Annie Hall (1977)

K: A magyar szinkronos Annie Hall elején Kern András miért Buster Keatonnek mondja az eredetiben Groucho Marx nevét? Nem értem.

K: Gondolkodtam azon, hogy az eredeti magyar szinkront ráteszem a Blu-ray MKV alá (Mkvtoolnix), viszont a PAL 25 fps, a BR pedig 24, szóval a két film hossza eltér egymástól, mégpedig a magyar szinkronos néhány perccel rövidebb. (1ó:33p vs 1ó:29p) Van erre valami technika?

Ha tudjátok, Twitteren elértek. Thx.

V: K. Tamás, emailben megdobott egy “Best of Show” hozzászólással:

1. eac3to nevű ingyenes progi letölt (eac3to 3.24 – VideoHelp.com Downloads). Sajna windows alatt müxik, tehát parallels vagy vmware fúzió.
2. A forráshangot bemásolod a mappájába, érdemes egy MediaInfo-val megnézni, mekkora bitrátájú a forrásállomány, hogy tudd, mibe kell/ajánlatos kódolni.
3. Start menü Run, benavigálsz az eac3to mappába, majd kiadod a következő parancsot: eac3to audio_hu_384k_25FPS.ac3 audio_hu_384k.ac3 -384 -keepDialnorm -slowdown (ahol az első fájlnév a forrásfájl, a második a célfájl, a harmadik paraméter a bitráta (mondjuk most 384-ben kódolunk), a negyedik a dialódusnormalizáció megtartása-é, ha nem akarod, ez elhagyható, ill. az ötödik paraméter a leglényegesebb, a slowdown, mert ez konvertálja 25-ről 23.976 FPS-re). Teljes doksi: eac3to/How to Use – Wikibooks, open books for an open world

Enter, aztán már darálja is (pár perc alatt kész). A doksit azért linkeltem be, mert elég okos kis progi az eac3to, jól jöhet még.

Ha kész, akkor Mkvtoolnix-ban hozzáadod az új audió sávot, de ennek a delay-e szinte minden filmnél más és más, tehát ezt analóg módon kell belőni (a második fülön van a delay opció, milliszekundum értéket kell megadni). Egy ilyen 25 -> 23.976 konverziónál van, hogy 800, de van, hogy 1250, 1500 1650 vagy 1800-as delay kell (sőt van, hogy ezek negatív értékkel), szóval babra, ki kell próbálni, hogy jó – de valami effektnél (pl. lépés, lövés, pofon, stb.) igazítsd, mert sok esetben a szinkronrendezők elég hanyag munkát végeznek.

Ha elmented, akkor a delay értékét az mkv fájlban tárolja, magához a hanghoz nem nyúl! Tehát ha később kiextraktálod belőle – és másba be, vagy ide vissza -, akkor sajna megint be kell állítani, vagy ha már jó a delay értéke, akkor még egyszer ráereszteni a már 23.976 FPS-es hangra az eac3to-t egy +-800ms paraméterrel, ez a hang elejéhez ennyit ad hozzá / vesz el belőle, de ezt megtalálod a doksiban.

Helyes megoldás! A delay részt még nem értem, de lehet, hogy nekilódulok. Apropó, aki a hangsáv kivágásánál elakad, annak a nulladik lépés:

Legegyszerűbben az ingyenes VirtualDubMod-dal (VirtualDubMod Hompage). Ez egy módosított VirtualDub, megnyitod benne a file-t, majd a Streams / Stream list menüpontban kiválasztod az audiósávot (Win alá nekem semmilyen codec pack nincs feltéve, úgyhogy a fájl benyitásakor már jelzi, hogy az xvid-de baja van, de ettől még megy, mitöbb, a sávoknál csak az audió látszik), majd Demux, oszt’ már tolja is!

Van, hogy valami szemét bekerül az audióba (pár filnél már belebotlottam ebbe) és az eac3to hibát jelez mindjárt az elején, ekkor jön jól a delaycut nevű cucc (ingyenes: delaycut 1.2.1.2/1.4.3.7 – VideoHelp.com Downloads), megnyitod benne az ac3-at, a jobb oldali opciónál kiválasztod, mi legyen a hibákkal (silence/fix/ignore), bejelölöd a fix-et és Process, pár pillanat és készen van a tisztított anyag, akkor már megeszi az eac3to. Ha esetleg kéne.

Tamás segítségével végrehajtottam életem első muxolását és jó lett az eredmény.