Mosogatás férfiemberként

A mosogatást általában a rendszerezéssel kezdem. A módszertanom a következő: a korábban elmosott dolgokat a helyükre rakom. Az ételmaradékokat a kukába, de ehhez először a kukát kell megoldani. Úgy szeretem, ha bal oldalamon van a kuka, van benne elég hely, lehet bele dobálni.

A poharakat a bal oldalra rendezem. A rendszerezést illetően nem törekszem rögtön a tökéletességre, egyelőre a poharakat balra, aztán majd egy következő körben osztom szét: borospoharak, söröspoharak, vizespoharak, bögrék, kibaszott bögrék.

Az evőeszközöket az apró mosogatóba rakom, a tetejére a nagyobb késeket, merőkanalakat, egyéb konyhai eszközöket, mint például a húros tojásszeletelő. Középen, a nagy felületen a tányérok maradnak, az edényeket általában a földre rakom (feltételezve, hogy van minden és nem férek el).

A munkát ez után kezdem el. Általában a tányérokkal kezdem, utána evőeszközök. A tányérok elmosogatását követően egy másik szivaccsal (színkódolás: zöld vagy kék – nem étkezési dolgok tisztítására való, sárga – étkezési, ettől eltérni nem lehet, nem szabad) tisztítom meg a mosogatókádat.

Az evőeszközök esetében annyit optimalizálok, hogy az egy helyre összegyűjtött, azonos típusú evőeszközöket előbb meleg vízzel mosom át, utána egyesével tisztítószeres szivaccsal, de nem mosom le róluk a vizet, hanem a másik kádban gyűjtöm. Ez tipikusan a kisebbik kádból nagyobbat jelenti. Miután mindenen átmentem, csak akkor kezdem a végső öblítést. Egyszerre teszem őket félre.

A poharakat hagyom a végére, őket rendszerezem időnként. Mindig ügyelek arra, hogy az éppen mosási szakaszban tartott pohár alatt már bufferelve legyen a következő, hiszen a mosogatásnál ez mindig kap annyi mellékterméket, hogy már attól is tisztul.

Beszáradni hagyni nem érdemes a dolgokat, jobban megszopat később. Érdemes még a főzési folyamat alatti köztes időkben folyamatosan mosogatni, a főzés végére a mosogatással tökéletesen készen lenni. Sokkal nyugodtabb, elégedettebb érzés, a sör is jobban esik.