#wwdchu sajtóközlemény

BUDAPEST 2012. JÚNIUS 5. – AZONNAL KÖZÖLHETŐ – A Ustream, az élő internetes videóközvetítések vezető világpiaci szolgáltatója első hazai stúdió adását az Apple WWDC, az Apple éves fejlesztői konferenciája alatt kezdi meg 2012. június 11-én, itthoni idő szerint 18:30-kor. A közvetítéshez lebonyolításához a cég két népszerű bloggert kért fel: Szabó “HH” Gergely, a Webisztán blog ( http://webisztan.blog.hu/ ) szerkesztője, hazai tech pundit már régóta követi a technológiai szektort a gyártófüggetlen, kvázi-elfogulatlan, kissé kritikus oldalt közvetítve, míg Schaffer “angelday” Józsi, a Plastik média ( http://plastik.hu/ – a képen jobb oldalt) blog szerkesztője a hazai Apple szcéna egyik falra felkent rajongójaként 2005 óta tudósít az Apple lőállásaiból.

Az adást a két blogon lehet majd követni, illetve a Ustream is készít egy dedikált csatornát majd az alkalomra. A rendezvényre az előzetes érdeklődési szándékot Facebookon a http://www.facebook.com/events/425201604176765/425237297506529/ címen lehet megtenni, illetve az ezzel kapcsolatos tweeteket a #wwdchu hashtaggel, ami egyébként a műsor neve is, követhetjük Twitteren az alábbi linkre kattintva: https://twitter.com/search/%23wwdchu

HH-t a http://twitter.com/hh, Józsit a http://twitter.com/angelday címen követheti a minőségi üzenetekre éhes twitterező.

“Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Ustream budapesti stúdiója első élő Web HD közvetítésének résztvevője lehetek. Plastiknation névvel mindig is kihívás volt számomra az Apple keynote-jainak megfelelő minőségű technikai közvetítése, ezt most a Ustreammel közösen magasabb színvonalon tudjuk megoldani. Szerencsés együttállásnak gondolom, hogy a Ustream irodája pont Budapesten a Graphisoft parkban van, ami nincs is nagyon messze az otthonomtól, így rám mindenképpen lehet számítani.” – mondta Schaffer.

Ezt követően Szabó vette át a szót: “Annak idején nem gondoltam volna, hogy az Apple ilyen karriert fog majd befutni és én lepődtem meg talán a legjobban, amikor végül mégis MacBook Air-re váltottam. A telefonomon még mindig Android operációs rendszer fut, mert a függetlenségemet nem adnám oda semmiért, bár ez a fogalom az utóbbi időben meglehetősen sajátosan értelmeződik már a Google esetében is. Én magam is nagyon várom már a közvetítést, kíváncsi vagyok, mit fog letenni a nagy testvér az asztalra, ráadásul én sem lakom túl messze a Graphisoft parktól.”

Schwarz Gábor, a Ustream nemzetközi piacokért felelős üzletfejlesztési és sales vezetője elmondta, hogy a cég további élő adásokat is tart majd, ez a szereplés csak az első kavics lesz abban a kőbányában, ami kifejezi az irányt, amerre a vállalat halad.

Fehér Gyula, a Ustream Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és az amerikai cég technológiai igazgatója nagyon bízik az első adás sikerében, mint mondotta a cég most roppant erős momentummal rendelkezik, amit szeretnének tovább erősíteni a hasonló nyilvános élő közvetítésekkel is. Fehér szerint nem kizárt, hogy 3000 konkurens nézőt is eléri az esemény, ami részéről egy vállonveregetéssel is felér.

A USTREAMRŐL – a világ egyik vezető online streaming szolgáltatását 2007-ben alapította John Ham, Brad Hunstable és Fehér Gyula, akik eredetileg az Irakban állomásozó katonák számára szerettek volna egy olyan megoldást készíteni, amivel könnyen tudják családtagjaikkal a kapcsolatot tartani. A Ustreammel ugyanis egyidejűleg többen is tudták a közvetítést nézni, ami idő szempontjából kritikus fontosságú volt a katonák számára. A cég szignifikáns növekedésnek indult, amikor a politikai, szórakoztatóipari és technológiai szektor jeles szereplői használták fel adásaikhoz, mint például Hillary Clinton, Barack Obama, John Edwards, de olyan művészek is említhetők, mint Tori Amos, vagy a Plain White T’s, esetleg a technológiai életből Robert Scoble vagy Leo Laporte. A cég fejlesztési központja Budapesten a Graphisoft parkban közel 100 fő részére nyújt munkát. A céget 2010-ben a Szilícium-völgy egyik legforróbb szolgáltatásának is megválasztották.

A WEBISZTÁNRÓL – népszerű technológiai blog, ami alapvetően itthoni konferenciák élő közvetítéseivel, a hazai technológiai start-up szcénának és a feltörekvő technológiai köröknek érdekképviseletével foglalkozik a mélyebb, elemzőbb tech írások mellett. Szerkesztője Szabó Gergely maga is ilyen területen dolgozik már több éve, kezdetben az Indexnél, később a HVG-nél az online hírmédia divízió vezetője.

A PLASTIK MÉDIÁRÓL – az eredetileg 2001-ben a szerző kísérletező kreatív mezőjének indult honlap mára a hazai tech élet egyik nem elhanyagolható résztvevőjévé nőtte ki magát, ahol Schaffer közérdekű, és kevésbé közérdekű, személyes témákkal szórakoztatja arra fogékony közönségét.