Némító gomb problémák

Néhány nappal ezelőtt New Yorkban egy komolyzenei koncerten, az előadás kellős közepén megszólalt az első sorban egy iPhone, a marimba default ébresztőóra hangján. Az esemény annyira zavaró volt, hogy Alan Gilbert karmester leállította az előadást. Az “elkövető” egy 60 év körüli ember volt, aki ráadásul azt sem tudta, hogyan lehet lekapcsolni a készüléket. Az elkövető idézőjelben, mert, mint kiderült, az iPhone-ját előző nap kapta a cégétől, és fogalma sem volt, hogy lehalkított készüléken keresztül is felébred az iPhone ébresztőórája. Képes összefoglaló angolul itt.

Teljesen érthető a világ reakciója, illetve azt is megértem, hogy az ember azt sem tudta, hogy van egy beállított ébresztése, ami a némított telefonon keresztül is el tud indulni. Egy nagyon szerencsétlen egybeesés.

A dologban az érdekes kérdés innentől persze az, hogy a némítás (mute) legyen-e érvényes minden iPhoneból kiadott hangra?

Én például mindig lehalkítva futtatom a telefonomat, az egyetlen hang, ami kijön belőle, a vibrálás. Ébresztést is használok, ami értelemszerűen el is indul, mute alatt is. Nálam kifejezetten rosszul jönne ki, ha ki kellene külön kapcsolnom a némítást azért, hogy reggel fel tudjak ébredni. (Ráadásul akkor még konfigurálnom is kellene a csengőhangokat, nehogy éjjel valami állat részeg barátom bekopogjon – volt már rá példa.)

Az Apple mindenesetre átgondolt a kérdésben:

The Ring/Silent (or Silent) switch does not silence sounds that result from user actions that are solely and explicitly intended to produce sound.

Vagyis egy szerencsétlen egybeesés miatt nem lehet a világot másképp működtetni. Ha egy ember szándékosan döntött arról, hogy legyen ébresztése, akkor lesz ébresztése. Azok a személyek, akik nem értenek a telefonjukhoz, pedig tanulják meg kezelni azt. Durva dolog, persze, de ennél sokkal durvább lenne akkor, ha nem indulnának el a telefon ébresztések, mert este véletlen némított üzemmódba került a készülék. Teljesen megértem a pro és kontra érveket is, egyelőre azon az állásponton vagyok, hogy az Apple helyesen döntött. Na, majd FB2-vel kitárgyaljuk a kérdést. 🙂

Egyébként aki tényleg tutira akar menni, kapcsolja ki a telefont (teljesen), akkor nem indul el ugyanis az ébresztés.