A megújult Plastik (1. rész) – bevezetés

Sokat gondolkodtam azon, hogyan korszerűsítsem a blogomat. Nagyon egyszerűen, menedzselhetően akartam mindig is tartani, decemberben elkezdtem egy degradációs folyamatot. Kivágtam, kihajítottam mindent, amire úgy éreztem, hogy nem volt szükségem. Menniük kellett a Facebook gomboknak, mennie kellett a doboznak, Flickr beépített galéria – mindent kihánytam. Beraktam viszont a Twitter dobozt, hiszen aktív Twitterezőként promotálnom kellett ezt a csatornát. Aki a blogra kíváncsi, rám kíváncsi, tehát a Twitterre is kíváncsi.

De hogyan tovább? Mi legyen a következő lépés?

A tartalmi elemek összeállása után tovább vizsgálódtam azt illetően, hogyan lehetne korszerűsíteni a dizájnt. Az alapvető problémám azzal volt, hogy a sokak által használt WP Touch plugin mobil eszközökön nem nyújtja azt a márka-élményt, amit szeretnék. Egész egyszerűen a blogom így néz ki:

Ehhez képest a WP Touch ezt csinálja iPhone-on:

iPaden a dolog még szörnyűbb, ott ugyanis egy teljes, fektetett módban 1024 (!) széles képernyő felületünk van, erre a nézetre kárhoztatva. Állított módban is 768 képpontból gazdálkodhatunk, több, mint elég egy tartalmi hasáb megjelenítésére.

Időközben megjelent a harmadik generációs deszka retina felbontással. Ez tovább erősített abban, hogy újra meg kellene vizsgálnom a kérdést. Szerencsére jött a Smartmobil 2012 konferencia. Itt Dobó “doransky” Mátyás segítségével betekintést nyerhettem a reszponzív webkészítés alapjaiba.

Az elméleti alapozás számomra annyira meghatározó élmény volt, hogy sokkos állapotba kerülve vetettem bele magam a koncepció alkotásba – hogyan? miért? merre? Csak úgy zakatolt az agyam. Még a konferenciáról hazafelé tartva azonnal telefonálni kezdtem. Hogy kellene elindulni, mit kellene csinálni, ki a megfelelő ember. Azt tudtam, hogy meg kéne találni a Mariós fejléc nagyobb felbontású változatát, illetve meg kellene csinálni az új felbontású logót és fejlécet is.

De mi az a reszponzív webcsinálás? És mi köze van a retinához? Meg hol az új dizájn?

Mi történik itt?

(Folytatjuk…)