Legend of Zelda: Skyward Sword

Tegnap játszottam vele egy órát. Elképesztő játék! De azon túl, hogy fantasztikus a hangulata, a grafikája, mégis azon vagyok ledöbbenve, hogy erre egy 2006-os Wii volt képes. Kitalálták ezt a grafikai stílust, ami inkább festményekre hasonlít, persze, ha jól megnézzük, látjuk, hogy ügyesen arra használják, hogy a kevés textúra RAM-ból minél nagyobb látványt építsenek. Biztos vagyok benne, hogy olvasni fogunk még arról, hogy optimalizálták szét a vasat. Mert a legtöbb helyen ugyanis 60 FPS a játék. A kalandra meg vágyakozom, erről a játékról is fogok még írni, nagyon tetszik. (A játékkal adják egyébként a 25 éves Zelda komolyzenei CD-t, tegnap legrabbeltem, most azt hallgatom.)

Nekem a Mario Land 3DS (W1-8 max, S1 max), a RAGE és ez a játék definiálja 2011-et. Tudom, hogy egysíkú gamer vagyok.

18 hozzászólás

Melchiades

Vacilálok a 3ds és a wii között. Wii mellett szól, hogy a 6 éves lányommal is tudnék bohóckodni. 3ds mellett meg a nosztalgia a Game Boy miatt. Emlékszem, hogy még kikapcsolt állapotban is folyton birizgáltam, nézegettem, nagyon szerettem vele szöszmötölni. A Mario 3D land miatt a 3ds felé húzok, a wii-t jövőre cserélik. Főleg itthon játszanék, de az új wii meg ha így veszem, akár kézi konzol is egyben a tábla vezérlője miatt. Te mit vennél a helyemben?

intrex

Nadehát… bizonyára azon kevesek közé tartozom, akik inkább az Elder Scrolls szériával játszom, valahogy a Zelda és a Mario óvodás grafikáját nem tudom nem figyelmen kívül hagyni 🙂
Mindemellett a játékmenet, a kaland és az összhangulat ellen semmi kifogásom, bizonyára fantasztikus!
iOS-en is állandóan ebbe ütközöm, 100 játékból 99 ilyen kis mesefigurás, sajt megevős, kardozós, rózsaszín tündéres, lovacskás, mosolygós valami.

intrex

Nadehát… bizonyára azon kevesek közé tartozom, akik inkább az Elder Scrolls szériával játszom, valahogy a Zelda és a Mario óvodás grafikáját nem tudom figyelmen kívül hagyni 🙂
Mindemellett a játékmenet, a kaland és az összhangulat ellen semmi kifogásom, bizonyára fantasztikus!
iOS-en is állandóan ebbe ütközöm, 100 játékból 99 ilyen kis mesefigurás, sajt megevős, kardozós, rózsaszín tündéres, lovacskás, mosolygós valami.

utó

A Mario az Mario, szerintem kár lenne alakítani rajta. Illetve picit lehet, hogy fog alakulni, mert jön a HD, és talán részletesebb lesz a grafika, és ez hatással lesz/lehet a stílusára is.

A Zelda talán lehetne kicsit kevésbé cuki szerintem is. Tudtommal voltak is korábbi részek, amiket kevésbé csináltak cukira. (Ez az első Zeldám.) Nekem fura, hogy még egy nagydarab, gonosz(ka) hím karakternek is nőire “sminkelt” szeme van. Persze ez biztos kulturális ügy is, és engem nem nagyon értek el eddig ezek a japán dolgok.

Elkezdtem játszani a Skyward Swordöt, és nem voltam elájulva. Nagyon lassan, szájbarágósan indul, minden NPC hosszasan ugyanazt mondogatja, hogy mit is kell most csinálnod, ahelyett, hogy valami érdekeset, hatásosat, “sztorisat” mondana. (És muszáj mindig “végighallgatni” őket, ami idegesítő.) A kardozásból amit eddig láttam, jópofa, bár amikor konkrét ellenségeket kellett aprítani, semmiféle ügyességet, taktikát nem igényelt, rángattam fogalmatlanul a WiiMote-ot, és meghaltak. Gondolkodni sem nagyon kellett, szóval eddig nem nagyon értem, hol a játék ebben. Ez is inkább interaktív mozi, mint játék?

Volt egy-két kisebb flow-élményem a játékkal, de semmi orbitális. Sztori? Elrabolták a hercegnőt, és meg kell menteni. 😀

Szóval a felütés nekem kicsit csalódás volt a nagy hype-hoz képest, de azért a hangulat pesze megfogott, és majd folytatom. Lehet, később sokkal jobb lesz.

chromeshelter

Lassan nálam is alakul az idei top 3. Első hleyen Skyrim. Tudom, túlhypeolt, de nem véletlen. A Quake óta gyakorlatilag minden videojátékkal játszottam, és azt mondom a Skyrim mérföldkő (elképesztő nagy szabadságot ad, a legkisebb questek, a legutolsó NPC-k is érdekesek, a monumentalitása ellenére is tökéletesen összeáll és működik a világ). Az, hogy magasan az év játéka nem kifejezés. Ha pedig mérföldköveknél tartunk a Battlefield 3-at grafikai öcsívment terén mindneképpen meg kell említeni, játék tized ennyire nem volt még fotorealisztikus. Harmadik helyen idén nálam talán Deus Ex: HR (aminek egyedüli hibája talán csak az, hogy túl lineáris), bár most jön ki az új Arkham rész, lehet h az le fogja szorítani a dobogóról…

utó

@Melchiades: szerintem ne szoktasd rá a hatévest a játékra. Egyáltalán ő igényli, vagy ez a te ötleted? Mondjuk az enyém kisebb, de szerintem egy “komoly” játék frusztrálná, a casualt, mint a Wii Sports meg ilyenek meg hamar megunnátok mindketten. Majd pár év múlva, de akkor is csak ha ő akarja, és vigyázni kell, nehogy beszippantás legyen belőle.

