Szponzorált tweet?

Wayne Rooney focista írt egy tweetet idén január elsején:


Ha esetleg eltűnne, itt a másolat

Ez a Nike #makeitcount kampányának volt az egyik felvezető tweetje. Értelemszerűen nem Rooney írta, értelemszerűen egy Nike marketingüzenetet olvastunk. Persze ettől függetlenül a szöveget jól írták meg, a focista is magáévá tudta tenni, soha rosszabbat ne kapjunk – mégis, hol itt a hiba?

Ott, hogy az angol reklámszövetség (ASA) szerint ebből a tweetből nem derül ki egyértelműen, hogy Rooney valójában az őt szponzoráló cég egy reklámüzenetét helyezte el a falán, ezáltal megtévesztethette az embereket. Az ASA nem tökölt, Angliában ezért be is tiltotta a #makeitcount-ot.

we considered that the Nike reference was not prominent and could be missed, consumers would not have already been aware of Nike’s “#makeitcount” campaign and that not all Twitter users would be aware of the footballers’ and their teams’ sponsorship deal with Nike. (…) The ads must no longer appear. We told Nike to ensure that its advertising was obviously identifiable as such.

Nagyon érdekes a kérdés, mert találkozik azzal a gondolattal is, hogy ugye mi minősül reklámnak, mire értelmezhetjük a szabályzatot, mire kell értelmezni. Elvégre kit érdekel, hogy Rooney miket tweetel? Az az ő felelőssége, a saját hitele. Az ASA viszont azt mondja, hogy nem, 4+ millió követő esetén rohadtul minden közlése nyilvános, és mint ilyen, vonatkoznak rá a reklámszövetség szabályai.

Ugyanakkor érthető az ASA álláspontja is, hogy nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy Rooney tweetje szponzorált kontent volt. Én viszont erre azt mondom, hogy aki próbál egy ilyen esetben különbséget tenni, az egy idióta. A csávó az egyik legkiemeltebben szponzorált Nike sportoló, gyakorlatilag mindenéből az oregoni pipa folyik, tényleg az lenne csak az érdekes, ha találnánk rajta valami nem pipás dolgot.

De nem csak a Nike-re jár rá a rúd, az Adidas kénytelen volt a világ legjobb cipődizájnját visszaszívni, sajnos nem is lesz belőle termék, pedig igény az lenne rá!

Disclaimer: dolgozom a Nike-nak fogalom nélkül