Retina zebra sztori

Steve Bloom fotós a dpreview.com-on elmeséli, milyen volt elkészíteni ezt a képet:

Az azóta híressé vált fotót az Apple használta fel az rMBP promóciós anyagához, amit bárki beállíthat háttérképként a Mountain Lionban, vagy töltheti le akár tőlünk is. (Nem jó háttérkép egyébként, olvashatatlanok az ikonok alatti feliratok, viszont az is igaz, hogy nem mindenki használja a desktopot mappaként.)

A sztori egyébként annyi, hogy már éppen indulóban volt vissza Angliába a dél-afrikai Botswanából, ahova természetet ment fotózni. Maunban (Google Maps) a legjobb csinálni az ilyesmit szerinte. Három napja volt még, viszont a helyi őstermelők éppen a füvet égették, hogy így készítsék elő a talajt a következő termésnek, ezért akkora füst volt a területen, hogy nem tudtak felszállni. Két nap ment el, aztán valami csodával határos módon kitisztult az ég annyira, hogy elinduljanak. Sajnálatos módon viszont a helyi légi irányítás még néhány óráig nem nyitott ki, így ugrásra készen (és leszerelt helikopter ajtóval) várták a jelet. Meg is kapták, néhány órát kinn voltak a területen, ekkor készült a fenti kép is egy mocsárnál, landolás után pedig még épp el tudta érni a repülőgépet haza.

Botswanában én is jártam egyszer, 2003-ban, de mi ettől keletebbre, a Botswana-Zimbabwe-Dél-Afrika határon voltunk, a hotelünkben volt is egy szabadon sétáló zebra – meg persze rengeteg majom. Ez a vizes mocsaras pálya tényleg baromi jó fotós téma, mindenféle tankönyvekben levő vadállatot lencsevégre lehet kapni, szerveznek is mindenféle kirándulásokat, helikoptert is lehet bérelni, csak legyen elég pénz, money.

/via Gaba