FCP X 10.0.3

Nagy és látványos frissítés jelent meg ma az FCP X suite-hez, bitang multicam, agresszív reconnect, erősebb XML támogatás, külső monitor csatlakoztatás, csak hogy a leglényegesebbeket említsem. Nekem már töltődik a csomag, nagyon várom a frissítést, iszonyatosan törött a szoftver, nem mutatja például azt, hogy a nyersanyagokból mely részeket emeltük be a projektbe (hihetetlen, de tényleg), nekem a külső lemezre átmozgatott /Movies mappát egyszerűen nem látja, harmadik indításra hajlandó csak elindulni, addig hibát köp, rettenet körülményes vele a munka, viszont elhatároztam, hogy ezen az úton haladok. (Nálam a Sony NEX-5 – a profi cucc – megy Aperture-be és Final Cut Pro X-be, az iPhone nyersanyagai pedig egy példásan rendezett iPhoto könyvtárba.)

Ami miatt most mégis írok, az a Final Cut Pro X 10.0.3 terméklapja. Először is, helyesen felismerték, hogy foglalkozni kell a dologgal, mert különben köpnek rájuk az emberek. Ezúttal már korrekt frissítési csomagot adtak ki, megcsináltak neki egy terméklapot, részletesen ismertetik az újdonságokat. Érezni, hogy komolyan gondolják.

De az micsoda már, hogy a multicam editing miatt külön felvették az Audis részeket? Sőt, megkockáztatom, hogy a teljes forgatást csak a multicam miatt csinálták. Ha megnézzük, a fő terméklapon egy külön forgatott rész van, ennek a részeit láthatjuk a screenshotokon, ennek a kész videóanyagát láthatjuk egyben. A multicam videó viszont a 10.0.3-as lapon látható, részleteiben, vagy egészben. Teljesen világos, hogy rettenet pénzen kimentek forgatni a kocsikkal. De most komolyan, mennyibe kerülhetett egy ilyen forgatási nap? Helikopter, bérelt autók, 40 fős személyzet. Ráadásul a videó semmiről sem szól, mint arról, hogy demózzák a multicamet. Maga a videó egy értelmetlen fos, értelemszerűen semmi más nem volt a célja, mint az, hogy profi nyersanyagok készüljenek, amiket össze lehet vágni FCP X-zel.

Érdemes megnézni, csináltak egy szoftvert, viszont azt mondják, hogy a demo videó, sőt, a screenshotokon szereplő képek is professzionálisak kellenek, hogy legyenek. Mennyire? Ennyire. Amennyire csak lehet, pénz nem számít alapon!