk is föciből…

Szumo

Meteorok!
Utolértelek Titeket! Így már várom a heti megjelenést!
Galád vagyok, win7-en letöltöm az mp3-at és áttöltöm 1 Androidos telefonra és úgy hallgatom a buszon.
– póló: Angelday a Nike-nak vannak jó anyagai, MGergoo készített nem kimondott technikai anyagra.

H2CO3

Á propos QR kód: én azt javaslom, hogy legyen. Én csináltam magamnak, pl. honlapomnak, appjaimnak stb…, meg én is szoktam olvasgatni az utcán.

H2CO3

(illetve a QR kód nem csak URL-t, hanem telefonszámot, plaintextet stb. is tartalmazhat…)

SAA

nemregiben voltam kulfoldon, mar a reklamok sokszor egy nagy QR kep, alig van szoveg. sokan odamennek,hogy megnezzek mi ez, szkennelik a telefonjaikkal 🙂 vegul is ez is onmagaban egy jo reklam lehet.

H2CO3

@SAA: pontosan, az embert kíváncsivá teszi (hacsak nem tudja ránézésből olvasni valaki…)

Tibu

Hi! A póló gyártása. Kis példányszámban nem lesz tökéletes. SzitáznI nem lehet a vállra futó grafika miatt. A transzfer fóliás-mint mondtátok- tapad, bepállós, nem esztétikus. Javasolnáma threadless vagy lafraise polokat, ők nem tudom milyen módszerrel dolgoznak(vmi spéci szitázási technológiával dolgoznak), de kifogástalam minőségűek, mind nyomat, mint anyag szempontjából. Nem tudom készítenek e egyedi megrendelésre, de ki kéne deríteni, hogy milyen technológiát használnak. Hátha van itthon is hasonló “rebell” szemléletű pólónyomós. A pólónál meg lehetne próbálni a FeuitLoops-t, ha a Adler-Gildan félék nem válnak be. Így elsőre ennyit tudtam segíteni. Nagy ászok vagytok! Peace!

klarky

Nekem ez a rész most kifejezetten tetszett, szerintem teljesen rendben volt.

Annak külön örültem, h nem volt Star Wars, bár azt a részét sem szoktam kinyomni a meteornak, az nekem teljesen irreleváns.

Viszont ha egyszer elkezdenétek nézni mondjuk a Vissza a jövőbe trilógiát, na akkor veletek tartanék. 🙂

readya

OFF

Józsi, köszi a szifon.comról a spam levelet, de nem kérem. Sem ezt nem kértem, sem a jövőben nem kérek. Mivel leiratkozás nincs linkelve és a szifon.comra a live.szifon.com félkész hulladék jön be, leiratkozási lehetőség nélkül, ezért sajnos itt offolva kell megkérdeznem. Mégis, hogy a fenébe lehet leiratkozni a spametekről?

Előre is köszi

ivady

Fátter én a Fixfogsor rendelőtől kapok rendszeresen spamet, légyszi intézkedj! 🙂

eFi

Pack20: amit a képeken az iPhone-on látsz, az Datamatrix kód – ugyanaz a 2D rendszer, csak más standard. Az egész elektronikai ipar ezt használja alkatrész taggelésre.

rkit

Gyerekek:

régi: iPhone 4 – élőbeszédben: “ájfón négyes”

új: iPhone 4S – élőbeszédben: “ájfón NÉGYSÖ(R)”

Ger

@eFi, @Pack20: és ha ez nem lenne elég, az autoipari óriások még az üzenetet is egységesítették a MAT-Label formában, amit lenyomnak a beszállítók torkán…

Zeusz

Az első Mac-em, Macbook Pro 2,33 Ghz. Öt éves lesz december 3.-án.

Zeusz

Az ExpressCard slotba beteszek majd SSD-t, és akkor jön a Leó, persze!

misran

Hallgatlak Benneteket 🙂 és a csúszkáló laptop témában eszembe jutott a kis x200-asom, ami szintén csúszkált, amíg nem raktam egy 9 cellás akkut bele. Azóta nem. 🙂 Cserélhető akku 1+ :).

Zeusz

Én amúgy abban az iskolában hiszek, hogy mindent addig kell használni, ameddig él, aztán eladni gombokért, és venni egy legújabbat aztán.

kaoszka

Rromeo: nem azt varjuk, hogy az apple feltalaljon valamit, hanem, hogy megreformalja azt, mert ha valamihez hozzaernek, az altalaban arannya valik

Sanyi

Az aranyat inkább úgy fordítanám, hogy “bazira értenek hozzá, hogy galaktikus hype (hájp? 🙂 ) ölelje körül a termékeket.” Szerintem a világon egyedülálló módon értenek hozzá, hogy vágyakozz valami iránt. Már-már bálványimádás, de egy bolygó fejet hajt neki. Ez itt a kincs, nem pusztán a termék.

bestyen

iPhone 4: ha kérdezik milyen telefonod van akkor nem iphone négyesem van, hanem iphone négyem van és probléma megoldva.

jkorr

Végre valaki kimondta, igen! Samsung tvm van, de falramászok a művelettől, amikor leülök elé és át kell váltanom az egyik-másik hdmi meg a tv között. A túlzás nélkül undorító felület még lassú is, komolyan nem is értem miért erőlteti a Samsung ezt a forrásválasztó gombot, lenne a távirányítón a négy hdmihez gyorsgomb esküszöm még a lagot is leszarnám, de nem kéne egy még lassabb, überronda menüben bóklásznom. Egyébiránt mondjuk emiatt én valószínűleg egyelőre nem vennék iTV-t, mert amúgy mindennel meg vagyok elégedve, csak ez bassza a csőrömet, de ha az Apple elindítana valamit hátha a többiek is fejükhöz kapnának.

