Házi rendszer bővítés

Érdemes elolvasni a poszt alját, speckó Plastik promós kedvezmény van!

2006-ban vásárolt ReadyNAS hálózati eszközöm, és 2007-es beszerzésű Mac mini szkennelő/nyomtató/filmnéző megoldásom így 5 év elteltével a végét járja. A minivel az volt a bajom, hogy 720p-ből is már speciálisan forgatott lejátszó buildeket bírt el (nagyon bejött ugyanakkor az XBMC), a ReadyNAS-sal pedig igazából semmi bajom nem volt egy vinyóelszállást leszámítva – de az nem az ő hibája.

A sztori ott kezdődött, hogy eFinél baján láttam a házára kötött IP kamerákat. Néhány besurranó első kézből szerzett tapasztalat után én magam is régóta foglalkozok azzal a kérdéssel, hogyan tudom a saját megnyugtatásomra biztonságosabbá tenni a lakásomat. Eddig a pontig egy ma már szintén antiknak nevezhető Apple iSight FireWire kamerát használtam a minin futó Periscope nevű hulladvány szoftverrel, ami egy akkora fos, hogy hihetetlen, és ehhez is számos Maces kamerás megoldás kipróbálása után jutottam el. (Így utólag belegondolva tényleg nehéz megérteni, miért nem dobtam ki. Az iSight folyamatosan fókuszál, a szoftver időnként “No Camera” üzenetet ad és ki kell húzni a dugóból, csak állóképet rögzít, rémes az egész.)

Én megelégedek otthonra egyetlen kamerával, viszont nem akartam drágát, de lásson éjjel, és legyen hozzá Wi-Fi kapcsolódási lehetőség is, mivel az ember a lakását nem hálózati kábelezte még össze. Már nem tudom, hogy jutottam el a jól ismert Lejátszó.hu oldalra, talán még eFi ajánlotta Baján a kamerák miatt. Anno tőlük vettem a ReadyNAS-t is, Opauszki Zsolttal sok közös balhén vagyok túl, úgyhogy most is felhívtam. Néhány kérdés-válasz után kiderült, hogy az Y-Cam 55 ezer bruttós IP kamerájuk pontosan megfelel ennek a célnak. Nem HD ugyan, de Wi-Fi és infra is van benne.

Fura picit a szögletes doboza, de nem érdekel, hogy néz ki, ha teszi a dolgát. Az egész elfér a tenyeremen, berakva valami sarokba, vagy polcra még csavarozgatni sem kell.

A beszélgetésünk alatt kiderült az is, hogy létezik egy szintén megfizethető árú Popbox V8 nevű médialejátszó, ami adott esetben a mini mellé is elférne. Ettől elkezdtem prüszkölni, mert az itthoni médialejátszásomat kizárólag Mac minin, vagy annak egy frissebb modelljén képzeltem el, az már viszi az 1080p-t is, abba az irányba kellene fejlesztenem. Sajnos annak az árával is tisztában vagyok, az Apple.com-on jelenleg az AMD Radeon HD 6630M videóval szerelt 243 990 forint. Nem véletlen, hogy még nem vettem ilyet.

Viszont az is igaz, hogy valamit csinálnom kell, mert Lindával már többször volt olyan élményünk, hogy annyira beszaggatott és belassult a filmnézés itthon, sőt, egyszer annyira kibírhatatlan volt, hogy meg is kellett szakítani a programot. Ezt akkor már Linda is szóvá tette, márpedig tudjátok, hol van az ő ilyen irányú thresholdja. 🙂

Zsolt viszont bedobta, hogy menjek át Újpestre, a Horváth cukrászda fölött van egy bemutatótermük, hozzak el egy ilyen kamerát, meg egy Popboxot, próbáljam ki, tét nélkül. Erre már ráharaptam, elvégre nem kell a saját pénzemen kísérletezni. A bemutatóteremben megnézem, ha tré, eleve el se hozom.

A Popbox olyan pici, mint egy Apple TV. Annyira pici, hogy majdnem elsírtam magam. Az eszköz képe hátulról, a szabványos kimeneteket mindenki ismeri, így méretezhető is nagyjából:

Nekem nincs itthon HDMI-s erősítőm, így a HDMI port nem szállít hangot, csak képet, tehát az optikai audio kimenetre is szükségem van. (Létezik egy ennél néhány ezer forinttal olcsóbb, szintén mini méretű Dune modell, de az nem tudott optikai audiót, így nálam kiesett a mérlegelendők sorából.)

