Nem látok

A szemorvos a vizsgálatot két részletben készítette el: első részben belecsöppentett mindkét szemembe egy olyan folyadékot, amitől a pupilláim kitágultak, illetve a fókuszálást végző sugárizom 24-48 órára teljesen lebénult. Ezzel a rejtett távollátást lehet tesztelni. A vizsgálat során az öregkort tudják ezzel a módszerrel szimulálni, ilyen lesz majd az, ha 45-50 fölött nem fog a szemem jól működni és csak szemüveggel látok élesen. A vizsgálat második része akkor lesz majd, ha újra látok “rendesen”.

Eddig nem tudtam, milyen az, amikor valaki tényleg csak homályosan lát. Szemüveg nélkül én is homályosan látok, de pillanatnyilag működik annyira a fent nevezett izmom, hogy tudok fókuszálni, csak éppen jobban kell erőltetnem a szemeimet – de ezt is megszokom pár perc után. (De nem annyira rossz a helyzet, hogy például ne tudnék síelni, vagy sportolni szemüveg nélkül.)

Most viszont megtudtam milyen az, amikor valaki tényleg gyengén lát, és akármit csinál, szemüveg nélkül szart se lát, csak homályos alakzatokat és formákat. Én távollátó vagyok, azaz közelre látok rosszul, plusszosak a lencséim, ebből következően most közelre tényleg semmit nem látok. Akárhogy meresztem a szemeimet, egy nagy homály az egész, ahogy a városban mentem, fogalmam sem volt, hova megyek, ráadásul a kitágult pupillák miatt hunyorognom is kellett ebben a napos időben.

Nagyon nagy szívás: a telefonon konkrétan semmit nem láttam, navigációt, SMS-t, híváslistát, mind-mind egy nagy homály. Postán átvettem egy levelet, nem tudtam elolvasni, hogy mi van benne, meg kellett kérnem a nőt, hogy olvassa fel a feladót (!). Őrületes szívás.

Jelen sorokat is úgy gépelem, hogy az OS X zoom funkciójával erősen belenagyítok a képernyőbe, így el tudom olvasni az elefánt méretű betűket. Elképzelni sem tudom, mennyire szar lehet gyengénlátóként élni, illetve most már van egy kis fogalmam róla.

update: Hacsi írja, hogy próbáljunk meg ilyenkor valami szűk lyukon át nézni, segít. Thx!