Protip: kisebb fogyasztású GPU használata MBP-ken aksiról

Az Ars Technica lemérte, hogy a retina MacBook Próban levő integrált Intel videókártya kizárólagos használatával jóval tovább megy a laptop aksiról. A tesztjükben a 7 óránál is kevesebb futási idő helyett 8-8,5 órát is ki lehet facsarni belőle – már amennyiben kizárólag az integrált GPU-t használjuk.

Némi háttér: a modern MacBook Pro számítógépekben két videokártya is van. Egy erős és egy alaplapra integrált gyenge. Nálam például egy Intel HD 3000 (ez az integrált), illetve egy AMD Radeon HD 6750M (ezt hívják diszkrétnek, de jobb fordítás magyarul a különálló). Ugyanez a páros a most megjelent rMBP-ben: Intel HD 4000 / NVIDIA GeForce GT 650M (az új MBP-k egyébként NVIDIA chipesek már).

A 2010-ben piacra került Sandy Bridge architektúra óta már dinamikusan tud az operációs rendszer váltani a két videókártya között, mi észre sem vesszük a váltást. Ennek az oka valami olyasmi, hogy a nem túl GPU intenzív feladatok alatt értelemszerűen a gyengébbik (és kisebb fogyasztású) megy, az erősebb grafikai teljesítménynél pedig bekapcsol az AMD (illetve NVIDIA). Persze kiderült, hogy ez sem olyan egyértelmű, az esetek nagyobbik részében mindig a jobb kártya fut.

Teljesítményben leginkább a 3D grafikák között érezni a különbséget, az Ars lemérte, hogy Cinebenchben rMBP gépben a különálló kártya 35 FPS-t tud, az integrált pedig 19-et.

Létezik viszont egy nagyon aktívan fejlesztett, ingyenes kis alkalmazás, a gfxCardStatus nevű program, ami a menübe épülve apró betűvel mindig jelzi, hogy melyik videókártyát használja éppen az OS. Beállíthatjuk, hogy “integrált / diszkrét”, vagy “intel / amd vagy nvidia” jelölést akarunk-e látni. Mi magunk is kapcsolgatunk a kettő között kedvünkre, vagy erőltethetjük az OS-t, hogy kizárólag az egyiket, vagy másikat használja. A legjobb beállítás mégis ez:

Ebben ugyanis meg tudjuk mondani azt, hogy ha nincs az elektromos hálózatra csatlakoztatva a gépünk, minden alkalommal az integrált kártyát használja, így maximalizálva az aksi kapacitását. (Értelemszerűen akkor fontosabb a hosszabb üzemidő, mint az a néhány FPS.) Egyetlen hátránya van, hogy némelyik alkalmazás a váltás közben megzavarodhat, ilyenkor egyszerűen indítsuk újra.