Mojo Motor

Az Expression Engine viszonylag rugalmas website építő eszközt már elég régóta ismerem. Roppant sok mindent meg lehet vele oldani, komplexebb ügyfél-weblapok készítéséhez egy remek megoldás. A programot készítő EllisLab megjelent egy új termékkel, a Mojo Motorral, ami egy 50 dolláros (kb 12 ezer forint) megoldás azoknak, akik nem akarnak túl bonyolult dolgokat csinálni, viszont mégis szükségük van valamiféle dinamikus weblapra lapokkal, oldalakkal, közös felhasználású részekkel stb.

Nagyon tetszik, hogy nincs külön adminisztrációs felület, egyszerűen a weblapot tudjuk dinamikusan szerkeszteni, vagy lehúzni egy menüt, ahol a különféle konfigurációs beállításokat intézhetjük el. A program még friss, most február elején jelenik meg az 1.2 változat (ahol már 404 oldalakat is két kattintással el tudjuk intézni – videó).

Nem vagyok profi weblap fejlesztő, viszont az biztos, hogy ma már nem lehet úgy nekiindulni valaminek, hogy nincs a kezünkben egy jó keretrendszer, amiben építjük a tartalmat. Ha egy néhány lapból álló, ide-oda navigáló weblapra van szükségünk, még akár úgy is, hogy az ügyfél is tudjon bele firkálni, akkor tökéletes megoldás a Mojo Motor.

De az Expression Engine-nél maradva is vannak érdekes fejlesztések. A Cartthrob egy külsős alkalmazás EE alá, amivel webshopot tudunk készíteni magunknak az EE weblapunkhoz. 100 dolláros bevezető áron már a 2.0 változatot vásárolhatjuk meg (ez egyszeri költség). Tényleg mindent tud, amit egy ilyentől elvár az ember, aki akar egészen bonyolult webshopokat is üzemeltethet, érdemes megnézni és kipróbálni azokat a boltokat, akik Cartthrob rendszerrel üzemelnek.