Infy

CGi SW filmet csak akkor nézzétek meg, ha utána a sorozatot is megnézitek. Konkrétan a film a sorozat első 4-5 része összeollózva.

RRomeo

Infy nagy igazsagot mondott. Semmiben nem kulonbozik a sorozat reszektol, csak a hossza tobb. Lehuzas volt moziban adni. A sorozat viszont nem rossz. Tehat korrekten kepet alkotni rola min. 1 evad vegignezese utan lehet.

Deino

A QR témában koptatnám kicsit a szám: mint HTC Desire tulaj, én nem tudok róla, hogy lenne minden android mobilon QR kód olvasó, nekünk is kell rá külön scanner app, vagy pl. a Google Googles talán mintha felfogná a QR kódokat is, de nem fix. Az tény, hogy sokkal több droidon figyel ott valamilyen QR kód olvasó (leggyakrabban a Barcode Scanner) mint iOS divájszon, valamiért nálunk nagyobb divat.

Gyakorlati alkalmazásban eddig a reklámokon, névjegyeken kívül a Telenor Android Workshopjain láttam QR kódot. Náluk mindenféle magyar alkalmazásoknak volt ilyen kis flyer nyomatva, egy screenshot, szép design, némi leírás meg QR kód. És ha megteszett, akkor nem kellett nekem buzulni azzal, hogy Marketet megnyitom, keresés gomb, begépelem az app nevét, szarul gépeltem be a nevét, szar nevet választottak az appnak és 10 másik közül kell kiválasztanom a “Menetrend” névre hallgató appot, bármi, hanem Barcode Scanner, beolvas >> market link, ott vagyok, akarsz-e telepíteni kisgazdám? Hogyne akarnálak baszod, azért jöttem ide, he.

Meg az utóbbi két Telenor workshopon belépésnél a kezedbe vágta egy finom, fiatal, hamvas hoszteszjány a neked, mint workshop nézőnek alanyi jogon járó QR kódos sorsjegyed, amivel nyerhettél plüss droidot / szarabbik esetben gagyi fülhallgatót. Ami nagyon faszán néz ki, de ezt ellensúlyozandó szarul szól és kényelmetlen. Én az első ilyenemmel plüss droidot nyertem, szóval öröm volt és boldogság.

Egyébként faszán lehet ezt brandingelésnél alkalamzni, és most nem arra gondoltam, hogy Texasban QR kódot fognak rásütni a marha valagára, aztán majd kettő lefogja, amíg te mobillal az állat picsáját nézegeted, hogy most a szomszéd bikája hágja-e épp végig a te csordád, vagy se, hanem ilyen design brandingre.

Mivel a QR kód elég jó hibaszázalékkal dolgozik, valami 30% körüli is lehet extrém esetekben, és még úgy is beolvassa az adatot, ezért abszolút nem para, ha a közepére te custom logót csinálsz. Kicsit érteni kell hozzá, hogy mit szabad kitörölni, mi az ami kulcsfontosságú elem, meg hogy mekkora logót tuszkolhatsz be egy QR kódra, de némi utánajárással meg próbálkozzással rá lehet érezni.

Pl. láttam már borzasztó próbálkozásokat, meg olyanokat is, mint amit a BBC-vel követtek el: http://goo.gl/lChvT

És mivel ennek struktúrális, geometriai felépítése van, aki IGAZÁN ért hozzá, az mocskosul tudja kásztumizálni az egészet. Vannak durván extrém QR kód modok, péládul akit érdekel, így néz ki egy Louis Vuitton QR kód: http://goo.gl/tG3uI

Én ez utóbbitól az AGYAM eldobtam, hogy ezt hogy, meg mi. Ez is platform, egy lehetőség, ki lehet belőle hozni nagyon jó dolgokat, ha van rá idő, meg energia. (Vagy pénz).

És ott vannak például az olyan cuccok, mint amiről appdroidon én is írtam, ( http://goo.gl/tLiXh ) hogy a Barcode Scannernek pl. lehet generálni olyan QR kódot, aminek a segítségével a beolvasás után csatlakozik a te wifidre. Két perc kb. egy ilyet generálni, SSID-t meg passt megadod neki, aztán ha a geek házibuliban valamelyik kocka kéri a wifijelszót, csak rámutatsz a hűtőre kilógatott papírra, hogy OLDD MEG. Ilyen esetekre mondjuk én azért egyrészről átállítanám a jelszót a szokásos 12345678-ra, meg tuti ami tuti alapon odaírnám mellé a lapra comic sanssal, hogy az egyszerűbb lelkek is tudják, mi a stájsz.

