A Balaton körül

Váltópontnál a TEAM FUTÓBLOG egyik fele Balatonakarattyán reggel 4 óra 10 perckor.

Ez volt a második szakaszom a versenyen. Sötétedéskor már futottam 9,4 km-t, ez Akarattya – Kenese között pedig egy 7,3 km-es szakasz. Szerencsére hajnalban viszonylag hűvös van, még ekkora kánikulában is, az éjszakai részeken a legtöbb csapat visszahozta a rekkenő hőségből visszamaradt lemaradást.

Egy kisbusszal mentünk nyolcan, gyakorlatilag 5-10 km-enként mindig meg kellett állni és bevárni az éppen pályán levő futót, illetve a kerékpáros kísérőt. Az volt a koncepció, hogy hat fő mindig a kocsiban (egy fő vezet, egy navigál, a többiek alszanak/pihennek), egy fő mindig kerékpárral kíséri a futót, egy valaki pedig fut – remekül működött.

Legjobban a meleg zavart. Előtte napot is lenn töltöttem Tihanyban, a verseny előtt egy nagy sátorban túrós csuszát és sört adnak, én az alvást ismerősöknél levő prompt szálláson próbáltam megoldani – kevés sikerrel. Elképesztően nagy a hőség, sok a szúnyog, ember folyamatosan izzad, többen alszunk egy szobában. Ellenére annak, hogy este futottam, a futás után is ömlött rólam a víz, rengeteg folyadékot kellett pótolni, szerintem 4-6 litert megittam 24 óra leforgása alatt. Kajálni a pontokon kajáltam, vajaskenyér paradicsommal, sajttal, kis banán, keksz, víz. Ez ment egész hétvégén.

Rettenet jó edzőtábor, főleg ebben a melegben, érdemes kipróbálni. Másrészt a csapat. Már sokkal korábban megfogalmaztam, hogy egy embert úgy lehet a legjobban megismerni, ha elmegyünk vele nyaralni. Abban jönnek ki az igazi személyiségek, a rejtett tartalmak. Azok a szociális interakciók, ahol rövid időtávon találkozunk egymással, felkészülten, egy-két órára, nem lehetnek igazi fokmérői annak, hogy ki milyen ember igazán. Egy hétvégi rövid vidéki leutazás már inkább ad muníciót ehhez, viszont egy ilyen komplex feladat teljesítése, mint az UB, tár fel a legjobban.

Számomra a legfontosabb dolog maga a teljesítés volt: hogy pénteken délelőtt felszálltam két táskával a vállamon egy villamosra, aztán onnan üresen. Semmi kényelem, semmi luxus, semmi nem volt betervezve, így akartam végigcsinálni, péntek este idegenként csövezve egy szobában ismeretlen emberekkel, aztán szombaton egy buszban körbe a Balaton körül, 212 km-en.