rMBP = rettenet sok képpont

Az AnandTech részletes rMBP review-jából kiderül, hogy sajnos 2880 x 1800 képpont annyira sok, hogy a laptop bizony még a 2880 x 1800-as natív bontásban is 30 fps alá esik vissza (kiemelés tőlem):

To be quite honest, the hardware in the rMBP isn’t enough to deliver a consistently smooth experience across all applications. At 2880 x 1800 most interactions are smooth but things like zooming windows or scrolling on certain web pages is clearly sub-30fps. At the higher scaled resolutions, since the GPU has to render as much as 9.2MP, even UI performance can be sluggish. There’s simply nothing that can be done at this point – Apple is pushing the limits of the hardware we have available today, far beyond what any other OEM has done.

A probléma még szembetűnőbb a hi-res antiglare / 17-es MBP felbontások esetén (erre az Apple egyébként fel is hívja a figyelmet). Szintén elhangzik fentebb, hogy ezzel sajnos nincs mit tenni: annyira sok fizikai képpontot kell kezelni, hogy a ma kapható OS-ek és GPU-k még nem tudják tartani vele a ritmust. Szerencsére a hónapban megjelenő Mountain Lion egyik újdonsága lesz a Core Animation alapú scrollozás, így a Safari alapú web böngészés bizony “fluid” lesz mindenhol. Egyszóval: nem kell ezen aggódni, az irány jó, de még nem ért minden célba. Jó tisztában lenni ezzel.