December 30, péntek

2011. december 30., péntek 13:08 – Elfogadták a jegybanktörvényt:

A Magyar Nemzeti Bank délelőtt, az elfogadás előtt közleményében azt írta, amennyiben elfogadja ma az Országgyűlés az új jegybanktörvényt, az tovább erősíti a gazdasági környezet kiszámíthatatlanságát, veszélyezteti a magyar gazdaság stabilitását, ezért súlyosan sérti Magyarország érdekeit.

Az új jegybanktörvényt az Európai Központi Bank és José Manuel Barroso is élesen kritizálta, sőt az IMF és az EU tárgyalódelegációja többek között emiatt a jogszabály miatt ment váratlanul, idő előtt haza december elején.

Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjújában azt mondta, két véleménykülönbség maradt, “de jogi eljárás keretében megvívjuk a csatát”.

Kiemelés tőlem. Orbán zseniálisakat nyilatkozik és persze erőnek erejével központosít, csatákat vív meg. Azért nem kellett sokat várni az eredményre, kevesebb, mint egy órát, 14:05:

Jelentősen gyengülni kezdett a forint pénteken, miután a parlament elfogadta a több nemzetközi szervezet által kritizált új jegybanktörvényt. Az euró a reggeli 310 körüli reggeli szintről 315,5-ig gyengült, a frank 259,43 forintig gyengült a reggeli 254,8-as szint után. Az euró árfolyama az idei év folyamán november 14-én, 317,85 forinton volt maximumán, míg július 7-én, 261,88 forinton a minimumán.

Másik fronton az MSZP eltaposása folyik, ez is mai:

Még életbe se lépett, máris kiegészítették az új alaptörvényt. Alkotmányba foglalták az MSZP bűnösségét, a legfőbb ügyész alkotmányellenesnek talált bíróságválasztási jogát és azt is, hogy a kedvezőtlen európai bírósági ítéletek költségeit a nép fizeti meg.

Nehezen tudjuk befejezni az évet.