Ami a nagyon komoly, engem hihetetlenül meglepő dolog: ezek a kis szarok rácsatlakozva egy hálózati megosztásra (nálam a NAS, de bármilyen hálózatra dugott és megosztott fájl megy), gyönyörűen lejátszanak mindent, még az 1080p Full HD videókat is! Vagy egy biztonsági mentésben levő Bluray lemezt, bár ezt menü nélkül, mert ez az ár nem bírja el a menük licencelését. Egyszóval az összes fájlformátum megy, MKV-vel az élen, mellé pakolt SRT feliratok – minden, minden.

Elképesztő, hol tart a technológia!

A cucc menüje baromi egyszerű, van hozzá egy gagyi távirányító (ez az egyetlen negatívuma, de teszi a dolgát és ennyi pénztől én nem is várok Bang & Olufsen minőséget – aki akar vehet jobbat, vagy irányíthatja iOS-ről is), egy kattintás a hálózati helyek, ott hozzá lehet adni a megosztást (nekem annyi volt ezzel, hogy előtte a NAS-on be kellett kapcsolnom az NFS share-eket, csak azt látta valamiért, a sima SMB-n keresztül nem tudott autentikálni), kiböngészni a megfelelő mappát, kirakni shortcutba egyetlen gombnyomással aztán GO.

És lőn: 1080p MKV! A tévé alatt ennyi látszik belőle:

A távirányítóval lehet csévélni előre-hátra, nagyon kényelmesen ugrálni a filmben, feliratsávokat váltani. Igaz, hogy nem egy XBMC felülete van, de nekem még be is jön ez a minimalizmus. Ha jól láttam, valahogy be lehet állítani, hogy a netről szívjon le a filmre jellemző dolgokat, de ezzel egyelőre nem bajlódtam. Nekem annyi kell, hogy rábökök a fájlra, indul a film – ezt meg gyönyörűen csinálja a kis vackeráj.

Egyszerű célmegoldás. Állítólag förmverben még fog fejlődni, én csak egyetlen hibát tapasztaltam: ha kiválasztok egy listázási nézetet valamelyik mappán, például a letöltések mappámat szeretem idő szerinti csökkenő formában látni (ugye!), akkor a mappából kilépés után elveszti és újra be kell állítani. Ez egyébként elég kevés extra munka: balra nyíl a listán, lefele gomb az A-Z ikonra, klikk, jobbra nyíl, majd Descending gomb. Viszont ha nem lépek ki a mappából, akkor meg mindig ugyanazt látom.

Maximálisan elégedett vagyok a dologgal, hiszen a Mac mini borzasztó ára mindig is eltántorított messzire, ugyanakkor szkennelni, nyomtatni, netes rádiókat hallgatni a mostanival is kitűnően lehet.

Sorozatom következő részében az IP kamerát ismertetem.

Apropó, Apple TV. Az ugyan 33990 bruttó forint, nagyjából ugyanilyen kimenetekkel, viszont az iTunes alapú dolog és nem eszi meg a feliratos MKV-ket. Viszont tudja a videós AirPlay-t, vagyis bármilyen iOS eszközről rá tudjuk dobni a képet. 🙂 De nem vagyok hajlandó jailbreakelni egy cuccot azért, hogy elérjem az MKV-ket. Ha viszont megteszem, akkor már lehet is rá telepíteni XBMC-t és akkor megy minden, mint a minin. Nem rossz megoldás ez sem, sőt, kifejezetten jó lehet megmaradni az Apple vonalon is, csak ugye ott van az, hogy JB. Az Airplay egyébként azért nem kerül bele akár egy Popboxba, mert olyan, mint a Bluray menü: licencelni kell a technológiát és ez drága balhé. Kár. A mérleg egyik serpenyőjében a fullos MKV-k, a másikban meg a fullos iOS élmény állnak. Melyiket válasszuk? A jobbat, vagy a balt? Esetleg mindkettőt?

update: A Lejátszó.hu volt olyan kedves és 8% árengedményt ad mindenkinek a nettó vásárlásból (ez a bruttóból, vagyis ha nem ÁFÁ-s számlára vesszük, 10,16%), aki 2012. május 15-ig a “JÓZSIKÜLDÖTT” kifejezéssel jelentkezik a webshopban, vagy ha személyesen vásárol valamit. A fenti Popbox például 36200 bruttó forintba kerül a kedvezmény levonása után, ha több mindent vásárlunk, akkor pedig a kosárból. Még egy apróbetű: NAS-ra, médialejátszóra, IP-kamerára, külső házakra, 3rd-party Apple kiegészítőkre, tehát amit a Lejátszó importál, vonatkozik csak az ajánlat.