Kicsit mélyebb téma ez, mint ahogy ti belekarcoltatok, de én szerintem a QR kód marad geek játékszer, és az NCF nagyon alaposan meg fogja kefélni ezt az egész QR-kezdeményzést, aztán még bele is törli a répát a függönybe, mint aki jól végezte dolgát.

Deino

Ja, és a Louis Vuitton QR-kód frankenstein, az a lila böszmedvény, az konkrétan MŰKÖDIK. A telefonom két másodperc alatt beolvasta, felismerte, már vitt is volna valami japán store URL-jére, ha hagyom neki. Döbbenet.

A japánoknál, koerában, meg abban az irányban egyébként valamivel nagyobb divat ez a QR cucc, ők vásárolni is tudnak vele a metróba telepített virtuális Tescóban (nem szopatlak: http://goo.gl/r37UZ), meg konkrét, tévében nyomatott reklámok is épültek erre a QR dologra, a japán AUDI lépett pl egy ilyet: http://goo.gl/f7x7

Azt hiszem mára befejeztem, köszöntem a figyelmet 🙂

Balazs

Na, csak hogy legyen a masik oldalrol is egy Samsung tv kritika, nekem is ilyenem van, es szvsz semmi gond nincs a menuvel, sem a kinezetevel, sem a sebessegevel (mondjuk lehet,hogy nekem ujabb modell van – 2010-es). Mondjuk, nem kell kezel atvaltanom, mert amikor a hazimozi erosito elkezdi kuldeni a jelet HDMI-n, automatikusan atvalt arra a bemenetre…

Mindemellett faszan lejatszik halozatrol vagy USB-s kulso lemezrol 1080p-s mkv-t, felirattal, reccenes nelkul, illetve youtube videokat.

eFi

RRomeo: tapasztalatból mondom, a Samsung “Smart” TV egy usability katasztrófa. Mindennek tetejébe szinte ők az egyetlen TV gyártó, akik nagyívben szarnak a világra és nem integrálnak nyitott kontroll protokollt a készülékeikbe, hogy az elb.szott UI-jű készüléküket a vállalkozó kedvű kuncsaft külső megoldással vezérelhesse. Teszik mindezt úgy, hogy ha jól emlékszem, már az LExxB sorozatú készülékeiktől kezdve Linux a TV-k alapja (persze lelkes hackerek itt is akadnak).

Benjámin

“Trúkolor ikonok bazmeg! Külön gomb az inputnak bazmeg!”

A Heti Meteor c. podcastet mindig 2-3 alkalommal hallgatom meg egymás után. Máshogy nem lehet!

Ger

Józsi! Nem lehet, hogy ez a yo-yO-YO a kora kamaszkori MTV-robbanásból (Yo! MTV Raps) maradt benned? Mivel majdnem egykorúak vagyunk, nekem a 80-as évek végére tehető mémnek tűnik. Nemde?

alternaiv

Elkezdtem hallgatni – mikor lesz időm befejezni, bahh! – és a címet most értettem meg 😉

szenyo

Nekem van egy Logitech távirányítóm. Belőttem rá az activity-ket.

Ha megnyomom, hogy “Filmnézés”, akkor bekapcsolja a megfelelő eszközöket, a tv-t a megfelelő inputra rakja, videó menübe lépteti a médialejátszót, és bekapcsolja az erősítőt a megfelelő inputon.
Én ezt szeretem, nekem ez kényelmes. A távirányítóra raknám a Siri-t 😀

Siri-vel szerelt iTV-nél az erősítőt mondjuk ugyanúgy be kellene kapcsolnod, ha csak nem lesz a device-ban házimozi erősítő is.

Balazs

Hat mondjuk a denon erositomet nem cserelnem le, akarmit is raknak az itv-be 🙂

tomdd

Még a 4-es vs. 4S problémához: ha már 45, akkor lehetne az újat 4.5-nek is nevezni. 🙂

vs

jó a kontent. de az nagyon megüti a fülemet, hogy egy év után unalmas a termék és jön az igény a cserére. ez mennyire beteg öregem. és nem fikázva írom, ismerem az érzést. vagyis pont nem az számít amit pár poszttal később írsz, hogy mekkora faszaság elrévedni azon, hogy mire jó a cucc, hanem maga a cucc birtoklása a faszaság. addig, amíg megadja ezt az érzést. nem térítek, nem vagyok szent, de ez kibaszott beteg. ráadásul imádjuk azt hinni, hogy mindez feltétel nélkül jó dolog, kell a fejlődéshez. moralizálás nélkül lehet arról gondolkodni, hogy biztos ismerjük a következményeit ennek az imádatnak? pl azt mondják Steve Jobs (nyugodjék békében) egy korszakos zseni volt (“kora Edisonja”). a zsenik nagyon jól tudnak fókuszálni egy-egy területre és remekül megfeledkeznek az egészet alkotó többiről. majd meglátjuk, hogy mire megyünk a zsenijeinkkel.