iWork.com

Azon gondolkodtam, hogy az Apple mennyire gondolkodik előre. Ugyanis az iWork.com bétát 2009. január 6-án indították el. Ez egy olyan felület volt, ahol az iWork dokumentumokat lehetett megosztani a weben. A szolgáltatásnak semmi köze nem volt a tavaly nyáron bejelentett iCloudhoz, és most kiderült, hogy július 31-én meg is fog szűnni, helyét az iCloud documents in the cloud veszi át.

Viszont ez számomra azt is jelenti, hogy 2009-ben az iCloud még sehol sem tartott, olyannyira nem, hogy kijöttek ezzel a produktummal. Ha ugyanis tervek szintjén már tartottak volna vele valahol, akkor egészen biztosan látták volna a roadmapet, ahol összeér a kettő. Azt nem gondolom, hogy előre látták, de úgy voltak vele, hogy a felhasználók nem tudnak meglenni Pages dokumentumok webes megosztása nélkül, ezért inkább kihoznak valamit.

Maradjunk tehát annyiban, hogy az iCloud kifejlesztése bőven 2009. január 6. után indult el, és az Apple sem tud mindent előre 5 évvel. Lehet, hogy a hardver teljesen más tészta és ott tényleg mindent 5 évvel előre tudnak, bár szerintem ez is inkább amolyan misztikum, elvégre ők is csak rózsavizet fingó emberek.