Az Apple álláspontja a vírusokkal kapcsolatban

A “Why you’ll love a Mac” terméklap biztonsággal foglalkozó részén az Apple cserélte a copy-t: eddig ugyanis arról szólt, hogy a Mac nem kapja el a sok PC-s szemetet. A régi változat:

Az új pedig:

A saját gyártású grafikán sárgával jelöltem ki a változtatott szöveget. A változtatások:

Nem kapja meg a PC-s vírusokat helyett: Biztonságosra építve

A Mac-et nem támadják meg a Windowsos gépeket fertőző vírusok százezrei. Köszönhető ez a Mac OS X beépített védelmi rendszerének, ami biztonságossá teszi a gépet, ráadásul semmit nem is kell tenni hozzá. helyett: A beépített OS X védelmi rendszereknek köszönhetően biztonságban érezhetjük magunkat, mert még véletlenül sem fogunk veszélyes szoftvert telepíteni a Mac-re.

Őrizd meg az adataidat úgy, hogy nem csinálsz semmit. Ténylegesen semmit nem kell tennünk ahhoz, hogy a Mac OS X megvédjen bennünket mindenféle vírustól és más kártékony betolakodóktól. Ehhez például egy olyan technológiát használ, mint a ‘Sandboxing’ – ahol megszabja, a programok miket tudnak végrehajtani a Macen, milyen fájlokhoz férnek hozzá és mit tudnak elindítani. helyett:

Biztonság. Beépítve. Az OS X-et erős és fejlett technológiákkal terveztük, amik sokat dolgoznak a háttérben azon, hogy a Mac biztonságban legyen. [megismételt Sandboxing mondat] A FileVault 2-vel az adatok még biztonságosabbak – még akkor is ha rossz kézbe kerülnek, hiszen a FileVault a teljes Mac meghajtót el tudja kódolni az XTS-AES 128 titkosítással. Az első titkosítás is gyors és zajtalan. Ráadásul el tudja kódolni a cserélhető meghajtókat, így például a Time Machine backupokat is.

A kiemelt grafika jobb oldali részében csak a FileVault 2 és a Time Machine tömöríthető backup újdonságok jöttek be, tehát ezzel csak aktualizálták a copy-t. A bal oldali “asides” rész az, ami, noha rövid, elég jelentős módosítás. Eltekintve ugye attól, hogy mostantól Mac OS X helyett csak OS X a termékjelölés, a fő hozzáállásbeli változtatás, hogy nem hasonlítják magukat a Windows világhoz.

Ennek megint két oka lehet. Az első az, hogy jobb fejek lettek, mert nem akarják degradálni a Windows platformot vírusokkal fertőzöttnek, inkább azt emelik ki, hogy a Mac mit tesz a problémák ellen, ez dícséretes. A második pedig az, hogy ezzel gyakorlatilag hallgatólagosan elismerik azt, hogy mára már a Macet is támadják a vírusok akkora számosságban, hogy a biztonsággal még komolyabban kell foglalkozniuk. Innentől már nem csak az van, hogy a Windows gépeken vannak vírusok, Macen is nagyon reális a veszély, tegyük csak fel mindig sebtiben a frissítéseket.

Gondoltuk volna néhány éve, hogy ez lesz?