Melchiades

A Wii esetében fenn áll a beszippantás veszélye, az xbox360-at is azért adtam el, mert ha ébren vannak a gyerekek, egyszerűen nem lehet játszani. Lehet, mégis 3ds lesz belőle, amit esténként vagy napközben időnként előkapok. Amúgy belül érzi az ember, hogy hülyeséget készül csinálni, jó ha visszarántják. Biztos titeket is elkap néha a gadget láz. kicsit olyankor elborul az elme 🙂

alternaiv

intrex: nekem van wiim és van xboxom. megvettem a skyrim-et, de nekem elsőre csalódás: mondjuk csak éppen belenéztem, a léefejezés után vagyok, menekülünk a sárkány elől, de a grafika nem vágott hanyat és ezek annyira scriptelt az egész, hogy az gáz. ha nem lépsz kettőt jobbra mindenki megfagy és nem történik semmi. nyugtass meg, jobb lesz ez később, mert a red dead redemption ezt magasan kenterbe veri, eddig nem értem a majdnem 100%-os pontszámokat.

intrex

Nincs mégegy játék amelyik akkora szabadságot ad mint a Skyrim.
Az első 5 perc lineáris, de utána tied a világ, bármerre mehetsz. Bemész egy fogadóba, beszélgetsz a kocsmárossal, aki elárul egy problémát, amelyet megoldhatsz. Több száz független vagy összefüggő küldetés van. Nincs kötelező haladási irány. Olyan mint ha egy másik világba csöppensz, ahol a magad ura vagy. Kereskedhetsz, uralkodhatsz, lophatsz, csalhatsz, menthetsz, bármit csinálhatsz.

Fantasztikus élmény! Hajrá! 🙂

csiga

A 60 fps-t csak belevágyod vagy tényleg tudod, hogy annyi? Mert szerintem a wii hw nem bír el ennyit.

Dewla

Biztos lesz évértékelő podcast majd a Konnektoron, de nagyon érdekes mennyire eltérő módon éljük meg ugyan azokat. Mondjuk a Mario 3DS-re egyenlőre kimaradt de a Rage-el és a Skyward Sword-al is játszottam, Rage-el kb. 4-5 órát, Skyward Sword-ot a “ceremony”-ig. És szerintem nekem egyik sem kerüln a top5-be, Rage tisztes iparos munka, reviewk alapján rosszabbat vártam, az engine tényleg szuper, de mint játékmenet és sztori elég közepes. Amikor először visszaküldött egy már megcsinált dungeon-be kb. ott tettem le. Hatalmas Zelda fan vagyok, nagy részüket játszottam, de a Skyward Sword első 1-2 órája nekem hatalmas csalódás. És az is érdekes, hogy 2011 végén mennyire nehezen viselem az SD grafikát, pedig tényleg az egyik legszebb Wii- cím. Alig vártam 1.5 óra játék után hogy save point legyen és mehessek vissza Skyrim-ba kalandozni.

Hajlamos vagyok nagy szavakat használni a lelkesedés által vezérelve, és bár még csak kb. 20 órám van benne, de lehet a Skyrim számomra az eddigi legjobb videójáték ever. Én az ilyen játékok miatt játszok, ezt keresem. A legutolsó véletlenül felbukkanó dungeon-nek is sztorija, értelme van. Elképesztően nyílta és kidolgozottra sikerült a világ.

Aki pedig a kihívást keresi, arra vágyik, hogy kigyúrja, megtanulja kvázi a játék “mesterévé” válik és úgy halad tovább és élvezi azt hogy ha valamit megtanul és odafigyel és megcsinálja annak a Dark Souls kötelező és lenyűgöző darab.

Nekem eddig 2011-et videójáték szempontból a Portal 2 a Dark Souls és a Skyrim határozta meg.

Amik kimaradtak de esélyesek lehetnének a Portal 2 helyére a top 3 ban: Uncharted 3 és Arkham Ciy.

Ami még jön és úúúúristen: Star Wars Old Republic.

sjjs

na azert a skyrim questkinalatatol nem kell ennyire elcsoppenni. a fogados tobbnyire csak “nesze egy wantedposzter, vadaszd le bandavezert a varbol/taborbol” dolgokat dob (mint a housecarlok), a magusok mindig egy botot/konyvet akarnak a kazamata melyerol, a tobbi ilyen-olyan alak meg az ukapja elveszett fegyveret keresi.

nyilvan vannak erdekesebbek is (pl. daedra szentelyek, jellemzoen), de azert jol ki van paddelve ez is kismillio egykaptafas fedex questel. (mondom ezt 60 ora utan es ugy, hogy ettol meg nem sajnalom tole a gotyit).

quasar

Nem tudom mennyire ismeritek ezt a játékfejlesztő team-et, de nagyon minőségi dolgok jönnek ki a kezeik közül. Én most a Machinariumal próbálkozok, amit iPadre is meg lehet vásárolni, illetve a demo kipróbálható a honlapon. A játék grafikája nagyon egyedi, meg kell nézni, meg kell kóstolni.

http://amanita-design.net/games/machinarium.html